1. Halo: Combat Evolved (PC)

Halo: Combat Evolved (PC)

Hallo allemaal, mijn naam is Rick. Als ik mijn helm opzet verander ik in mijn tweede identiteit, genaamd Master Chief. In de rol van deze koene held vlieg in door cyberspace op zoek naar Covenant gespuis. Ik zit boordevol zelfvertrouwen als ik de helm op heb. Ik bevecht moeiteloos de engste aliens, tot de grootste titanen van het heelal. Maar als ik mijn helm afzet verander ik in Rick, de nog altijd stoere recensent die geen blad voor de mond neemt. Hij gaat geen aliens bevechten, maar een stoere recensie schrijven over Halo: Combat Evolved.

Halo vervreemd zichzelf van de genre genoten door een grote open wereld neer te zetten. Je kon uren rondwandelen in prachtige cyberachtige omgevingen. Het detail niveau van het spel was ongekend, nergens was iets afgeraffeld. Je kon verschillende kanten opgaan en kon met voertuigen overal heen rijden waar je oog maar reikte. De omgevingen zijn heel divers, van grote open werelden waar de natuur de overhand had of nauwe gangenstelsel met cyber apparatuur.

Maar de makers hadden niet alleen mooie realistische omgevingen in petto. Ze hebben er een episch verhaal achter. Het verhaal was geen stom excuus om naar die prachtige omgevingen te gaan, maar voegde daadwerkelijk wat toe. De makers hebben een mooie grens gevonden met de verhaallijn, het is niet té futuristisch maar ook niet te weinig. Daardoor wordt het verhaal erg geloofwaardig omdat het allemaal niet over the top is gedaan. Door het geweldige verhaal kun je lekker wegdromen en fantaseren.

Fantaseren kan je, want wat is deze soundtrack toch sfeervol! Vanaf het begin van het spel met de monnik gezangen tot het eindgevecht met zijn tragische en epische muziek. Je merkt dat de makers echt hun ziel en zaligheid in het spel hebben gestopt. Alles in het spel klopt, wanneer er een schiet gevecht losbarst rukt de muziek op en pompt adrenaline door je lijft. En als je rustig aan het rond speuren bent in de mooie omgevingen komt er een soort mysterieuze muziek uit, die je aanmoedigt om meer te verkennen. Kortom muziek en gameplay lopen naadloos in elkaar over.

Eigenlijk is Halo een grote beleving. Je wordt zo gegrepen door alle facetten van het spel dat je niet eens merkt dat je aan het spelen bent. De vijanden reageren zoals je denkt dat ze horen te reageren. Ze komen als echte aliens via schepen naar beneden en gaan daarna moordlustig te werk. Ze doen heel onverwachtse dingen, ze schuilen achter objecten en als je denkt dat er niets is vallen ze zonder pardon aan. Door de muziek en de prachtige gedetailleerde omgevingen waar ik daarnet over sprak, moet je zeggen dat dit een geweldige ervaring is.

Het spel heb je na een aantal uren, die minuten lijken, al uitgespeeld. Maar niet getreurd er is veel meer te beleven in dit fantastische universum. Er is een multiplayer modus toegevoegd zodat je lekker je vrienden koud kan maken online. De vele mappen en de verschillende modi zorgen ervoor dat je vaak terug zal komen. Ook zijn er hogere moeilijkheidsgraden waardoor de aliens nog agressiever zijn in de verhaal modus, en je nog meer in een orgie van geweld terecht komt.

Wat is er loos zul je zeggen na deze zeer positieve recensie. Er zijn een aantal kleine oneffenheden die ik toch even moet melden. Zo zijn er een aantal gangen en omgevingen die vaker gebruikt worden dan een keer. Dit is misschien het gevolg van tijdsdruk. Ook eindigt de sage met een gigantische cliffhanger waar de makers natuurlijk willen dat je meteen halo 2 gaat aanschaffen, die inmiddels al lang in de winkels ligt. Meer valt er eigenlijk niet te bespeuren in de fantastische ervaring die Halo heet.

Conclusie en beoordeling

Halo was en is nog steeds een grote speler in het shooter genre. Halo heeft de revolutie geleid tot nieuwe en spannende shooters waarbij verhaal en beleving centraal staan. Geen gangetje in gangetje uit gameplay meer maar een grote wereld met verhaal en bijpassende muziek. Alles klopt gewoon en sluit naadloos aan op mekaar. Halo is goed omdat het totaalplaatje helemaal klopt. Halo is geen spel meer maar een beleving die je hoe dan ook een keertje moet meemaken.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • De combinatie van muziek, gameplay, omgevingen en verhaal. Oftewel de beleving van het spel.
 • Minpunten
 • Sommige herhalingen van gangenstelsels en textures.
 • Cliffhanger is niet cool.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Kijk, dat zijn nog eens leuke extras! =)

 • Je krijgt dus een betere game gratis erbij :)

 • Dit is geen slechte pre-order

 • Stoer, Vice City was echt vet :)

 • @Dakhaas NL  een betere game zou ik het niet noemen, vice city was wel vet maar gta IV gaat daar gewoon zwaar overheen vanuit mijn mening;)

 • @Mozer  Op grafisch/technisch aspect ja, maar Vice City doet qua sfeer en belevenis GTA IV stof happen, da's gewoon een feit. Voor mij maken de graphics een spel niet in eerste instantie beter.  Ja ik weet 't, ik ben Vice City-gek :')


 • Vice City is de beste in de reeks. De sfeer is niet te evenaren, mede door de schitterende soundtrack en Fernando Martinez

 • klopt.

 • en denk aan de pastor richards salvation statue organization..:P wat was de radio toch vet.. ''One day while sitting in class you'll look outside the window to see Russians dropping down to take us over. What are you gonna do then, huh? Run into the woods with your friends, put twigs in your hair, call yourselves the Wolverines and fight off the Russians? I think not. ''

 • haha geven ze toch aan dat VC beter was :P

 • Goede actie!

 • gta4 zuigt ook erg.

  heb hem 1x uitgespeeld

  heeel misch haal k nog de trophies

 • Vice City is, in zijn tijd geplaatst (wel zo fair imo) een van de beste games aller tijden. Beter ook dan GTA IV, al heb ik daar ontzettend van genoten eerder dit jaar.

 • Vice city was episch

 • leuke actie,, vice city is er al wel lang mja wel nice

 • Dat is leuk!

  Als je hem nog niet hebt.. wat echt slecht is als dat zo is

 • Tis omdat ik GTA4 al op de PS3 heb, anders zou ik dit wel doen =]

 • Idd ideaal… maar hoeveel mensen die GTA IV gaan downloaden gaan ook nog echt tijd steken in Vice City :)

  Maar wel erg nette deal^^

  Je krijgt dus een betere game gratis erbij :)  _O_ Koning
 • Heb ik al, dus heeft voor mij geen meerwaarde.

 • @Darkhaas;

  Indeed! Vice City veroorzaakt alleen maar een telleurstelling bij het spelen van GTA 4

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren