1. De Sims 2 (PC)

De Sims 2 (PC)

2004 was het jaar dat ik twaalf jaar oud was, het jaar waarin ik bezig was met het voorgoed verlaten van die goede oude tijd en het jaar waarin ik absoluut geen verstand van computers had, nooit gamesites bezocht en nog 60 euro in mijn spaarpot had. Naast dat, had ik op mijn tiende een lekke portemonnee opgelopen dus moest ook deze keer het geld rollen. Na wat bezoekjes in de Intertoys gids ging ik bij nader inzien toch maar naar de Dixons, omdat de naam me meer aansprak. Niets bijzonders verder, maar iets trok mij in de richting van de pc spellen, iets dat ervoor zorgde dat ik naar de kassa liep en iets dat ervoor zorgde dat het geld me uit de portemonnee werd getrokken dit keer. Je overgeven aan een macht waarin je geen woord te zeggen hebt. Nog steeds vraag ik me af wat die macht is, maar wel moet ik in deze recensie iemand eens goed in de watten leggen.

Uit de vorige alinea kun je vast niet afleiden wat ik precies van deze game vind, en dat is ook min of meer de bedoeling aangezien veel mensen afhaken na de inleiding. Dat zeg ik ook zeker niet voor niets, want dat is toch wel een behoorlijk merkwaardig verschijnsel als je verder geen idee over deze game hebt. Laten we dan ook meteen mijn eerste standpunt bespreken na een korte inleiding over mijn ervaringen.

Ik stopte als gewoonlijk de DVD-rom in de computer en installeerde de game. Terwijl dat rustig z’n gang kon gaan, verscheen er een menu. Een menu waarin je wat memorie en een quiz kon doen. Meteen kwam er een gevoel van blijdschap in me op. Dit was de eerste game die me had vermaakt bij het installeren en dan zal de rest ook wel helemaal top in orde zijn. Dat bleek echter niet. Nadat ik mijn eerste huisje had gebouwd en wat had geklungeld met Sims aanmaken, kon het leven van Hercules en Andrea (vraag me niet waarom) beginnen. Twee uur koken, sporten, krant lezen, werk zoeken, muziek luisteren, computeren, brand stichten, moorden, cheaten en nog vast wel iets interessants, werd me na die tijd een beetje teveel van het goede. Verveling, hetzelfde, maar zeker ook plaatselijke vormen van ‘in niet meer zin-hebbendheid’ kwamen boven zoals ik ze nog nooit gezien had.

De opzet om verder te gaan met de serie is opzich geen slecht idee, maar toch mis ik iets wat ik nog in geen andere recensie heb gelezen. Ik mis de manier waarop je betrokken bent bij de personen, de gevoelens wat persoonlijker over te brengen zijn en gewoon er wat meer humor verstopt zit in een wat minder serieuze game als deze. Je kunt je huis wel in de fik steken en wat moorden plegen, maar na één keer is de pret al meer dan gedaald. Ook nieuwe bezighoudende activiteiten zijn nergens te vinden en dat is denk ik het punt wat deze game mist.

In tegenstelling tot mijn andere recensies heb ik bij deze gamerecensie niet de behoefte om de graphics en sound te behandelen. Je kunt er lichtelijk naar kijken, maar eigenlijk is de zaak al in de soep gelopen door de X-factor die zich verscholen houdt in een bos van hier tot Tokio. Het muziekje op de achtergrond is eigenlijk het enige wat mensen nog een beetje bij de game houdt, maar voor de rest is dit een buitengewoon triest resultaat van EA.

Waardoor komt dit toch?

Ook dit doe ik normaal in een recensie niet, maar toch wil ik het hebben over EA, de grootste gameproducer en bekend staande om vele series zoals deze. Dat laatste punt is het probleem nou juist. De sims was een heel erg grappig en origineel idee, maar de jaren erna zijn uitbreidingen geboren als kinderen in Afrika. Piepkleine vernieuwingen+45 euro en toen nog in guldens. Dan ook nog eens een Sims 2 met een vernieuwende look om de sims te overtreffen, maar door het idee alleen al is deze poging bij voorbaad mislukt.

Conclusie en beoordeling

None

De Sims was een zeer goed lopende serie, maar toen dit deel uitkwam was uitzicht naar meerdere titels bij voorbaad al versperd. Ondanks dat ook nu nog kleinkinderen geboren worden, wordt de waarde alleen maar minder, de waarde die ze had toen het eerste deel van de sims uitkwam en de waarde die grote aantallen gamers liet kleven. Nee, bedankt, maar als ik hierop terug kijk, bevestig ik mijn standpunt. EA is een verliezer en mij, als gamer, heeft ze bij de naam alleen al verloren!
3,7
Score
37
Score: 35
 • Pluspunten
 • dat deze game geschikt is voor concurrenten die meer willen
 • Minpunten
 • Uitbuiten van spaarpotten waar kleine kinderen hard voor werken
 • Uitbuiten van de gameplay die alsmaar slechter wordt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Gruwelijk!

 • egt heel cool hoor jo

 • Nou, dan zal ik binnenkort wel een belletje van Everton krijgen. ;)

 • Echt vet! wel superslim van Everton

 • Nou, dan zal ik binnenkort wel een belletje van Everton krijgen. ;)

  Haha, succes ermee :P.

  OT: Als ze een game als bron moeten gaan gebruiken, laat dat wel zien dat het er slecht voor staat op hun scoutgebied.

 • @ Obie  Ligt eraan hoe je het bekijkt, is jou glas vaker halfvol of halfleeg (blijkbaar halfleeg)? Deze database kan een handige tool zijn bij het scouten van personen. Ze zullen natuurlijk niet alleen maar vanuit deze database gaan scouten.

 • Waarom ook niet? Als je zulke middelen hebt, moet je die gewoon gebruiken.

 • eindelijk erkening :D

 • best vet:)

 • Nee he al die pers straks die me volgen  pfff

 • Ehh ik dacht aan de speler van Heracles :p

 • Lijkt me een slimme zet, als ze zelf denken er wat aan te hebben, lekker laten doen!

 • Op zich een handige methode om te kunnen scouten buiten je eigen scoutingsgebied. Niet elke club heeft in elk land een scout zitten. Op deze manier zorg je ervoor dat je aan de hand van een enigzins betrouwbare database enkele talenten op kan sporen. En natuurlijk heeft dit niets te maken met een slecht scoutingsbeleid, ik denk eerder dat het een handige tool is om je scouting op nog onontdekte spelers af te kunnen sturen :)

 • vet cool gwn!!

 • lekker!!

 • Grappig ookal is het niet te zeggen dat ze in het echt dan ook zo goed zijn of worden.

 • zat er wel in… scheelt in de scouting kosten :)

 • Tja welke scout heeft meer dan 370.000 spelers in zijn bestand staan? Denk dat het wel een goede zet is van Everton… De database heeft in het verleden bewezen vaak gelijk te krijgen. Denk hierbij aan Zlatan, Rooney, Ramsey, Robinho en Diego  tuurlijk zitten er altijd fouten in maar op deze manier ga je nooit in de blind ergens naar toe

 • groot compliment voor de makers dan :D

 • Weet je dat ik daar al jaren geleden al aan dacht. Want de goede spelers van nu zaten al jaren geleden in manager die volgens hen al groot zouden worden. Robinho, Ronaldinho, en noem maar op. Christiano Ronaldo is dan de enigste waarvan ze de potentie niet hadden ingeschat toen hij nog niet bij Man. Utd speelde.

  Maar verder….. Puike werk hoor.  het is alleen wel al misschien 2/3 jaar geleden dat ik het spel voor het laatst speelde. Ik vraag me echt af wanneer EA ze nou eens overkoopt ofzo. Fifa gemixt met Football Manager.. Ik droom er al van

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren