1. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar (PC)

The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar (PC)

The Road goes ever on and on

Down from the door where it began.

Now far ahead the Road has gone,

And I must follow, if I can,

Pursuing it with eager feet,

Until it joins some larger way

Where many paths and errands meet.

And whither then? I cannot say.

Beter kon ik naar mijn mening deze recensie niet beginnen… Het is een zéér bekend liedje uit de boeken (en later de films van Peter Jackson) van J.R.R. Tolkien, jawel, The Lord of the Rings en heeft betrekking op MMO van Turbine. Codemasters heeft de licenties van de wereldberoemde boeken weten te bemachtigen en heeft daar Turbine een prachtige MMO ( Massive Multiplayer Online Role Playing ) van laten maken, waar je eindeloos je eigen pad kunt kiezen of die van een ander volgen.

The Lord of the Rings Online: The Shadows of Angmar (hierna LOTRO) is, zoals ik net al vermeldde, een MMORPG. Wat is hier de bedoeling? Kies een ras en een class en huppel gezellig rond in Midden-Aarde. Om mee te gaan met mijn reis moet je even in gedachte een keuze maken. Er zijn vier rassen in LOTRO: de Hobbits, Elven, Dwergen en Mensen. Als je deze keuze hebt gemaakt kies je een class die bij jou past. Je hebt de keuze uit een Burglar, Captain, Champion, Guardian, Lore-Master of een Minestrel. Mooi, nu heb je hoop ik een keuze gemaakt en kan je met mij (en onze reisgenoten) mee op reis, naar Midden-Aarde.

Wow?

Tijdens onze reis naar Bree, waar eigenlijk het verhaal begint, komen we langs velen in nood verkerende inwoners van ons mooi vormgegeven en geliefde land. Wij zijn natuurlijk de beroerdste niet en helpen ze met hun probleem, voor wat extra experience zijn wij altijd wel te porren. Na wat tussenstopjes in gezellige stadjes en wat kopjes thee bij de inwoners verder komen we aan in Bree, waar we op zoek moeten naar de Barman van de Stijgerende Pony. Hij verwijst ons door naar Strider, een rare en duistere man, waar de eerste Epic quest begint…

Quests zitten er genoeg in dit spel. Volgens de makers hebben we te maken met duizenden quests. Maar daar zullen we ongetwijfeld het merendeel in uitbreidingen van tegenkomen, dit is ook gelijk een groot pluspunt. De wereld die Tolkien heeft beschreven in zijn boeken is zo goed beschreven, dat de makers weinig problemen zullen ondervinden om extra stukken land met daarbij behorende quests bij toe te voegen. Ik kan er niet onderuit dus ik moet het nu wel zeggen, het spel ziet er fantastisch uit! Van Angmar tot de Shire alles zit erin… en het is groot. Mega groot. Al vanaf de eerste stap denk je: ‘Wow, dit is Midden-Aarde’.

Deed ik dat?

Tijdens ons epische avontuur bewandelen we natuurlijk vele gevaarlijke paden waar we allerlei gevaren tegenkomen. Zo vechten we de ene keer tegen Enten in het oude bos en uren later staan we alweer tegenover een menigte van Undeads en skeletten, met geheven zwaarden. Echte krijgers verdienen titels. Wij dus ook. Na het verslaan van dertig skeletten is eindelijk onze eerste titel binnen, Bones of the Barrows. Trots als wij zijn op onze titel, zetten we het natuurlijk achter onze naam zodat iedereen kan zien wat wij hebben verricht. Na het behalen van een deed komt er ook een nieuwe trait vrij. Een trait is een extra gave wat je kunt toevoegen aan je personage om hem zo verder naar je eigen smaak te ontwikkelen. Een MMO is geen MMO zonder een eigen craftingsysteem en deze is natuurlijk van de partij. Zo kan je bekende ‘vacations’ kiezen als woodworker en een armourer.

Het hierboven beschreven ‘Deeds & Traits’ systeem is compleet nieuw en tot nu toe in nog geen enkele andere MMO te vinden. Het systeem werd ó zo fijn, alleen al omdat het simpel is. Je moet dus een daad verrichten zoals zoveel spinnen slachten of zoveel ruines in een bepaald gebeid ontdekken. Nadat je deze voltooid hebt verdien je een titel. Deze kan je weer in je naam zetten zodat je kunt pronken met een voor jouw vette titel. Maar die titel hoef je niet per se te gebruiken. Je krijgt in ieder geval na het behalen van deze deed een trait. Dat zijn een soort van extra toevoegingen aan je karakter zoals meer health of power.

Geen verveling

Tijdens onze reis maken we natuurlijk veel lol met andere spelers, dat doen we voornamelijk in Monsterplay. Hier kunnen wij ons laten transformeren in een Orc of Urk-Hai en daarna Player vs. Player gevechten houden. Iedereen die level 10 of hoger is moet het gewoon eens proberen. Je wordt getransporteerd naar een aparte wereld waar de gevechten plaats vinden. Hiermee heeft Turbine het weer goedgemaakt door een slecht ras hieraan toe te voegen, want zeg nou zelf, het is toch leuk om als Orc te vechten. Met monsterplay is het spel nog langer houdbaar. Niet dat wij ons verveelde want we hebben nog velen quests te gaan.

We hebben al heel veel samen meegemaakt op deze reis. Maar ik moet een einde maken aan deze Recensie. Als je het hebt doorgelezen, weet je dat ik aardig positief ben over dit spel. Dat komt vooral omdat alles goed is overgebracht naar het spel. De karakters en de omgeving zijn zeer goed en op en top Lord of the Rings. Natuurlijk zitten er wel minpunten aan de game, zo heb je af en toe ‘lag’ in grote steden en zitten er kleine bugs in waardoor er bazen ‘gebugged’ zijn of dat je vast in de grond zit. Ook zijn de quests af en toe wat herhalend. Al met al is het een leuke en vermakelijke game die over een tijdje de World of Warcraft killer kan zijn en je weet het: De weg gaat door, ver van waar het ooit begon...

Conclusie en beoordeling

The Lord of the Rings Online: The Shadows of Angmar is een top MMO. Het verhaal is leuk en de sfeer is helemaal top! Het is alleen jammer dat je geen orcs als normaal karakter aan kan maken om daar een verhaal mee te volgen. Het is daarom maar wachten op een uitbreiding die deze optie wel toevoegd. Velen zullen het gelijk gaan vergelijken met World of Warcraft wat logisch is, maar ik raad iedereen aan om er een trial van te spelen of een criend aan te spreken die het spel heeft voor een friendcode!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Lord of the Rings sfeer
 • Verhaal
 • Traits, Deeds en Titel systeem
 • Uitbreidbaar
 • Monsterplay!
 • Minpunten
 • Kleine Bugs
 • Af en toe herhalende quests
 • Waarom geen Evil side?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • \"Wanneer Nickelback zelf 'echte' muziek gaat maken, is niet naar voren gekomen in het interview dat Kroeger had met MTV.\"  haha :P  Is zijn band trouwens benoemd als beste rockband van de wereld? :o wist ik nie =)


 • Beste rockband? Dat weet ik niet zo :) Maargoed, hij heeft een punt. Als sommige spelers de tijd die ze in Guitar Hero zouden steken in ECHT gitaar spelen, hadden we aardig wat nieuwe gitaristen^^

 • Aan gitaristen geen gebrek. Drummers daarentegen…

  Daarbij, Nickelback, wat een waardeloze band is dat….

 • Dus er zijn minder bands aan het touren omdat ze GH aan het spelen zijn? Dikke rukband trouwens.

 • Beste rockband? Nee…  Goed advies? JA! Ik vind guitar hero spelen dikke tijdverspilling… Je kunt veel meer plezier beleven aan het echte instrument.. Wat ik NOG erger vind is van die mannen die zo'n videotje posten van hun ''Guitarhero-skillz''… Fuuuck.. Die mannen hebben echt geen flauw benul hoe belachelijk ze zich maken door zo'n filmpje te maken… Ik vind het verkeerd dat een potentieel talentvol iemand gewoon z'n tijd verdoet hieraan.. Dus ja, goed advies

 • Beste rockband??? Volgens mij niet en de andere IGers ook niet… En idd de band is waardeloos.

 • 3 zangers die ik niet kan aanhoren…  die van Nickleback, Bl0f en Phil Collins…..

 • Denk dat dat beste rockband heel sarcastisch bedoeld is of het ligt aan de wansmaak van het MTV publiek.

  Beste rockband: The Stooges :)

 • Betekent dit dat Nickelback nooit naar GH/RB komt?  Pffew, gelukkig maar. Er zijn weinig bands kutter dan Nickelback namelijk

 • @ Pongolesi  Juustem, jij snapt hem. ;) Heb het nog maar even tussen aanhalingstekens gezet.

 • Niet mee eens. Een muzikaal iemand kan door zo'n game juist geïnspireerd raken om zelf muziek te gaan maken. En de overgrote meerderheid, de onmuzikalen kunnen gewoon lekker met muziek bezig zijn omdat zelf maken of spelen niet lukt. Die gast moet niet zo zeiken.

 • Het is echt appels met peren vergelijken. Het spelen van Guitar Hero is totaal iets anders dan het spelen op een echte gitaar. Net zo goed als het spelen van FIFA niet hetzelfde is als echt een balletje trappen. De ene is goed in het ene, de ander is goed in het andere en sommigen zijn goed in beide.  Beetje flauw om het spelen van GH af te doen als tijdsverspilling, want uiteindelijk gaat het er toch gewoon om of je er plezier in hebt? Of dat nu GH is of Mario Galaxy.

 • nickelback beste rockband, haha, ik vind die banjoband die hier op de hoek speelt nog beter :P  nickelback zuigt, en dat bands niet touren wegens gh slaat natuurlijk nergens op!!

 • @ 7threst en DVT  Die band is echt niet waardeloos, ze zijn misschien niet de beste rockband maar toch wel heel goed hoor

 • @renzo84  Hij bedoelt vast niet dat een band minder gaat touren omdat ze steeds aan het Guitar Heroën zijn, maar dat er steeds minder bands aan het touren zijn omdat er minder bands zijn. Ik denk dat het allemaal wel wat meevalt, maar er zal ook vast wel een kern van waarheid inzitten. Er zullen vast vele kinderen zijn die Guitar Hero spelen ipv echt gitaar leren spelen.  En Nickelback is een overrated band en mag inderdaad zelf wel eens leren muziek te maken.


 • Chad Kroeger moet niet zeuren wat boeid het hem nou of er andere bands gaan touren of niet… Guitar Hero is leuker als een echte guitar gaan spelen omdat je het sneller leert en je het leuk met vrienden kan spelen voor een acceptabele prijs.

 • LOL!

 • @Nand69  niemand zit op de zoveelste bullshit comment over de vergelijking tussen echt gitaar spelen en GH te wachten. Ga jij lekker mensen op een GAMEsite vertellen dat het spelen van Guitar Hero tijdverspilling is. Hoe zit dat dan met alle andere games die uitgebracht zijn sinds Pong? Mannen die zich belachelijk maken met het plaatsen van youtube filmpjes? Eerder mensen die zich belachelijk maken door op websites anderen te vertellen welke spellen ze wel en niet moeten spelen

  Daaahaaaaaaag

 • Huilie moet zelf stoppen met muziek maken.

 • @Bleach Exile  Ik heb Guitar Hero niet gespeeld, maar speel wel echt gitaar en ik kan me niet voorstellen dat GH net zoveel voldoening geeft als verder komen met echt gitaarspelen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren