1. Empires: Dawn of the Modern World (PC)

Empires: Dawn of the Modern World (PC)

Empires, een spel dat is gemaakt en uitgegeven door Activision. Emprires: Dawn of the Modern World is een RTS (real time strategy) game, net als zijn voorgangers Empire Earth, Age of Empires, de Command and Conquer serie en nog meer adembenemende spellen uit dit genre. Deze voorgangers waren niet allemaal even geniaal, nog slecht. Of deze game goed of slecht is weten we niet, we weten wel wat het antwoord is na het lezen van de recensie.

Het eerste wat opvalt als je het spel opstart, is dat alles netjes geordend is bijv. de overzichtelijke menu’s. Alles is snel en simpel te vinden en je hoeft niet uren te gaan zoeken om een spel te kunnen beginnen. Daar mooi in het menu staat 'tutorial.' Deze knop heb je binnen vijf seconden gevonden en alles instellen is ook zo gedaan. We kunnen gaan beginnen.

Bij de tutorial speel je mee in het verhaal van koning Arthur, die zal moeten vechten tegen de koning van Frankrijk. De tutorial van Empires zit zeer goed in elkaar en je leert simpel en snel alle basis-acties om zo snel mogelijk de echte strijd te gaan leveren bij singleplayer en multiplayer.

De singleplayer draait om het oorlog voeren en dit keer speel je met King Arthur (ook al speelbaar bij de tutorial). De gevechten die in deze oorlog plaatsvinden, vinden plaats: op de grond, op en in het water of in de lucht. Je begin een missie met een kasteel en twee ‘workers’, waarmee jij bij het begin een kleine stad op moet gaan bouwen. Als de stad gebouwd is, is ’t de bedoeling dat je een leger gaat vormen. Dit leger zal je moeten gebruiken om je dorp te beschermen, maar vooral om andere dorpen gelijk te maken met de grond! Het spel kan worden gespeeld in vijf verschillende tijden. Je avontuur begint tijdens de Medieval, hierna kun je jezelf upgraden naar volgende tijden: Gunpowder, Imperial, World War I en als laatste World War II. Bij jouw eigen kasteel heb je de mogelijkheid om (als je genoeg geld hebt) jezelf te upgraden naar een volgend tijdperk. Dit zorgt ervoor dat jou land nieuwe en vooral sterkere ‘units’ krijgt. Zo speel je bij bijv. de Franken met luchtballonnen, die kunnen aanvallen uit de lucht. In de volgende tijdperken zal deze ballon worden vervangen door vliegtuigen. ”Deze acties kom je in weinig RTS games tegen, wat ervoor zorgt dat deze game zich onderscheidt van de rest. Het rare ervan is wel dat je op het ene moment veranderd in een ander land. Dit had beter uitgewerkt kunnen worden.”

We hebben de mogelijkheid om met negen verschillende landen te spelen. Niet elk land is te bespelen bij elke tijdsperiode. Bij de eerste drie tijdperken heb je de keuze uit: de Franken (nu: Frankrijk), China, Engeland en Korea. Wanneer je je dorp/stad hebt geüpgraded tot World War I, zal aan je worden gevraagd met welk land je verder wilt gaan spelen. De keuzes die je dan tot je beschikking hebt, zijn: de Franken kunnen worden Duitsland of Frankrijk, Engeland wordt Duitsland - Verenigde Staten - Verenigd Koninkrijk, Korea wordt Frankrijk – Rusland – Verenigde Staten, China wordt Rusland – Verenigd Koninkrijk. Ieder land heeft zijn eigen specialiteiten, die weer goed kunnen zijn tegen dit land en slecht kunnen zijn tegen dat land. ”Dit is weer zo’n extra toevoeging, die hem toch apart maakt t.o.v. spellen als Empire Earth. Het nadeel is wel dat ze landen als de Verenigd Koninkrijk iets te sterk hebben gemaakt dan bijv. Korea.“

Na het uitspelen van de leuke en toch wel moeilijke singleplayer, heb je nog de mogelijkheid om een random map level (simpelweg: skirmish.)te spelen of om je professionele oorlog voeren te laten zien aan mede-gamers met multiplayer. Bij de random maps kun je kiezen uit: Empire Builder mode en de Action mode. Empire Builder is het algemene deathmatch systeem. Je bouwt je dorp steeds verder op tot stad en je vernietigd het vijandige dorp. Action Mode richt zich vooral op de snelle acties, het snelle bouwen van je dorp en legers om daarna je vijand snel af te slachten. ” Deze twee skirmish modes lijken sprekend op elkaar en voegen niet zo veel toe. Het is leuk, maar niet geweldig…”

Het leuke aan deze game is dat je voor moeilijke keuzes staat en je moet je stad echt onderhouden. Om extra gebouwen te kunnen creëren, zullen je slaven eerst bomen om moeten hakken en goud moeten vinden. Hiermee heb je de mogelijkheid om je stad uit te breiden of om je leger te vergroten. Jammer is wel dat sommige units helemaal geen upgrades hebben, maar gewoon veranderen in nieuwe, andere personen die dan opeens weer veel sterker zijn.

Voor de tijd dat deze game uitkwam, zijn de graphics gewoon mooi. Zeker omdat dit een Real Time Strategy is, dus alles is van boven. De meeste uitgevers letten dan niet op details, maar als je op deze tanks en/of soldaten inzoomt zie je wel dat er hard aan gewerkt is. Het ziet er allemaal goed uit en de sound is eigenlijk van dezelfde kwaliteit: niet slecht, maar niet geniaal. Ook leuk zijn alle tussenfilmpjes, die ervoor zorgen dat het verhaal in singleplayer aan elkaar wordt gebouwd. Mensen die van RTS-games houden, zullen hieraan echt een goede titel hebben. Voor mensen als ik is het leuk voor een tijd, maar niet meer dan dat! Ik heb me er wel mee vermaakt, maar RTS-games is niet echt iets voor mij. Ondanks mijn niet zo'n positieve gebabbel is dit toch wel één van de betere RTS!

Conclusie en beoordeling

None

Eigenaars van dit spel hebben één van de sterkere RTS-games in huis gehaald, die zich heeft proberen te onderscheiden van de rest door er verschillende landen en tijdperken in te stoppen. Dit zorgt ervoor dat de game niet zo gewoon is en dat hij niet snel verveelt. Multiplayer echter werkt niet goed en loopt vaak vast. Hier hadden ze toch wat meer tijd aan moeten besteden, maar ondanks dit vermaak je je met deze game toch wel een paar weken.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Origineel
 • Singleplayer & tussenfilmpjes
 • Graphics & Sound
 • Veel landen, tijdperken en units
 • Minpunten
 • Multiplayer
 • Kleine bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zo dat is nog best een aardig cijfer, had dit eigenlijk niet verwacht. Moet dit toch eens van mezelf proberen, heb wel eens een gratis versie op PC gespeeld

 • Trackmania vond ik altijd wel een vermakelijke titel. Het verbaast me alleen dat hij ook nog goed uitpakt op de DS.

 • ik twijfel dikwijls!

 • Leuk dat er weer eens een goede titel uitkomt voor de DS. Ik ben nu nog met Professor Layton and the curious village bezig, maar ik denk dat deze game een goede vervanger zal zijn.

 • volgensmij is dit evht een stille topper.

 • Maak nou de Sonic Unleased-recensie!

 • als ik een DS had, zou ik hel zeker kopen ;)

 • Hij valt niet tegen moet ik zeggen.

 • Vond het spel op de pc wel vet

 • Houd het toch bij de pc versie

 • Eindelijk weer eens een recensie van een DS game!

 • nee, dit is niet mijn game.

  Maar ziet er wel tof uit

 • Nee, niets voor mij. Racegames zijn gewoon niet mijn ding. Behalve Burnout natuurlijk!

 • Waarom maken ze niet een XBLA of PSN versie, ik zou hem zeker weten kopen.

 • wel grappig dat ze het op DS uit gaan brengen.. ik heb mijne alleen verkocht maar oke.. ik gebruikte hem niet meer =P

 • Ik wil hem op de PSP!

 • heb hem op een vriend zijn DS gespeelt vind het wel leuk :P

 • Beetje jammer dat je er voor een standaard prijs moet betallen :( Ik bedoel op de Pc is die gratis,konden ze hem niet voor budgetprijsje in winkel doen.

 • Woeiwoei, als het op de DS kan dan toch zeker wel op de PSP?

 • Wat gaaf dat hij zo goed is op de DS zeg, had ik nooit verwacht! Hebben ze mooi gedaan. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren