1. Gears of War (X360)

Gears of War (X360)

Bloed, verderf, High Definition, actie, nog meer actie en mooie graphics. Dat is Gears of War. Nu zal je denken : ‘Nou dat is mooi, dan hoef ik de review niet meer te lezen en kan ik gewoon naar het cijfer kijken…’ Niet doen! Wat wij net beschreven was het algemene oordeel van mensen die zich ‘gamejournalisten’ noemen. Want is deze game nou echt zo perfect als ze voordoen? Of is het een uiteengelopen hype? Dit probeerden dsboy en Julian_W op een aantal regenachtige dagen te achterhalen. Wees gewaarschuwd… ons oordeel berust op de werkelijkheid.

Na een gezellige avond in bioscoop (met Roy_z ), besloten wij om nog even langs de Media Markt te gaan. In de vrolijke stemming die wij waren, na het zien van de film Borat, haalde Julian_W dsboy over om het spel Gears of War ( vanaf nu afgekort: GoW) te kopen. Dsboy was er zelf ook wel overtuigd van dat het spel een briljante aankoop zal zijn, maar 100% zeker was hij niet. Aangezien het aan de late tijd was, en dat we de volgende dag naar school moesten, besloten we het spel nog niet te spelen. Gelukkig viel er die andere dag genoeg uit waardoor we zat tussenuren hadden en vroeg uit waren. Het tot nu toe geplande feest kon beginnen. Gewapend met blikjes energie drank,wat junkfood en extra batterijen voor de Xbox 360 controllers, drukte we de knop aan… The ring of light knipperde. De disk werd er door Julian_W als een bezetene in gegooid. De co-op sessie kon beginnen…

Overrompeld dat wij waren door de haast sublieme grafische stijl, begonnen wij aan ons gezamenlijke avontuur. De brede kerels die wij bestuurden, een soort kruising tussen Johnny Bravo en Sylvester Stalone, huppelden als gekken door de gangen van een vernietigde gevangenis. Julian_W kon het niet laten om als een doldwaze door te rennen, en kwam ineens terecht in een bebloede kamer met daarin een hangend lijk. De altijd serieuze dsboy begon hem gelijk uit te schelden, want aan dit kleuter gedrag heb je niks in volwassen games. Je zult ondertussen wel begrijpen dat wij een subliem team waren en dus het spel na een uur of 10 hadden uitgespeeld. Dit leverde een dubbel gevoel op. We waren blij dat wij hem hadden uitgespeeld, maar aan de andere kant hadden we een bijna heftig te noemen discussie over het spel…

dsboy: ‘Waarom heb je na het uitspelen van dit spel nou weer je twijfels erover. Dit is toch gewoon een tof spel?’

Julian_W: ‘Ik had het gevoel dat dit spel een extreem lineair karakter had, ook was het concept van de gameplay mij iets te simpel. De levels zijn zo gemaakt dat er van je verwacht wordt dat je schuilt achter dat ene muurtje, en dan doorloopt naar dat muurtje, en ga zo maar door! Ik had eerlijk gezegd vaak het gevoel dat ik een soort van film zat te kijken, dan het spel zelf echt zat te spelen. Ook stoorde ik mij aan het onhandige besturingssysteem. Zo stortte je jezelf tijdens het rennen vaak tegen een muurtje. Nee, dat A-systeem was niet helemaal geschikt.’

De planeet waarop jij je begeeft (Sera) word aangevallen door Locust Horde, een soort van orcs( deze dag word ook wel Emergency Day genoemd…). De mens houd het niet langer tegen de veel sterkere Locust en gebruikt alle middelen die er zijn. Zo ook Marcus, de hoofdrol speler van het verhaal. Hij wordt uit de gevangenis gehaald door een ene Dom en klaargemaakt om te vechten en de Locust te stoppen. Via de gevangenis moeten Marcus (dsboy) en Dominic (Julian) naar de helikopter waar de rest van de squad ,waar Dominic toe behoord ( en Marcus nu dus ook) staat te wachten. Om bij die helikopter te komen moeten we afrekenen met enkele Locust. Hierbij kwamen we er meteen achter dat het geen normale shooter was, want na een paar meter lopen en schieten lagen we uiteengespat op de grond. Het is dus echt de bedoeling dat je van object naar object gaat en van daaruit op de vijand schiet. De gameplay van Gears of War zit dus eigenlijk simpel in elkaar, maar is o zo moeilijk.. Je hebt een A knop om mee weg te duiken of op een koprol te maken. En je hebt de ‘normale shooter controls’ met de rechter trigger om te schieten en de linker om iets preciezer mee te richten.

dsboy: ‘Je bent gewoon een zeikerd, dit spel is gewoon tof en doet zijn ding. Al moet ik wel toegeven dat het af en toe eens vervelend is, dat als je rent (met de A knop ingedrukt) je vaak aan objecten gaat kleven. Maar dat laat ik voor lief. Over lief gesproken, die ketting zaag is wreed he?’

Julian_W: Die ketting zaag is inderdaad bruut! Ik vond het heerlijk om, als ik de kans had, de vijand in te rennen en vervolgens in tweeën te splijten! Damn! Ze brachten dat werkelijk heerlijk in beeld. Niet alleen die kettingzaag was vet hoor, maar ook de andere wapens. Van Sidekick tot Hammer of Dawn. Het waren misschien niet zo veel wapens, maar dat hoeft ook niet aangezien je er maar twee kon dragen. Owh ja, en die plakgranaten waren ook tof, ook al werkten ze niet zo leuk als in Halo.

Zoals al is verteld speelt het verhaal zich af in de wereld van Sera. Hoewel het verhaal geschreven op de achterkant van een bierviltje, is de sfeer van deze wereld werkelijk subliem. De spelwereld Sera bestaat uit een gigantische stad die is vernietigd, oude landhuizen en een ondergronds schietwalhalla. Al deze gebieden zijn werkelijk een grafisch wondertje. Ook de filmpjes tussendoor zijn van bijzonder hoog niveau, en je moet haast wel gek in je hoofd zijn, wil je die missen. Een van de massale kritiekpunten op het spel is de wat mindere AI. De vijanden nemen dekking en schieten zodra zij denken dat het veilig is, maar zodra je in melee kom, is de AI van de vijanden echt ondraaglijk. Vaak weten de vijanden dan niet wat ze moeten doen. Ook de AI van je teammaten is echt dramatisch. Vaak rennen ze gewoon hun eigen dood in en dekking bieden ze vaak ook niet (goed). Gelukkig staat daar tegenover de co-op modus. Genoeg over de singeplayer, op naar het online gedeelte (die alleen dsboy kon checken omdat Julian_W naar huis ging). Dit is echt heel tof gedaan. Hierbij komt het hele cover systeem goed uit de verf. De multiplayer van GoW bied de simpele multiplayer modes zoals Deathmatch, maar o wat zijn ze spannend. Je kan uiterlijk 4 tegen 4 spelen. Dit is precies goed, als er meer spelers waren zou het nog saaier zijn geworden. Het is in feite het spel der sukkels. Jij gaat achter een muurtje zitten en wacht tot er een sukkeltje voorbij komt en geeft hem dan een headshot met je shotgun. En hem dan nog uitlachen door je microfoon, prachtig! De multiplayer is tof maar niks voor mij, geef mij maar die filmische singleplayer. Ondertussen krijgen we beide pijn aan onze handen van het gamen en het tikken van deze recensie, dus gaan we over naar de conclussies.

dsboy: Gears of War is een toffe game maar biedt naar mijn mening weinig. De singleplayer is veels te kort en je hebt weinig vrijheid tijdens het spelen. De game ziet er fantastisch uit en heeft voor de liefhebbers een leuke multiplayer. Maar voor mij helaas niet. Misschien maakt het spel zijn verwachting van een gehypte game wel waar: gehypte games vallen altijd wel wat tegen. 8 ½.

Julian_W Gears of Wars is een leuke game, die het vooral moet hebben van zijn grafische geweld. Het spel voelt daarnaast echter wat simpel aan. Een lineaire spelwereld, matige A.I. en een ietwat gebrekkige besturing tellen toch echt mee aan de ervaring, en die remt hierdoor af. Toch tellen de pluspunten van GoW veel zwaarder dan deze minpunten. GoW doet het echter perfect co-op, hierdoor vallen de A.I. problemen grotendeels weg en het spel voelt gewoon heerlijk aan om samen te spelen. Helaas zijn er in het spel geen puzzels aanwezig om gebruik te maken van deze gelegenheid. 8+.

Conclusie en beoordeling

None

De Graphics van GoW zijn werkelijk een natte droom, en dat komt vooral door de briljante sfeer. Helaas is het spel behoorlijk lineair, de A.I. dom en de besturing niet optimaal. Deze minpunten tellen minder zwaar dan de pluspunten en vandaar dit hoge cijfer. Het leukste aan het spel is de co-op modus en die is goed geslaagd.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Sfeer
 • Cinematics
 • Co-Op
 • Brute Wapens
 • Kettingszaag!
 • Minpunten
 • Lineair
 • Tegenvallende A.I.
 • Korte singeplayer
 • A' knop kon beter

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik weet het toch zo niet, mmo's op console.  Phantasy Star Online heeft met glans bewezen hoe geweldig het kan zijn, maar dat ging uiteraard niet om een massive online game.

  Toen ik begin 2000 met een groepje de phantasy star wereld introk, wist ik niet wat me overkwam :P

 • Hopelijk maakt SOE er wat van zo dat er ook daadwerkelijk veel gespeelt wordt. Een MMO met weinig spelers is gewoon niet leuk.

 • Dit gaat niet werken imo.

 • Hopelijk blijft dit zo, dan zou deze titel zeer intressant worden.

 • ik hoop dat the agency in ieder geval fun is en blijft om te spelen …. Het kan zo'n geweldige game worden!!!!! Maar het kan ook helemaal geen potten breken. De tijd zal het leren… maar vooralsnog kijk ik wel uit naar deze titel :D

 • Dan wordt het een stuk intressanter voor veel mensen.

 • Heb beetje footage gezien en lijkt me wel grappig opzich.

 • als het gratis word ga ik hem meschienn wel kopen. anders niet. ik wil best in 1x betalen maar niet maandelijks

 • Volgens dat interview is het zo dat niet ze niet hoger gaan dan 15 dollar per maand omdat shooter fans het niet gewend zijn om maandelijks te betalen. Als de micro-transacties goed werken dan zal het maandelijk betalen lager worden, maar volgens mij niet weggaan!

 • geen maandelijkse kosten is altijd positief, al weet ik nog niet of het wel wat gaat worden xD

 • Deze game lijkt me echt zo vet, ben echt blij dat er weer is wat nieuws over is en wat voor nieuws. Misschien wel geen maandelijkse kosten…. altijd leuk…word de keus ook minder moeilijk, LotrO, WoW of the agency en champions online/DC universe online.

 • Zo'n abonnement lijkt me maar niks..

 • Aight

 • stijlvol

 • lijkt me een zeer leuke game maar 'k weet niet of ik em haal als je er maandelijks voor moet betalen ( ja ik heb et wel gelezen), maar of je voor de game zelf moet betalen is me nu nog onduidelijk maar lijkt me logisch

 • DAt zal mooi zijn. Zal dit ook met MAG gebeuren? (Hoop het)

 • Die game maakt geen schijn van kans als je er maandelijks voor moet betalen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren