1. The Movies (PC)

The Movies (PC)

Films, iedereen weet wat het zijn en iedereen zou wel willen weten hoe dat allemaal te werk gaat. Een geweldige film die veel geld kostte, maar echter tientallen keren zoveel opleverde, is Lord of the Rings. Het succes aan de film is aan alles te danken, alles wat met de film te maken heeft moest perfect zijn! De werkvloer moet er spik en span uitzien, er moeten goede acteurs aanwezig zijn, er moeten computer-nerds aanwezig zijn die o.a. Gollum in de film kunnen monteren. Er komt zo ontzettend veel bij kijken! Zou jij ’t leuk vinden om voor één keer de baas te zijn van zo’n groot filmpark? Dan raad ik je aan aandachtig deze recensie te lezen en daarna naar de winkels te gaan om dit spel te kopen, om daarna een goeddraaiend filmpark op poten te zetten!

The Movies is een spel waar jij de leiding hebt over een filmstudio en waar jij bepaalt wat er gebeurd! Het spel begint allemaal van voor af aan, de tijd waarin de film is geboren: zo rond de jaren ’20. Jouw avontuur zal ook rond 1920 van start gaan en je bouwt je park steeds verder op. Je speelt jezelf langzamerhand naar de jaren waarin wij nu leven. De eerste stapjes van het bouwen van het filmpark zullen snel gezet zijn. Je begint met amateuristische, zwart-wit filmpjes en voordat je ’t weet kun je al hypermoderne next-gen films maken! Jij zult de

films kunnen verbeteren door onderzoek te doen naar nieuwe technieken en filmtrucjes. Het enige waar jij op moet letten is het volgende: wat voor filmgenres vallen nu eigenlijk goed in de smaak bij de mensen? Deze smaken kunnen veranderen van het één op het andere moment. In de eerste levensjaren van jouw geweldige filmparadijs zul je erachter komen dat de mensen toentertijd van comedy’s hielden, terwijl wij tegenwoordig meer van actie- en avonturenfilms houden. Door de tijd heen zul je merken dat de smaak van de mensen verandert, en dit kun je ontdekken door onderzoek te doen. Deze onderzoeken zijn dus een erg belangrijk punt bij het runnen van een filmpark. Dit alles is goed in elkaar gezet en valt niets op aan te merken.

Een groot voordeel voor de mensen die een stompie hebben , is dat je je toetsenbord zowat niet hoeft te gebruiken. Je bestuurt heel je park met behulp van je computermuis. Alles wat je kunt bedenken, moet je met de muis doen. Wanneer science-fiction goed bij mensen in de smaak valt en je beslist een SF-script te maken, dan pak je een poppetje op, je brengt hem naar de scriptwriting office en je plaatst hem in het kamertje: science-fiction. Nu zal het poppetje hard aan de slag gaan om jou uiteindelijk een mooi SciFi-script in handen af te kunnen leveren. De studio moet gesmeerd lopen, dus handelingen als onderhoud van het park, alle faciliteiten voor de regiseurs/producenten/acteurs moeten geregeld zijn, de scripts moeten klaar liggen om te beginnen met de opnames, etc. Je zult toneelscholen moeten oprichten om je acteurs eruit te kunnen pikken en je zult decors moeten opzetten om de acteurs de kans te kunnen geven hun kunsten te vertonen om daarmee een perfecte film ter wereld te brengen. Na de vele in elkaar gezette films zullen de films hogere cijfers gaan krijgen en zullen je decors steeds verder worden uitgebreid. Het hele park ligt in jou handen en alles moet geregeld worden. De interface van de game zit perfect in elkaar en je hebt echt ’t gevoel dat jij de parkbeheerder bent en alles moet regelen.

Waar dit spel werkelijk om gaat, is het maken van je films. Je kunt dit op de eenvoudige manier doen: je zet een script-writer in zijn hok en je laat hem typen. Een andere mogelijkheid, eentje die tien keer aangenamer is, is het zelf maken van zo’n film. Je pakt een leeg script op en plaats het in het productiehok, waar jij aan de slag kan gaan met het maken van een goede aaneenlopende film. Het maken van je eigen film begint bij het kiezen van de door jou gekozen acteurs. Deze zogenaamde sterren mogen niet te vermoeid zijn om de film te maken. Wanneer dit toch ’t geval is zal de film slechter scoren en zal de film minder geld opleveren. Na het kiezen van de acteurs, zul je scène voor scène de film in elkaar moeten monteren. Veel keuzes bezit deze spelmode helaas niet. We hebben de keuze uit zo’n honderd verschillende scènes en iedere afdeling heeft zijn eigen hoop met verschillende beeldfragmenten. Zo heb je bij actie meer keuzes uit agressievere scènes, terwijl de mogelijke scènes bij liefdesfilms veel liefdadiger zijn. Het eindresultaat van deze zelfgemaakte aaneenlopende rol van scènes is hierna nog aan te passen. Een mogelijkheid die je nog hebt, is het inspreken van de stemmen. Dit kan (uit eigen ervaring) hilarische momenten opleveren, maar die de waardering voor de film helaas niet verhogen. Het maakt voor de kwaliteit van de film dus eigenlijk niets uit, omdat de film geen hogere einduitslagen zal krijgen. Eens een driesterren film, altijd een driesterren film, zullen we maar zeggen. Al met al is het zelf maken van de films een leuke toevoeging aan de game, maar biedt niet veel meer. De keuzes zijn beperkt, waardoor je geen gigantische lange films kunt maken.

Stel je voor, jij bent eigenaar van een filmstudio. Wat wil je uiteindelijk bereiken?

Ja oké, veel geld verdienen, maar als tweede wil je natuurlijk prijzen winnen en bekend worden! Elke vijf jaar vindt er een award festiviteit plaats, waar alle filmparken kans maken op al die felbegeerde prijzen. Er wordt een prijs uitgereikt voor beste film, voor beste studio, voor beste acteur, je kunt ’t zo gek niet bedenken of er wordt wel een prijs

voor uitgereikt. De bedoeling is om één of meerdere prijzen in de wacht te slepen. Eenmaal zo’n prijs binnengehaald zul jij bonussen ontvangen. Deze bonussen variëren van fittere acteurs tot het uitvoeren van snellere onderzoeken. Dit kan ertoe leiden dat jij eerder kleurenfilms hebt en dat de gemaakte films meer gewaardeerd gaan worden, omdat de acteurs gewoon vitaler zijn. Het nadeel hiervan is, is dat degene die meteen prijzen binnenslepen meteen beter worden. De prijswinnaars krijgen het steeds makkelijker en zullen steeds minder moeite hoeven te doen om de eerste plaats op de ranglijst te behouden, dit allemaal omdat de prijswinnaars bijvoorbeeld eerder kleurenfilms hebben. Leuk die prijzen, maar de verschillen tussen groot en klein zullen hierdoor alleen maar toenemen.

Deze titel wilde zich onderscheiden van de rest, door een filmpark sim te maken en dit is ze ook gelukt. Spijtig genoeg is niet alles zo goed uitgewerkt. De beperking van het zelf films maken is te groot en als hoofd van het park moet je teveel regelen. Je kunt mensen inhuren die dingetjes voor je opknappen, met nadruk op ‘dingetjes’. Ze doen niet veel en kunnen niet veel. Je kunt eveneens veel faciliteiten maken om de acteurs op hun gemak te stellen, maar ze zijn gewoon te dom om er zelf gebruik van te maken. Jij moet hen helemaal zelf het gebouw in sleuren, pas dan zullen zij er gebruik van maken. Al deze dingen moet jij dus opknappen en naarmate het park zich uitbreidt zul je steeds meer IQ-loze acteurs en werknemers moeten helpen om het naar hun zin te maken en om ze hun werk te laten doen. Dit alles irriteert je snel en zorgde er bij mij voor dat ik mijn park met rust liet en mij exclusief ging richten op het monteren van filmpjes. Over de sound & graphics valt weinig te melden, behalve dan dat dit wel snor zit!

Conclusie en beoordeling

None

Deze game is beslist gemaakt voor jong en oud. Ben jij een echte sim-gamer? Dan is dit zeker iets voor jou! Ook al ben je geen echte liefhebber, dit spel moet je een keer gespeeld hebben! Het is een origineel concept, alleen is niet alles goed uitgewerkt. Het opbouwen van een eigen park zullen weinig mensen lang volhouden, maar zelf films maken kan een lange tijd best grappig zijn. Het minpunt is dat je weinig keuzes hebt tussen verschillende scènes, waarmee de film in elkaar wordt gezet. Al met al is dit een redelijk goede game, maar zeker geen meesterwerk.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Uniek
 • Films monteren
 • Jij moet alles regelen
 • Minpunten
 • Jij moet soms teveel regelen
 • Beperkt aantal scènes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • cool

 • Leuk, voor de mensen met een PS3 en LittleBigPlanet. Jammer genoeg heb ik geen PS3 en ook geen LittleBigPlanet

 • haha die van chun li XD

 • Werkelijk masterlijk!! Laat maar komen!

 • geen copyright-probleem? :p

 • @ Gemini inderdaad dacht precies hetzelfde, mappen online worden verwijderd maar er komen wel allemaal chars online :D

 • Grappig, alleen vind ik het irritant dat sommige van die poppekes geld kosten! Maak ze gewoon gratis ofsow..

 • Misschien hebben ze het eerst gevraagd :P  IK zag overigens dat die God of War map die gedelete zou zijn er nog wel gewoon staat dus ik weet nog niet zo zeker of dat hele verhaal wel klopte  Maja ik heb LBP pas gehaald en je wordt echt overdonderd met al die kostuums, ik weet gewoon niet meer wat ik aan moet :P • zekker betaal nee dank je

 • vet

 • Natuurlijk is dat met akkoord van Capcom Null, anders moeten ze zichzelf binnenkort gaan modereren :-p

 • Grappig.

  Ik heb gisteren btw nog een briljant South Park level gespeeld in LBP!

 • Lache!! Heb ze tot nu toe allemaal gehaald!! Deze haal ik ook wel!!

 • Gruwelijk xD

 • die vna ryu is echt vet!

 • ben ik nou de eerste die denkt aan … Hadouken!!!

 • Ik heb deze game zelf ook maar ik word een beetje misselijk van al die oplichterij en uitbuiterij van die achterlijke pakjes. Maar ja, zoals hierboven te lezen is, er blijven natuurlijk altijd mannen die extravagante pakjes wèl leuk vinden. Emo's.

 • Guitige pakkies! ;)

 • Erg vet.

 • Dit vind ik nou echt niets :P

  Maja leuk voor de fans…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren