1. Command & Conquer 3: Tiberium Wars (PC)

Command & Conquer 3: Tiberium Wars (PC)

Alsof we nog niet genoeg RTS games krijgen voorgeschoteld heeft Electronic Arts, beter bekend als EA Games álweer een nieuwe Command & Conquer RTS klaargestoomd met de naam: C&C Tiberium Wars. Het is dan wel niet de officiële opvolger van C&C Generals, maar de opvolger van de klassieker Tiberium Sun (die overigens nog steeds érg populair is bij de wat oudere gamers). Maar om nu een vervolg te maken op een game uit 1999 is dat wel zo slim? Volgens sommigen wel, en volgens anderen weer niet. Want tja, over smaak valt niet te twisten, maar over kwaliteit wel.

Toen ik voor het eerst de speelbare demo van Tiberium Wars had gedownload had ik nog zo mijn twijfels over deze game. Het zag er allemaal wel érg mooi uit, maar ik wist niet zeker of de game wel lekker zou spelen. Want tja, het is toch een vervolg van een game uit 1999. Wil niet zeggen dat een lekkere retro aanpak slecht is, maar tegenwoordig verwachten we toch nét iets meer dan in 1999 het geval was. Maar goed, de demo zelf vond ik een beetje tegenvallen. Het was allemaal zó ontzettend simpel en er zat vrijwel geen tactiek in. Nu ben ik wel weer zo’n rare die graag nadenkt over zijn acties in RTS games maar dat terzijde. Het was gewoon domweg een legertje bouwen, naar de vijand toesturen en maar hopen dat jij meer mannetjes hebt dan de ander.

Maar goed, genoeg over de demo, nu het echte spel. Zoals de meeste C&C fans wel weten was (en nog steeds is) iedereen gek op Tiberium Sun. C&C Generals aan de andere hand werd ook goed ontvangen maar toch snakken de meeste gamers opnieuw naar een avontuur met de GDI en de Brotherhood of NOD. Gelukkig heeft EA Games voor één keertje naar onze lieve kinderstemmetjes geluisterd en hebben ze eindelijk een vervolg gemaakt op Tiberium Sun. Dit betekent dus meer échte acteurs, schitterende cut-scenes en natuurlijk adrenaline pompende actie.

Maar goed, eerst eventjes een klein stukje uit het leven van C&C om je op de hoogte te houden. Toen het onbekende goedje Tiberium net werd ontdekt probeerde de Global Defence Initiative (GDI dus) alles in de doofpot te stoppen. Ze wisten niet precies wat het was, het groeide nog sneller als de locale konijnenpopulatie en het kon bijna niet worden tegengehouden. Als een soort invasie uit Rayman Raving Rabbits verspreide het Tiberium zich uit. De GDI wou er niets over los laten totdat ze precies wisten wat het was. De NOD factie was hun voor en vertelde dus in het jaar 1995 hun verhaal over het Tiberium aan de bevolking op aarde. En tja, toen moesten die brave mensen kiezen. De NOD? Of de GDI? Nou, het is nog simpeler dan de keuze Geert Wilders of Balkenende (dit laat ik jouw invullen…).

Helaas voor de GDI wist de NOD als eerste het onbekende goedje om te kunnen toveren in bruikbare brandstof waarmee ze geld konden verdienen. Dit leidde dus tot een globale oorlog met alle gevolgen van dien…

Tiberium Wars is dus een officieel vervolg op Tiberium Sun. Nu we dit weten geeft Tiberium Wars nog een geheim prijs. Het is namelijk bekend geworden dat het goedje Tiberium buitenaards is, en niet van de aarde zelf! Dit houd dus in dat in dit deel de Aliëns ook hun intrede zullen maken. Je kunt nu dus spelen als de GDI, de NOD of de Aliens. Dit zorgt natuurlijk voor iets meer variatie dan voorheen. Ook is het leuker geworden omdat er nu flink wat contrast is aangebracht op het gebied van wapentuig. In sommigen games is het namelijk zo dat bijvoorbeeld elke factie andere wapens en eenheden heeft, maar alleen dan qua uiterlijk. Ze hebben dezelfde wapens, dezelfde kracht en dezelfde snelheden. Hier is dat anders. De GDI heeft namelijk van die Hightech dingetjes. Voorbeelden hiervan zijn van die grote lompe lopende robotten en geavanceerde infanterie. Ook de kolossale Mammoth tank is het vermelden wel waard. Met zijn enorme kanon en dikke rupsbanden kan deze patser vrijwel elke unit aan van de vijand in dezelfde klasse.

Natuurlijk heeft niet alleen de GDI sterke voertuigen. De NOD kan er namelijk ook wat van. Zie het maar als Amerika en Afghanistan. Amerika komt aanzetten met al die hightech snufjes terwijl Afghanistan vertrouwt op enorme aantallen en pure meerderheid. Dit wil niet zeggen dat de NOD een 3e wereld land is. Ook hun hebben zo hun pareltjes. Kijk maar naar de nieuw toegevoegde Vertigo Bombers. Dit zijn zoals de naam al zegt bommenwerpers waarmee je de vijand lam kunt leggen doormiddel van krachtige bommen.

De Aliëns aan de andere hand hebben moeten het doen met maar kleine aantallen. Hun hebben meer van die enorme eenheden die in hun eentje al voor flink wat problemen kunnen zorgen. Ook hebben hun meer profijt van het Tiberium dan de andere facties. Hun zijn namelijk immuun voor Tiberium. Ze kunnen er doorheen baggeren zonder schade op te lopen. Iets wat de eenheden van de NOD en GDI niet kunnen. Een ander voordeel is, is dat ze geen silo’s hoeven te bouwen om het groene goedje in op te slaan. Ook kunnen ze bepaalde gebieden omtoveren in Tiberium. Dit houdt dus in méér geld voor méér eenheden.

Maar goed, klinkt allemaal wel leuk en wel, maar zonder goede gameplay stelt het natuurlijk helemaal niets voor. Gelukkig hebben ze het simpel gelaten, maar hebben ze het naar mijn mening toch een beetje overdreven. Het voelt allemaal zo ontzettend ouderwets aan. De besturing is nog precies hetzelfde als acht jaar geleden, de actie voelt hetzelfde aan (dat is op zich wel goed) en het ergste is nog wel; de AI is ook vrijwel hetzelfde gebleven! De vijand zal namelijk geen strategieën bedenken of met een boel gecombineerde eenheden komen. nee, om de zoveel minuten komt er een keertje een aanval (we hebben het nu over de skirmisch mode) en that’s it. elke keer wordt de aanval wat groter of komen ze van een andere kant aanzetten, maar meer ook niet. dit vind ik erg jammer omdat we de laatste tijd érg veel goede RTS games krijgen voorgeschoteld, en nu opeens dit. Want de game mag er dan nog wel zo schitterend uitzien, maar zonder enige gameplay veranderingen kan ik niet inzien waarom dit een topper zou moeten zijn.

Maar nu even naar de multiplayer. Deze is sinds het laatste deel wél flink veranderd en natuurlijk verbeterd. Er zijn méér opties, het werkt allemaal lekkerder en het mooiste is nog wel de Spectator mode. Dit houdt in dat spelers die eigenlijk niets met het gaande potje te maken hebben wél mee kunnen kijken. Het bied op zich niet al te veel nieuws, maar het is wel érg leuk om te doen en je leert er ook nog van. Ook kun je dan met elkaar praten en chatten waardoor het fun gehalte een stuk hoger komt te liggen. Voor de rest is de multiplayer vrijwel standaard en zitten de conventionele online modes er gewoon in.

Conclusie en beoordeling

None

Een ding is zeker; Command & Conquer 3: Tiberium Wars is niet geworden wat ik ervan verwachtte. Qua gameplay ontbreken er gewoon een aantal dingen die het écht leuk maken en vooral het gemis van enige tactiek is voor mij taboe. Dit neemt niet weg dat C&C: TW een slechte game is. integendeel. Het speelt lekker, ziet er érg mooi uit en is vooral leuk online. Maar een echte topper? Nee, dat nét niet.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Grafisch erg netjes
 • Retro stijl...
 • Bekende personages
 • Jennifer Morisson!
 • Minpunten
 • Geen tactiek
 • maar dan overdreven
 • Bied niets nieuws

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • het enigste wat ik hiervan speelde was baldurs gate en deze vond ik wel leuk

 • Neverwinter Nights en Balldur's Gate zijn pc juweeltjes.

 • oke we zullen zien!

 • hopelijk wordt het wat.

 • Baldur's Gate en NN? Als deze niet door Bioware ontwikkeld worden vertrouw ik het niet. En Bioware is al van EA. :O

 • hahah wie weet worden ze beter dario :P

 • Ik ben benieuwd…

 • Intresting…

 • Dat zijn nog eens games :D

 • als ze tegen die tijd niet al failliet zijn.

 • ik ben ook benieuwd… even af wagten!

 • BALDUR'S GATE!!!

 • Test Drive! Ik ben benieuwd naar een current-gen-game van deze serie.

 • Baldur's Gate was wel graaf, hopelijk maken ze er een pareltje van. ^^

 • hun plannen voor 2009 (…) dat Atari in 2010 populaire franchises gaat herintroduceren.

  haha.

 • NWN _O_  alltime PC favourite (samen met wc3)

 • Gelukkig maar dat het goed gaat met Atari!

 • Zo vet dat ze ghostbusters hebben opgepakt:P

 • Baldur's Gate en Neverwinter Nights is Dungeons & Dragons. Teminste het is een onderdeel van Forgotten Realms campaign wat dus van DnD is.

 • veelbelovend!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren