1. Resident Evil 4 (NGC)

Resident Evil 4 (NGC)

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het is om achterna gezeten te worden door een maniak met een kettingzaag? Of overgeleverd zijn aan kwaadaardige bewoners in een afgelegen Spaans dorp? Hoe het is om voor je leven te vechten? Resident Evil 4 laat je dit ervaren in een spannende trip.

Als de stoere geheimagent Leon S. Kennedy ga je op een geheime missie, op zoek naar de dochter van de president. Zij is gekidnapt door een griezelige, religieuze sekte die haar vasthoudt in een Spaans bergdorpje. In Spanje aangekomen heb je niet te maken met zon, zee en strand, maar met rare, lugubere gebeurtenissen.

Als je het dorp observeert is er nog niets te merken van gruwelijkheden. Je ziet alleen de boeren en boerinnen hun dagelijkse dingen doen. Maar middenin het dorp zie je opeens een politieagent gespietst en geroosterd op een brandstapel hangen. Je probeert nog ongezien langs de huizen te sluipen, maar als een van de boeren je eenmaal gezien heeft, barst de hel los. Het hele dorp wil jou met alle geweld doden. Snel verstop je je in een huis en schuif je een zware kast voor de deur. Dat zal ze wel even buiten houden, hoop je. Maar de dorpelingen bonken hard tegen de deur en boven slaat een raam aan diggelen. Zie komen via het raam naar binnen en je wordt steeds meer ingesloten, er lijkt geen uitweg te zijn. En als je dan ook nog een gek met een kettingzaag hoort aankomen, staat het zweet je in de handen en gaan je nekharen overeind staan.

Zulke situaties kun je vaak verwachten in RE4 waarin je het tegen hordes vijanden moet opnemen en waar je nergens veilig bent. Het is eigenlijk waar het hele spel omdraait: zien te overleven. De vijanden die je tegenkomt zijn slimmer dan in voorgaande RE delen en ze maken je het leven zuur doordat ze jou met alle macht willen vermoorden. Jezelf in huizen opsluiten of denken dat je op het dak veilig bent is niet meer zo.

Gelukkig heb je wapens tot je beschikking om je te verdedigen en later zul je zelfs een hele collectie verzameld hebben. Verschillende wapens kun je namelijk kopen bij een vreemde vent met een kap. Verzamel genoeg geld en schatten en koop dat nieuwe pistool of upgrade je wapens. Maak wel de goede keuzes, want het geld ligt niet altijd voor het oprapen.

Het geld kun je onder andere krijgen door vijanden neer te schieten en dat schieten is heerlijk om te doen in RE4. Het geeft een machtig gevoel om met een schot van je shotgun een hele groep vijanden aan gort te knallen. Bloed spat overal en dorpelingen vliegen als lappenpoppen weg. Daarnaast zijn de geluidseffecten en animaties van het herladen van verschillende wapens waarheidsgetrouw, wat bijdraagt aan het realisme van het spel.

De shootouts met dorpelingen en ander gespuis zijn bijzonder intens en spannend, je moet namelijk je hoofd erbij houden om ongeschonden uit gevechten te komen. Dat laat de adrenaline door je lichaam stromen doordat je vaak het idee hebt dat je door de vijanden in de hoek wordt gedrukt. Later wordt het zelfs nog lastiger, omdat je dan Ashley, de dochter van de president, moet beschermen en je ook op haar moet letten.

Alleen schieten lijkt eentonig te worden, maar door de verschillende omgevingen, wordt je steeds weer in nieuwe situaties gezet, zoals de hectische mijnkarretjesrit. De meeste omgevingen zijn mooi en sfeervol door de prachtige graphics die vol details zitten. Ze geven de game een naargeestige en griezelige sfeer. Wel is het zo dat de militaire basis wat saai oogt naast het dorp en kasteel. Het mist de unieke, beklemmende sfeer van het dorp en het kasteel. Daarnaast is de spelopzet wel lineair, je kunt namelijk geen verschillende routes nemen naar de verschillende plekken. Maar je merkt er nauwelijks van door de vele omgevingen en vijanden waar je een weg door baant zodat de game gevarieerd blijft.Soms wordt het schieten onderbroken door kleine puzzels, maar die stellen niet voor. Dat is jammer, want zo had de game nog uitdagender kunnen zijn.

Wel uitdagend blijven de vijanden die, naarmate je verder komt, steeds sterker worden en de eindbaas gevechten zijn bloedstollend. Elke eindbaas eist een andere aanpak om hem te verslaan en dat uitvogelen is ook al een uitdaging.

Naast de omgevingen, helpt de muziek ook om te griezelen tijdens de game. Zenuwslopende muziek klinkt als je wordt aangevallen door je vijanden en waarneer je door sommige ruimtes loopt is de muziek onheilspellend. Ook de voice acting is erg goed,de stemmen passen precies bij de personages. Leon klinkt als de stoere held die hij is en Ashley als het verwende, Amerikaanse meisje. De dorpelingen en monniken hebben hun eigen rauwe, Spaanse kreten of mysterieus gemompel dat je nog meer het gevoel geeft in een griezelfilm te zitten. Als een groep monniken op je afschuivelen onder het prevelen van het griezelig “Gojedlo, gojedlo…muere, muere…” lopen de rillingen je namelijk over de rug. Het draagt nog meer bij aan een onvergetelijke spelervaring die je misschien nog nooit eerder hebt beleefd.

Conclusie en beoordeling

None

Resident Evil 4 is een spannende, soms enge gametrip. De game wordt nooit saai en kent alleen hoogtepunten. Door de sfeer en de adrenaline tijdens gevechten laat de game je niet snel los. Alles is enorm goed uitgewerkt, van graphics tot geluid, het is allemaal met zorg ontwikkeld.De ervaring die je met deze game krijgt zul je niet snel bij een andere game vinden. Deze game speel je niet, die beleef je.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Sterke sfeer door de mooie graphics en enge muziek
 • Spannende, adrealine verhoogende shootouts met steeds sterkere vijanden
 • Gevarieerde omgevingen
 • Goede voice acting
 • Game blijft spannend tot het einde
 • Minpunten
 • De militaire basis is niet echt een originele omgeving
 • Stiekem is de game wel lineair
 • Makkelijke puzzeltjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hm, das wel chill.

 • Mooie actie! Heb alleen liever een hoesje erom ^^.

 • lang niet alle games vind ik goed

 • Ik wil supreme commander 2… nu…

 • PC only he… helaas ;)

 • Veel geld voor super veel games! Jammer als er zooi bij zit die je niet hoeft

 • Jammer heb ik de helft al…  maar $99 is cheap!

 • Ik vind THQ een van de slechtste uitgevers die er zijn. Er zijn maar heel weinig spellen, die ik interessant vind van hen. Het overgrote deel hiervan is ook nog geen 5,- waard.

 • Full Spectrum Warrior die was toch gewoon gratis te downloaden

 • ik heb steam en Gratis

 • mooie besparing doe je dan

 • Haha full spectrum was idd gratis te downloaden want na een bericht op insidegamer heb ik even gekeken wat et was kan ik me nu herinnere :p

 • Daar zitten zeker een paar games bij die de moeite waard zijn…

 • Allemaal 5 euro spelletjes…..

 • Ik hou niet van Steam.

 • Zo net zon vet pakket met echt onwijs veel top spellen die nu nog steeds best wat kosten.

 • Zodeju! Dat zijn een hoop spellen, alleen jammer dat ik ze allemaal niet zo veel aan vind…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren