1. Command & Conquer (PC)

Command & Conquer (PC)

Locatie: bij een maat van mij.

Tijd: toen ik nog op de basisschool zat.

Missie: red alert spelen (zoals altijd)

We vervelen ons een beetje, goed kan ik het niet meer helemaal herinneren maar we zaten bij de pc. Zoals gewoonlijk speelden wij red alert en wonnen wij weer van de computer. Ik rommelde bij wat cd's en vond er een met het opschrift: command and conquer. He zei ik heb je nog meer cd's van red alert?? Nee zei hij dit is een deel van voor red alert. Zou ik misschien... vroeg ik. Ja tuurlijk. Thuisgekomen instaleerde ik het spel. Ik starte het op en mij werd gevraagd welke kant ik wou kiezen. Ik was opgegroeid met red alert dus wat wist ik nou van “nod” en “gdi”? Ik koos het leukste symbooltje (NOD) en ik begon aan een spel dat voor mij nog altijd tot de top behoort.

Wat mij meteen opviel waren de graphics. Zelfs op mijn oude 75 mhz zag het er gewoon niet uit. Maar ja 1995 wat wil je ook. Een uurtje later kwam ik tot de conlusie dat ik na red alert eigenlijk best nog wel een cool spel gevonden had. De gebouwen, de eenheden, de tussenfilmpjes, alles was gewoon veel geinspireerder dan red alert. Ik verstond er misschien helemaal niks van wat ze zeiden (ik was toen 12 als ik het goed heb) maar het was cool en daar ging het om. Ik heb command and conquer in de afgelopen jaren nog een aantal keren gespeeld en doordat mijn engels er wel beter op is geworden heb ik genoeg van c&c meegekregen om er een review over te schrijven.

Is that camera still running?

In c&c speel je een commandant van het global defence initiative (gdi) of van the brotherhood of nod. Het verhaal gaat over een meteoriet die is ingeslagen, door deze inslag komt er een vreemd goedje genaamd tiberium op de aarde terecht. Een geheime en eeuwenoude organisatie maakt hier handig gebruik van om bakken en bakken geld te verdienen. Hierdoor kunnen ze namelijk hun aartsvijand de gdi (broederorganisatie van de UN) eens best op hun donder geven. Langzaam maar zeker komt men er ook achter dat de tiberium helemaal niet zo leuk is, het blijkt namelijk extreem giftig te zijn. De wereld veranderd in een hel en gdi en nod vechten over de hele wereld om tiberium. Als gdi commander is het jou taak om de nod uit te roeien. Als nod commander om de wereld te veroveren. Het verhaal wordt verteld door middel van echt gefilmde, en gerenderde tussenfilmpjes. Dit is echt heel erg cool gedaan, vooral uberslechterik en leider van nod, Kane, springt uit het oog. Misschien komt het allemaal wat nep over dat kane een camera onder het motto “is that camera still running” aan gort schiet terwijl deze nog gebruikt moet worden maar wat maakt het uit, in 1995 was het cool en tegenwoordig is het voor mij nostalgie.

Affermative

In bijna elke missie begin je door een basis op te bouwen. Je moet eerst een hoofdgebouw maken, vervolgens moet je elektriciteit en geld regelen en dan kun je barakken en tank fabrieken bouwen. Als laatste moet je niet vergeten een verdediging op te bouwen voor het geval je vijand op theevisite komt. Je bouwt hierna een leger op en je valt je tegenstander aan. Dit klinkt simpel maar vaak is het toch net even iets moeilijker. Je vijand heeft bijvoorbeeld vaak betere wapens dan jij, of je krijgt een oude basis die geen hoofdgebouw bevat. Hierdoor kun je verloren gegane gebouwen niet vervangen. In andere missies moet je met een klein groepje soldaten of met een commando een bepaalt doel halen (bv iets opblazen). Dit geeft veel tactische diepgang, misschien is het niet altijd even duidelijk wat nou precies de bedoeling is, toch kom je er na een beetje prutsen vaak wel uit. De gevechten zelf zijn levendig (voor 1995 dan), als je je mannetjes een opdracht geeft dat klinkt het: YES SIR of AFFERMATIVE uit je speakers. Als je je commando opdracht geeft iets op te blazen dan hoor je een Clint Eastwood stem zeggen: I've got a present for ya!!! Dit soort dingen maakten me 9 jaar geleden helemaal gek.

Nostalgie

Het is voor mij moeilijk om over dit spel een review te schrijven. En dat komt niet doordat het spel 11 jaar oud is, hooguit een klein beetje. Nee het spel maakt bij mij een bepaald gevoel los. Telkens als ik op mijn oude 400mhz beneden dit spel speel en ik bekende c&c muziek als: “just do it up” hoor dan moet ik me inhouden om niet schreeuwend en dansend van geluk in de woonkamer te gaan staan. Dit spel heeft voor mij gewoon zo veel betekend en het is verleidelijk om hier de hele review vol te gaan staan kalken met bekende en geinige anekdotes die ik in de afgelopen jaren heb meegemaakt bij dit spel. Ik stond dan ook op de koffietafel te dansen toen ik hoorde van command and conquer 3: tiberium wars. Ik heb zo'n gevoel dat ik niet de enige ben...

Conclusie en beoordeling

None

Om over command and conquer een goede review te schrijven is moeilijk. Vooral omdat je het spel nu niet meer kan beoordelen op dingen als: AI en graphics. Laat ik dan maar als oordeel geven dat dit spel de games industrie veranderd heeft. Dat dit spel zijn plaatjse verdiend tussen grondleggers en grootheden zoals: medal of honor allied assault, goldeneye en super mario. Allemaal hebben ze veel voor de industrie betekend, en dat geld zeker ook voor command and conquer. Misschien is deze review wel helemaal geen review maar een soort van eerbetoon aan dit spel, dat heeft het in mijn ogen namelijk verdiend.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • verhaal
 • coole gevechten
 • tussenfilmpjes
 • muziek
 • uitdagende missies
 • en nog veel veel meer
 • Minpunten
 • het enige wat ik kan bedenken is dat het spel hapert bij het laden van een nieuwe song.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • dat ze snel met een update komen :)

 • geen probleem met mijn HDMI aansluiting op de 360 :)

 • Ik heb nergens last van gelukkig.

 • Geen last van

 • Heb geen HDMI dus gelukkig geen last van.

 • ook hier geen last (hopelijk blijft het zo)

 • ik heb een ps3 die doet ze dings wel!

  360 SK

 • @ Mc.lovin  ….Kuch…*kneus*…..kuch…..

 • Eindelijk eens voordeel voor mij dat ik geen hdmi kabel heb…

 • Zitten er toch nog voordelen aan een oudere Xbox 360 via component 8]

 • Ik gebruik ook nog component :)

  Maar wou binnen kort wel een HDMI kabel halen

 • Als je Hdmi gebruik kan je toch altijd via een Optical kabel geluid krijgen via een versterker ?.

 • Als je Hdmi gebruik kan je toch altijd via een Optical kabel geluid krijgen via een versterker ?.

 • Ik heb op zich geen last dat ik géén geluid heb, maar als ik bijvoorbeeld bij Fable 2 de camera zo draai dat een personage dat aan het praten is rechts op het scherm verschijnt, dat dan het geluid véél harder is dan als ik hem links van het scherm zou hebben staan. Ligt dat aan mijn TV (wat toch net een splinternieuwe Full HD-TV is) of aan de HDMI-aansluiting van mijn Xbox?

 • Dit is dan toevallig een probleem waar ik geen last van heb. Die klote 360 loopt zovaak vast dat ik niet eens de tijd krijg om te zien of ik ook last van het probleem heb. Takkeding.

 • geen last van

 • voorlopig ook geen gezeik…

 • Geen HDMI dus geen problemen;)

 • heb ps3 dus k kan dr nie veel over zeggen.

  maar volgens mij hebben er niet veel last van.

 • Mooi van Microsoft dat ze naar een oplossing zoeken, heb er zelf geen last van. ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren