1. Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter 2 (X360)

Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter 2 (X360)

Het is 12:48 in de middag. Stof waait over de kale Mexicaanse zandvlaktes, en in je ogen. De zon staat hoog aan de hemel en werpt een fel licht op de weg die voor je ligt. Jij weet dat zij er zijn, zij weten niet dat jij er bent... want jij hebt namelijk al een UAV gestuurd. Je zet je CrossCom 2.0 aan, en markeert een doelwit voor je teamleden. Langzaam komt het vuurgevecht op gang, je kan de hitte van de kogels langs je wang voelen. Teammaten schreeuwen om hulp, steun en dekkingsvuur. Dan komt de verlossende boodschap; "Captain, you've got a F-15 at your disposal!" Vernuftig wijs je de locatie van de vijandelijke tank aan met je CrossCom. Een paar seconden later stijgt de temperatuur opeens met 10 graden vanwege de machtige aanval van de F-15E Strike Eagle. Van de tank rest slechts een hoopje bouten en moeren...

"Waarom doen we dit ook weer?"

Gamers die opgewonden worden van het voorgaande verhaaltje worden nu teleurgesteld; dit zul je waarschijnlijk nooit meemaken. Maar er is een game op de markt die je binnen een steenworp van het echte werk brengt. En die game heet natuurlijk GRAW2.

Het is veilig aan te nemen dat de meeste mensen bekend zijn met het plot, maar ik herhaal het toch even. Jij bent kapitein Scott Mitchell van de US Army Special Forces. Je bent onderdeel van een speciaal verkenningsonderdeel, de Ghosts. In de eerste GRAW werd een coup d'etat (staatsgreep red.) gepleegd, en in deel 2 zijn de Mexicaanse rebellen nogal boos over je werk in deel 1. Ze besluiten de US te gaan bedreigen. Dat vinden de Staten natuurlijk niet zo grappig, en ze sturen Mitchell en zijn team om de boel in de hand te houden. Het verhaal in GRAW2 is subliem verteld. In deel 1 vond ik het nogal warrig af en toe, maar dit deel brengt grote verbeteringen met realtime cutscenes, ingame dialoog en briefings. Je krijgt een goed beeld van de schaal waarop dingen gebeuren, en je krijgt het gevoel dat de bedreiging echt serieus is. Je weet dus constant waarom het belangrijk is dat zij de pijp uitgaan, en jij niet. Mitchell als personage mocht wel iets dieper uitgewerkt worden, maar het is ook wel mooi dat je zelf invulling aan zijn persoonlijkheid mag geven.

"I love the smell of fresh napalm in the morning."

Een brandende vraag voor veel mensen; is hij qua gameplay vernieuwend genoeg? Antwoord: nee. Maar dat zult u niet erg vinden, want de gameplay is dan in zijn kern wel hetzelfde als in GRAW1, het is ook weer anders. Zo zul je nu meer plannen voor een aanval, en zal de aanval zelf hectischer zijn. Dat onder andere vanwege de vele nieuwe geluidseffecten, zoals teammates die je voortdurend de positie van vijanden en hun status doorgeven. De gameplay is dus hetzelfde (zoek vijand, zoek dekking, maak af), maar sterk verbeterd.

De graphics zijn ook belangrijk, wat men ook zegt. GRAW2's kleine broertje geldt nog steeds als een van de mooiste games op de Xbox360, en kan zich nog steeds meten met games als Vegas en Gears, omdat de graphics gewoon zo verschrikkelijk realistisch zijn. Dit is nog eens verbeterd in numero dos. De graphics zien er gewoon ziekelijk echt uit. Het is geen leugen als ik zeg dat GRAW2 Gears op alle fronten klop geeft. De belichting is prachtig, de textures scherp en de animaties zien eruit alsof je een film kijkt. En de explosies... tja, in de woorden van de beruchte "Apocalypse Now"-AirCav kapitein; "I love the smell of fresh napalm in the morning."

Nooit saai!

De MP, het gebied waarop GRAW1 exceleerde. En GRAW2 does it again, maar dan 10x zo goed. Deze MP is mega, echt mega. In het Nederlands is er niet eens een woord voor, maar in het Engels gelukkig wel. Humongous. Dit is zoals het moet. Er zijn tientallen spelmodi, vele maps met verschillende belichtingeffecten, tientallen settings, honderden customisation opties (zoals wapens, headgear en camo) en nog meer online spelers. Dat alles maakt dat je zo ongeveer een miljoen combinaties hebt om te spelen. Persoonlijk ben ik totaal verliefd op de co-op. Die is 50% groter dan die uit GRAW1, en kan met 16 spelers online of 4 spelers lokaal worden gespeeld.

Deze MP maakt alles goed aan minpuntjes die er te vinden zijn in de game. Met deze MP kun je echt wel uren bezig zijn. En het mooiste; de connectie blijft heerlijk stabiel. Ik heb met jongens (en meiden) gespeeld die 4 zeeën verder wonen, en er was minimum lag. Ook zijn de graphics in MP nu net zo mooi als in SP, iets dat nogal stoorde in deel 1.

De geweldige MP, en de epische SP maken GRAW2 gewoon dé game om te hebben. Het is de meest complete game die ik ooit heb gezien. Ik geniet nu al een week, en ik speel elke avond wel een halfuurtje of uurtje. Het word gewoon niet saai.

LET OP: Alle screenshots zijn ingame, gemaakt door IGN. Alleen de eerste is van de SP, andere twee van de MP.

Conclusie en beoordeling

Zelfs als je niet van tactische shooters houd, is het simpelweg een verplichting deze een keer gespeeld te hebben. Net als de 1ste game, is dit wéér een mijlpaal voor de Xbox360. Het is een complete ervaring, met de beste graphics, geluiden, gameplay en MP die er te vinden zijn op je Xdoos. Kopen, huren of sterven.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gameplay diep en origineel.
 • Meest realistische graphics ooit.
 • Geweldige MP.
 • Alles aan het eerste deel dat je mooi vond is terug, maar dan beter.
 • Waar voor je geld.
 • Minpunten
 • Korte SP.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vet, kan echt niet wachten op deze. Alleen, ik hoop dat het niet telkens in de sneeuw is, want anders kan het wat eentonig worden.

 • Drake's Fortune had ook diverse omgevingen, dus dat zal nu ook wel goed komen. Ze zorgen vast wel voor afwisseling.

 • Vet! Must have voor mij. Nu al. En dat t meer stealthy word is allemaal maar een goed teken!

 • Volgens mij zal hij de wereld rond trekken, het gaat toch ook over de reizEN van Marco Polo?

 • dat is heel goed nieuws! dit wordt een serieuze game om in de gaten te houden!

 • mooi het zal zeker wel een goede game worden. in ieder geval word het dus al een mooie game :P

 • Ziet er goed uit! Lijkt weer een vette game te worden!

 • Dat betekent dat dit een soort cut-scenes worden in de game? Dat wordt dan wel erg vet :D

 • lijkt me kickuh maar toch liever een nieuwe jak

 • Wie twijfelde er aan dat dit in-engine was?

  Deel 1 zag er al zo goed uit en hier zie je niet eens veel meer dan een witte vlakte.

  Sommige mensen zouden beter moeten weten dan ND in twijfel te trekken :-)

 • kerst 2009

 • Was ook duidelijk te zien dat het gewoon de ingame engine was. ND en CGI?…hebben ze nooit gedaan.

 • Word echt vette game!

 • Deze game kan wel wat worden!!

 • Nice. ;)

 • wordt echt een goede game

 • Topper!!! :D

 • Topgame !!!

 • oooow deze word zooo vett

 • Het waren zeker mooie beelden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren