1. Need for Speed: Most Wanted (X360)

Need for Speed: Most Wanted (X360)

Na de Underground-delen heeft de Need for Speed-serie een compleet ander imago gekregen. Het overdag racen in exotische bolides heeft plaats moeten maken voor de hippe, gevaarlijke tuningscène. Niet iedereen was daar even blij mee, maar er waren ook anderen bij wie het Underground-sausje juist goed beviel. Met het vervolg Most Wanted heeft EA geprobeerd beide groepen tevreden te stellen.

In Need for Speed: Most Wanted, is het namelijk weer dag. Je kunsten moet je nu niet meer in het donker vertonen. Nee, je sjeest door straten heen met de zon die in je gezicht straalt. Dat is erg prettig, want in de Underground-delen wilde het euvel dat je niet goed kon zien waar het parcours zich bevond zich wel eens voordoen. Met dat probleem is nu dus korte metten gemaakt.

“It Wasn’t me!”

De aanpassing van setting brengt echter meer gevolgen met zich mee. Gezien het feit dat je rijgedrag verre van perfect is in de game, is het geen uitzondering als je politieagenten achter je aan hebt rijden. Iets wat ’s nachts minder vaak gebeurde. Aan jou de taak om je van deze smerissen te ontdoen. Tijdens deze achtervolgingen is het de bedoeling om uit het zicht van de agenten te raken. Dit wordt aangegeven met een balk onderin het beeld. In deze balk bevindt zich een indicator. Als deze indicator helemaal rechts staat, dan verdwijnt de balk en komt er een nieuw balkje voor in de plaats. Als deze op zijn beurt weer gevuld is, dan is je doel geslaagd. Om dit hele proces wat te versnellen, zijn in de hele stad pursuitbreakers te vinden. Dit zijn objecten waarmee je een of meerdere politiewagens in één klap wegvaagt. Denk aan het omverrijden van een pilaar, waardoor er een balkon boven op de smerissen valt. Niet alleen zijn de pursuitbreakers erg spectaculair, tevens voegen ze iets toe aan de gameplay. De achtervolgingen worden op deze manier namelijk erg geinig.

Een minpunt daarbij is wel dat de intelligentie van de smerissen erg wisselvallig is. Als je in het begin van een achtervolging weinig agenten achter je aanhebt, is iets meer druk op het gaspedaal soms voldoende om de achtervolging te beëindigen. Als het aantal agenten het maximum lijkt te bereiken, is het vrijwel onmogelijk je staande te houden tussen die zwermen spijkerstrips, SUV’s die op je inrammen en de roadblocks. Dat doet afbreuk aan het geheel, maar nog steeds zijn de aanvaringen met de politie een welkome aanvulling.

Op het racen welteverstaan. Dat is immers waar het in Need for Speed: Most Wanted om draait. Dit is van de vertrouwde kwaliteit; de serie heeft altijd al bekend gestaan als een snelle, spectaculaire racer waarbij de auto’s van zowel de tegenstanders als van de normale verkeersdeelnemers je soms letterlijk om de oren vliegen. Niets voor de normale autoliefhebber. Maar de bolides sturen erg soepel, onder het geronk van je motor zweef je in een handomdraai door de bochten heen. Voor de persoon die lak heeft aan realisme is dat zeker aangenaam. De adrenaline pompt namelijk door je lichaam terwijl je richting finishlijn scheurt.

“Because I’m X to the Z Xzibit”

Zoals al gezegd heeft Electronic Arts geprobeerd beide groepen - ter opfrissing: de liefhebbers van het snelle racen met politie, en de personen die het nachtelijke tunen prefereerden - tevreden te stellen. Met die laatste groep heeft men rekening gehouden door het tunen terug te laten keren in Most Wanted. Opnieuw kan je auto’s voorzien van bumpers, spoilers, stickers, en allerlei andere dingen om je wagen te “pimpen”. Helaas moet hier wel opgemerkt worden dat het tunen niet zo uitgebreid is als voorheen. Zo heb je minder keuze uit bumpers en kan je slechts één laag stickers op je auto aanbrengen. Jammer, maar laten we het van de positieve kant bekijken: Pimp my Ride-grapjes liggen nu een stuk minder voor de hand. Bovendien is het bewerken van je auto nog steeds heel uitgebreid.

Het moge duidelijk zijn dat Need for Speed: Most Wanted exact doet wat een sequel beoogt. Het combineert de goede aspecten van de voorgaande spellen, maar doet ook enkele dingen nieuw. Het zijn geen revolutionaire innovaties, het betreft voornamelijk nieuwe gamemodi die in het spel verwerkt zijn. Zo is er de speedtraprace, waarbij de speler een parcours aflegt waarin flitspalen verwerkt zijn. De speler die het hardst langs deze palen rijdt, komt als winnaar uit de strijd.

In een andere modus wordt er van je gevraagd een stuk weg binnen een bepaalde tijd af te leggen. Je zal dus geen last hebben van tegenstanders die je van de baan af willen beuken. Beide modi zijn dus niet erg revolutionair. Ondanks het feit dat de game exact doet wat het moet doen, was échte vernieuwing wel wenselijk geweest. Need for Speed: Most Wanted moet het van haar degelijkheid hebben, dat is duidelijk.

“Shiny!”

Degelijk is ook het grafische aspect van deze game. De auto’s ogen erg fraai en zien er bovendien zeer gedetailleerd uit. De omgevingen zien er ook prima uit. De kersen op de taart zijn echter de lichteffecten. Als je bijvoorbeeld uit een tunnel rijdt, dan word je verblind door het licht dat opeens op je gezicht valt. Dergelijke dingen zijn in het hele spel te vinden. Denk ook aan het scherm dat nat wordt als het regent. Allemaal details die Need for Speed: Most Wanted maken tot wat het is: een degelijke sequel.

Conclusie en beoordeling

None

Daarom kan je concluderen dat Need for Speed: Most Wanted doet wat het moet doen. De arcade-gameplay is soepel en leuk, de graphics zijn mooi, de politieachtervolgingen zijn tof en er zijn nieuwe gamemodi. Maar misschien nog wel belangrijker is dat Most Wanted door de combinatie van het (afgeslankte) tunen en het overdag racen het meest complete deel uit de serie is. Helaas zijn er ook wat minpunten, maar die zijn op één hand te tellen. Het enige wat noemenswaardig is, zijn de tegenvallende A.I. van de agenten en het feit dat er geen sprake is van échte vernieuwing. Niettemin is het spel een aanrader voor elke liefhebber.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grafisch in orde
 • Toffe achtervolgingen
 • Het tunen
 • Het is weer dag!
 • Racet soepel
 • Minpunten
 • Tunen minder uitgebreid dan eerst
 • A.I van de politie wisselvallig
 • chte vernieuwing ontbreekt

Dit artikel delen

Over de auteur

Payaso uhhhhhhhmmmmmm....... XboX 360 anyone?

Reacties

 • Noooooooooooooo! Waarom!?!?!?

 • Gelukkig…..stomme onzin!

  Maak gewoon goede games en snel K@$$#%%$%^#Nintendo !!!!!

 • Wat een crap zeg, een horoscoopkanaal. Het moet toch niet gekker worden met gaming. Wat ben ik toch blij dat er een Sony en Microsoft zijn. OMG.

 • discriminatie!

 • ik had em waarschijnlijk toch niet gedownload :P en zo wel.. dan alleen ff om te checken.. om daarna weer verwijderd te worden :P

 • boeie xD

 • shit! en daar zat ik nu net op te wachten…!!

 • stomme horoscoop gedoe

 • Jammer zeg, de hele wii voor niks gekocht!

 • fine, ik wil die brol toch niet.  ze zouden beter hun tijd maken in het maken van degelijke games.

 • het leek mij wel een leuke optie. T is echt geweldig om te zien hoeveel onzin die mensen kunnen verzinnen:P

 • Lijkt me geen eens interessant, gewoon lekker gamen ….

 • ok…??!!!

 • '-_-

 • Horoscoop zuigt echt zo hard.

 • Nee dit is echt een gemiste kans !! *Kuch*

 • Goh wat jammer zeg.

 • whyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy the painnnnnn

 • Nouwwwww :(

  Kómt er wat leuks op de Wii, krijgen we het niet. :'(

 • lol waarom nee het is gewoon zode voor je 512 mb :p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren