1. Wario Land 4 (GBA)

Wario Land 4 (GBA)

Op een mooie zondag ochtend zit ik in mijn luie stoel de krant te lezen. Plotseling zie ik een mooi artikel, daar staat in dat er een oude gouden tempel diep in het oerwoud ligt met allemaal verborgen schatten. Nou zit ik zelf een beetje krap met het geld, dus besloot ik maar om op mijn fiets te stappen en naar de tempel te gaan. Toen ik eenmaal was aangekomen, sprong er een zwarte kat recht voor mijn gezicht in een groot gat! Ik ben altijd erg nieuwsgierig dus ik sprong die kat achterna en toen… Zo gaat het verhaal van Warioland 4. Met deze leuke korte intro begint het verhaal van Wario land 4.

Wario staat bekend als een old-skool game voor de GBA. De bedoeling van het spel is elk level doorspitten en in elk level zal je vier delen van een diamant moeten vinden. Deze heb je heel erg hard nodig omdat je anders niet door mag naar het volgende level. Ook kan je een CD vinden in ieder level om later in een soundroom te beluisteren. Een ding dat ikzelf erg vervelend vond was dat je in elk level een sleutel moest vinden die je naar de uitgang moest brengen binnen een bepaalde tijd. Je moet namelijk een bom timer af laten gaan. In die tijd dat de bom terug tikt gaat de deur weer open en heb je de tijd om terug bij die deur te komen. Dit kan best op je zenuwen gaan werken als je bijvoorbeeld vast zit in een level. Dit komt ook in elk level voor. Het brengt wel een leuk element mee aan het spel.

Deze game bestaat uit zes stages. De eerste stage is dan ook een trainingslevel waar je de basic controls onder de knie krijgt zoals de vernieuwde beukaanval als je rent met de R of L knop. Daarnaast zijn er zes stages van elk vier levels met elk een bijzonder thema zoals een ijs level, een jungle level en een Arabisch level. Zo heb je achttien verschillende levels, als je de eindbaas levels niet mee telt, met elk hun eigen sfeer, vijanden en geluid. Nog even over de controls. Zoals je uit vorige Wario spellen weet kan Wario verschillende transformaties ondergaan als hij in aanraking komt met een vijand. Hij kan bijvoorbeeld een zombie worden en zo door vloeren zakken. Ook kan hij een vuurbal worden en zo door speciale blokken rennen. In totaal heeft hij meer dan zes transformaties die je bij elke level hard zult nodig hebben om verder te komen.

De eindbazen van dit spel komen natuurlijk voor aan het einde van elke stage. Ze zijn vrij moeilijk te verslaan maar als je eenmaal door hebt hoe je ze moet verslaan is het niet echt moeilijk meer. Bij elke eindbaas kan je drie extra schatten verdienen door hem snel te verslaan. Lukt dit je niet dan verlies je een voor een je schatten. Als je niet elke schat hebt maakt dit niet veel uit voor het verdere verloop van het spel. Het leuke is dat er ook tijd zit op het verslaan van een eind baas. Verder is het hoofdscherm opgebouwd uit een semi 3d kamer. Hier kun je kiezen uit de eerste train stage, vier hoofd stages en de soundroom. Als je elke stage gehaald hebt komt er in het midden van de kamer een gouden piramide omhoog. Dit is de laatste stage waar je de koningin moet verslaan. Zij is veel moeilijker dan de andere eindbazen. Als je deze hebt gehaald heb je het spel uitgespeeld en krijg je een leuk eind filmpje dat ik jullie niet ga vertellen.

Voor mij is het geluid van Wario land 4 erg helder als je het mij vraagt en de effects kwalitatief zeer hoog zijn. Je hoort Wario af en toe wat zeggen maar er zitten meer stemmen in. In het titelscherm hoor je bijvoorbeeld een lied met een Japanse zangeres die aan het zingen is. Ditzelfde lied hoor je in level een. Ook is het geluid in elk level anders. In het Arabische level heb je echt het gevoel alsof je in Arabië rondloopt. Je hoort een typisch Arabisch deuntje. Dit soort leuke dingen geeft echt een goede sfeer mee aan het spel. De soundroom is echt een technisch hoogstandje van Nintendo. Zoals ik al zei moet je Cd's verzamelen die je later af kan spelen in de soundroom. De geluiden die je hoort in de soundroom komen heel dicht bij realistische sounds. Bijvoorbeeld kan je een stad horen, je hoort auto's voorbij razen, auto's die herrie maken met hun claxon, je hoort een realistisch straatbeeld en dat alles vanaf je GBA. Ook zat er een strand bij waar je de meeuwen zo kon horen en zelfs golven hoorde je goed. Het geluid en de effecten van Wario Land 4 zijn zeer goed en kwalitatief zeer hoog. Het is knap werk dat Nintendo hier geleverd heeft.

Verder zijn de graphics van dit spel erg mooi voor een GBA game. Persoonlijk vind ik ze veel beter dan die van Mario Advance. Er is veel en veel meer detail dan in bijvoorbeeld Mario Advance. Je ziet regen, je ziet de achtergrond goed bewegen, het is allemaal zeer gedetailleerd. In de meeste launchtitels zag je dit niet goed. Alhoewel dit geen launchtitel is vind ik het wel een van de 1e 2e generation GBA spellen. Iets wat je zeer snel zag veranderen op de GBA, de developers hebben (gelukkig) zeer snel door wat de werkelijke kracht van de GBA is. Ik vind dat Wario mede door de goede graphics zo fijn speelt. Ook Wario zelf is zeer goed weergegeven en ziet er duidelijker en mooier uit dan op de GameBoy Color. De acties die hij maakt zoals de beukaanval of als hij rolt zijn zeer goed gemaakt en vooral duidelijk. Het is niet dat je een balletje vage pixels ziet maar je ziet dat Wario duidelijk aan het rollen is. Dit is dan ook erg goed gedaan.

Conclusie en beoordeling

Wario land 4 heeft me erg blij gemaakt. Deze old-skool game heeft me erg weten te vermaken. De graphics en het geluid kloppen perfect en het verhaal is ook erg goed gemaakt. Ze hebben er nu zes transformaties in gezet die erg grappig zijn. Ook al heb ik deze game snel uit gespeeld en is dat met de sleutel erg irritant, deze game krijgt van mij een mooie 8.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Muziek
 • Graphics
 • Verhaal
 • Transformaties
 • Minpunten
 • Sleutel
 • Snel uitgespeeld

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • wordt vast weer een verzameling van kutmini-games ofzo…

 • Excite Truck 2

 • Dat je het een tijd geheim wilt houden snap ik wel, maar om nou de monitoren uit te doen als een pakketbezorger langskomt…

 • @Cas: Aan een spel als Excite Truck 2 zul je nooit 2 jaar bezig zijn, dus ik ben benieuwd naar wat het zal zijn.

 • Excite Truck 2 please.

 • Als ze zelfs de monitoren uitzetten als iemand langskomt moet het wel iets heel speciaals zijn!

 • Misschien dat zij de Kid Icarus game aan het maken zijn!!

 • super smash bros ultra:p

  tLoZ sunny princess

  Mario Earth

  WarioWare Cheer

  genoeg mogelijkheden :)
 • excite truck 2 met online play of een 'nieuwe' excitebike!

 • geil

 • Zal mij benieuwen welke game dit is… :9

 • Lu-Wii-Gi? Onee, das van Nintendo!

 • Ben benieuwd…

 • Dit staat niet in het bericht, maar is wel bevestigd: de game wordt een Nintendo-game. Hij is dus in opdracht van Nintendo in ontwikkeling. En aangezien alle spellen van deze ontwikkelaar race-spellen zijn, ligt dat ook nu weer voor de hand. Wellicht een nieuwe F-Zero?

 • Spannend hoor…\"

 • ze doen er al twee jaar over OMDAT ze steeds de monitoren uitdoen hehe

 • Excite Truck 2 zoals al veel members ook aangaven =P

 • Ik zeg Waverace, dat zou op de Wii echt de bom zijn

 • Kid Icarus?

 • f-zero?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren