1. Project Rub (NDS)

Project Rub (NDS)

Iedereen weet dat de Japanse cultuur vreselijk veel verschilt van de Europese en Amerikaanse. Dit verschil van gewoontes zie je in sommige spellen van Japanse afkomst ook terug. Zo’n spel ziet er anders uit, klinkt anders, het verhaal is anders en het hele spelconcept straalt uit dat het van Japanse afkomst is. Een goed voorbeeld is het spel Project Rub: een launchgame voor de Nintendo DS die precies laat zien waartoe de DS in staat is.

Het is al lang duidelijk dat er bij een lancering van een systeem van Nintendo altijd een paar partyspellen aanwezig zijn. De lancering van de Nintendo DS was hier geen uitzondering op, dus zie hier: een spel waar minigames centraal staan. Voordat je afhaakt wil ik kwijt dat dit geen spel is waarvan er dertien in een dozijn zijn: dit is een verrassend origineel en vermakelijk spel wat ontzettend Japans, maar heel erg leuk is!

In het spel speel je een jongen die meteen als een blok voor een meisje valt. Hoewel je niet door haar wordt opgemerkt, word je wel opgemerkt door een lid van een groep genaamd ‘the Rub Rabbits’. Zij helpen jou om je aan het meisje te koppelen door gevaarlijke stunts uit te voeren. Zoals je al kan raden, is dit verhaal is nog saaier dan het zoveelste ‘Mario redt Peach’ sprookje.

Dit ‘geweldige’ verhaal wordt verteld in een introfilmpje met een aparte, heel aparte stijl. Ik zei niet voor niets dat spellen van Japanse afkomst er anders uitzien, want dit spel heeft een stijl die je nog nooit eerder hebt gezien. Hoewel spellen normaal gesproken hun personages zoveel mogelijk op mensen proberen te laten lijken, lijkt het dit spel geen moer te schelen hoe andere spellen daar over denken. De hoofdrolspelers zijn namelijk niets anders dan zwarte silhouetten van mensen. Deze mensen bewegen door een wereld waarin de kleuren geel, oranje en rood vooral centraal staan. Het is apart, maar deze stijl is bij mij in ieder geval in de smaak gevallen!

Doordat de personages zo simpel zijn, betekent het niet gelijk dat het hele spel simpel van opzet is. De minigames zijn hartstikke leuk en variëren van op hol geslagen koeien stoppen tot graffiti in de vorm van hartjes op muren spuiten. De minigames maken uitsluitend gebruik van het touch-screen en de microfoon, dus je zult je geen moment vervelen. Door steeds vijf levels van een minigame te volbrengen, ontpopt het luchtige verhaaltje zich steeds meer tot een waar drama. Jammer genoeg voor jou heeft de vrouw van jouw dromen nog een andere aanbidder, dus je zult voor haar moeten vechten! Deze vreselijke man steelt jouw toekomstige vriendin in een auto en later zelfs in een helikopter, waarna jij haar moet redden. Dit gaat zo ver dat jij met een eenwieler over een weg moet racen die nooit door de ANWB zou worden goedgekeurd! Als je deze weg dan eindelijk hebt voltooid, staat er uiteindelijk zelfs nog een intergalactisch duel te wachten: en dat allemaal voor een meisje die niets meer is als een silhouet!

Nu zul je dit spel met zijn 28 minigames vrij snel hebben uitgespeeld. Het zijn redelijk veel minigames, maar er hadden er meer in het spel mogen zitten. Hoewel de minigames redelijk lang zijn en steeds moeilijker worden, blijft de duur van het spel toch beperkt. Gelukkig hebben de makers van dit spel eindelijk eens gedacht aan het feit dat spellen altijd te simpel zijn: er zit een mode in het spel die stukken uitdagender is dan het normale spel. Hier wordt zelfs de eerste minigame, een goudvis uit iemands maag halen, al een enorme uitdaging, doordat er naast goudvissen nog vele andere waterdieren in zijn maag zitten! Daarnaast is er een mode waarin jij jouw ideale vrouw kan aankleden en waarin je jouw eigen muziek kan maken. Leuk om één keer te proberen, maar verder niet de moeite waard. ‘Gelukkig’ heeft onze hoofdpersoon een geweldig geheugen, want in het onderdeel memories kan je alle gespeelde minigames nog eens spelen. Een leuke toevoeging voor als je even moet oefenen voor een minigame of als je gewoon weer eens dat leuke spelletje met die planten wilt spelen, maar ook hiervan kan je zeggen dat het niet erg veel toevoegt aan het spel.

Over het algemeen is dit spel lekker origineel en verrassend. Toch moet ik toegeven dat het spel mij in de winkel niet heeft overtuigd om het te kopen, maar nadat ik het geleend heb, kan ik dit spel zeker aanraden! De stijl van het spel maakt de prijs al bijna waard, want de gele, oranje en rode wereld waarin zwarte personages rondlopen, geeft zo’n fris en relaxed gevoel! Tel daar de geweldige muziek met de vele zwoele ingesproken stemmen bij op, en je hebt een waar audiovisueel spektakel. Maar het houdt hierbij nog niet op! Met 28 minigames is de hoofdmodus misschien kort, maar de unlockbare hardmode is zeker de moeite waard voor de gamer die weer eens een uitdaging zoekt.

Conclusie en beoordeling

None

Project Rub is een typisch Japanse spel dat een frisse wind door het partygame-genre laat waaien. Dit komt voor een deel doordat het spel op audiovisueel vlak zo apart is. Zwarte silhouetten van mensen lopen door een felgekleurde wereld met zwoele muziek. Hoewel het verhaal zelf niet erg veel voorstelt, zijn de originele minigames wel erg leuk. Naarmate je verder komt worden deze 28 spelletjes ook steeds moeilijker. En dan ben je nog niet eens aan de unlockbare hardmode begonnen! Voor de gamer die houdt van een lekker luchtig spel wat toch aardig moeilijk kan worden, raad ik dit spel, ondanks de redelijk korte speeltijd, aan!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Audiovisueel verfrissend
 • Originele minigames
 • Hardmode
 • Gebruik van touch-screen en microfoon
 • Minpunten
 • Meer minigames waren welkom
 • Modi naast ‘hoofdavontuur’ niet boeiend
 • Levensduur

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik had al een vermoeden

 • Heel bijzonder dat zoveel mensen ineens halo 3 gaan spelen. Ik hou het lekker op Gears 2 voorlopig.

 • Misschien heeft het te maken met de recente aankondiging van de uitbreiding?

 • Ik denk vanwege de nieuwe achievements,

  ik heb gisteren zelf ook nog een potje halo speeld.

 • ik speel ook weer halo omdat gears echt super lang doet over het matchmaken

 • Er is toch een patch voor het matchmaken? Ik heb halo 3 pas gekocht, dus ik draag ook mijn steentje bij :P

 • Niks bijzonders, aangezien Halo en CoD4 al regelmatig wisselen tussen de 1e en 2e plek van meest gespeelde Live games.

 • World at war trekt ook op niets online!

  De vorige was vele malen beter!

  De single player is wel goed!  En gears of war is ook iets dat niet voor iedereen is, de lompe besturing alleen al…


 • Gears 2 multiplayer valt enorm tegen en zit vol met fouten. Halo 3 multiplayer daarintegen is zowat uitstekend!

 • Doh dat komt natuurlijk omdat die map pack in de uitverkoop is gegaan…

 • Laat Halo 3 godvrdmme nou eens uitkomen op de PC!

 • Ook na de update voor de multiplayer van Gears of War 2, blijft de matchmaking traag. Halo 3 is een stuk sneller wat dat betreft.

 • blame it on halo ;) ik houd er niet zo van

 • Het spel is goedkoper geworden, dus dat zou een verklaring kunnen zijn. En Halo 3 blijft gewoon een zeer goede multiplayer game

 • Heb alle 4 de games, speel nog steeds cod4 :D

 • world at war multiplayer vind ik super

  maar ik vind rainbowsix vegas 1 nog steeds de beste

 • CoD WoW komt uit, trekt spelers weg bij 4, alletwee minder spelers, dus een 3 en 4e plaats, is dat nu zo moeilijk

 • das grappig ik zelf speel sinds een week ook opeens weer halo :p

 • Gears 2 baby is de shit in het begin dacht ik f you epic maar nu gaat t steeds beter kwa matchmaking en lag in de game.  Je moet wel echt een open NAT Hhebben anders kan je t vergeten.

 • ik speel al die spellen online

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren