1. Virtua Fighter 5 (PS3)

Virtua Fighter 5 (PS3)

Fighting games waren niet echt mijn ding, Virtua Fighter 5 heeft dit echter veranderd. Op de PS2 vonden we drie noemenswaardige vechtspellen: Tekken, Soul Calibur en Virtua Fighter. De eerste twee waren meer gericht op de mainstream en werden dus ook erg goed verkocht in Europa. Virtua Fighter was meer hardcore, in dit spel geen beren en wapens, maar gevechten met de vuist. Is deel vijf in deze serie nog zo hardcore of heeft Sega het spel toegankelijker gemaakt voor om meer exemplaren te verkopen?

In tegenstelling tot Nederland zijn er in Japan nog wel arcade hallen te vinden. Deze zijn erg populair onder de bevolking en dus ook altijd drukbezocht. De gehele Virtua Fighter serie was in deze arcade te vinden, zo ook nummer 5. Op 12 juli vorig jaar kwam hij uit in deze arcade hallen en onder de Japanners was hij zoals altijd erg succesvol.

Who needs a story, fight!

Bij de launch ligt Virtua Fighter 5 in de winkels voor de PS3, de Xbox 360 versie komt pas in de zomer. Van fighting games verwachten we geen sterk verhaal, zie de Dead or Alive film, als in Final Fantasy, zo ook bij dit spel. Zeventien van de beste vechters van de hele wereld worden uitgenodigd voor het 5e World Fighting Tournament. Echter hebben de organisatoren, J6 ,een heel ander motief voor het tournament, ze willen namelijk een ultieme fighting machine maken met menselijke kenmerken. In deel vier was het eerste model verslagen en dit keer proberen ze het opnieuw. Zoals blijkt, een niet erg diep verhaal, maar daar gaat het niet om in het fighting genre, als de gameplay maar goed is.

I'm a Monkey!

In Virtua Fighter 5 vinden we 15 oude bekende waaronder Lei-Fei en Jacky Bryant. Ook zijn er twee nieuwe fighters toegevoegd aan het arsenaal, het jonge, Monkey Kung Fu gebruikende meisje, Eileen en de Mexicaanse worstelaar El Blaze. Deze, in totaal 17, personages spelen allemaal anders en hebben allemaal eigen moves. Om deze technieken te masteren is veel oefening vereist, met buttonbashen kom je niet ver in dit spel. Ook kun je alle characters geheel customizen aan je eigen smaak, een andere haarkleur of outfit, alles is mogelijk.

Where is the online mode?

Om alle moves te leren is het handig om in de Dojo te beginnen. Hier vind je een lijst met alle bewegingen en voorbeelden van hoe het moet. Virtua Fighter 5 bevat, zoals eerder genoemd, geen extravagante wapens of vuurballen. Nee, het is een plain fighter waar je echt moet letten op wat de tegenstander doet. Je moet anticiperen op de bewegingen en een tegenaanval plannen. Doe je dit goed dan ben je na maximaal vijf rondes de winnaar.

Als je eenmaal een beetje uit de voeten kan met de characters kan je beginnen aan de “Arcade Mode”. Hierin moet je alle overige personages verslaan en uiteindelijk de eindbaas Dural. Verder heb je de natuurlijk de “VS” optie om in multiplayer tegen elkaar te vechten. Dit moet echter wel met iemand naast je op de bank want het spel ondersteunt geen online multiplayer. Dit is natuurlijk een gemis, maar wel begrijpelijk. Omdat Virtua Fighter 5 zo gericht is op snelle actie en goede timing is een klein beetje lag, vertraging, funest voor het spelplezier.

Als je geen vrienden hebt kun je je ook een de “Quest Mode” wagen. In deze modus vind je een kaart met verschillende plaatsen erop aangegeven. Als je een arcade pictogram gaat selecteert kan je vechten tegen verschillende vijanden. Hiermee verdien je geld, waarmee je je character kan customizen, en ervaring. Als je goed genoeg bent ontvang je uiteindelijk uitnodigingen voor officiële tournamenten waar ook weer prijzengeld in is te winnen.

I don't have any friends :'(

Grafisch is er niks aan te merken op het spel, het ziet er gewoon erg goed uit. De characters zijn misschien standaard, een grote muscle man, een oude chinees etc. maar wel erg goed vorm gegeven. De fighting arena's zien er goed uit, echter zijn er geen meerdere niveaus en is er niks breekbaar. Dit maakt natuurlijk niks uit omdat de focus ligt op het vechten zelf.

Zoals blijkt uit deze lap tekst, Virtua Fighter 5 is erg uitgebreid. In je eentje kan je je vermaken met het spel in de Arcade en Quest mode. Echter is dit niet genoeg om lang te boeien, om echt het maximale uit het spel te halen moet je gewoon iemand hebben om het spel mee te spelen, het liefst iemand die gelijkwaardig is aan jou. Een online mode had misschien uitkomst kunnen bieden, echter denk ik dat hier alleen maar meer frustratie door zou komen. De gevechten zijn nog steeds hardcore, een beginner zal nooit kunnen winnen van iemand die het al een tijd heeft gespeeld. Als je eenmaal goed bent in het spel geeft dit veel voldoening.

Conclusie en beoordeling

Virtua Fighter 5 is zeker een aanrader, vooral als je al van fighting games hield, dan is dit de top. Zeker als launchgame is dit spel erg geslaagd en een must have naast MotorStorm en Resistance: Fall of Man.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Grafisch hoogstandje
  • Diepgaand vechsysteem
  • Voldoening als je het spel beheerst
  • Minpunten
  • Geen online modus
  • Misschien te hardcore

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren