1. Tetris DS (NDS)

Tetris DS (NDS)

Daar stond ik dan in de winkel. Welke game zal ik me gaan kopen? Langzaam ging ik alle rijen af en op het laatste plekje zag ik daar de game die wel bijna iedereen kent, Tetris voor de DS! Vroeger raakte ik altijd erg gefrustreerd om van die blokjes een rij te maken voor meer te punten te scoren, maar Nintendo had belooft om Tetris een nieuwe gameplay te geven. Tja, Tetris is en blijft populair dacht ik bij mezelf, dus toverde ik geld uit mijn portemonnee voor Tetris DS. Onderweg naar huis dacht ik bij mezelf, heb ik wel de goede keuze gemaakt?

Toen het spel eenmaal was opgestart, was er een overvloed van keuzes. Je kon de singeplayer, Multiplayer, Wi-Fi, options en records kiezen. Nu denk je vast wel, zijn dat nou veel keuzes? Nou, in de singleplayer kun je ook nog verschillende modi kiezen. Bijvoorbeeld Standard, dit is toch wel de bekendste modus van Tetris. Blokjes blijven neerzetten in rijen voor meer punten, steeds beginnen die blokjes sneller te vallen op het scherm totdat je af bent. Je kunt ook nog de snelheid kiezen op het begin. Dan heb je push, bij deze game speel je tegen de computer. De blokjes van de computer komen van onder en die van jouw komen van boven. Door het maken vaan lijnen duw je de computer naar beneden en als de computer sneller lijntjes maakt, dan ga jij naar boven en dan ben je af. Touch is de mode die het meeste gebruikt maakt van de mogelijkheden van de DS. Als je touch gekozen hebt moet je vervolgens kiezen voor tower of touch puzzle. Bij tower krijg je een enorme toren blokjes voorgeschoteld die je doormiddel van draaien en schuiven met de stylus weg moet werken. Als de toren weg is, heb je gewonnen. Vooral bij de hogere levels komt het vaak voor dat het de eerste paar keren niet lukt en je vast komt te zitten, hier zit dus een grote uitdaging in! Puzzle werkt volgens het zelfde principe (draaien en schuiven met de stylus) alleen moet je dan kleine puzzels oplossen, zoals het wegspelen van twee lijntjes tegelijk door één blokje te verschuiven. Het oplossen van puzzles zonder stylus kun je doen in de puzzle mode. Deze bestaat uit 200 puzzles, die je moet oplossen door keuzes te maken voor bepaalde blokjes en hoe het blokje dat je gekozen hebt gedraaid moet worden. De eerste puzzels zijn redelijk makkelijk, maar daarna betekent het al gauw een aantal keer proberen en je hersens kraken omdat je maar niet kunt zien hoe het opgelost moet worden! De puzzle mode is overigens niet helemaal nieuw in de Tetris wereld.

De Mission mode bestaat natuurlijk ook weer uit verschillende delen en dat zijn marathon en time trial. Bij marathon is het zaak zoveel mogelijk opdrachten die in het bovenste scherm verschijnen te vervullen. Een voorbeeld van zo'n opdracht is bijvoorbeeld: gebruik vierkante blokken om vijf lijntjes weg te werken. Per opdracht krijg je een bepaalde tijd en als je hem niet haalt dan schuiven al je blokken een stuk omhoog. Bij time trial gaat het erom een bepaald aantal opdrachten in een zo kort mogelijke tijd te vervullen. De laatste single player mogelijkheid is catch. Hier begin je als een klein blokje en zweef je door de ruimte. De bedoeling is dat je de vallende blokjes opvangt, deze plakken dan aan je begin blokje. Zo groei je steeds groter en moet je je blok ronddraaien om de zwevende blokken er zo mooi mogelijk op te passen, want als je een vierkant van een bepaalde afmeting maakt, dan wordt je blok weer kleiner! Blokken die je mist stapelen zich op op de bodem van je scherm, als alles vol is ben je af. Zo zie je dus, dat er veel keuzes zijn in dit spel.

De gameplay van Tetris DS is nog steeds erg goed maar dan met een paar verbeteringen. Enkele verbeteringen qua gameplay zijn dat je nu een schaduw ziet waar het vallende blok terecht gaat komen (dit was ook al in Tetris Worlds het geval) en dat je met het pijltje naar boven een blok in een klap op de bodem zet, waardoor je lekker snel door kunt spelen. Verder zie je de zes volgende blokjes rechts al weergegeven. Ook de gameplay van de overige spelmogelijkheden zoals touch, catch en push is goed. Het voelt allemaal natuurlijk aan en de "How to play" stukjes hoef je eigenlijk niet te lezen want je hebt vanzelf snel door wat de bedoeling is.

In deze game zit niet speciaal een thema maar zijn het er meerder, dat ligt aan het type spel dat je doet. Zo zie je bij standard Mario en heb je ook Mario muziek. Bij mission is alles met Zelda gethematiseerd en hoor je de muziek van Zelda. Verder kun je ook nog Donkey Kong, Yoshi en Metroid verwachten als thema's. De muziek gaat mee in de spanning, dat betekent dat de muziek sneller gaat naarmate je je in een lastige situatie bevindt. Dit zorgt er voor dat je extra gestressed raakt in zo'n situatie. In de standard mode is de meerwaarde van het touchscreen en het tweede scherm er niet. Het touchscreen kun je dan niet gebruiken en op het tweede scherm zie je een mario rondhuppelen door een level. In de nieuwe modes wordt er wel goed gebruik gemaakt van de extra mogelijkheden van de DS. Vooral in de touch mode is dit het geval.

Als je een goede score hebt gehaald, wil je dat ook bekijken bij Highscores, helaas kun je hier niet je naam aan toevoegen, dus als je met meerdere mensen een DS gebruikt is het lastig om te zien wie welke score heeft neergezet. Voor de Wi-Fi battles wordt ook een rating bijgehouden en zie je hoeveel games je gespeeld hebt en hoeveel je er daarvan gewonnen hebt. Tetris spelen via Wi-Fi, dit is gewoon geweldig! Je kunt kiezen voor standard, mission of push. Push kan echter alleen met twee personen gespeeld worden. Positief is dat je maar één Tetris DS exemplaar nodig hebt voor DS-to-DS multiplayer! Via Wi-Fi is het mogelijk een battle te spelen tegen één tegenstander, deze kan je via de friendcode uitnodigen, maar als je voor de optie worldwide kiest, dan word je gekoppeld aan iemand anders ergens in de wereld die ook zin heeft in een potje Tetris. Ook is er de mogelijkheid een battle met vier personen te doen en kun je een potje push spelen tegen één tegenstander. Bij zo'n battle is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk lijntjes tegelijk wegwerkt, want de andere speler gaat dan omhoog en krijgt het een stuk moeilijker.

Conclusie en beoordeling

None

Tetris DS zit nu in een nieuw jasje en heeft me weten te verassen. De moeilijkheidsgraden zijn overal in te stellen, dus voor elk wat wils. Grafisch ziet het er vrolijk uit, maar gelukkig niet te druk zodat je alle aandacht op de vallende blokjes kunt houden. Ook is de muziek goed aan te horen en klinkt de muziek ook bekend in de oren (deuntjes van Mario, Zelda, Metroid en Donkey Kong). Op cruciale momenten als je bijna af bent wordt de muziek heerlijk opzwepend zodat je goed gaat stressen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gameplay
 • Verschillende sferen
 • Veel keuzes
 • Wi-Fi
 • Schaduw
 • Muziek
 • Minpunten
 • Highscores kon beter worden verwerkt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ook het hoogste percentage defecte consoles :) ?

 • Ongetwijfeld met die lagere prijzen.

 • erg netjes, ik kijk al uit naar de verkoopcijfers van december.  oja, ik hoop dat iedereen figuren zoals hierboven (roccoW) kan negeren, maja, 't zal wel weer uitlopen in een dikke war hieronder…

 • voor de prijs hoef je het niet te laten

 • En nu is het weer de beurt aan M$. Zo kunnen we nog wel even verder.

 • de meeste mensen denken 360 rrod die gaat snel kapot maar hij komt bijna nooit voor ?

 • Mooie cijfers zeker weten!  De Xbox 360 is zeker aan te raden, het is de goedkoopste next-gen HD spelmachine met het grootste next-gen games aanbod! ;)  On a more critic note:

  Laten we hopen dat M$ het debacle van de feestmaand van vorig jaar kan vermijden met de (hoogstwaarschijnlijk dit jaar ook weer op hande zijnde) kerstdrukte en dichtlopen van het Xbox Live netwerk (uitgevallen en overbelaste servers)!

  Per slot van rekening krijgt iedereen bij een nieuwe Xbox een maand gratis Live Gold waardoor er in december (ineens) veel meer mensen online zijn dan in de maanden daarvoor.
 • 150 euries maar, makkelijk omtebouwen, dual layer DVDs halen, games downloaden, branden en lkkr gamen maar.  Jammer dat het niet kan met de ps3 :(

  Sony released bijna elke maand een nieuwe firmware bahh

 • Ik snap wel dat veel gamers bang zijn voor RROD maar het komt inderdaad zelden voor!

 • @shankdown  Meeste zijn er niet bang voor, makkelijke (tijdelijke) fix als je RROD krijgt(blijkbaar krijg je RROD als je xbox overhit, dan moet je een handdoek erom heen doen en em nog een keer laten overhitten, daarna af laten koelen en hoppa hij werkt weer. Corrigeer me als ik iets vergeten ben)  oh hier videootje : http://www.youtube.com/watch?v=g3hBVYqo-bc


 • Goed bezig MS :-D

 • Erg netjes! Alleen vond ik de zin: \"dat Microsoft vertrouwen had in het bereiken van een nieuwe doelgroep; het hele gezin\" wel een beetje eng! Als ze maar niet de kant van Nintendo op gaan.

 • @WPT, ik vrees toch dat ze redelijk hebben gekeken naar het succes van de Wii en dus zich meer op de casual markt gaan richten. Maar zolang de hardcore gamers niet vergeten worden vind ik het niet erg. Het meeste wat ze doen zijn zaken die Sony toch ook al tijden doet (buzz, EyeToy, Singstar) zonder dat de hardcore gamers als doelgroep genegeerd worden. Microsoft richte zich tot nu toe eigenlijk alleen op de hardcore gamer, en totaal niet op de casual gamer (behalve met arcade dan). Zolang ze de balans maar bewaren.  En anders is vooral mijn vriendin vanaf nu blij dat er een Xbox staat ;)

 • opscheppers…

 • Leuk voor ze, en ze krijgen mijn steun (d.m.v. het kopen van games) als ze maar geen Wii worden.

 • nice… maar is niet gek, ik hoorde op school ook van meerdere mensen dat ze een xdoos gingen kopen deze week..

 • Ik vind dit soort berichten net zo nutteloos als berichten dat Shell een topwinst heeft gemaakt.  Allemaal allang voorspelbaar :\\

 • netjes :)

 • echt pro van microsoft dat hun plan ook nog heeft gewerkt (keep up the good work)  OffTopic: Misschien word het tijd dat ik eens een 360 ga halen….

 • matthijs57 lult ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren