1. Need for Speed: Most Wanted (PC)

Need for Speed: Most Wanted (PC)

25 Euro, dat was het bedrag dat ik binnen een week moest besteden i.v.m. het verlopen van een cadeaubon. Als echte racehater liep ik naar de Dixons, maar het enige wat me nog enigszins interessant leek was deze game. Toch leek het kopen me beter dan het weggooien, dus bij deze overwon ik mezelf. Ik kocht voor de tweede keer in mijn leven een racegame, nadat ik een trauma had overhouden van Need for Speed Underground. Heeft EA mij dit keer kunnen overtuigen of kunnen laten zien dat racegames wel voor mij bestemd zijn?

Allereerst moet ik vertellen dat ik deze game toch met moeite heb gekocht. De uitstralingen en omgevingen zijn tegenpolen van mijn persoonlijkheid, oftewel: ik hou me liever met andere dingen bezig. Dat merkte ik ook toen ik deze game opstartte. Illegale omgevingen, een criminele sfeer, maar wat me toch het meeste opviel is dat ik me meteen een crimineel voelde. Het moest weliswaar wel een beetje wennen, maar toch kwam dat idee sterk in de buurt van mijn gevoelens.

Dat ook toen ik mijn eerste auto min of meer uitprobeerde. Een enorm geluid strak geluid dat ik alleen eerder had gehoord als bang jongetje vlak langs de snelweg op zondag, waar een hardrijdend persoon me de wind liet voelen. Niet dat ik de situatie van toen wil vergelijken met Need for Speed, maar het feit dat ik de situatie van de andere kant nog een keer mocht beleven was best interessant. Dat vind ik enorm speciaal aan deze game, iets wat ik toch een beetje miste in het vorige gespeelde deel. Je plaatsen in een heel andere persoonlijkheid en in dit geval in een halfcrimineel, althans zo voelt het. Lekker scheuren wat je thuis nooit zal kunnen, politie eens lekker van je afschudden en een hoge bounty verdienen, maar uiteindelijk draait het ook hier om macht. Nouja, macht als het gaat om de beste criminele en snelste straatracer te worden.

Daarvoor is er een competitie. Aangezien iedereen je een loser vindt moet je jezelf bewijzen door de lijst der criminelen te beheersen, een lijst waar Balkenende waarschijnlijk niets van zal weten en de lijst waar the Hells Angels u tegen zegt. Klinkt eng, maar dat is het ook. De sfeer wordt steeds guurder naarmate je steeds hoger komt en ook kun je de kreet: ‘spaar mij’ uit het spel laten. Je tegenstander op allerlei manieren manipuleren en omver racen is het doel van deze competitie. Ook kun je steeds verder in het spel nieuwe wagens kopen. Geld verdien je met illegale races en daarmee kun je je steeds duurdere mooie, snelle en omgebouwde bak eren.

Als je dan al een tijdje aan het racen bent en je moeder roept of je de tafel kunt dekken, dan is dit toch wel de eerste game waarmee ik mijn moeder en bedanken mee kan combineren. Af en toe, omstreeks na maximaal één uur wordt je het gewoon zat. Alsmaar dat racen, racen en racen. Alsof de inspiratie op is. De hele Blacklist, die lijst van criminelen, bestaat uit één soort, namelijk vervelende leren knaapjes die je omver moet racen. Naast dat moeilijkheid een rol speelt, speelt ongevarieerdheid ook zeker een behandelwaardig element. Op dat moment kreeg ik als absoluut geen EA fan weer het gevoel van nepping. Gewoon opnieuw de serie uitbuiten en mensen laten betalen voor de WAO van EA.

Is deze game dan meteen kut?

Nee, dat zeker niet, alleen de game is niet heel erg lang speelbaar. Niets wordt drastisch vernieuwd en variatie is nergens te bekennen. Wat wel te bekennen is, is de nieuwe layout, de grafische vormgeving. Dit spel heeft zeker voor 2005 een zeer hoge kwaliteit als het daarom gaat. Alles is ook nu nog zeer in detail afgebeeld en die ongure sfeer die in de stad rondhangt wordt ontzettend goed medemogelijk gemaakt door de graphics.

Ook het geluid is net als in underground weer lekker aan de pas gekomen en het geeft ook een geweldig gevoel als je net uit school komt en je een hevige discussie met je Nederlandse lerares over keiharde feiten hebt gehad die ze ondersteunde met noobisch taalgebruik en voor een dyslect uithaalbare fouten. Oftewel: om je frustraties even kwijt te kunnen, kun je wat benzine tanken en de teller tot boven de 400 laten lopen.

Het enige wat ik nu nog niet uitgebreid behandeld heb, is de online optie. Je kunt andere spelers uitdagen in allerlei soorten races. Menselijke personen zijn natuurlijk veel intelligenter dan de AI van een computer, maar toch biedt deze functie niet echt iets nieuws. Voor echte hardcore fans verbaast het me dan ook niet dat deze functie wel uitdagend is, maar helaas kan ik hun gevoelens vanuit dat opzicht en in veel gevallen in de rest van het spel niet beleven.

Conclusie en beoordeling

Of je deze game nou moet kopen is een grote vraag. EA is al met enorm veel Need for Speed delen gekomen en ook in 2005 was ze weer van de partij. Zoals ik al eerder merkte bij EA games, is vernieuwing toch wel iets dat mist. Underground was dan wel een hoogtepunt, maar eentonigheid was jammer genoeg net als in dit deel sterk aan de orde. Niet dat deze game een onvoldoende krijgt, al heb ik daar soms wel de neiging toe, want deze game is als uitsmijter tussen alle andere veel variërende games een leuk tussendoortje, maar de x-factor die elke game speciaal maakt, heb ik in ieder geval niet ontdekt.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Geluid
 • Graphics
 • Tussendoortje
 • Inleven in andere persoonlijkheid
 • Tafel dekken zonder moeilijkheden
 • Minpunten
 • Eentonigheid
 • Geen vernieuwing in vergelijking met vorige delen
 • Geen plezier

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wow een 9. Dat is best wel hoog. Wie weet iets leuks voor in de kerstvakantie Als ik er even op uit ben. Portable PS3 of 360 is zo lastig XD

 • Ik heb em voor Sniklaas gevraagd. 9 is wel mooi

 • lijkt me een leuk spelletje

  Het heeft hele leuke plus punten

 • Wow, toffe recensie, en een ZEER respectabel cijfer!

  Must-buy!

 • Ik heb het gespeelt en ik ben het helemaal eens met dit cijfer!

 • Cijfer is inderdaad zeer verdient. Zou het zelf ook een 9 geven, ben nog het laatste gedeelte van het verhaal bezig.

 • Deze komt zeker in mijn collectie. Dit is toch iets heel apparts.

 • voor mij is dit ook de grootste verrassing van het jaar. out of nowhere en dan zo'n goede puzzelgame.. en ook mijn vriendin vind het zelfs een gave game.

 • Mooie recensie Wessel, ten minste ook een goede game deze keer :-P Jammer dat ik geen DS heb, anders had ik deze zeker gehaald, want ik houd wel van tijd tot tijd van puzzelgames.

 • Schijnt een geweldige titel te zijn. Duurde wel lang voordat de game hier kwam.

 • leuk spel… wel behoorlijk pittige puzzels

 • Hier zou ik nu wel een DS voor willen hebben…

 • Heeft wel een tijdje geduurd voordat de game in Europa is uitgekomen zeg. Had eigenlijk gehoopt dat deel 2 onderhand wel in de US te krijgen zou zijn.

 • Ik heb de game ook gekocht.

  Heb er nog niet zoveel mee kunnen spelen, maar het spel spreekt me zeker aan.

  Ik vind zulk soort puzzeltjes altijd geweldig om te doen, en het is prima gamevoer voor in de trein.

  Hulde! _O_

 • Gaat mn moeder nog kopen. Leuk!

 • Vet spel, en die puzzel met kuikens en wolven kan ik alXD

 • Leuke recensie, Wessel. Ik vond de game ook fantastisch, een absolute aanrader!

 • Een van de DS spellen die ik zeker wil hebben en met sinterklaas in aantocht moet dat wel voor elkaar te krijgen zijn.

 • St. Mystere is het zogenaamde Nieuwsgierige Dorp

  Een nieuwsgierig dorp? :P

  Dit lijkt me in de context dan meer het vreemde/eigenaardige dorp, want dat kan curious ook betekenen. Nou ja, een beetje muggenziften, een lekkere recensie over een erg interessant spel.

 • 1 van de beste DS games ooit! klaar

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren