1. The Godfather (PC)

The Godfather (PC)

Ik ben onderweg naar Luca Brasi, ik kreeg een dringend telefoontje dat hij mijn hulp nodig heeft. Onderweg moet ik van mijn vrouw gelijk nog wat spaghetti meenemen. Ik pak mijn Tommy gun en mijn honkbalknuppel en jat een geparkeerde auto. 4th Street, hier moet het zijn, en ja hoor, daar staat hij. Ik loop naar hem toe en hij vraagt of ik hem kan helpen met een grote wapensmokkel. Ik besluit hem te helpen en na een tijdje ben ik alweer onderweg naar huis. Ik haal even wat spaghetti en de lange dag vol met criminele zaakjes is alweer bijna voorbij.

Wie kent het niet: een van de beste, zo niet de beste filmtrilogie ooit. Ik heb het natuurlijk over 'The Godfather', de films waarin vijf criminele families New York overheersen in de eind jaren 40. 34 jaar nadat de eerste film uitkwam, bracht EA ons “The Godfather: The Game” waarin je als nieuweling in de Corleone familie een reputatie opbouwt en steeds belangrijker wordt. Die reputatie krijg je doordat je verschillende missies moet voltooien. Deze missies zijn herkenbaar uit de films, alleen nu vanuit een ander oogpunt. Zo moet je bijvoorbeeld helpen de afgehakte paardenkop in het bed van de filmproducent leggen en zie je door een zijraampje hoe Luca Brasi vermoord wordt.

Tijdens deze missies kom je verschillende personages tegen, allemaal herkenbaar uit de films. Zo kom je onder andere Luca Brasi, Tom Hagen en Don Vito Corleone tegen. Deze lijken niet alleen op hun evenbeelden uit de films, maar klinken precies zo. De acteurs verleenden allemaal hun stem, behalve Al Pacino. Behalve de stemmen is ook de muziek erg goed. De bekende deuntjes zitten er allemaal in en zorgen voor net dat extra wat je het gevoel geeft dat je de films naspeelt. Ook de verschillende wapens klinken erg goed. De verschillende personages zien er allemaal vrij goed uit, maar samen met de explosies is het helaas het enige dat er goed uit ziet. De huizen zijn allemaal vierkante blokken aan de kant van de weg en de auto’s lijken meer op vierkante dozen met wielen eronder. Jammer, want EA kan veel beter.

Een ander minpunt is de speelduur. Met een uur of zes heb je het hoofdverhaal al uitgespeeld. Daarna heb je wel nog genoeg te doen. Zo kan je reputatie verder opbouwen totdat je de Don van NY bent. Ook kan je huurmoordenaartje spelen en in opdracht van andere familieleden belangrijke mensen vermoorden. Het leukste is echter om alle winkeltjes en andere zaakjes over te nemen. Dit doe je door de eigenaar te overtuigen dat hij jouw bescherming nodig heeft. Wil hij niet betalen, dan moet je hem overtuigen. Sla de winkel kapot, mep wat klanten neer of gooi hem door de winkel, een beetje geweld doet wonderen. Helaas gaat dit vrij snel vervelen. Dit komt omdat alle zaakjes er precies hetzelfde uitzien en het hierdoor steeds maar hetzelfde is. Ook doe je steeds hetzelfde: je stapt een winkel binnen, schiet wat bewakers van de andere families neer, geeft de eigenaar nog een paar klappen, houdt hem vervolgens even vast zodat je de druk vergroot waardoor je meer geld krijgt en dan krijg je elke week dit geld binnen. Een groot deel van dat geld gaat naar de familie, maar hoe hoger je rank is, hoe meer je zelf krijgt. Het echte geld verdien je ook eigenlijk alleen met de huurmoorden en de missies.

Het in elkaar slaan van mensen of ze in de rondte gooien is enorm goed uitgewerkt. Het vechtsysteem werkt daardoor super. Zo kan je door met je muis naar achter en dan naar voren te bewegen een paar harde klappen geven en door hem met een snelle ruk naar links of rechts te bewegen je tegenstander alle kanten opgooien. Met Q geef je een linkse hoek, met E een rechtse hoek en met X wurg je iemand. De zogehete “Black Hand” besturing is gewoon goed uitgewerkt en vergroot het plezier om iemand in elkaar te slaan.

Je vecht niet alleen met de hand. Wapens zijn namelijk noodzakelijk voor een topcrimineel. Dit zijn natuurlijk allemaal wapens uit die tijd zoals een honkbalknuppel, dynamiet, shotguns en natuurlijk de Tommy gun. Bij het begin red je het makkelijk met de gewone wapens die je vindt in het spel, maar later als je de thuishavens van de andere familie of hun grote bedrijven over wilt nemen zal je met zwaarder geschut moeten komen. Deze zware wapens koop je bij illegale wapenhandelaars. Deze kosten aardig wat, maar je krijgt er ook zeker veel voor terug. Dit heeft EA handig gedaan, dit voorkomt dat je de hele tijd met die standaard wapentjes moet spelen. Bovendien wordt het spel hierdoor ook iets moeilijker, wat weer voor een grotere uitdaging zorgt. Met je zuurverdiende briefjes kan je ook andere dingen kopen. Zo kan je corrupte (FBI)agenten omkopen of een mooi safehouse voor jezelf regelen. Dan hoef je niet de hele tijd naar je standaard safehouse of je eigen appartement toe.

Conclusie en beoordeling

None

De Godfather is een leuke game geworden. Het korte hoofdverhaal, de afgrijselijk graphics en de verveling van het overnemen van de zaakjes drukken het plezier niet. De bekende personages, de muziekjes en de stemmen zorgen ervoor dat het voelt alsof je in de films zit. Ook de Black Hand besturing werkt prima en vergroot het plezier. De game kan je nu al voor 20 á 25 euro krijgen, en voor dat geld raad ik je het aan om hem te halen, zeker als je een fan van de films bent.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Personages
 • De echte stemmen
 • De bekende muziekjes
 • Black Hand besturing
 • Minpunten
 • Afgrijselijke graphics
 • Korte hoofdverhaal
 • Overnemen van zaakjes gaat vervelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • fack ze weten er nooit eens een keer een goede game van te maken.

 • inderdaad, ik heb al nooit iets gehad met fighting games en deze laat ik dan ook lekker aan mij voorbij gaan.

 • Als we naar de verschillende gamemodi kijken, zien we dat het in tegenstelling tot vorige MK-games erg karig gesteld is.  Netzo als deze recensie dus.  Er wordt totaal niks verteld over de goed werkende online mode, waarbij je haast niet eens lag hebt.  Het rare is het is echt nooit goed, eerst waren er steeds teveel characters en nu hebben ze dit terug gebracht en dan zijn er weer te weinig.  En beperkte hoeveelheid modi? Dat zou je zo kunnen zien, maar hebben veel andere fighting games veel meer dan? Street Fighter, Virtua Fighter, King of Fighters, Tekken het zijn allemaal spellen die dezelfde aantal zullen hebben of net 1 meer.  met buttonbashen kom je heel ver

  Weet niet tegen wie jij het speelt? Maar speel maar eens tegen de goede. Met de zo gehete pro moves en dergelijke win je dat echt niet met button smashen.  Nee de game is niet perfect, dat weet ik zelf ook. En ja vind het wel de beste 3d MK uit de serie, maar vind deze recensie gewoon niet goed. Krijg bij het lezen de indruk dat je het amper hebt gespeeld. • Mortal Marcel (wie kent 'm nog?) draait zich om in z'n graf en hij is nog niet eens dood! (denk ik?)  Leuke buttonbasher met je vrienden samen op de bank.

 • Dit leek nog wel zo'n toffe game te worden. Blijkt toch weer lichtelijk tegen te vallen. Mssn in een later stadium maar kopen, maar tussen al de toppers op dit moment, sla ik m over..

 • Ik speel eigenlijk niet zo veel fighting games, ik heb eigenlijk alleen doa4 xD

 • waarom naapt ig altijd ign na ?

 • - Te weinig bloed/ranzigheid  Leuk maar dit was al bekend om dat nu ook als direct minpunt te gebruiken vind ik persoonlijk overbodig. Dat je het vermeld in je review prima maar direct minpunt is het niet.

 • Erg slechte review, lijkt inderdaad meer op een korte copy-paste van sites als IGN dan echt een eigen artikel. Zoals Sega al zei is de review vrij karig. Zonde…

 • Mortal Kombat, Streetfighter, ze zullen er altijd wel blijven zolang er game-consoles worden gemaakt.

  Ik ben al lang afgehaakt van dit game genre, maar als je hiervan houdt zal elke uitgebrachte versie je voldoening geven. Het gaat nl. maar om een simpel ding; Hakken.

 • lol te weinig bloed  Als je iets samen met mortal kombat wilt combineren dan moet er wel veel bloed vergiet worden :P

 • Tja, je moet er maar van houden, ik ben persoonlijk niet echt van het side-scroll genre..

 • jammer dat de serie word doodgemaakt..  wacht nogsteeds op mortalkombat vs capcom.

 • @ MaNiAc E

  Dus als je van tevoren weet dat je alleen met watten zou kunnen gooien was het ook geen minpunt geweest? Daarnaast wat is mortal kombat zonder een flinke portie bloed;)

 • nix voor mij

 • Ik ga hem zeker wel halen. De combinatie vind ik nog altijd zeer cool, en ook al missen er wat liters bloed en zijn de fatalities minder indrukwekkend, het Mortal Kombat sfeertje is zeker wel aanwezig.

 • Oke, het is idd niet het MK van vroeger! Dat is gewoon voorbij! Moet eerlijk zeggen dat ik deze MK wel weer stuk leuker vind dan die op ps2 zijn verschenen op deadly aliance naar dan!  Zou vet zijn als er dus personages bijgedownload kunnen worden!  Al vermaak ik me wel met Sub Zero en Liu Kang! :-)


 • @Paulionie  Nee, natuurlijk niet. Maar vergeet niet dat het al vanaf het begin is duidelijk gemaakt dat deze minder grof geweld zou bevatten dan andere Mortal Kombat's met als reden dat dit niet kan met DC. Nu kunnen we het wel jammer vinden dat het minder grof is, maar het is meteen vanaf het begin al gezegd. Ze moesten een middenweg vinden anders mochten ze het hele DC gebeuren niet gebruiken. Ze zitten toch met een licencie. Natuur is het jammer, maar het is wel een minpunt die je niet te zwaar kan rekenen.  Daarnaast wat is mortal kombat zonder een flinke portie bloed;)  Dat is dan wel zo, maar de vorige MK's in 3d hadden behoorlijk wat bloed, maar dat waren behoorlijk slechte games. Deze heeft minder bloed, maar is wel een stuk beter. Dus het is maar net hoe je het afweegt. Natuurlijk heeft het minder bloed en geweldig niks te maken met dat deze wel redelijk tot goed is, want het had ook met veel grof geweld goed kunnen wezen.
 • Dan maar wachten op de nieuwe killer instinct….

  Heb Burst-Limit al gehaald die met iets wat tegenviel, en deze zou me ook vet lijken maar ik neem de gok nu maar ff niet :):P

 • Ik weet het niet hoor, maar ik vond Deception en zeker Deadly Alliance echt goede games. Het vechtsysteem in Deadly Alliance was echt lekker uitdagend en nodigde uit tot Killer Instinct achtige combo's. Het krypt was ook onwijs stoer, 500 unlockables, en geen uitgesmeerde, maar echt art, making-of's, characters, biography's, geschiedenis etc.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren