1. Crackdown (X360)

Crackdown (X360)

In de loop der jaren zijn er vele rip-offs gemaakt van de game die de start in het free-roaming genre heeft gemaakt; Grand Theft Auto. Vele van deze games waren voornamelijk exacte kopieën van GTA. Er waren echter wel hier en daar een aantal buitenbeentjes die het toch wel aardig deden. Zo verschenen Saint's Row, True Crime en Driver bijvoorbeeld. Misschien niet games die een baanbrekend effect hadden op het genre zelf, maar toch wel aardige uitstapjes die nieuwe gameplay introduceerde.

Crackdown, een nieuwe game die ook onder het genre free-roaming valt speelt zich af in de nabije toekomst met een nogal leguber tintje. Crackdown speelt zich af in Pacific City, een stad waarop jij je als super agent bevindt. De stad is volledig overspoelt met vijandige leden van 3 verschillende gangs die jij als agent een kopje kleiner moet maken. Opvallend is dat Dave Jones, oftewel de geestelijke vader van de GTA serie, ook aan deze game heeft gewerkt. Daardoor zou je misschien wel denken dat Crackdown een stukje van GTA met zich mee zou krijgen. Inmiddels is de game uit, en heb hem vervolgens aan de tand gevoeld.

Net als de meeste andere titels werd Crackdown veel aangesproken door het feit dat hij viel onder het free-roaming genre. In eerste instantie dacht men dat het een standaard game werd, waarbij je gewoon vijanden kon afknallen en missies kon aannemen. Crackdown is echter veel diepgaander dan dat. Naast de standaard dingen zoals in voertuigen rijden beschikt Crackdown namelijk ook over een aantal leuke Rpg elementen. Als super agent beschik je over een aantal attributen die je kunt vullen door met speciale zorg gang leden te vermoorden. Om maar als voorbeeld je Driving Skills te noemen, door stunts uit te halen of tegenstanders aan te rijden krijg je punten voor die skills. Zo zijn er nog 3 andere skills die je volledig kunt vullen, en als je die allemaal op haar uiterste hebt weten te vullen dan zal dat resulteren als een groot verschil ten opzichte van jou eerdere skills. Zo zullen de explosies die je aanricht vergroot worden, en speciale auto's zullen sneller en krachtiger worden. Zelf merkte ik al snel een verschil, en telkens als ik in mijn skills vorderde kon ik ook veel meer doen wat natuurlijk ook leuk is.

De game houdt niet op met alleen de rpg elementen, je bent natuurlijk een super agent en zult dus ook een aantal missies moeten doen om Pacific City volledig vrij te maken van de rivaliserende gang leden. Dit doe je doormiddel van het verslaan van verscheidene bazen, om zo een gang uit te roeien. In totaal zijn er 21 bazen, en als je die allemaal verslagen hebt dan is het spel voltooid. Alhoewel dit magertjes klinkt heb ik zelf meer dan genoeg lol gehad met het verslaan van de bazen. Want je zult niet alleen een boss-fight voor je kiezen krijgen, tijdens jou progress zal er een vloed aan vijanden komen voordat jij een baas hebt bereikt. Dit zal naarmate de bazen moeilijker worden ook steeds lastiger worden wat helaas ook met regelmaat zal gebeuren met enige frame-rate problemen waardoor je af en toe niet nauwkeurig kunt mikken. De A.I in Crackdown is overigens niet echt van hoge kwaliteit, en elke vijand is meestal snel te verslaan. Ook heb je een soort van schild waardoor je niet echt snel doodgaat, maar als je schild eenmaal weg is moet je wel oppassen. Mede dankzij de slechte A.I zit er ook niet echt uitdaging in Crackdown wat erg jammer is.

Niet alleen heb ik me vermaakt met de bazen, maar ook met de wapens die je in het spel tot je beschikking hebt. Zo zal elk wapen anders resulteren op een vijand of voertuig, met nadruk op de 'firefly' Rocket Launcher. Deze deelt namelijk ongekend grote schade uit in Crackdown. Als je je Explosives Skill volledig vol hebt zal slechts één raket genoeg zijn om een complete catastrofe aan te richten van vuur, bloed en werkelijk schitterende explosies die echt een next-gen gevoel geven.

Misschien wel een van de meest opvallendste eigenschappen van Crackdown is misschien wel de online coöperatieve modus. Naast het alleenspel is het zoals de naam al doet vermoeden ook mogelijk om met andere spelers online te spelen. Er zijn ook missies te vervullen via deze modus, maar het samen creëeren van chaos is toch wel het leukste. Daarnaast kun je ook kiezen of je met iemand van gelijke skills wilt spelen, natuurlijk kun je ook met iemand van hogere skills spelen waardoor er nog meer fun aan zit door de mogelijkheden. Alhoewel ik zelf het fijner vind om zelf aan de slag te gaan om mijn skills te verbeteren is het ook wel eens leuk om samen te gaan stunten, daarom zie ik deze modus dan ook als een pluspunt.

Conclusie en beoordeling

Crackdown is een titel die je het best kunt vergelijken met GTA in de toekomst. Dit betekend niet dat de game een rip-off is van de zojuist genoemde titel, want de game probeert veel nieuwe dingen de introduceren waardoor mensen eigenlijk het hele free-roaming verhaal vergeten. Dit doen ze goed, met hier en daar een kleine fout. We moeten echter daarentegen niet vergeten dat de kern van Crackdown al die foutjes doet vergeten, want het is gewoon een leuke game die genoeg te bieden heeft. De Rpg elementen zullen je de benodigde tijd bezig houden tot je het uiterste eruit hebt gehaald. Daarnaast kun je in de online coöperatieve modus samen met een vriend of vriendin in de stad de rust behouden, of juist lol gaan maken. Al met al kunnen we Crackdown beschouwen als een succesvolle game, wat hij biedt aan gameplay is ruim voldoende om de gamer te boeien. Het zal mij daarom ook niet verbazen als we ooit nog een vervolg op Crackdown zullen krijgen. Ik heb mijzelf ook veel vermaakt met het spel. Hij mag dan niet de orginele free-roaming formule overtreffen, maar het spel heeft gewoon genoeg in zich om een goed spel te zijn en misschien zelfs meer.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • De gameplay dwaalt niet af naar GTA
 • Grafisch een leuke, alternatieve stijl
 • Rpg elementen goed verwerkt
 • Online coöperatie
 • Minpunten
 • Onacceptabel slechte A.I
 • De Rpg elementen laat de kern van de gameplay doen vergeten
 • Korte singleplayer; oninteressant verhaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nee, nu kunnen we zeker een volgend deel verwachten :'(

 • Okee dit vind ik raar: ik heb echt nog nooit van de game gehoord.

 • totaal onbekend

 • Ben 10 is zo fackin dom, :')

 • is waarschijnlijk een geniale kindergame… als de serie populair is verkoopt de game ook wel

 • nooit van gehoord

 • WTF stelt dit voor???

 • WTF hoe kan dat!?!?

 • Hu dit komt ook plots uit de lucht gevallen, sterk staaltje voor zo'n kut game. Echt wraakroepend als je dan ziet hoeveel goede games nauwelijks verkopen en massaal gedownload worden. Moet toch wel erg frustrerend zijn voor minder succesvolle ontwikkelaars met veel betere games.

 • Als ik 8 was had ik dat zoooooooo vet gevonden.

 • WHAT THE HELL?!

 • Lekker dan. Nu kan een vervolg niet uitblijven.. :S

 • ben 11

 • Het volgende deel: Ben 11 ?  Not for me tnx ;).

 • LOL @ Rick65: same thought at the same time!

  (Beide postings om 16.10).

 • lol, nog nooit van gehoord eigenlijk..

 • ziek en ik ken die shit niet eens…

 • JAPAN

 • Nog nooit van gehoord, maar zo te horen doet ie het toch aardig.

 • Haha heb er nog nooit van gehoord en dat zegt wel genoeg.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren