1. Metroid Prime Pinball (NDS)

Metroid Prime Pinball (NDS)

‘Elk voordeel heb z’n nadeel’ is een van de gevleugelde uitspraken van onze voetbalhalfgod Johan Cruijff. ‘De bal is rond’ is er nog zo een. Opmerkingen die moeilijk te weerleggen zijn, maar of ze nou zo veelzeggend zijn is een andere vraag. Over deze vraag zal ik me niet druk maken, dat de bal rond is zullen we maar aannemen. Waar dit over gaat? Dat een bal rond is! Het is maar goed dat een bal rond is. Want zonder ronde bal zou er nooit een geniale geest op het concept achter flipperkasten gekomen zijn. Ook een trauma opgelopen toen een fanatiek flipperende Gerrit Zalm op tv was? Geen zorgen, want je hoeft niet meer naar een arcadehal om te flipperen. Metroid Prime Pinball brengt flipperen naar je DS.

Waarschijnlijk heeft ieder van jullie wel eens een euro weggegooid in een flipperkast. Je bent voor je gevoel net begonnen als je laatste bal een duikvlucht naar onderen maakt, om nooit meer boven te komen. Weer game over. Op je handheld kunnen flipperen is daarom niet alleen een leuk, maar ook een goedkoop alternatief. Nintendo zag ook geld in dit idee en kwam in 2004 met Super Mario Ball. Maar niet alle spellen met de loodgieter in de hoofdrol zijn goed, zo bewees dit spel. Toch ging Nintendo stug door met flipperen, met als gevolg dat anderhalf jaar geleden in de VS Metroid Prime Pinball verscheen.

Iedereen die een Metroid game gespeeld heeft, weet dat hoofdpersoon Samus zich kan oprollen tot een bal, de morphball. De brug naar een flipperspel is snel gemaakt, zo zullen de makers gedacht hebben, en terecht. De Metroid games bieden ruimschoots mogelijkheden om deze game zeer interessant te maken. Dat is dan ook goed gelukt. Want naast het standaard flipperwerk kruipt Samus soms ook uit haar schulp. In deze minigames moet je bijvoorbeeld door een walljump een muur beklimmen. Of je trekt je wapen om een flink aantal beetles een enkeltje vernietiging te bieden. Wanneer je deze minigames haalt krijg je een beloning in de vorm van een Artifact. Het draait namelijk niet alleen om de punten in deze flippergame, er zit daadwerkelijk een verhaal in verwerkt.

Je volgt namelijk in vogelvlucht de gebeurtenissen uit Metroid Prime, dat eerder verscheen op de Gamecube. De zes flipperkasten uit de singleplayer hebben allen een thema uit deze gamecubetitel meegekregen. Dit zorgt ervoor dat je een extra motivatie hebt om de volgende kast te willen bereiken. Je begint in Tallon Overworld of het ruimteschip van de Space Pirates, om te eindigen in een episch gevecht tegen schermvullende eindbazen. Deze eindbazen vullen vaak een groot deel van het bovenste scherm en bieden soms tergend moeilijke tegenstand. Door Artifacts te verzamelen kun je telkens een nieuwe kast vrijspelen. Zo verzamel je jezelf een weg naar de zesde en laatste kast, waar een bijzonder pittige eindbaas staat te wachten. En dan is jouw missie voorbij. Hoewel, eigenlijk niet helemaal. Want alle kasten uit de multi mission (het verhaal) kun je ook los spelen in de single mission, om een onverslaanbare highscore te noteren. Het ouderwetse flipperen dus. Daarnaast is er nog een multiplayer modus, waar je met één gamecard tegen een vriend of vriendin kunt flipperen op een nieuwe kast, de Magmoor Caverns.

Alles leuk en wel, een verhaalmode is natuurlijk niet het belangrijkst in een flippergame, dat is de gameplay. En die is zeer goed uitgewerkt. De actie is verdeeld over de beide schermen van de DS, waardoor je een goed overzicht van de kast hebt en de bal gemakkelijk te volgen is. Dankzij het toegevoegde rumblepack trilt de DS tijdens het flipperen. Waar mijn mond van openviel zijn de graphics. De game ziet er fantastisch uit. De kasten zijn volledig 3D en vooral de eindbazen zien er prachtig uit. De trilfunctie en prachtige graphics maken het flippergevoel behoorlijk intens. Ook de besturing is dik in orde. Met de L- en R-knop bestuur je de linker- en rechterflipper. De actie is soms behoorlijk hectisch. In zo’n situatie is pauzeren de enige mogelijkheid om te voorkomen dat de DS uit je zweethandjes glijdt. De kasten zitten vol met vijanden, zoals Space Pirates en Metroids. Je kunt deze vijanden op twee manieren verslaan: er op volle snelheid tegenaan rammen, of een bommetje leggen. Daarnaast zijn er de eerdergenoemde minigames. Vaak moet je bepaalde vijanden van je af houden door ze aan gort te knallen met je armkanon. Er zijn ook raketten te verzamelen, die je op deze momenten kunt inzetten. Om het spektakel compleet te maken zit zelfs de powerbomb verwerkt in het spel!

Je hebt dus een hoop mogelijkheden naast het flipperen, wat ervoor zorgt dat dit een uiterst vermakelijke game is. De game is ook bij tijd en wijle behoorlijk moeilijk. Na een paar kasten staat het zweet op je voorhoofd en giert de adrenaline door je lijf. Je moet vooral tegen de eindbazen tot het uiterste gaan om niet zelf een enkeltje vernietiging te krijgen. Want je hebt een levensbalk waardoor je niet alleen via de gebruikelijke val naar onderen af kunt gaan, maar ook door je levens kwijt te raken. En laat dat nou iets zijn waar de eindbazen je maar al te graag bij helpen. De uitdaging zorgt er wel voor dat je een ware euforie voelt wanneer je de laatste eindbaas verslagen hebt.

Er is weinig aan te merken op de gameplay. Het is vrijwel altijd je eigen schuld wanneer je een bal verliest. Alleen in eindbaasgevechten is het nog wel eens frustrerend als je levensbalk de doodsoorzaak is, in plaats van een matige reflex of foute beslissing. Ook de minigames zijn goed uitgevoerd en bieden daarnaast een leuke afwisseling op het flipperen. Toch is er één groot minpunt. De kasten zijn niet allemaal even uitgebreid. Bij een aantal kasten moet je eigenlijk alleen de eindbaas verslaan. Hierdoor is het aantal van zes verschillende kasten vrij weinig. Nadat je de uitermate boeiende multimission hebt uitgespeeld, is er nog maar weinig te doen behalve high scores zetten of de multimission opnieuw proberen uit te spelen, maar dan op een hogere moeilijkheidsgraad. Doordat de meeste kasten puur uit een eindbaas bestaan, zijn er eigenlijk maar twee kasten waar je echt voor de high score kunt gaan. Dubbel jammer is het dat er wel een zevende kast is, maar dat deze alleen met meerdere spelers te spelen is.

Conclusie en beoordeling

Metroid Prime Pinball is een sterk concept, waar Nintendo op door kan gaan. Het concept met de minigames is goed uitgevoerd en belangrijker: het klassieke flipperconcept lijdt er niet onder. De multimission is moeilijk, maar enorm leuk om te spelen. Toch kleeft er één groot minpunt aan deze game. Doordat er maar een paar kasten zijn om een high score op te noteren moet de game flink aan houdbaarheid inboeten. Door het karige aantal kasten is dit geen toptitel, maar toch is en blijft Metroid Prime Pinball een leuke game. Vind je kwantiteit belangrijker dan kwaliteit, laat deze game dan in de schappen liggen. Houd je van een behoorlijke uitdaging of wilde je altijd al een rumblepack voor je DS, dan is dit een aanschaf om over na te denken. Welke kant rolt het balletje voor jou op?
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Gameplay is top
 • Graphics!
 • Minigames zijn vernieuwend en leuk
 • Gratis rumblepack
 • Minpunten
 • Te) weinig kasten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nee , ik laat hem liggen er zijn veel te veel echte toppers.

 • muah niet slecht.

 • Te gek voor woorden dat de camera nog steeds niet gefixt is! Voor de rest zag de demo er erg \"next-gen\" uit!

 • Toch altijd die camera he, hebben ze dat zelf niet door dan als ze spelen of wat ? Ik snap het echt niet :S

 • Zoals verwacht…

 • Toch weer kort hé? Daar hebben nagenoeg alle next gen games mee te maken.  Op de ps2 komen nog spellen uit van 30 uur+ gameplay en in gevallen van S-E 50 uur+

 • Een hoger punt dan James Bond? Had ik niet verwacht! Dat maakt deze game tot een ware topper.

 • matig, matig

 • Too bad. Jammer dat die camera het cijfer zo in de weg zit. Het is namelijk een hele degelijke platformer die, volgens mensen die hem al spelen, het oude, vertrouwde Tomb Raider gevoel geeft. Desalniettemin een goed cijfer.

 • Niet dat een 7.5 slecht, maar ik had tog wel ietsjes beter verwacht van iedereen's favoriete game-schoonheid >.<

 • @Shadow Dude  Het gaat hier om de game, en niet om de oh zo lekkere Lara ;)  OT: Ik haal 'm toch niet, Tomb Raider is niet mijn game.


 • Rommelige review maar wel een behoorlijk cijfer, lijkt me best een vermakelijke game.

 • Dus het spel is slechter dan Tombraider legende want die kreeg 8-

 • Goede game goed cijfer!

 • Inderdaad, zoals verwacht. Niet te goed, maar ook niet te slecht.

 • Zeker niet beter dan de Playstation 1 Tomb Raiders maar echt zeker wel beter dan Legend en Anniversary!!

  Echt te zielig dat ie maar een 7,5 krijgt.

 • Lijkt op Uncharteed Drakes Fortune vind ik een beetje..

 • matig cijfer, had meer verwacht

 • deze game verdient echt veeeeel hoger!!!!!!! ik heb helemaal geen last van de camera!!!! echt een top game! kopen kopen kopen dus :D

 • Had hoger verwacht… Jammer van die camera, dat was het enige minpunt uit de demo toen… Toch haal ik dit spel wel, maar niet voor de volle mep!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren