1. Pokémon Ranger (NDS)

Pokémon Ranger (NDS)

Ik dacht dat ik het kwijt was. De nieuwe afleveringen op Jetix met een aantal nieuwe voice actors (seiyuu, voor de talloze animé-liefhebbers hier) konden mij niet meer raken en de spellen Pokémon XD, Pokémon Dash, Pokémon Link en Pokémon Mystery Dungeon konden mij niet meer boeien. Ik dacht dat ik opgegroeid was… Ik dacht dat ik het Pokémon-gevoel voorgoed kwijt was. Totdat ik een hele nieuwe dimensie van Pokémon ontdekte, namelijk het duelleren met andere trainers wereldwijd via Nintendo WiFi. En sinds die dag is het kind in mij weer opgestaan en heb ik gelijk op de release de nieuwste Pokémon spin-off gekocht: Pokémon Ranger.

Urenlang browsen op internet om de nieuwe Pokémon namen, abilities en aanvallen te studeren in plaats van me met mijn huidige en ware studie bezig te houden. Nachtenlang discussiëren over het wel en wee van monstertjes klonen of hacken, of iemand anders zijn 'ultimate team' alvast afzeiken zonder tegen hem gevochten te hebben. Je moet er maar van houden en de tijd er voor hebben. Nu World of Warcraft uit mijn leven is (jaja, deze jongen is gestopt! /cheer) heb ik die tijd en toevallig vind ik dit ook vermakelijk om te doen.

Maar voordat ik met Pokémon Pearl wereldwijd peuters mag gaan ownen en ze mag beroven van hun zeldzame shiny Pokémon, moet ik nog een aantal weken wachten (inmiddels slechts 6 dagen), aangezien de release date op Amerika 22 april staat. Dus kan ik me alvast gaan opwarmen. Jetix helpt hierbij een handje door april 2007 officieel 'Pokémon-maand' te noemen om 10 jaar Pokémon op de Nederlandse tv te vieren, maar zeker ook GameFreaks, door deze maand de nieuwste spin-off telg Pokémon Ranger (niet te verwarren met Power Ranger) uit te geven in ons Politoed-landje… ik bedoel, kikkerlandje.

Pokémon Ranger draait om, hoe kan het ook anders, Pokémon te vangen en hiermee het natuurgebied Fiore te verdedigen. Maar! Dit gebeurt eens niet met de nostalgische Pokéballs, maar met een tol genaamd de Styler, een hint naar de DS Stylus waar je het tolletje mee bestuurt en wat meteen de nieuwe gimmick van het spel is. Dit is gedaan om het Touch-Screen van de Nintendo DS optimaal te benutten. Om een monster te vangen teken je mooie cirkels eromheen met je stylus, hoe sterker het beest hoe meer cirkels benodigd is. Maar als je target jouw cirkel raakt tijdens het tekenen moet je opnieuw beginnen, of zelfs je Spinner laten repareren in een Ranger Base.

Natuurlijk draait het niet alleen om heel snel of perfecte ronde cirkels te tekenen. Snelle, Flying Pokémon vliegen zo snel weg dat je geen tijd hebt om een enkele cirkel te tekenen, laat staan zeven. Sterke, vol geëvolueerde beesten zoals Charizard zijn dan weer te groot om er soepel en snel rondjes om heen te schetsen. Dus kun je gevangen Pokémon in je Styler stoppen en deze speciale krachten geven, zoals je doelwit een elektrische schok geven of de kracht van de Spinner verdubbelen zodat je maar de helft van het benodigde aantal cirkels hoeft te tekenen. Gaandeweg krijg je meer krachten tot je beschikking om de meer angstaanjagendere monsters te kunnen vangen.

Ondanks dit systeem werkt het vangen maar matig. De krachten worden per Pokémon-type gesorteerd: alle Fire Pokémon kennen dezelfde aanval. Niet heel variërend dus. Je bent zo druk bezig met het tekenen van rondjes dat je nauwelijks ziet wat de Pokémon in het veld doen. Je tekent rondje na rondje totdat de teller op 0 staat, of nog wat extra voor meer EXP. voor je Styler. Als je target Pokémon een geluidje maakt, wat trouwens nog steeds de 8-bit geluidjes van de oude GameBoy games zijn, weet je dat ze aanvallen en laat je de stylus even van het scherm. Dit kan soms heel hectisch worden en frustrerend. Je hebt ook Pokémon die willekeurig naar andere plekken teleporteren of jouw aanvallen reflecteren. Deze zorgen ervoor dat je blijft tekenen op je scherm, harder en harder, aangezien je de Pokémon niet wil laten wegrennen. Dit zorgt uiteindelijk voor de nodige krassen op je scherm, zelfs voor degenen die normaal heel zorgvuldig met hun DS omgaan. Iemand zoals ik ja!

Pokémon die je vangt op deze manier zijn niet meteen jouw eigendom. Onthou goed, je bent een Ranger, geen Trainer. Weliswaar volgen de Pokémon je wel, maar zodra je één van hun krachten benut moet je ze alweer loslaten in de natuur, waar ze eenmaal thuishoren. Dit is jammer, want je bent nou eenmaal gewend om gevangen Pokémon te trainen naar level 100 en ermee te strijden. Nu duurt het vriendschap slechts minuten. Krachten worden verdeeld in twee soorten en zijn verschillend per Pokémon . Zo kan een Magnemite jouw Spinner repareren door hem op te laden, zowel binnen of buiten een gevecht, maar een Makuhita verplaatst dozen om geheime kamers te ontdekken in de overworld, terwijl hij in een gevecht de Styler versterkt. Voor één keer, want eenmaal gebruikt verdwijnen ze weer uit je team, ook als je ze benut in een gevecht. Wél heb je een Browser die laat zien welke monsters je gevangen hebt tijdens je avontuur zodat je toch een kleine herinnering hebt wie jou allemaal geholpen hebben tijdens jouw avontuur in Fiore.

Het avontuur dus. In de meeste Pokémon-spellen was het doel om Gymleaders te verslaan en uiteindelijk ook de Elite Four een lesje te leren om zo Pokémon Champ te worden, terwijl je de plannen van een kwaadaardige Team dwarsboomt. In dit spel draait het meer om Ringleaders te helpen en door middel van een tiental missies het natuurgebied van Fione te verdedigen, met name tegen de bende Go-Rock Squad. Dit Team, dat bestaat uit clowns die grappig willen zijn maar alleen maar dom en irritant doen, wil namelijk met behulp van een speciale Stylus sterke, legendarische Pokémon vangen en deze te gebruiken om Fiore te laten overstromen met vloeden en het land kapot te laten maken met bliksemstralen, afkomstig van de legendarische beesten met meer krachten dat de mensheid lief is. Omdat jij de eerbiedwaardige naam van de Ranger draagt is het jouw taak deze Pokémon te beschermen en als het noodzakelijk is, deze te vangen. Verwacht dus geen 'epische' verhaallijn, maar een degelijk en goed in elkaar stekend verhaal goed genoeg voor een actiespel. Meer kunnen ze er denk ik ook niet van maken. Accepteer het of niet, het doelgroep is toch echt kinderen. Samenwerken met Pokémon, groot en klein, en een Team clowns verslaan is dan zo slecht nog niet. De moeilijkheidsgraad hangt wel goed in balans vind ik. Gelukkig is het niet al te makkelijk gemaakt voor de kids, maar veel moeite zul je er niet mee hebben.

Naar mijn mening hadden ze het wel iets langer kunnen maken. De tien missies heb ik afgemaakt in dik tien uur en ik heb van horen zeggen dat er 'slechts' 210 van de 386 bestaande Pokémon kan vangen. Waarom niet alle 386 erin stoppen en een wat langer verhaal maken? Wél heb je na het voltooien van de normale story mode een extra optie om 4 extra missies te doen en kun je natuurlijk in je voltooide story mode op zoek gaan naar alle Pokémon die je gemist hebt, of die dan pas beschikbaar zijn zoals de legendarische Regi-trio.

In het avontuur krijg je hulp van andere Rangers, maar vooral van je partner Pokémon, die wél altijd met je meeloopt en naar mijn mening nog de beste aanval bezit: een elektrische schok geven die het hele veld onder stroom kan zetten. Nee, hij lijkt erop maar het is geen Pikachu. Je partner is een Minun of Plusle, afhankelijk van welke geslacht jij kiest aan het begin van het spel. De partner Pokémon is een leuke toevoeging zodat je nooit bang en alleen door donkere grotten hoeft te lopen maar altijd een trouwe monster onder je hoede hebt. Jammer vind ik wel dat ik mijn eigen partner niet mag kiezen maar altijd vast zit geplakt aan een Pikachu rip-off. Maar een tweede keer zit er voor mij toch niet in, daarvoor is het spel te lineair. Je hebt geen enkele vrijheid om iets anders dan je huidige missie te voltooien voor je alle missies hebt uitgespeeld. Daarna kun je pas vrijuit alle hoeken van Fiore verkennen en alle 210 Pokémon vangen voor je browser.

Het resultaat na 11 uur lang spelen: meer dan 7000+(!) cirkels gemaakt, honderd+ Pokémon gevangen, maar minstens honderd keer zo veel krassen gemaakt op mijn Touch Screen alhoewel je deze alleen vaag ziet in licht. Plezier heb ik wel gehad en dan mag je wel wat opgeven. En wat nog meer? Ik heb een zeldzame Pokémon-ei gekregen die ik kan transferren naar mijn toekomstige Pokémon Pearl exemplaar! Een goede opwarmer voor de 'ware' nieuwe Pokémon games is het dus zeker wel geweest! En nu nog een weekje wachten op de hoofdattractie van deze maand…

Conclusie en beoordeling

None

Pokémon Ranger is de beste Pokémon spin-off sinds tijden. De eerdere DS spin-offs konden vrij weinig waar maken. Deze titel daarentegen is een zeer vermakelijke actie RPG (doch niet te vergelijken met de normale handheld Pokémon RPG) met veel Pokémon elementen die je klaarstomen voor het nieuwe online Pokémon tijdperk. En de krassen op je scherm? Ach, die komen vroeg of laat toch wel...
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Eindelijk een waardige Pokémon spin-off!
 • Goed opwarmertje voor de nieuwe generatie Pokémon
 • Unieke en vernieuwde gameplay
 • Minpunten
 • Krassen op je DS zijn overmijdbaar
 • Toch aan de korte kant, geen replay-waarde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • is dat content voor de pc gratis te downloaden??

 • Deze downloadable content ga ik zekker even downloaden..

 • Dat is snel het spel ligt 2 weken in de winkel.

 • Nogmaals Sony. Ga ook eens met punten werken ipv altijd een credit card te moeten hebben. Ik heb geen credit card, ik wil geen credit card en kan dus nooit extra content aanschaffen.

 • Ik vind het zeker vette content, vooral de nieuwe wapens. Maar ik ga daar geen 10 euries voor betalen.  En ik hoop dat ze nog een update uitbrengen waarbij de A.I wordt aangepast, want het is nogal onrealistisch als ik 800 meter verderop in een struik zit, volledig in de schaduw, met mijn sniper iemand neerknal en dat ze mij opeens kunnen zien :-S

 • lol ze vragen hier $ voor lol  als ze now eens de bugs maken en een SDK releasen dan ben ik blij

 • @ Rick65  4,5 week ook goed?

 • Jammer genoeg vind ik de multiplayer lang niet zo vet als CoD4. Zodra ik respawnde in FC2 werd ik al gelijk weer afgeknald, om over de lag nog maar te zwijgen. Moet wel toegeven dat die map editor wel enorm tof is. Toch zal ik hier geen geld aan stukgooien, ga denk van het weekend maar Resistance 2 oppikken. En waar blijven die klote prepaidkaarten van Sony nu??

 • Silenced Shotgun….WTF

 • vet, zeker ff binenhalen!

 • ik vind de multiplayer van far cry toch wat tegenvallen, hij loopt gewoon niet zo soepel als COD4 vind ik. COD5 moet ik nog halen, maar hoor ik goede verhalen over.

 • ja ik zag het er al staan en veel te duur

 • Ik ben het helemaal eens met Nintendopa, maar deze content is het geld sowieso niet waard imo…

 • Kheb het spel net uitgespeeld en het is een van de games van dit jaar! Maar deze uitbreiding laat me de game niet nog eens spelen. Multiplayer heb ik niet eens gespeeld. Daar zijn Gears of War 2, Left 4 Dead en Call of Duty World at War voor!

 • Die ATV is een quad. Dat is echt chill! Maar ik weet niet of ik hem ga downloaden… Ik spaar mijn points meer voor The Lost and Damned.

 • Geen nieuwe content dus? Hmm dan vind ik het niet helemaal de moeite waard.

 • zker nice, better komen ze ook met een patch voor meer main missions

 • Gief deze content ook voor PC, Ubisoft! Ik haat dit zo erg weet je, vroeger kwamen alle demo's, DLC en dergelijke alleen op de PC en de ontwikkelaars hebben daar een hele achterban gecreeërd, maar die laten ze nu helemaal in de steek.

 • belachelijk duur….

 • 10 euro euro voor zo weinig toevoegingen, pff dat gaat nergens over zeg.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren