1. Pokémon Red & Blue (GB)

Pokémon Red & Blue (GB)

Ik herinner me het als de dag van gisteren, de tijd dat Pokémon zijn opmars maakte op de grijze baksteen die wij Gameboy noemden. Het zou een compleet nieuwe sensatie bieden op handheld en volgde de gelijknamige serie die elke dag was te volgen op menig televisiekanaal. Ik was dus een zeer tevreden jongetje toen ik voor mijn verjaardag zowel de rode als blauwe versie kreeg van Pokémon. Met welke versie beginnen? Omdat ik nog maar even een Gameboy had was de spanning te snijden en ook had ik geen idee wat me te wachten stond. Maar zelfs nu na al die jaren, is mijn ervaring met deze twee games nog steeds glashelder.

Zoals je misschien wel weet, was de Gameboy nog niet zo modern als nu en speelde deze zijn games in zwart-wit af. Soms werd dit afgewisseld met een paar kleuren, maar dat was het dan ook weer. Pokémon Red & Blue zouden de grondleggers zijn geweest van het gebruiken een paar kleuren in games te gebruiken, om zo het wat geloofwaardiger te maken. Dit zorgde er alvast voor dat deze RPG's tot hun volste vermogen konden gespeeld worden en menig gamer was hier zeker niet teleurgesteld. Het verhaal was, ondanks dat men een handvol van de engelse taal moest kennen, zeer sterk en toonde hoe jij en je rivaal strijden om de titel van Pokémonmeester. Dit is echter niet een titel die je in één, twee, drie verdient. Je moet zoveel mogelijk Pokémon vangen, ze trainen en hiermee de acht gymleiders die het gebied Kanto kent verslaan. Natuurlijk ben je niet alleen, want je kan geen Pokémon vangen zonder ze te verzwakken. Je krijgt van ene Professor Oak drie Pokémons voorgeschoteld, die elk een element bezitten. Charmander staat voor vuur, Bulbasaur voor gras en Squirtle voor water. Elke Pokémon kent zijn sterke en zwakke punten en deze kan je gebruiken tegen andere trainers. Zo zal het vuur van Charmander komaf maken met Bulbasaur, terwijl Bulbasaur op zijn beurt Squirtle de grond inboort en Squirtle dan weer Charmander afmaakt met een goede dosis water. Zo bestaan er over de tien elementen, wat hun zwakheden zijn is aan de trainer om uit te zoeken.

De keuze welke Pokémon jij je toeeigent, is compleet aan jou weggelegd. Wel moet je weten dat die keuze vast is en je niet meer kan teruggaan als je hebt gekozen. Jouw avontuur start na die keuze, dit met een gevecht tegen je rivaal Gary. Door middel van offensieve en defensieve aanvallen, moet jij proberen de tegenstaande trainer zijn Pokémon neer te krijgen en dit hangt wederom af van wat je kiest. In het begin zal je keuze hebben uit maar twee aanvallen, dit aantal groeit naarmate dat je tegen andere trainers strijd uit en dan kan je kiezen uit vier aanvallen, maar dit heeft ook een schaduwkant. Naarmate je Pokémon in niveau toeneemt, zal hij verschillende aanvallen oftewel moves leren en moet er eentje verdwijnen als er geen plaats meer is of kan je ervoor dat hij de aanval in kwestie helemaal niet leert. Denk dus goed na welke aanvallen je wil houden, want de vier aanvallen die je Pokémon kent kunnen je overwinning of ondergang betekenen.

Hoe je zo een wezen traint weet je nu, maar als je een meester wilt worden moet je er ook vangen. Dit doe je met Pokéballs, kleine ronde capsules waarin Pokémon bewaard kunnen worden. Ze gaan echter niet zonder slag of stoot erin, hierbij is jouw Pokémon ook noodzakelijk. Deze moet de tegenstaande Pokémon zijn levenskracht oftewel Health Points naar een zo laag mogelijk niveau terugbrengen om daarna een Pokéball te gebruiken. Met wat geluk blijft deze erin zitten en heb je er een nieuwe vechter bij. Zo zijn er 150 Pokémons te vangen, waarvan je een paar tussen de twee versies moet uitwisselen wil je de zogenaamde Pokédex die je van de eerder genoemde professor krijgt. Denk er wel aan je Pokémon af en toe naar het Pokémoncenter te brengen om ze te laten herstellen van de vele gevechten die ze doormaken. No pain, no gain.

Men kan aan de hand van bovenstaande dingen zeggen dat de twee Pokémongames zowat perfect was, maar dit is allesbehalve waar. Zo komt het vaak wel eens voor dat het verhaal even wordt vergeten en je enorm saaie dialogen krijgt voorgeschoteld die heel lang kunnen duren. Gelukkig weet de game dit voor het grootste deel te verbergen aangezien je enorm opgaat in het sterke verhaal. Ook de afwisseling van de geluiden al je van gebied naar gebied gaat, geeft je het gevoel dat je zelf in dat gras bezig bent met het zoeken naar Pokémon. Dit zoeken maakt Pokémon de tijdloze game dat hij is, aangezien je die Pokédex voor de volle 100 % vol wilt hebben. Het vechten tegen de gymleiders, de badges ontvangen na hen te hebben verslaan, het is en blijft zelfs na al die jaren nog een zeer unieke ervaring. De vele geheimen rondom Team Rocket en verschillende Pokémon, de uitdagingen en de vele dingetjes die je kan vrijspelen houden je heel lang aan dat kleine scherm gekluisterd. Dus, wil je weten hoe het allemaal begon met Pokémon? Hier heb je het antwoord!

Conclusie en beoordeling

None

Pokémon is een tijdloze game die je eeuwig blijft spelen. Buiten dat de game af en toe nogal lange gesprekken bevat die niks toevoegen aan het verhaal zelf, is het een zeer geslaagde game en waarschijnlijk de beste RPG die de Gameboy heeft gekend. Zelfs na al die jaren kan je er nog van genieten, nostalgie voor de ware fans van de Pocket Monsters!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Zeer meeslepend verhaal
 • Gebruik van paar kleuren
 • Beste RPG's van hun tijd
 • Audiovisueel de topper van z'n tijd
 • Pokémons te vangen maar...
 • Houdt je wel een paar jaar bezig
 • Minpunten
 • Soms te lange gesprekken
 • Hiervoor is uitwisselen tussen beide versies noodzakelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Netjes

 • Je moeder ook

 • dimmen daan

 • Sommige mensen zijn echt zwakzinnig *points to SUPERDAAN*  Ontopic: Ik ken het spel niet, maar als een spel voor mij compleet onbekend is en je hebt 1 miljoen spelers vind ik dat best knap :P

 • Ik heb het spel al echt heel lang, en ook al heel lang niet meer gespeeld =P

 • Fijn voor ze. :)

 • Redelijk knap, XBLA games zijn toch niet zo populair onder mijn vriendenlijst iig.

 • Heb hem al een poosje en vind hem erg leuk :D

 • nice niet slecht voor arcade game

 • Mooie cijfers, leuk (verslavend) spel ;).

  Lekker tussendoortje…

 • Het is ook een super game (deel 2) :)

 • Het is dan ook een superverslavende game. Een van de betere games, of het nu Arcade is of niet. (Hoewel sinds deze zomer zijn er best wel veel goede Arcade titels uit, Arcade is niet perse slecht meer).

 • ze doen het allemaal goed :)

 • Ik vond deze game helemaal niet zo vet…

 • dat is goed

 • supervet! kan het iedereen aanraden !!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren