1. Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (PSP)

Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (PSP)

Sommige mensen, waaronder ik, hebben nou eenmaal niet genoeg geld om alle games die bij de lokale Bart Smit om de hoek te vinden zijn te kopen. Om de maand ga ik dus met mijn zuurverdiende geld op pad, op zoek naar mijn game van de maand. Soms graai ik in de budget bakken, om de allang vergeten titels weer eens op nieuw te beleven, soms draai ik m'n hoofd toe naar de planken waar de spotlights op staan - het nieuwste van het nieuwste is daar te vinden. De nieuwste spellen.... met bolglazen ogen kijk ik graag naar de doosjes met spellen van de grootste uitgevers. Alleen grote namen als Ubisoft, Nintendo en Microsoft zijn daar te vinden. ...Nou weet ik in godsnaam niet waarom ik zo'n introductie schrijf, maar goed. Soms komt er ook nog eens een game van een klein bedrijfje uit, wat ook op de felbegeerde plank mag staan. Nou zijn sommige spellen op de nieuwste plank van de grote bedrijven niet altijd goed of leuk. Maar dat is Puzzle Quest zeker.

Puzzle Quest: Challenge of the Warlords, een onbekend spel van een nog onbekender bedrijf. Maar, dit spel verdient het om eervol te worden behandeld. Puzzle Quest is net als Bejeweld, met een paar interresante elementen toegevoegd. 'Zucht' hoor ik je al denken, weer een of ander Bejeweld-clone dat in een paar uur in elkaar is geflanst door luie mensen die nog liever in de McDonalds zitten. Maar zoals Jeremy Clarkson zei toen hij een meesterlijke spanning opbouwde met het reviewen van de Ariel Atom: 'You've been wrong... very wrong'. Want die paar toegevoegde elementen maken dit spel tot een bijster goed spel.

Puzle Quest is een 'Puzzle RPG'. Het heeft de typische elementen van een RPG, een Tolkien-achtig verhaal en een waar puzzelspel als gevechtssysteem. Zodra je een rood gloeiende draak in je vizier ziet verschijnen, wordt je in een soort Bejeweld gegooid! Het bord zal zich opvullen met verschillende soorten mana, doodshoofden en de nodige geld stukken. Je speelt als een adele Knight, een machtige Warrior, een spreukachtige Wizard of als een vriendelijke Druid. Iedere class heeft zo z'n eigen spells. En iedere spell heeft zo z'n mana nodig. Anyway, even terug op dat van 'het bord zal zich opvullen'. Iedere kleur representeert een soort mana. Rood staat voor Fire, groen voor Air, geel voor Earth en blauw voor Water. Om mana te verkrijgen, en zo toegang te krijgen tot de machtigste spreuken, moet je 3 kleuren op en rij zetten. Je kan een kleur alleen switchen met iets ernaast, boven of onder hem. Natuurlijk kann je niet alleen maar mana verzamelen om zo bijvoorbeeld een vuurballetje naar de vijand te spitten. Het bord bevat ook de enge doodshoofden, die je angstaanjagend op je neer kijken. Lukt het je om 3 van die doodshoofden op een rijtje te zetten, dan zullen ze hun kracht bundelen en lenen aan jou, waardoor je schade kan toebrengen bij de vijand! Ook kan je het nodige geld verzamelen tijdens een gevecht en wat extra experience om jou hero nog sterker te maken dan dat die al is! Na een paar keer die machtige doodshoofden op een rijtje te hebben gezet zal de vijands HP eindelijk de 0 raken. Victory!

Het spel heeft een magisch verhaal met allerlei kwaadaardige wezens, grote steden en donkere spreuken. Het is een beetje te vergelijken met de boeken van Tolkien. Beiden bevatten de mythische elementen die je in een goed verhaal zoekt. Je bent de zoon/dochter van een krijgsman in de wereld van Ethernia. In het begin ziet het er nog vredig en vrolijk uit, maar de Undead onder leiding van een Dark Knight die ooit in dienst was van de Agariaanse koningen zorgen al snel voor problemen in de vredige delen. Je avontuur, wat een zeer groot avontuur is als je echt alles wil zien en hebben, brengt je naar de boomhutten van de Elfen, de mijnen van de Dwergen, de dorpjes van de orcs en allemaal andere magische plekken. En in je avontuur kan je echt van alles doen. Je kan steden belegeren en zo overnemen om meer geld te krijgen, je kan monsters die je vangt trainen om je te helpen of zelfs om hun spreuken te leren en je kan items en equipment zien te verkrijgen door bepaalde minigames. Er is echt van alles te doen, en je zal dan ook echt niet snel uitgekeken zijn op deze game. Grafisch gezien ziet het er prachtig uit. Oke, toegegeven het gebruikt echt amper wat van de PSP's echte kracht, maar hoe ze de 2D graphics hebben weergeven is echt mooi. Het heeft gewoon een magische sfeer om zich heen hangen, een echte Fantasy-sfeer. Net als de muziek, wat overigens net zo prachtig is.

Natuurlijk kent het spel de nodige minpunten. Zo heeft de PSP bug, alle skills van je companions die je hulp verlenen tijdens je reis werken simpelweg niet. Alhoewel het toch wel een grote bug is, beperkt het absoluut je spelervaring niet sinds de meeste van de skills toch niks nuttigs doen. Ook zijn de vijanden in het begin soms te moeilijk, en het spel wordt dan later weer soms te makkelijk sinds je dan toegang hebt tot infinite combo's met spreuken etc. Laadtijden zijn acceptabel, de langste duurt ongeveer 4 seconden, maar het is niet echt een probleem. Dan sluit je maar voor 4 seconden je ogen, krijgen je ogen ook eens wat rust. Ook zou een infrastructure functie wel vet zijn geweest, wie wil nou niet z'n machtige warrior online showen?

Conclusie en beoordeling

None

Al die minpunten maken het er niet slechter op! Puzzle Quest: Challenge of the Warlords is een bijster goed spel, een verademing voor het RPG en puzzel genre op de PSP. Het is verslavend, het battlesysteem is innovatief en speelt lekker weg, je speel avontuur zal zeker langer duren dan een avondje en het oogt en hoort goed. Het is gewoon een ware topper voor de PSP, meer kan ik er niet over kwijt.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • RPG/Puzzle combo
 • Veel mogelijkheden
 • Oogt en hoort goed
 • Verslavend!
 • Minpunten
 • Companion Bug
 • In het begin te moeilijk, later weer iets te makkelijk.
 • Niemand om mee te Ad-Hoccen! xP

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • nooit van gehoord :p

 • Betekent dit dat er gewoon geen updates meer komen, of kan je het spel totaal niet meer spelen omdat de servers gesloten zijn?

 • servers sluiten per januari 2009 geloof ik

 • Dat je het spel totaal niet meer kunt spelen, erg jammer. Maarja, ze hebben een goede reden.

 • Eigenlijk zouden nu alle exemplaren uit de winkel moeten worden gehaald.

 • nooit van gehoord :p

  Dan ben je niet echt op de hoogte hé?  Betekent dit dat er gewoon geen updates meer komen, of kan je het spel totaal niet meer spelen omdat de servers gesloten zijn?  Nouja mischien moet je eerst eens lezen, wat dacht je van je begint met de titel?: NCSoft verklaart sluiting servers Tabula Rasa
 • Heb hier gelukkig niks mee te maken, ik zou wel flink balen als speler.

 • @Bleach Exile  Inderdaad, want het is een MMORPG net zoals World of Warcraft. Dat betekent dus dat je alleen maar multiplayer hebt ;)

 • Wel jammer, heb zeker wel genoten van de game tijdens de Beta.

  Maar ja er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Zeker als je niet de topper bent die gehoopt was.

 • jammer, er zat wel wat in denkik, maar heb het zelf ook nooit geprobeerd wegens war en andere games.

 • Hmm ik ga deze morgen ofzo wel even scoren bij de FRS (Sarcasme)

 • Dat leek me al wel duidelijk.

 • LOL @ \"Laagste prijs\"

 • well jammer :(

 • …en op een subtiele wijze wordt er in de reclame banner naast het artikel de nieuwste wow uitbreiding getoond…

 • genaaid voor die gene die denkt: mmhhh laat ik tabula rasa eens even uit de budget bak pikken hij is toch zo goedkoop :P  het leek me noch wel een lache spel trouwens :/

 • Vandaar die 0,75 cent :P

 • Quote:nooit van gehoord :p

  Dan ben je niet echt op de hoogte hé?

  Quote:Betekent dit dat er gewoon geen updates meer komen, of kan je het spel totaal niet meer spelen omdat de servers gesloten zijn?  Nouja mischien moet je eerst eens lezen, wat dacht je van je begint met de titel?: NCSoft verklaart sluiting servers Tabula Rasa

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren