1. Battlefield 2 (PC)

Battlefield 2 (PC)

Electronic Arts staat de laatste tijd een beetje bekend als de uitmelker in games land. Ze hebben té vaak populaire games té ver uitgemolken alleen voor de centjes. Kijk maar eens naar de Need for Speed reeks en de Medal of Honor shooters. Hoeveel games zijn daar wel niet van? In ieder geval een heleboel. Sommigen goed, en anderen weer slecht. Meestal zijn het dan ook de nieuwste games van EA die zijn uitgemolken. Battlefield 2 is gelukkig een uitzondering. Het is een uitzonderlijk goede game waarmee je érg veel plezier kunt beleven als je een beetje fan bent van de online-shooter.

Battlefield 2 is zoals de naam al een beetje verklapt een online-shooter. Dit houdt in dat jij als soldaat de virtuele slachtvelden wordt opgestuurd om andere spelers van over de hele wereld te trakteren op een kogel. Klinkt simpel en eigenlijk is het dat ook. Ik kan je alvast verklappen dat het in ieder geval érg leuk is om samen met tientallen andere spelers je vijand te verslaan. Dit doe je dan ook met geavanceerd wapentuig zoals straaljagers, tanks, APC’s, Hummers en natuurlijk boten. Ook de wapens waaruit je kunt kiezen zijn om U tegen te zeggen. Wapens zoals de net ingevoerde SCAR-L en het Duitse commando geweer de G36, worden al snel je beste vrienden op het slachtveld. Helaas voor de net beginnende speler zijn de bovengenoemde wapens alleen verkrijgbaar als je een bepaald aantal punten bij elkaar hebt gescharreld. Deze punten moet je dan ook echt verdienen. Dit doe je door spelers te doden, vlaggen te veroveren, mensen te genezen, voertuigen op te blazen en noem het maar op. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige gamers puur spelen alleen maar voor deze punten. Nu klinkt dat misschien een beetje raar, maar als je nagaat dat de mensen met de meeste punten (die dus bovenaan de ranglijsten staan) om de dag mailtjes krijgen waarin staat of ze mee willen doen aan wetstrijden en/of competities waar je veel geld mee kunt verdienen, klinkt het opeens helemaal niet zo gek meer. Ik speel Battlefield 2 puur alleen voor de lol en niet voor de punten, maar je hebt ze erbij…

Ook leuk om te weten is dat Battlefield 2 servers heeft waarin je met maximaal 64 man tegen elkaar kunt strijden. Je hoeft daarom ook geen genie te zijn om te weten dat het er soms erg rommelig aan toe kan gaan. Spelers die maar wat in het rond rennen, teamkillers, spawn-killers, kamikaze piloten, en wandelende zelfmoord bommen zijn dan ook aan de orde van de dag. Voor sommigen is dit een reden om géén Battlefield 2 meer te spelen omdat het realistische gedeelte er dan al snel vanaf is. Ikzelf kan wel om die idioten lachen die opeens met hun straaljager in een tank vliegen of spelers die elkaar staan op te blazen met C4, maar voor de meer serieuze gamers kan het toch wel een flinke afknapper zijn om te zien dat iedereen maar doet waar hij/zij zin in heeft. Kom je toevallig wél in een serieuze server terecht dan is zelfmoord plegen of teamkillen taboe. Sta dan ook niet raar te kijken als je opeens uit de server wordt gegooid want ze zijn meedogenloos! En ja, het is ook mogelijk om met minder man te spelen. Wel moet je er dan rekening mee houden dat de mappen die 64 spelers ondersteunen dan opeens een stuk kleiner zijn. Dit omdat de mappen anders gewoon vééls te groot zijn voor maar 16 spelers en je meer aan het zoeken bent dan dat je in de actie zit. Wel leuk is dat de mappen gewoon hetzelfde blijven en alleen van formaat veranderen. Je hoeft jezelf daarom ook geen zorgen te maken dat je favoriete map verdwijnt als je met minder spelers gaat spelen. Wel vind ik het persoonlijk jammer dat de vele voertuigen zoals helikopters en straaljagers verdwijnen als je in een kleinere map gaat spelen. Aan een kant wel te begrijpen omdat het knap lastig is om een straaljager binnen de map te houden, maar aan de andere kant is het ook best jammer. Kleinere mappen lenen zich dan ook beter om alleen maar met infanterie te spelen.

Qua graphics komt de gamer die Battlefield 2 speelt ook niets te kort. De game ziet er zelfs op de dag van vandaag nog érg goed uit. Een goede pc is wel vereist. De game neemt namelijk geen genoegen met een gedateerde pc en je hebt echt flink wat technologie nodig wil je de game vloeiend kunnen spelen met alle grafische opties op z’n hoogst. Vooral de dynamische schaduwen en lichteffecten zijn een flinke afknapper voor je pc. Zelfs een computer met een 3.0Gh Dual Core processor, 1Gig intern geheugen en een 256Mb 7800GTX (het systeem dat ik bezit) heeft nog moeite met deze game. Wel moet ik erbij vermelden dat als je de dynamische lichteffecten uitzet en de dynamische schaduwen op medium zet dat de game gewoon vloeiend draait op het hierboven genoemde systeem. Ga er dan ook niet altijd vanuit dat de “Recommend System Specifications” op de achterkant van je hoesje hoog genoeg zijn om de game op z’n aller hoogst te spelen. Dit is vaak niet het geval en het is flink balen als je de game wilt spelen en erachter komt dat je pc opeens rook spuwt als je de game wilt opstarten.

Conclusie en beoordeling

None

Al met al is Battlefield 2 een van de betere online shooters voor op de pc. De simpele, maar verrukkelijke gameplay houdt je met gemak elke dag een paar uurtjes achter je schermpje gekluisterd. Combineer de gameplay met mooie plaatjes, keiharde actie en pure fun en je hebt een game die zijn weerga niet kent. Het is dan ook net verwonderlijk dat vele gamers die Battlefield 2 voor het eerst spelen al snel verslaafd zijn!
8,7
Score
87
Score: 85
  • Pluspunten
  • Ijzersterke multiplayer
  • Grafisch érg goed
  • Grote mappen
  • Vele soorten voertuigen
  • Minpunten
  • Onsportieve gamers
  • Hoge systeemeisen
  • Géén echte singleplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren