1. Resident Evil 4 (NGC)

Resident Evil 4 (NGC)

Na de verschillende avonturen rondom “The Umbrella Corporation” lijkt de rust teruggekeerd te zijn in de wereld. Speciaal agent Leon S. Kennedy gaat op een dood normale missie om de ontvoerde dochter van de president op te sporen. Hiervoor moet hij naar Europa toe. Aan de rand van het bos wordt hij door twee agenten afgezet en begint hij zijn speurtocht door het bos. Al gauw komt hij aan in een hutje en ziet iemand bezig met zijn open haard. In de veronderstelling een fatsoenlijk antwoord te krijgen, laat hij een foto van de jonge dame zien en vraagt of de man haar heeft gezien. De man reageert wat apart, waarna Leon weg wil lopen. Op dat moment haalt de man een bijl tevoorschijn en begint op je in te slaan. Hier klopt iets niet en vanaf dit punt begint de adrenaline rush die Resident Evil 4 heet.

Intelligente vijanden

Wat gelijk opvalt is dat de camera in Resident Evil 4 een andere positie heeft aangenomen dan in de voorgaande delen. Je wordt nu vanaf de achterkant gefilmd. Hierdoor is het overzicht wat je hebt op vijanden stukken beter geworden. De besturing is er ook niet minder om geworden. Sterker nog het lopen, richten, schieten, omdraaien enzovoort voelt zo natuurlijk aan, dat je het binnen een paar minuten onder de knieën hebt. Dat is in deze game ook wel nodig, want voor prutsen met knoppen krijg je geen tijd. Vooral als je de game op de hogere moeilijkheidsgraden speelt. De vijanden, wat overigens geen zombies zijn, maar met een virus geïnfecteerde mensen, zijn behoorlijk slim. De zombies uit de vorige delen kwamen letterlijk als een zombie op je afstrompelen. De dorpsbewoners en monniken uit het Zuid-Europese gebied die je in deze game tegenkomt, vliegen op je af zodra ze je zien, ze gooien dynamietstaven en bijlen naar je toe en beschieten je met pijl en boog. Daarbij opgeteld komen ze vrijwel altijd massaal naar je toe en lopen er af en toe ook nog wat freaks bij met een kettingzaag in hun handen. Je hebt in de game continu het gevoel op de hielen gezeten te worden. Op de enkele keren dat je een puzzel op moet lossen na, is er altijd actie op het scherm. Het is overleven!

Angstaanjagende dorpjes en kastelen

De beelden die Resident Evil 4 op je scherm weet te toveren zijn prachtig. Het haalt echt het maximale uit de paarse kubus. De vijanden zijn erg gedetailleerd gemaakt en bewegen ontzettend soepel en menselijk. De omgevingen waarin je terecht komt variëren van een onheilspellend dorpje tot een groot kasteel. In alle gevallen zitten de omgevingen goed in elkaar en kloppen ze precies met de sfeer die deze game kent. De ontwikkelaar heeft geprobeerd om de sfeer zo eng mogelijk te houden. Het spel speelt zich af in de herfst, dus de bossen zien er alles behalve kleurrijk uit, het gaat op sommige spannende momenten keihard regenen en het is vooral vaak erg donker. De omgevingen zijn ook ontzettend gedetailleerd en zijn een pracht voor het oog. Het doodschieten of steken van de mensen gaat gepaard met veel bloed. Dit alles draagt bij om de perfecte griezelige sfeer neer te zetten. Naast de ingame beelden zijn de tussen scènes ook goed in elkaar gezet. En geloof het of niet, ingame ziet het er bijna even mooi uit.

¡Te voy a matar!

Het geluid in deze game draagt zijn steentje ook bij aan de sfeer die er wordt neergezet. Onheilspellende deuntjes op de achtergrond zorgen voor een continue spanning. Daarnaast zijn de geluidseffecten ook erg cool. Denk bijvoorbeeld aan de alom gevreesde kettingzaag. In de massa aan vijanden hoor je het geluid vaak wel, maar zie je niet in één oogopslag waar deze vijand zit. Dit zorgt voor extra spanning en paniek, want een kettingzaag is altijd fataal. De voice-acting in deze game is ook zeer goed. De dorpsbewoners kramen allerlei Spaanse teksten uit. De teksten zijn alles behalve vriendelijk. Meestal wensen deze mensen je dood. Vaak hoor je ze al van verre schelden, maar zo nu en dan duikt er in eens één achter je op.

Actie tot het einde

De game weet je zeker een uur of 20 aan de TV gekluisterd te houden. Er zijn in het totaal vijf hoofdstukken. Deze zijn weer in een aantal delen onderverdeeld. In de 20 uur, die je ongeveer nodig hebt de eerste keer, zakt het speelniveau geen enkele keer terug. Het is één en al actie en op de hogere moeilijkheidsgraden moet je ook nog op je kogels letten. Een mes biedt hier uitkomst. De wapens in deze game variëren ook enorm, van een zwaar opgevoerde shotgun tot een rocketlauncher. Aan het begin van het spel krijg je een koffer waarmee je items en wapens bij je kunt dragen. Deze koffer is verdeeld in een aantal vakjes. Daarnaast neemt ieder item een aantal vakjes in beslag. Je kunt dus niet meer meenemen dan wat in je koffer past. Dit is erg slim gedaan van de ontwikkelaar. Het komt realistisch over. Met de middelen die je hebt zul je moeten overleven. Dat is survival horror op zijn best. Als je het spel uitgespeeld hebt na een uurtje of 20 kun je allerlei dingen unlocken, zoals de missie van Ada en Mercenaries. Beide spelmodi zorgen ervoor dat de spelduur verlengd wordt. Overigens is Resident Evil 4 een game die je ongetwijfeld vaker zult uitspelen dan één keer.

Conclusie en beoordeling

Resident Evil 4 is ongetwijfeld één van de beste games van de vorige generatie. Het haalt grafisch het maximale uit de Gamecube. De combinatie van sfeervolle omgevingen, goede voice-acting en geluidseffecten, slimme vijanden en veel bloed maken dit tot een game die je niet snel vergeten zult. Van het begin tot het eind zul je in één grote adrenalinerush zitten en als de aftiteling komt begin je zo weer opnieuw. Resident Evil 4 is survival horror op zijn best!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • n en al adrenaline
 • Slimme vijanden
 • Grafisch top
 • Goede geluidseffecten
 • Creepy sfeer
 • Hoge replay-waarde
 • Erg fijne besturing
 • Enzovoort
 • Enzovoort
 • Enzovoort
 • Minpunten
 • Wat nou minpunten?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb er al een maar kan me voorstellen dat er heel veel mensen zijn die graag een prijsverlaging zouden zien…  Aan de andere kant: gezien de verkoopcijfers die Sony begin deze week vrijgaf zouden ze gek zijn ook als ze (onnodig) de prijs verlagen.

 • Tuurlijk zeggen ze dit. Als ze dit gerucht toegeven koopt niemand meer een PS3!

 • ik vind het goed zo anders zijn de mensen die da ding voor 600 pleuro hebben gekocht (onder andere ik )wel heel genaaid eingelijk nu al

 • 400 is tog al redelijk goedkoop? ( niet vergelijken met Xbox )

  Niet?

 • Natuurlijk zegt Sony dit. Als je nu zegt dat er over x aantal maanden een prijsverlaging is dondert je verkoop in elkaar omdat mensen daarop gaan wachten. Vorige prijsdalingen hebben ze ook ontkent en kwamen uiteindelijk wel. Maar nu willen ze nog zoveel mogelijk verkopen voor de huidige prijs zonder dat mensen hun uitgave uitstellen in de hoop hem goedkoper te krijgen.  @ps3 drifter, dat was je eigen keus om een early adapter te zijn. Alle consoles beginnen duur (en met weinig games, en vaak ook nog slechtere kwaliteit hardware) en naar maten de jaren komen er niet alleen meer games en betere hardware maar daalt de prijs ook. Dit was ook met de PS en PS2 het geval. Ik ken zat mensen met een PS en PS2 toen die hem op release gekocht hadden, ding ging nog kapot ook (vergeten mensen nu wel eens, PS en PS2 waren best berucht in het begin voor slechte lasers die na een tijdje je schijfjes niet meer lazen). Terwijl ik iets langer wacht tot er games waren, ze goedkoper kocht en uiteindelijk een hardware versie had die niet kapot ging (en meteen veel games om uit te kiezen). Dit is gewoon je keuze om early adapter te zijn of niet. Niets met \"genaaid\" te maken.

 • 400 wtf xD Xbox kost nu 149,99  Belachelijk

 • @Stennie

  Jij hebt er duidelijk geen verstand van (blurayspeler, gratis psn)  Maar logisch dat ze dat zeggen terwijl ze misschien weten dat ze het toch gaan doen.. anders verkopen ze in januari en februari geen ps3!

 • Heb hem toch al :P En dan nog, 80 GB voor 400 met 2 spellen is niet duur

 • Maar best ook dat ze het nu ontkennen.  Ze verkopen de laatste weken zo al het minst van de drie en als de potentiële klanten dit zouden horen verkochten ze dit eindejaar bijna geen PS3's meer maar wachtte iedereen gewoon tot maart.  Die prijsdaling zal er wel komen hoor, maar zoiets aankondigen vlak voor een periode als deze is gewoon not done.


 • Lijkt me logisch dat ze blijven ontkennen en dan vlak voor de prijsverlaging het aankondigen. Het zou idioot zijn om nu te zeggen dat er in maart een prijsverlaging komt :/

 • iedereen die zegt of wil gaan zeggen dat het belachelijk is dat de ps3 400 kost tegenover de 149 van de xbox360  maar hoe compleet is die xbox360 van 149 eigenlijk je hebt geen hard disk dus die moet je kopen je hebt geen 2 spellen dus die moet je kopen je kunt niet online gamen want dat moet je kopen tel dat allemaal bij elkaar op en ga het dan nog eens vergelijken

 • spijtig… :(

 • Tuurlijk ontkennen ze het, anders koopt niemand tot maart nog een ps3

 • Vind het nu al best goedkoop als je kijkt naar de 360 (maarja die is wel weer een stuk ouder) PS3 heeft tenminste gratis online gedeelte scheeld al heel veel als je voor online per maand moet betalen,

  en de PS3 heeft ook nog een Blu-ray speler die los nog steeds zon 300 euro kosten!

 • haha Belachelijk duur! Xbox is net 150 euro xD

 • @ gekkemarc, je hebt volledig gelijk op die punten, maar blijkbaar zijn er toch nog gamers die net zoals vorige generatie geen online hoeven.  Persoonlijk raad ik het ook af omdat de Arcade bovenop geen HD(ready)-kabels bijgeleverd heeft, en het pack met de HD van 60GB en headset zet je los ook al 75 € achteruit.

  Een arcade op een HD-tv kost dus geen 150 € maar 150 € + een HD-aansluiting. Zoals je bij de PS3 ook nog met composiet wordt opgezadelt (of was je vergeten dat je bij de PS3 ook niet klaar bent met 399€?).  Het punt is anderzijds dat mensen de keuze hebben uit een goedkopere en duurdere uitvoering naargelang hun eigen verlangens en/of noden.

  Sony heeft gegokt op een duurdere hardware, toekomst zal uitwijzen of de massamarkt hun daar voor zal afstraffen of niet.  @ Merijnda1 : allemaal goed mogelijk maar de massamarktklant kijkt meestal niet naar die dingen. Die kijken naar een betaalbare console met interessante games.


 • 399 euro is een mooie prijs maar ik snap wel dat ze het ontekken. ander slaan sommige mensen kers over om een ps3 te kopen.

 • In frankrijk kost de ps3 nu 399 euro, maar sony betaalt je daarna 50 euro terug!

 • Gezellig

 • @merijnda1  Br gaat met kerst in de us ongeveer 150 dollar kosten dus zeg maar 120 euries(dit omdat de verkoop zwaar tegen valt en de schijfjes veel te duur zijn. Men blijft liever een dvd kopen dan veel geld uitgeven voor een blue ray) Dus kan de ps3 makkelijk omlaag want nu kan sony niet blijven volhouden dat er ook een dure br inzit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren