1. Trickshot (PS1)

Trickshot (PS1)

Stokken worden in veel spelletjes gebruikt, zo sla je bijvoorbeeld met een stok naar een pinata. Al zijn er ook sporten waar men met een stok slaat, zo heb je namelijk een sport die honkbal heet, maar de bekendste in de Benelux moet toch wel biljart zijn en toevallig gaat deze game daar toch niet over zeker. Al sla je bij deze sport niet, maar stoot je. Het doel van deze game is dus eigenlijk het volgende: "Leer stoten tegen ballen… euh, kuch, biljartballen hé".

Biljart is een prestigieuze sport, dat heeft de bekende Belg Raymond Ceulemans uitgebreid gedemonstreerd bij het driebanden (Three Cushions) en dat is trouwens ook direct een speelstijl die je kan selecteren in deze game met ballen. Ja het klinkt raar, maar er liggen nu éénmaal een aantal van die dingen op tafel. De game heeft een aantal speelstijlen voor je in petto die elk op hun beurt best goed zijn uitgewerkt. De speelstijlen waar ik het over heb zijn er trouwens veertien om precies te zijn en worden gespeeld volgens de officiële en professionele regels.

Om te beginnen heb je Eight Ball. Hierbij is het de bedoeling om als eerste jouw reeks van biljartballen weg te spelen die op tafel liggen en daarna de zwarte ‘8 ball’ te potten. Jij hebt bijvoorbeeld nummers 1 t.e.m. 7 en je tegenstander uiteraard nummers 9 t.e.m. 15. Nadat je die nummers hebt gepot, ga je de eerder vernoemde ‘8 Ball’ potten en heb je het spel gewonnen. Heel erg simpel en daar moet je natuurlijk ook een goede besturing voor hebben.

Die is er ook en is zelfs sterk uitgewerkt. Zo kan je de keu heel soepel besturen en het richten is gewoonweg subliem. Maar dan probeert men er wat spanning in te brengen door je op een bizarre manier de kracht van je shot te laten bepalen. Er gaat namelijk een balkje heen en weer van weinig naar veel kracht en vice versa. Als je verkeerd timed, is dan ook de kans groot dat het grandioos misloopt. Gelukkig valt de snelheid van het balkje nog mee en is het redelijk simpel om de kracht alsnog juist te bepalen en zo een goede afloop van je shot te verkrijgen. Al zal je bij momenten zeker denken van: “Waar gaat die bal nou weer naartoe, daar heb ik toch niet op gericht.”

Daar zitten de graphics voor iets tussen, want die zijn van een pijnlijk niveau. Na nog geen uur doen je ogen pijn en heb je zin om de console af te zetten. Hebben jullie ooit een ‘ronde’ bal met gekartelde randjes gezien? Ik niet hoor en nu we toch over randjes bezig zijn, de randen van de biljarttafel zijn ook niet echt goed zichtbaar. Pas als je nauwkeurig gaat richten en bijna met je neus op de bal hangt, zie je de randen pas goed. Grafisch hebben we zeker niet te maken met een hoogstandje voor onze Playstation, dit had namelijk veel beter gekund. Zeker als je weet dat er nog games zijn voor deze console die grafisch dubbel zo mooi zijn. Al maakt de inhoud al veel goed.

Zo heb je verder namelijk nog de volgende speltypes tot je beschikking: Nine Ball, Rotation, 14-1 Continuous, 10 Pin Pool, Cut Throat, Tree Ball, Poker, Pocket Game, Three Balls, Four Balls, Pocket Carom, Equal Offence en tot slot nog Three Cushions. Je hebt dus zeker een uitgebreide keuze met veel variatie. Ook word je kort uitgelegd hoe elk type in zijn werk gaat, dus je zal snel aan de slag kunnen. Ik als biljartfan heb mijn hartje zeker opgehaald in deze verscheidene speelstijlen en heb zoete uurtjes doorgebracht bij het spelen van deze game.

Al was ik niet altijd alleen, deze game geeft je namelijk de mogelijkheid om tegen enerzijds tegen maximaal twee computers te spelen of anders tegen twee vrienden. Het niveau van die computergestuurde tegenstanders kan je zelf bepalen, al zou ik hun niveau nooit op ’Novice’ instellen, tenzij je iets grappigs wilt zien. Het durft namelijk op dat niveau wel eens voorvallen dat je tegenstander de witte bal wel raakt, maar dan een bijna gemaakte pot mist, zelfs als hij er maar een tikje moest tegen geven. Gelukkig waren mijn vrienden wel wat slimmer dan dat en daar vloeiden dan ook veel aangename wedstrijdjes uit voort. Ik vond in die multiplayer namelijk een echte uitdaging en gezelligheid, kwam al snel de kop op steken. Zelfs zo gezellig dat er wat biertjes aan te pas konden komen.

Dat kwam door het vaak trage tempo van de speltypes. Al bepaal je het tempo waaraan er gespeeld wordt volledig zelf. Je kan namelijk uitgebreid de tijd nemen om jou actie uit te voeren, of je kan aan een razend snel tempo met je keu tegen de biljartballen tikken. Het hangt dus volledig van jullie af welke sfeer je creëert, al zou ik dan wel de ‘mute’ knop van je TV aanzetten. De muzikale deuntjes in deze game zijn namelijk niet te harden. Het is één eentonige brol en irriteert na een tijdje zelfs enorm. Zelfs mijn oren deden pijn na een half uurtje en ik ben al heel wat gezaag gewend, het is dus beter om zelf voor wat muziek te zorgen.

Conclusie en beoordeling

Deze game is vooral bestemt om met je vrienden te spelen, want anders is het maar een heel saaie bedoening. De besturing is uitermate geschikt en het tempo van de game wordt door jou bepaald. Voor de gezellige mensen onder jullie is het zeker een aanrader, maar anders zou ik de game toch links laten liggen.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Veertien speltypes
 • Gezellige multiplayer
 • Tempo kan je zelf bepalen
 • Minpunten
 • De bal maakt soms onrealistische bewegingen
 • Graphics (zelfs voor de PSX)
 • Muziek

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hmm, maakt mij niet zo veel uit eigenlijk. Maar Halo 3: Recon vond ik persoonlijk vetter. Maar als veel mensen dat verwarrend vonden, dan is dat natuurlijk begrijpelijk. Nou, minder zeiken over namen, gewoon werken aan die game XD

 • vind ODST nou ook niet echt zo passend… als de game maar wel goed word/blijft :)

 • Bungie vond de eerste titel te verwarrend en vond ODST beter bij deze game passen

  Heerlijk sarcastisch :P

 • Orbital Drop Shock Trooper, WTF??? Recon is kort en duidelijk, ODST is veel te lang en niet op een normale manier uit te spreken. Ze willen vast duidelijk maken met de titel dat je niet met Master Chief speelt.  Orbital Drop Shock Trooper, say that 10 times fast :P

 • Lelijke naam. ODST.

 • Is wel een betere titel vind ik.

 • Recon heeft een reputatie opgebouwd:  I got Recon armor  Zomg wtf lol BBq i want it to!!! ur so cool!!!  I got ODST  Fck off noob¬¬ that armor sux


 • note to darkskxcher : kom es wat vaker uit de Warcraftwereld :p

 • Hmm vond de oude naam pakkender.

 • Oude naam vond ik ook beter, maja maakt me eigenlijk niet zoveel uit hoe de game zal heten, kopen doe ik em toch niet.

 • Leuke naam. Alleen prefereer ik liever gewoon Recon in plaats van Orbital Drop Shock Trooper (ODST). Vind het niet lekker in de mond liggen.

 • Recon klinkt veel beter dan ODST

  Ik kan Recon tenminste onthouden

 • @darkskxcher: -_- ja.. dat ook ja  OT; Ik vond de vorige naam veel beter.. Klinkt veel beter dan Orbitale val shock troeper..

 • Ligt het aan mij of klinkt ODST als 1 of andere aandoening?

 • Als je het uitspreekt op z'n Engels is het een prima naam die gewoon mooi rijmt.

 • Hmm recon vond ik leuker

 • Bungie vond de eerste titel te verwarrend

  En dan komen ze nu met ODST :S

 • omdat je immers ook als een Orbital Drop Shop Trooper door het spel schiet.

  Moet je dan winkels leegkopen ofzo?

 • Wat een onzin voor een 3 tot 5 uur durend spel.

 • Hahaha, ik vond Recon minder verwarrend!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren