1. Diddy Kong Racing DS (NDS)

Diddy Kong Racing DS (NDS)

Apen en mensen lijken erg veel op elkaar. Hierdoor zou je denken dat we ongeveer gelijk zijn, maar niets is minder waar. Wij staan tenminste nog steeds aan de andere kant van de tralies in de dierentuin. Toch denken de ontwikkelaars van ‘Diddy Kong Racing DS’ daar anders over. In plaats van mensen, rijden daar apen en ander dierlijk gespuis in voertuigen rond.

Nu kan het team achter ‘Diddy Kong Racing’ natuurlijk niet zomaar met het idee aankomen, dat de hele fauna plots in karts rond rijdt. Nee, want dan zou niemand ze meer serieus nemen! Daarom hebben ze bedacht dat de kwaadaardige Wizpig de aarde wil overnemen. Diddy en zijn vrienden racen dit zwijn achterna om hem te stoppen.

Aangezien niemand natuurlijk snapt hoe je moet racen, krijg je eerst een korte les van jouw mentor, Taj genaamd. Als je deze les goed hebt afgelegd, krijg je een gouden ballon. Deze ballonnen gebruik je om de verschillende poorten in dit spel te openen. Op elke poort naar een level of wereld staat namelijk een getal, dat aangeeft hoeveel ballonnen je nodig hebt om de betreffende poort te open. De ballonnen verzamel je door in de verschillende races eerste te worden. Dit zou een erg leuk principe zijn, als het goed was uitgewerkt.

Dat is dus duidelijk niet het geval. Het rijden over hetzelfde eiland om steeds maar weer bij een volgende deur te komen begint al snel te vervelen. Om deze verveling tegen te gaan is er iets origineels aan het spel toegevoegd, namelijk de verschillende voertuigen. Je kunt naast het racen met een kart ook racen in een hovercraft en in een vliegtuig. Dit maakt het spel veel afwisselender, doordat elk voertuig je een heel andere ervaring geeft. Daarnaast kun je één baan vaak met meerdere voertuigen bespelen.

Jammer genoeg hangt hier ook weer een minpunt aan. Het belangrijkste aspect van een racespel moet natuurlijk het racen zijn. Maar doordat er te veel tijd verloren gaat aan het wennen aan de besturing van de verschillende voertuigen, wordt het racen meteen al minder leuk. Zo is het niet erg fijn dat je de besturing van de hovercraft pas onder de knie krijgt als je het spel hebt uitgespeeld.

Daarnaast is het racen om zeep geholpen met extra’s die helemaal niets toevoegen. Dit spel bevat namelijk de irritantste manier om een superstart te krijgen. Om zo’n boost te krijgen moet je namelijk over het scherm wrijven, in de microfoon blazen of rondjes draaien op het scherm. Dit is ongelooflijk irritant en het is dan ook onbegrijpelijk waarom deze manier van starten in het spel zit.

Gelukkig is het na de start fijner om te racen, want de meeste banen zijn leuk ontworpen en zien er goed uit. Door de vele felle kleuren straalt alles een vrolijke sfeer uit. Hoewel Diddy Kong Racing niet alles uit de DS haalt, kun je onmogelijk zeggen dat dit een lelijk spel is. Daarnaast zorgen vrolijke muziekjes, die in de laatste ronde nog een stukje versnellen, ervoor dat de spanning nog een tikkeltje omhoog gaat. Om het racen leuker te maken zijn er ook nog verschillende power-ups over het circuit verspreid. Hoewel deze niet erg origineel zijn, zijn ze wél aan elkaar gelijk. Hier staat dan tegenover dat het racen en de power-ups totaal niet in balans staan. Dit komt doordat het bij dit spel simpelweg de bedoeling is om de beste lijn te volgen, zoveel mogelijk boosts te pakken en zo weinig mogelijk geraakt te worden. Het lijkt daardoor bijna dat het racen op een laatste plek is gekomen.

Het klinkt misschien raar, maar er zit gelukkig meer in het spel dan alleen maar over banen racen. Na het racen van vier banen per wereld moet je een eindbaas verslaan. Deze zijn erg leuk om te doen en verhogen de toch al lage moeilijkheid een stuk. Nadat je de eindbaas hebt verslagen, kom je in het andere deel van ‘Diddy Kong Racing’ terecht. Dit is een typisch voorbeeld van ‘we hebben nog niets met het touch-screen gedaan’. In dit onderdeel is het namelijk de bedoeling om op een tapijt, dat een voorgeprogrammeerde route volgt, ballonnen kapot te prikken. Hoewel ik nu negatief klink, is dit onderdeel eigenlijk best leuk om te doen, ondanks de wat onhandige camerapositie. Nadat je elke baan opnieuw hebt afgelegd, is het de bedoeling nog een keer tegen de eindbaas te racen. Nadat je de moeilijkere eindbaas hebt verslagen, krijg je de aanbieding om nóg een keer tegen hem te racen in een speciale ‘Touch Challenge’. Deze zijn ronduit vreselijk, want de besturing werkt totaal niet. Wat was ik blij dat deze uitdaging optioneel was, want anders had ik het spel zonder twijfel wat aan gedaan.

Naast het hoofdavontuur, kan je nog vele andere dingen ontgrendelen. Denk hierbij aan banen, onderdelen waardoor de voertuigen sneller worden, multiplayer opties, nieuwe personages, een programmaatje waarmee je banen kan maken en nog veel meer. Voordat je alles hebt vrijgespeeld, ben je een lange tijd verder. Veel van deze unlockables zijn de moeite waard, maar een aantal vallen ook flink tegen. Neem nu de unlockable waarmee je een eigen baan kan maken: een functie waar veel van werd verwacht, maar een die eigenlijk best tegenvalt. Het is allemaal te compact en te oppervlakkig om leuk te zijn.

Iets wat gelukkig niet compact en oppervlakkig is, is de geweldige multiplayer. Hoewel je het singleplayer avontuur bijna op alle fronten de grond in kan boren, is het spel op multiplayer gebied een topper. Lokaal kan je met één spel al vele banen en personages kiezen om mee te racen, maar online is het spel zeker ook niet slecht. Met zes racers kan je zonder vertraging vele banen racen, wat erg leuk is.

Conclusie en beoordeling

None

Diddy Kong Racing DS had duidelijk potentie om een topper te worden, maar dit is jammer genoeg niet gebeurd. Hoewel het principe ‘racen door een avontuur’ leuk is, is de uitwerking wat minder. De toegevoegde touch-screen functies zijn zelfs eerder frustrerend dan leuk. Gelukkig maakt de leuke multiplayer veel goed en zorgen deze en de vele extra’s ervoor dat je dit spel nog lang zal spelen.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Audiovisueel
 • Multiplayer
 • Vele unlockables
 • Touch-screen levels op het tapijt
 • Leuke banen
 • Minpunten
 • Sommige touch-screen functies zijn vreselijk
 • Besturing hovercraft
 • Steeds weer door dezelfde wereld rijden om naar een volgende baan te gaan

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • aja kartonnen doos - metal gear - games. Het moet weer van ver komen op zondag.

 • whahahaha, echt te mooi

 • Haha dat zoiets nog kan gebeuren tegenwoordig

 • lal :P goed verzonnen van die gast :P

 • Nja tof van hem, maar ik denk niet dat hij met die game bezig was…

 • =D geweldig! xD

 • ik ga over een tijdje naar dusseldorf! Wel goed gedaan van die gast

 • Aha. We gaan weer eens linkjes leggen die er eigenlijk niet zijn -_-'

 • zalug :D !

 • Hahaha!  Mooi gedaan ;)

 • snake…SNAKE….SSSSNNNNAAAAAKKKKKEEEEE!!!!

 • Hahaha, mooi verzonnen van die gast.

 • Ik had het al gelezen, echt cool :P

 • geweldig, lol

 • Haha, nu gun ik het die beste man ook wel :)

 • F**king geweldig! xD _O_

 • prachtig dit, maar zoiets merk je toch wel…

 • Zoiets is al eens eerder gebeurt in de Middeleeuwen. Maar toen was het in een boekenkist geloof ik. :)

 • Een Gamecube bericht! Dat ik dit nog mag meemaken in mijn leven.  E: Waarom veranderen jullie het nou naar Ps3? Dat is niet kewl!

 • Hoe verzinnen ze het. =) Hopelijk wordt ie wel gepakt. -_-'

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren