1. Saints Row (X360)

Saints Row (X360)

Klonen mag in de echte wereld nog niet echt een volgroeid fenomeen zijn, in de gamesindustrie is het een algemeen geaccepteerd proces. Meestal zijn deze schaamteloze kopiën slechts een slap aftreksel van het origineel. Soms kom je echter games tegen die wellicht precies hetzelfde doen als het spel dat de kopie inspireerde, maar toch best goed te pruimen zijn. Saint's Row is zo'n spel.

Sterker nog, Saint's Row is gewoon een goede game geworden! De speler kruipt in de huid van een nieuwbakken bendelid van de Third Street Saints, een nogal kleine bende die zijn zinnen gezet heeft op de overname van Stillwater, de stad waarin de game zich afspeelt. Uiteraard moet je als speler je opwerken binnen de bende en ervoor zorgen dat je stukje bij beetje heel de stad in je ijzeren greep krijgt.

Het is nog niet vaak voorgekomen dat ontwikkelaars ervoor hebben gekozen om zo'n enorm schaamteloze kopie van een game te maken. Dit spel ziet eruit als Grand Theft Auto, klinkt als Grand Theft Auto en speelt als Grand Theft Auto. En toch is het een gaaf spel. Dat komt omdat de game, net als Grand Theft Auto, er goed uitziet, goed klinkt en goed speelt. Sterker nog, aangezien de heren en dames van ontwikkelaar Volition Software toch bezig waren, hebben ze een paar minpuntjes van de bekende crimigameserie weggepoetst. Zo kan je overal waar je wilt saven en mag je zoveel auto's als je wilt in je garage kwijt. Ook heeft doodgaan weinig consequenties: je bent alleen een bepaald percentage van je geld kwijt, maar je behoudt verder wapens en dergelijke.

Goed, voor die paar mensen die Grand Theft Auto niet kennen (heb je geen internet ofzo?) even de basis. In Saint's Row speel je dus een 'gangsta' en mag je missies af gaan werken waarmee je de verschillende territoria van de stad onder controle krijgt. Naast deze hoofdmissies zijn er ook tig andere missies te voltooien waarmee je geld en respect verdient. Het concept van geld spreekt voor zich: koop betere wapens, nieuwe kleren, nieuwe tattoo's, et cetera. Met respect kun je nieuwe missies ontsluiten en krijg je meer mogelijkheden wat betreft je 'gang'. Zo kun je steeds meer mensen recruteren zodat deze je helpen bij de missies. Deze opdrachten gaan van het opblazen van een gebouw tot het liquideren van een bepaald persoon tot het beschermen van een drugsdealer. Veel variatie, maar eigenlijk is er niet echt veel dat we nog niet in andere, soortgelijke games hebben gezien. Elke verhaalgedreven missie levert na een goede afloop een stukje territorium op. Een groter territorium betekent meer geld elke dag en meer plekken om te schuilen.

Uiteraard is het ook mogelijk om alle auto's die je ziet rijden te rippen, waardoor je dus eigenlijk nooit zonder 'wheels' zit. Jammer genoeg kan er niet gevlogen, gevaren of gezwommen worden, maar daar richt de game zich ook absoluut niet op. Welke gangster stapt er nou in een vliegtuig? Nee, Saint's Row houdt het veel meer op het straatniveau en draait meer om je bende en je 'homies'.

Dankzij de krachtige hardware van de Xbox 360 ziet Saint's Row er schitterend uit, zeker als je bedenkt dat er vrijwel geen laadtijden zitten in de game zelf, afgezien van wanneer er een filmpje voorbij komt. Gebouwen kun je in en uit lopen en de stad is één groot geheel. Op technisch vlak zit het dus prima in elkaar (afgezien van de vertragingen bij de multiplayer, maar daarover later meer).

Ook op het audiovlak is het smullen geblazen. Net zoals in GTA zitten er ook in Saint's Row een enorm aantal radiostations met elk een groot aantal verschillende nummers. Deze variëren van rap tot reggea tot rock tot pop en zo'n beetje alles wat ertussen zit. Er zitten niet echt veel grote namen bij, maar de kwaliteit en kwantiteit van de muziek is prima in orde.

En dan de grote troef van Saint's Row: de multiplayer! Eindelijk is het mogelijk om vanuit je luie stoel mensen over de hele wereld in een vrije omgeving over de kling te jagen! De verschillende modi zijn allemaal erg leuk, maar de gewone deathmatch blijkt uiteindelijk toch wel favoriet te zijn. Alleen jammer dat er nog wat lag in de games zit, maar die is als het goed is inmiddels wel verholpen door middel van een patch.

Conclusie en beoordeling

Zoals je kan lezen, is er weinig nieuw aan Saint's Row. Dat is in dit geval echter helemaal niet erg! De gameplay is zo enorm solide dat originaliteit in dit geval even ondergeschikt is. Lekker rondrijden, gave opdrachten uitvoeren, een (semi-)boeiend verhaal volgen en schitterende graphics maken deze game zeer appetijtelijk. Oh ja, en die multiplayer is ook niet te versmaden. GTA IV zal ongetwijfeld zonder pardon deze game aan stukken scheuren, tot die tijd is Saint's Row een prima zoethoudertje voor de 'gangsta's' onder ons.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Mooie graphics
 • Uitgebreide multiplayer.
 • Veel te customizen.
 • Minpunten
 • Veel Bugs.
 • Multiplayer niet altijd even soepel.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ken dit spel wel, hopen dat ze de graphics dan wel een beetje opkricken, want toen deze op de PC uitkwam was dit al niet optimaal. Maar dat zal wel.

  @ Update

  nieuwe enigine dat doet goed;)

 • ooke deze spel zeg me heel maal niets ??

  ik moet better beeld over heben Trialer of fotos~!

 • @ Mc.lovin : no offence, maar hoe lang woon je al in nederland? Je nederlands is gewoon bedroevend en soms totaal onbegrijpelijk.

 • Nice, laat maar komen!

 • I hope so. Toen het uitkwam hoopte ik het namelijk ook al :).

 • niks te geruchten, het klopt gewoon.  The Witcher komt naar de consoles met tal van aanpassingen en nieuwe content.  hopelijk krijgt de game nu wel het publiek dat het verdient en geen downloadend tuig.


 • Zo vet vind ik deze game nou ook weer niet. Er zijn nog genoeg games die bij mij hoger op de lijst staan.

 • Is The Witcher RPG? Zo ja.. interesting

 • Wel iets over het PC deel gelezen. Kan best leuk zijn.

 • ik ben er benieuwd naar…

 • Nog nooit van dit spel gehoord :P

 • Zeg mij ook niks!

 • deze is van die poolse maker toch

 • Hadden ze het dan niet beter opnieuw kunnen releasen voor de PC, inplaats van die updated versie die alleen met bug fixes kwam. Beetje dubbelop dit…

 • Vond ik toch wel een goed spel, een goede zet van Atari, ze kunnen wel wat inkomsten gebruiken.

  @ Siemzethof

  KLopt dit spel komt van een Pools team.

 • de PC versie was een goede game die redelijk goed verkocht heeft. Was een onverwachte topper in het RPG genre toen het uitkwam in 2007. Ik ben pas begonnen met de Enhanced versie, en het bevalt me wel. Hoewel ik niet gecharmeerd ben van alle punten (combat wordt erg eentonig vergeleken met andere RPG's als NWN, waar je veel meer spells, skills etc hebt), is de game wel aardig. Vooral de setting is leuk omdat die meer volwassen is als andere games.

  Anyway, ik denk niet dat dit een grote hit gaat worden op de consoles, maar wie van een goede RPG met diepte houd, is dit zeker een titel om in de gaten te houden.

 • YES!!!!!!!!.

 • Zo bevat de game onder andere een nieuw gevechtssysteem en een nieuwe engine.

  Nice play…

 • Okay, dus wel een nieuwe game?

 • nice! trohpies!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren