1. The Movies (PC)

The Movies (PC)

Originaliteit komt tegenwoordig weinig voor in games. Producers van games volgen meestal de flow van de games die uit komen. Zo hebben we al alleen dit jaar al bijna vijf nieuwe strategiespellen erbij, en al bijna tien nieuwe shooters. Originaliteit is dus meer dan welkom, helaas zijn ontwikkelaars voorzichtig en wagen zich dus niet op glad ijs. Gelukkig gaan sommige mensen wel speciaal voor ons op glad ijs staan en komen dan ook met een game zoals The Movies op de proppen.

In The Movies krijg je zelf de kans om een filmstudio te leiden. Je huurt de acteurs, regisseurs en de rest van de crew zelf in. Vervolgens laat je een film schrijven om die daarna te in de bioscopen te brengen. Het klinkt simpel, maar dat is het niet. Je moet namelijk met van alles rekening houden. Zo moet je acteur niet teveel eten of bijvoorbeeld een ernstige ruzie krijgen met een andere acteur. Deze dingen kunnen voor een enorme achterstand in de productie van je film zorgen.

Naast deze kleine dingen waar je op moet letten, heb je ook nog eens grotere dingen. Zo moet je altijd voor originaliteit en afwisseling zorgen in je films en je kan dus ook niet vijf keer achter elkaar met een horrorfilm op de proppen komen. Als je dat wel doet, zal het publiek het minder leuk vinden en krijgen je films ook slechtere waarderingen. Nu zul je je misschien afvragen wat je met die waarderingen moet, ten eerste kan je ervoor zorgen dat met betere waarderingen er meer mensen naar je films komen kijken er dat je dus ook meer geld binnenkrijgt. Daarnaast vinden er om de vijf jaar ook nog eens Oscar-achtige prijsuitreikingen plaats, als je één van die prijzen wint zul je extra’s krijgen en zullen meer mensen je films bekijken. Deze prijsuitreikingen zijn grappig in elkaar gezet en laten je ook doorzetten, want ooit wil je met die felbegeerde prijs weglopen.

Je hebt in The Movies twee verschillende speelsoorten, Sandbox en Campaign. In de Sandbox-mode is het heel simpel, je kiest een beginperiode en begint dan met het opzetten van je filmstudio. Dit is natuurlijk leuk om te doen, maar het is net niet uitdagend genoeg, omdat je meestal na een korte periode alweer stopt. De Campain-mode daaraan tegen is wel erg leuk in elkaar gezet. Je begint in het begin van het filmtijdperk, in 1920 dus en werkt je weg op in de filmindustrie. Natuurlijk betekent dit dat de technologieën door de tijd zullen vorderen, zo begin je met zwart-wit films met alleen pianomuziek eronder en eindig je met het soort films wat er nu allemaal verschijnt. Door de tijd heen zullen de mensen in andere dingen geïnteresseerd raken, zo is in 1967, wanneer de eerste man op de maan kwam, sciencefiction helemaal in en is men, zodra de Tweede Wereldoorlog begint, weer helemaal door en door fan van actie. Dit is allemaal zeer leuk uitgewerkt en werkt echt.

Natuurlijk is een goede film niks zonder een cast, ook hiervoor biedt de game een grote variatie. Zo krijg je op een gegeven moment mensen aan de deur bij jouw gebouwen om voor bepaalde dingen te solliciteren. De ene wil bouwvakker worden, terwijl de ander graag wil schitteren in een film. Je kan iedereen een bepaald baantje geven, zo kan je de bouwvakker-wannabe een acteur laten worden, maar dat zal wel betekenen dat ze minder plezier hebben in hun werk. De acteurs en regisseurs zelf hebben verschillende soorten gegevens waarmee je rekening moet houden. Zo moet je rekening houden met hoe opvliegend ze zijn, maar ook hoe snel ze aan iets verslaafd zijn. Je wilt namelijk niet hebben dat je acteurs dronken het podium op komen. Je moet ook rekening houden met de mode, als een acteur namelijk niet volgens de mode gekleed is, zal hij of zij zich ongelukkiger voelen en minder goed functioneren. Later in de game komen zelfs dingen als borstvergroting en neuscorrecties eraan te pas.

Naast het feit dat je acteur of regisseur zich fijn moet voelen, moet je ook nog eens rekening houden met de mogelijkheid om in speciale genre films te spelen. Zo kan een acteur heel bedreven zijn in romantiek, maar helemaal niet in actie. Als je de acteur dan een actierol zal geven, zou hij of zij zich erg slecht op hun gemak voelen en zullen de recensies je film ook in de grond boren. Om deze dingen te voorkomen, kan je acteurs laten oefenen op sets of voor elk genre een geschikte acteur hebben. Dit is echter haast onmogelijk, omdat je dan misschien weer cameramannen, werkers of schrijvers te weinig hebt. Je moet het dus goed uitbalanceren en dat gaat zoals je ziet erg diep. Een ander leuk extra-tje bij de kwestie acteurs, is dat je ook je eigen sterren kan maken, in mijn geval liep er dus al snel een acteur genaamd Jeroen Witjes door de studio.

Als je aan het maken van de film zelf toekomt, is ook niet alles een pretje. Zoals ik al eerder noemde hebben je acteurs ook af en toe de neiging om niet door te willen werken en de sets raken soms in verval en zal je dus eerst deze weer moeten repareren. Het film maken zelf bestaat uit verschillende onderdelen, ten eerste moet er natuurlijk een script geschreven worden. Dit kan je de schrijvers opdragen om te doen, maar dan zul je nog wel eens krijgen dat je een aantal dezelfde films krijgt en er geen touw aan vast te knopen is. Daarom is het ook leuk dat je later in het spel de mogelijkheid krijgt om zelf je films in elkaar te zetten, je kiest dus zelf de naam en de volgorde en intensiteit in welke de scènes zich zullen afspelen. Helaas is het wel zo dat er weinig variatie in de scènes is en dus weinig keuze hebt. Na dit komt het filmen zelf, daar is voor jou als speler op zich niet zo heel veel te beleven. Natuurlijk is het wel geinig om te zien, maar je kan beter op andere dingen letten.

De volgende grote stap in de productie van je film is de postproductie. Hierbij kan je alles goed laten lopen, de scènes knippen en inkorten, er muziek onder zetten en als je graag wilt, kan je je eigen stem er zelfs in plaatsen. Deze functie is natuurlijk alleen van toepassing als je een microfoon hebt, maar het maakt het natuurlijk wel extra leuk, omdat er anders alleen wat gemompel en muziek te horen is. Je kan als achtergrondmuziek kiezen uit een paar van tevoren opgenomen muziek, maar je kan natuurlijk ook je eigen muziek eronder zetten. Zo kan je dus je films nog authentieker maken. Na dit werkje is je film klaar voor release en kan je hem in de virtuele bioscopen uitbrengen en ook op

internet.

The Movies kent namelijk een schamele onlinefunctie, je kan namelijk je filmpjes naar de officiële site uploaden en daar vervolgens aan de wereld laten zien. Hier kan je film ook gekeurd worden en kan je sparen voor zogenaamde Virtual Credits of kortweg VC. Met deze Credits kan je nieuwe sets en attributen downloaden om je films dan nog mooier te maken. Deze online functie is wel geinig, maar niet zo heel uitgebreid en dat is jammer.

Het aspect wat misschien wel een beetje in het niet valt bij al het andere goede aan deze, de graphics zijn namelijk gewoon. Net iets beter dan die van de Sims 2 en niet dat je zegt “wow, dat zijn de mooiste graphics ooit.” Ze zijn nogal gewoontjes en bleken dan ook af bij het redelijk vergaande gehalte van deze game. Maar dat betekend nog niet dat het meteen een enorm minpunt is, maar gewoon dat het wat minder is. De audio is ook weer gewoontjes, niet uitermate mooi of speciaal, niet enorm bagger. Wat wel heel leuk is gedaan bij de audio is de radio, om het decennium, komt er een andere presentator. Deze presentatoren hebben allemaal iets raars, zo geeft de ene als advies om van handdoeken te houden en denkt de andere dat films over een paar jaar uit zijn. Interessant is ook dat alleen de allerlaatste presentator een bekende stem heeft, deze is namelijk ingesproken door zanger Jamie Cullum.

Conclusie en beoordeling

None

The Movies is een uitstekende game, niet een regelrechte topper, maar het valt zeker wel in de rij van games die een gamer ooit eens geprobeeert moet hebben. Het geheel is heel diep en goed uitgewerkt, alleen heb je soms het gevoel dat het iets te diep is en dat je niet meer aan de eisen van jouw acteurs en medewerkers kan voldoen. Het is een hele leuke extra dat je je filmpjes op de site kan uploaden en vanaf daar kan bekijken, maar dat had wel wat uitgebreider gemogen. Al met al is deze game een mooie afwisseling tussen de minder originele games en kunnen ook mensen die anders niet van simulatiegames houden er veel plezier mee beleven.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Leuke Campaign
 • Origineel concept
 • Erg diepgaand
 • Film maken is leuk
 • Online functie
 • Radio
 • Minpunten
 • Soms wordt het net iets te veel
 • Graphics nogal gewoontjes
 • Online functie helaas niet zo uitgebreid
 • Weinig verschillende scènes

Dit artikel delen

Over de auteur

Limoenlichtje. Bladibladibla

Reacties

 • Jaja, je moet hem op de tv zetten -_-'…  dat is lomp, dan horen de andere mensen de tv meer dan ze jou horen, of je moet schreeuwen xD  Animal Crossing is wel DE game om hem bij te leveren!


 • Ik vindt het wel netjes van Nintendo om dat te doen. Er was laatst ook een bericht op GoNintendo dat Nintendo ook import-DS/DS Lites in bepaalde gevallen zal repareren. Met de nadruk op het feit dat het import-apparaten zijn. :)

 • @Jorenmartijn

  Nee, Nintendo heeft elk verzoek afgeslagen om imports te maken…

  Ik werk in een gamestore en we moesten er 4 opsturen voor reparatie, 1 had zon r4 kaartje die hadden we zelf afgeslagen :P, 2 imports en een normale…

  We kregen een brief met het bericht dat de imports niet onder de garantie vallen en ook onder geen omstandigheden gemaakt gingen worden, omdat ze nu aan een project bezig waren de dsi europa klaar te maken….

 • Ze zijn niet de enige die dit doen :)

 • WiiSpeak… is dat dan niet dat je Wii tegen JOU kan praten? Nee? Ow…  Ow, het is om online tegen/met andere Wii gebruikers te kunnen praten, aha. Wii… online… zijn er veel mensen die hun Wii 'online' hebben dan? Lijkt mij dat 80% van de 'brede doelgroep' (lees: mamma's, pappa's en al dan niet kleine kinderen) van de Wii bezitters niet eens weet dat dat kan met dat ding?  P.S. Ik heb zelf ook een Wii maar doe echt helemaal niks online met dat ding.


 • @PDAWG360

  Ja, heel veel weten niet eens wat je kan met zon ding, al moet ik zeggen dat de reclames heel veel doen ;)  MAAR ik ga toch wel eens met Brawl online, niemand heeft mij nog verslagen omdat er vooral kidz op zitten xD  Ik denk ook dat ouders het niet goed vinden als hun kidz et iemand liggen te chatten(als het ware) op de wii online… • @Jamie 'Nuts' Nooten: Ik geloof ook dat het bericht meer op Nintendo of America sloeg.

  En ik zei ook in bepaalde gevallen hè.

 • lolol

 • GEKKENHUIS, praten met anderen terwijl je aan het gamen bent. High-tech.

 • slimme oplossing :p

 • Tsja, als ze toch zo makkelijk een nieuwe code geven, waarom dan uberhaupt zo'n code gebruiken?

 • Gezellig

 • Lekker handig!

 • Dat is nog een makkelijk. Zo kun je wel makkelijk Wii Speak krijgen.

 • Nette actie van Nintendo, maar ikzelf koop nooit iets tweedehands of iets dergelijks maarja…  GEKKENHUIS, praten met anderen terwijl je aan het gamen bent. High-tech.  Boeiend dat Nintendo er een beetje laat mee is, beter laat dan nooit nietwaar.


 • Waar is Wiispeak verkrijgbaar?.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren