1. Supreme Commander (PC)

Supreme Commander (PC)

Vroeger wist de mens nog niks van wapens en hadden ze alleen stokken met scherpe punten eraan. Al hoewel onze goden al met bliksems gooide, wisten onze holbewoners niets beters uit te vinden. Later kwam er een grote stap: ”de pijl en boog,” met deze uitvinding konden onze indiaantjes goed jagen op het wild en hadden ze genoeg te eten. Later begon het pas echt, het zwaard kwam uit deze (vette) dodelijke uitvinding heeft veel mensen het leven gekost in de geschiedenis. Toen kwamen ze met iets briljant oftewel iets vernietigends, het wapen genaamd het geweer. Dat wapen heeft een begin gemaakt aan het woord wereldoorlog, dankzij dit ding zijn miljoenen mensen gestorven. Maar nu zijn we aangekomen bij de grootste stap van de wapens namelijk: “Supreme Commander”.

Toen ik hijgend thuiskwam met Supreme Commander in mijn hand, heb ik het schijfje meteen in mijn pc gestopt en begon met veel enthousiasme te spelen. Het eerste wat me opviel toen ik begon te spelen, was het uitzoomen en het totale overzicht wat je ermee kreeg. Hiermee kon je tactisch te werk gaan en je aanvallen goed voorbereiden. Toen ik net lekker bezig was en een aardige basis had gebouwd, was ik al anderhalf uur verder! Wat ik heel jammer vond, omdat ik dacht dat ik nog geen drie kwartier bezig was. En dat is wel een nadeel, want deze game vreet niet alleen een gigantisch vermogen van je computer, maar als je deze game speelt vliegt te tijd zo voorbei.

Ik ben begonnen met de campaign van de UEF (United Earth Federation) en kwam er al snel achter dat je vooral slim te werk moest gaan, en er niet zomaar blindelings met je vliegtuigen op los kon bombarderen (behoudens de UEF heb je ook nog twee andere rassen, om het maar zo te zeggen, namelijk de: “ Cybrans en de Aeon”). In Supreme Commander heb je dus te maken met drie rassen. De UEF is een menselijk ras dat hun hoofdkwartier op de aarde heeft staan. De Cybrans is ook menselijk ras, maar dan met een AI implantaat (dat is een soort computertje in hun hoofd). Dan heb je ook nog de Aeon, dit is ook een menselijk ras maar dan hebben zij technologie van buitenaardse wezens. Deze rassen voeren al jaren oorlog met elkaar. De Cybrans denken dat ze met hun AI implantaat de wereld kunnen veroveren en bombarderen de mensen. De mensen worden natuurlijk vet pissig, de mens neemt wraak door een virus in het hoofd van de Cybrans te proppen waardoor bijna alle Cybrans gek worden en de pijp uit gaan. Een paar Cybrans ontsnappen en gaan ergens op een planeet zich herstellen. En de Aeon heeft hun technologie van een Alien ras wat ze hadden uitgeroeid toen ze die tegenkwamen. En zoals elke mens zijn die uit op meer macht, en wie daar een stokje voor probeert te steken wordt afgemat. En dan heb je nog de UEF dit zijn gewoon mensen en deze zijn ook uit naar meer macht. Zo vormt dit zich tot een verhaal oftewel vormt het zich tot een gigantische oorlog. En jij als en Supreme Commander van een van de rassen moet jij die oorlog maar eens zien te winnen.

Nu je weet over het verhaal en de rassen kan je beginnen aan de eindeloze oorlog als een Supreme Commander. In Supreme Commander is het dus niet zoals bij elke RTS zonder tactiek je vijand bestoken met tanks, maar zal je elke aanval goed moeten voorbereiden, als je wat wilt bereiken. Voordat je die oorlog kan gaan voeren moet je natuurlijk wel eerst een leger hebben, zo heb je bij de meeste missies en bij de standaard Skrimisch gevechten alleen met een grote bepantserde robot beginnen (genaamd: “Armored Command Unit”) die voorzien is van krachtige wapens en de mogelijkheid bezit om de standaard gebouwen te maken. Zo heb je een Land factory (gebouw waar je land units kan maken), Air factory (een gebouw waar je vliegtuigen kan maken) en de Naval factory (gebouw in het water waar je boten en onderzeeërs kan maken). Maar daarmee kom je er zeker niet want daarvoor heb je Mass en Energy nodig. Deze grondstoffen spelen een grote rol in de game. Mass en Energy heb onderandere nodig om units te maken en gebouwen te plaatsen. Zo zal je van allebei de grondstoffen genoeg moeten hebben, want je kunt nog zoveel Energy hebben als je wil, maar als je dan geen Mass hebt, ben je alsnog nergens. Er zullen veel dingen niet meer werken zoals het Energy shield dat net je basis beschermt tegen een grote aanval, en ineens uitvalt omdat je Energy te kort hebt en daardoor wordt Geowned (hier irriteerde ik me op het begin echt super erg aan en had vaak een van de twee de kort, nu vind ik het een uitdaging en gaat het meestal goed).

Bij Supreme Commander kan je, zoals al gezegd, heel ver uitzoomen, dit doe je door met je muiswieletje naar achter te rollen. Je kunt zelfs zo ver uitzoomen dat je units en gebouwen gewoon zo klein worden dat ze in icoontjes veranderen. Uitzoomen is in een RTS game als deze heel handig en belangrijk, hierdoor krijg je het totale overzicht van de strijd en hoef je niet op een vervelende minimap te kijken. Ikzelf speel bijna de meeste tijd met een ver uitgezoomd beeld, en geniet jammer genoeg weinig van de mooie graphics. Die er overigens heel goed uit zien, niet next-next-gen zoals bij Gears of War maar voor een grote RTS als deze ziet het er heel goed. Ook kan je natuurlijk inzoomen, en zien de gebouwen en units er van dichtbij er goed gedetailleerd uit. Maar het is niet allemaal goed afgewerkt. Wat maar goed is want anders zou niet alleen je tegenstander maar ook je computer het einde van de dag niet meer halen. . Ook heeft Supreme Commander een eigen stijltje, een beetje retro ‘Total Annihiliation’ stijltje wat mij goed aanstaat. Er zijn ook wel mensen die het stijltje maar niks vinden, maar over een ding zijn de Supreme Commander bezitters het vast overeen: “dat de game er gewoon heel goed uit ziet”.

Om Supreme Commander te kunnen spelen heb je een hele goede computer nodig, wat jammer is, voor de mensen die dat niet hebben. Natuurlijk geld dat niet voor iedereen, maar wel voor mensen die Supreme Commander heel graag zouden willen spelen, maar daar gewoon eerst een nieuwe computer voor moeten kopen. Ook zal er soms een kleine bug opduiken, dat gebeurd meestal als je een grote veldslag aan het voeren bent en best ver inzoomt. Wat amper voorkomt maar als het gebeurd is het vervelend, vooral bij een spel als Supreme Commander.

Conclusie en beoordeling

None

Supreme Commander is een hele mooie en goede game met een goede en uitgebreide gameplay. Een must have voor de Total Annihiliation en de RTS fans. Jammer dat de game zoveel ruimte ineemt op je computer (als je die al hebt). Maar over het algemeen is het een hele goede game die lang leuk blijft en niet slen gaat vervelen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • De Gameplay
 • De Graphics
 • Het Overzicht
 • Minpunten
 • Een goede pc vereist
 • Het vreet tijd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • begint goed:P

 • \"Het gaat hier om kaarten van het merk Ati Radeon en Nvidia.\"  Welke merken zijn er nog meer dan?

 • Goh, GTA buggy? Onverwacht zeg.

 • Heeft dit nog invloed op de onlangs verschenen recensie?

 • Goed begin !

 • Op de steam forums onder gta zijn er ook veel mensen met problemen. Ik heb hem net geinstalleerd via steam dus, en heb al 3 fouten gekregen. Eerst telkens van dingen waarvan ik zelf al een nieuwere versie had, dat maakt dus niet zoveel uit maar toch kreeg je stomme meldingen.

  Nu blijkt dus ook dat je SP3 moet hebben onder XP. Ben die nu dus maar aant downloaden.

 • Natuurlijk heb ik een 4850.

 • 'De site heeft de game getest met een Radeon HD 4870 met 1,024 MiByte, met een HD 4850, met een HD 3870 en met een HD 3850. De kaarten zijn twee keer getest op een x48 systeem met Windows Vista 64-bit met een Catalyst 8.11 WHQL driver'  allemaal chinees voor mij :S

 • Daar ga je dan…

 • De site heeft de game getest met een Radeon HD 4870 met 1,024 MiByte, met een HD 4850, met een HD 3870 en met een HD 3850. De kaarten zijn twee keer getest op een x48 systeem met Windows Vista 64-bit met een Catalyst 8.11 WHQL driver. Telkens loopt de game vast na het welkom scherm.  Jezus christus, verwijder dit bericht, er klopt geen zak van.. Na het verwijderen graag door iemand laten schrijven die verstand heeft van PC Gaming..  Een x48 systeem ??? Dat moet x64 (bit) zijn!  Dit probleem krijg je dus als een 'nieuwsposter' een bericht van andere site jat en er zelf geen reet van snapt… Gewoon klakkeloos overpennen is het, erg laag IG!
 • Hahaaaa~ :]

 • Jezus christus, verwijder dit bericht, er klopt geen zak van.. Na het verwijderen graag door iemand laten schrijven die verstand heeft van PC Gaming..  Een x48 systeem ??? Dat moet x64 (bit) zijn!  Dit probleem krijg je dus als een 'nieuwsposter' een bericht van andere site jat en er zelf geen reet van snapt… Gewoon klakkeloos overpennen is het, erg laag IG!  +1 lol!  dit is vaag, er staat \"Het gaat hier om kaarten van het merk Ati Radeon en Nvidia.\"  Maar volgens IG hebben ze het spel niet getest met nvidia kaarten :/
 • Quote:

  De site heeft de game getest met een Radeon HD 4870 met 1,024 MiByte, met een HD 4850, met een HD 3870 en met een HD 3850. De kaarten zijn twee keer getest op een x48 systeem met Windows Vista 64-bit met een Catalyst 8.11 WHQL driver. Telkens loopt de game vast na het welkom scherm.  Jezus christus, verwijder dit bericht, er klopt geen zak van.. Na het verwijderen graag door iemand laten schrijven die verstand heeft van PC Gaming..  Een x48 systeem ??? Dat moet x64 (bit) zijn!  Dit probleem krijg je dus als een 'nieuwsposter' een bericht van andere site jat en er zelf geen reet van snapt… Gewoon klakkeloos overpennen is het, erg laag IG!  Je hebt groot gelijk.  On-Topic  Best wel vreemd dat dat nu pas bekend is, heeft Rockstar geen testers?

 • Koop dan gewoon PS3….

 • @ harmpie78

  Koop dan gewoon PS3….  Ik heb er 1, maar waarom €65 betalen, als je ook GRATIS kan downloaden

 • @ Vectrox  Doe jij eens ff rustig aan!  Die jongen is pas net nieuw als stagaire van IG  Dan kan dat natuurlijk wel gebeuren.  Vleeseter let de volgende keer wel wat beter op he ;-)

  Maarja Amersfoorters nemen het altijd voor elkaar op! ;-) • lullig xD

 • En hoe zit het dan met de X2 variant van deze kaarten, ik heb volgens mij de 3850 X2 (kan ook de 3870 zijn). Ik neem aan dat het daar ook niet op werkt aangezien dit gewoon 1 kaart is met 2 3850 Gpu's? Wou het spel wel even bekijken, gelukkig heb ik daar nu eerst niet veel tijd voor omdat WoW aandacht moet krijgen.

 • Balen • Jezus christus, verwijder dit bericht, er klopt geen zak van.. Na het verwijderen graag door iemand laten schrijven die verstand heeft van PC Gaming..  Een x48 systeem ??? Dat moet x64 (bit) zijn!

  En hoe weet jij dat het geen X86 moet zijn? Wordt toch echt velen malen vaker gebruikt dan x64. Al zal je bij x64 eerder tegen problemen aanlopen.

  Trouwens, er staat AMD en nVidia, maar alle kaarten die ze dus hebben getest zijn van AMD. Is dit dan niet gewoon een probleem met alleen hun kaarten? Sinds GTA ook gewoon een TWIMTBP Game is.

  Koop dan gewoon PS3….

  De console versie is naar mijn mening ver van mooi. Relatief lage resolutie, erg veel pop-up en textures met een zeer lage resolutie.

  Ik ga ervan uit dat dit in de PC versie is verholpen..  En dit nieuws doet me weinig eerlijk gezegd. Betwijfel of het op een nVidia platform ook problemen zal geven, al zegt het artikel van wel. Zometeen even kopen (:


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren