1. Cold Winter (PS2)

Cold Winter (PS2)

Information. It’s all about information. En wat als je de benodigde informatie niet krijgt? Juist, gewoon martelen. Martelen tot het slachtoffer alles verteld heeft wat hij weet. Enter Cold Winter, één van de meest gewelddadige shooters op de Playstation 2…

Jij bent Andrew Sterling, een special agent van de M16, die tijdens een geheime missie in China gevangen genomen wordt. En omdat deze fijne spleetoogjes alle informatie in Andrew’s hoofdje persé willen weten, word je op een niet al te gastvrije manier behandeld. Nadat Andrew met een geweertje een paar keer in z’n gezicht geslagen is en z’n vingers op een wel heel pijnlijke manier zijn gebroken, geeft stoere Sterling natuurlijk nog steeds geen kik. Hij wordt de gevangenis in gesmeten, maar na een half jaartje daar gebivakkeerd te hebben, komt ene Kim hem bevrijden. Het is net Chinees nieuwjaar en Andrew is weer op vrije voeten. Het enige wat hem nog te doen staat, is de gevangenis uit komen. Dit is gelijk het eerste speelbare level, waar alle hints en tricks van het spel worden uitgelegd. Natuurlijk is uitbreken maar een klein begin van het spel en bestaat het grootste gedeelte uit revanche.

Want je denkt toch niet dat die bastards die jou zomaar gevangen durven te nemen hier levend vanaf komen? Precies, Cold Winter is een donkere grauwe First Person Shooter, waar het bloed je om de oren vliegt. Het is erg bevredigend om met een shotgun van dichtbij een vijand helemaal uit elkaar te zien spatten en de restjes bloed en ledematen overal op de grond tegen te komen. De physics zijn zeker de moeite waard, zowel van de tegenstanders als de voorwerpen die je her en der tegenkomt. Als je een granaatje gooit vliegen vijanden werkelijk alle kanten op en tafels en andere gebruiksvoorwerpen die je ziet liggen, kan je gebruiken om achter te schuilen of simpelweg op te tillen en weg te smijten. Dit doen de (redelijk) slimme tegenstanders ook, maar het is nooit noodzakelijk om een bepaald gebied levend door te komen. De game is vrij gemakkelijk uit te spelen (ik heb tijdens het hele spel amper vijftien maal het leven gelaten), maar er zijn ook twee hogere moeilijkheidsgraden (ik speelde op medium; er is voor de echte n00bs onder ons ook nog een easy mogelijkheid). Je kunt jezelf altijd een soort health injectie toedienen, maar dit kost zeker een seconde of acht en je kunt in die tijd amper bewegen. Ook kun je extra armor krijgen door deze van vijanden af te pakken die je eerder grandioos hebt afgeslacht.

Dat je tijdens je avontuur in de koude winter bijna niet hoeft na te denken, mag duidelijk zijn. Het is hooguit: zoek sleutel, open deur, zet schakelaar om en knal weer door. Dit kan een minpunt zijn, maar het is dus ook nooit frustrerend en de actie zelf is bloederig genoeg om het gedurende het hele spel boeiend te houden. En dat lijkt heel wat, maar het ‘hele spel’ is een uurtje of zeven. Daarna heb je wel de meest uitdagende moeilijkheidsgraad unlocked, maar het is niet interessant genoeg om alles nog een keer door te banjeren. De omgevingen zijn vrij herhalend en grauw en naar het einde toe lijkt het spel een beetje afgeraffeld. In het begin wordt er alle tijd genomen voor de tussenfilmpjes (lekker overdreven CGI-filmpjes met veel geweld en grof taalgebruik van soms wel een minuut of tien), maar naar het einde toe worden deze steeds schaarser en vooral korter. Het lijkt een beetje alsof de makers er steeds minder zin in kregen tijdens de ontwikkeling. Toch doen ze een poging het spel langer te maken door na het uitspelen van het hoofdverhaal nog een aantal extra missies te bedenken. Je denkt na een uurtje of 5 spelen het gehad te hebben (Andrew is terug in z’n hometown), maar dan komt een of andere opa nog met een paar leuke opdrachten aanzetten. Deze ga je uiteraard uitvoeren, maar ze voelen aan als bijeengeraapte losse missies die er bij zijn geplakt om het spel iets te rekken. Waarom dit zo erg bij elkaar geraapt voelt, kan ik niet zeggen: dan zou ik één van de belangrijkste dingen uit het verhaal verklappen, maar ik begon met tegenzin aan de laatste uurtjes van deze game.

Gelukkig heb je wel genoeg wapens om op je kanonvoer los te laten. Het zijn er rond de 30 en na nog geen half uur spelen heb je er al een stuk of tien aan de tand gevoeld. Persoonlijke favorieten zijn de verschillende shotguns, omdat deze voor een mooie rode vlek over het gehele beeld zorgen. Verder staan onder andere Uzi’s, silenced pistols, snipers en tal van andere standaard guns tot je beschikking. Ook kun je met combinaties van verschillende items dingen als lockpicks (om kasten en kisten te openen) en natuurlijk molotov coctails maken (origineel!). Dit is ongetwijfeld het sterkste punt van Cold Winter, want van geweldige graphics, soundtrack of levensduur moet deze FPS het niet hebben. Het is schieten op alles wat beweegt, meer niet en meer moet je ook niet verwachten.

Conclusie en beoordeling

Zoek je een serieuze game waar je je uren en uren lang in kan verdiepen heb je niks te zoeken bij Cold Winter. Het is simpel knalwerk met een duister verhaal en vooral veel geweld. Het bloed vliegt in het rond en dat is dan ook gelijk het enige wat dit magere spel overeind houdt. Het voelt heerlijk en is zeker leuk voor een poosje, maar de rest van het spel is weinig vernieuwend.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Veel wapens
 • Lekker gewelddadig
 • Minpunten
 • Eentonige omgevingen
 • Weinig origineel
 • Kort

Dit artikel delen

Over de auteur

kuk

Reacties

 • Zeker geen slechte update deze week.

 • leuke update vooral die dead space demo

 • Vet Rockband en WT !!!!!!!!!

 • lekkere update! ff checke

 • Ik wil firmware 2.53

 • Hey Redactie! maak ook eens van dit soort updatelijstjen voor Xbox Live, of is dit een speciaal iets?

 • Tip: Check de demo van Deadspace, echt de moeite waard:)  (zou je sowieso al doen denk ik, maarja:P)

 • Nice!!

 • Age of Booty vind ik wel een aanradertje, niet om te kopen maar wel om te spelen. Heerlijk simpel en fun!

  Dead Space is gewoon een topper!

 • Maar is gaan kijken dan, thx IG

 • blegh net de dead space demo gedaan, wat een frustrerend kutspel zeg :S  Niks voor mij

 • Damn, Rock Band heeft echt altijd meer DLC dan Guitar Hero World Tour. Dat vindt ik wel jammer. Hopen dat het binnekort verandert (zie het niet gebeuren maar toch).

 • Jes ook weer wat voor Little Big Planet. Vet. Thanksgiving costume.

 • mja locoroco 2 lijkt me wel wat

 • Dead Space demo is een geinig concept maar jammer dat het zo'n 'trage' actie is… niet echt voor de hardcore shooter fans… wel voor de horror liefhebbers want het sfeertje is creepy top!

 • Niet slecht deze week

 • ik wagt het gewoon af!

 • age of booty?

 • Nice morgen effe vergelijken met de 360 versie en dan kijken op welk platform ik hem koop.

 • Is dan niemand pissed-off dat street fighter er hier niet bij zit?

  Wat is dat toch met die Sony en z'n europeese pss?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren