1. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar (PC)

The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar (PC)

Dave in chat 'Ok so we’re going to kill Ivar the Hand now, Jaya you know what to do?' Ik reageer: 'Yes I know what to do, I’ll use my song to distract the left mob and then you guys go for the right one.' Dave zegt: 'Ok sounds like a plan let’s kill this undead freak.' Daar gaan we, ik heal mijn Guardian terwijl hij Ivar tanked terwijl ik de health bars van de rest van mijn party in de gaten hou. Het is een chaos van jewelste maar iedereen vervult zijn taak. Maar dan komen we aardig in de problemen als de power begint op te raken.

Gelukkig krijgt één van de spelers een conjunction voor elkaar. Iedereen gaat voor blauw en we zijn back in action. Als Ivar uiteindelijk dood naast ons ligt giert de adrenaline nog door mijn lichaam heen, man wat een vette instance is dit zeg.

Lord of the Rings online:Shadows of Angmaris een mmorpg: een massive multiplayer online rpg. Een spel gemaakt door Turbine die al een aantal mmorpgs onder hun hoede hebben. Dit spel was de grootste kluif tot nu toe, een gigantische licentie plus een enorme naamsbekendheid en ook nog een mammoet van een concurrent om tegen op te boksen. Is het Turbine gelukt? Ik denk van wel.

De Start

Het spel begint door middel van het kiezen van een ras en een zogeheten class.

Deze hebben allebei in meer of mindere mate invloed op hoe je speelstijl is in het spel zelf. De Hobbit heeft bijvoorbeeld een hogere snelheid met het generen van morale (health) en power(mana) dan een Elf heeft. Maar een Hobbit heeft weer als nadeel dat hij minder might heeft. Zo hebben alle rassen voor en nadelen. Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur. Als je eenmaal verder in het spel bent dan merk je de nadelen eigenlijk niet meer op.

De class die je kunt kiezen bepaald uiteindelijk hoe je speelt. Ga je voor de Minstrel die zijn groep speciale buffs geeft en healed terwijl hij zingt of kies je toch liever voor de Burglar een class die zich meer in de schaduwen op houdt en door middel van trucs de tegenstanders zwakheden blootstelt zodat je als groep daar gebruik van kan maken. Persoonlijke voorkeur dicteert weer.

Nadat je dus een ras en class hebt gekozen begin je aan het spel. Voor elk ras zijn er andere intro gebeurtenissen en ze zijn allemaal erg vermakelijk. Als Hobbit moet je jezelf door spinnenwebben en verlaten huizen vechten en als Mens moet je weg zien te komen van een aantal bandieten. Ook het begin gebied is voor elk ras weer anders, Hobbits hebben de Shire en de mensen beginnen bijvoorbeeld in Bree-land.

De Gameplay

.

Als je eenmaal aan de slag gaat krijg je een interface voor je neus. Deze lijkt erg veel op die van een andere zeer bekende mmorpg en in dit geval is dat geen schande, het werkt goed en het doet zijn ding. Door middel van een toetsencombinatie kun je zelf nog je interface veranderen en er zijn ook verschillende skins te downloaden om je interface persoonlijker te maken.

Je skills staan aangegeven op je skillbar deze heeft verschillende rijen met skills die je kunt gebruken. Je gebruikt je skills op verschillende manieren. Sommige skills hebben een bepaalde actie nodig om gebruikt te kunnen worden. Als voorbeeld zijn te noemen de Ballads van een Minstrel: Je speelt een Tier 1 ballad om naar Tier 2 te gaan en een Tier 2 ballad voor Tier 3 en uiteindelijk als je een Tier 3 ballad gespeeld hebt kun je een Anthem spelen wat de krachtigste vorm is en speciale buffs geeft voor jezelf of je fellowship.

Voor een Burglar is een critical hit heel belangrijk dus die heeft weer skills die alleen gebruikt kunnen worden als je een critical hit maakt op een tegenstander. Hierdoor is de gameplay erg divers en spelen Classes ook echt verschillend. Het is makkelijk om te leren en het heeft genoeg diepte om je lang bezig te houden. Per 2 levels krijg je nieuwe skills toegewezen. Sommige hebben nog niet echt een toegevoegde waarde maar worden weer belangrijk als je level 50 bent.

Fellowship Quests

Er moet goed onderscheid gemaakt worden tussen Fellowship quests en de quests die je alleen kunt doen de zogenaamde solo quests. Fellowship quests nemen een grote hoeveelheid van de quests in Lotro in beslag en dit heeft voor en nadelen.

Voordelen zijn:

Het is over het algemeen leuk om te doen en als je de quest af hebt krijg je vaak mooie beloningen.

De ervaring is goed en je level gaat snel omhoog door het doen van fellowship quests.

Conjunctions zijn super en door de combinatie van kleuren genereer je verschillende conjunctions(hierover later meer).

Nadelen zijn:

Het is soms onmogelijk een fellowship te pakken te krijgen voor de quest die jij wil doen, zeker in latere gedeeltes van het spel (rond level 34+) zijn er ontzettend veel fellowship quests en veel minder solo quests.

Je moet hopen dat de spelers weten wat ze doen, als healer zijnde is er niks erger dan een Guardian die niet weet wat hij doet en jij word constant door vijanden aangevallen of nog erger het niet overleefd omdat de speler zijn taak niet goed uitvoert.

Mensen die spontaan weggaan als je net bezig bent omdat hun quest bijvoorbeeld klaar is en ze niet willen helpen om de andere quests af te maken.

Solo Quests

Zoals al aangegeven hierboven is het later in het spel een stuk moeilijker om solo quests te vinden. Ik heb ontzettend veel Fellowship quests open en bijna alle solo quests zijn gedaan op mijn level. Turbine hoopt dit te verbeteren door de nieuwe update zo snel mogelijk online te zetten maar dit is voor mij eigenlijk al te laat. De solo quests die ik heb zijn leuk om te doen. Ook grinding (eindeloos doden van 1 type tegenstander) komt minder voor dan in andere mmorpgs. Omdat grinding nooit compleet weg te denken is in zulke spellen hebben ze door middel van een 'Deed' systeem geprobeerd ervoor te zorgen dat je in ieder geval altijd een bepaalde eigenschap erbij krijgt hierdoor kun je jezelf weer specialiseren.

.

Verhaal gedreven quests

De verhaal gedreven quests zijn iets aparts in dit spel. Hierdoor raak je in het overkoepelende verhaal gezogen en kom je op en zie je plekken en karakters die je weer terug voeren naar de boeken van Tolkien of de films gemaakt door Peter Jackson.

Conjunctions

Conjunctions zijn ook nieuw in het genre en geven Lotro iets speciaals. Een conjunction is een aanval die gecoördineerd word door alle spelers. Één speler activeert de conjunction door een tegenstander even bewusteloos te maken of te laten vallen of een speciale truc te doen en door het kiezen van een bepaalde kleur (rood,geel,blauw,groen) krijg je een speciaal effect. Als bijvoorbeeld iedereen rood (aanval) activeert maar de laatste groen (healing) dan is er veel schade gedaan maar krijgt de groep ook een healing buff die elke vijf seconden voor een x aantal healed. Erg handig voor vijanden die veel aanvallen hebben waarin veel groepsgenoten tegelijk geraakt worden.

Graphics

Hierover kan ik eigenlijk heel kort zijn. Het ziet er fantastisch uit.

.Of je nu over de stad Bree uit kijkt vanaf een klif of dat je door de stroompjes en de snelstromende beekjes heen ploetert, in één woord: geweldig. Ik sta vaak versteld als ik weer in een nieuw gebied kom en alles om me heen bekijk. De Shire is gewoon ontzettend mooi nagemaakt vanuit de boeken en er is zoveel moois te zien dat ik het hier niet allemaal zou kunnen beschrijven.

Kosten

Toch zal ik het kort over de kosten moeten hebben. Helaas zul je een maandelijks bedrag moeten betalen voor het spel maar je krijgt er wel veel voor terug. Nieuwe gebieden om te ontdekken en een wereld die blijft groeien. Persoonlijk zijn de kosten het spel meer dan waard. Of je nu 10 euro per maand hieraan betaald en je speelt het dagelijks of dat je een spel van 60 euro koopt in de winkel dat je na 2 weken weer in de kast legt. Voor mij is dan de keuze snel gemaakt.

Conclusie en beoordeling

Als je nog nooit een mmorpg gespeeld hebt dan kan ik je deze zeker aanraden. Het is een topper van formaat .Ook al is het spel niet zonder fouten. De licentie word op een geweldige manier gebruikt en de sfeer is voelbaar maar doordat er op latere levels nog niet zoveel quests aanwezig zijn die je alleen kunt doen is het lastiger om snel door te groeien. De graphics zijn van hoog niveau en het speelt lekker weg. Ik kan hierdoor alleen maar zeggen see you in the game!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Mooie graphics
 • Goede Gameplay
 • Conjunctions
 • Minpunten
 • Teveel fellowship quests
 • Grinding voor Deeds

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Duurt wel lang voordat alles is geladen. Google maps doet het een stukje beter ;)

  Maar wel leuk gedaan.

 • Na het uitspelen had ik maar 21 locaties ontdekt. Moet je nagaan, ik heb zoveel gemist. Maar toch 30 uur gespeeld.

 • 80 uur bezig geweest (en dat is nog maar met 1 character) er zijn in totaal 162 locaties.  En nog heb ik niet alles gezien want er zijn ook dingen en plekken die niet als locatie worden opgegeven op je kaart.  Denk bijv. aan een huis of schuur met daarin een lijk met een brief of hologrambrief (audio bericht) met een sleutel of iets dergelijks erbij dat op zijn beurt weer leid naar een locatie etc.  Dus ja.. er zit ongelovelijk veel in het spel.
 • ziek hoor damn

 • Haha, wel vet.

 • gooie shit

 • Loos…

  Kun je net zo goed Hyrule of Hollow Bastion erbij zetten…

 • kaartje van Hyrule zou idd handig zijn ……

 • Amai dan is die verkenner perk op level 20 wel afrip. Het geeft enkel locaties aan op de map. Het zegt je vb. niet waar je welke wapens e.d. kan vinden.

 • wel vet maar ga eerst zelf nog wel wat ontedken (het is zo.n vet spel):D

 • Grappig en handig.

 • Leuk, als hij verder ontwikkeld is. :)

 • LOL gruwelijk! Wel handig als je bepaalde dingen niet kan vinden, zoals de Tenpenny Tower als je good bent voor de Ghoul quest.

 • 15 uur bezig, en net pas Megaton opgeblazen. Ben lekker alles aan het ontdekken ;)

 • ben er toch ook al weer een uurtje of 30 mee bezig en 44 locaties tot nu toe….en drie kwart van die map is nog leeg….damn….

 • Niet echt geweldig…

 • Leuk voor de fans maar verder niet

 • staat er al 3 dagen op maarja…

 • Op zich wel handig. :)

 • lol wreed

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren