1. Halo: Combat Evolved (PC)

Halo: Combat Evolved (PC)

Na een tijd gevochten te hebben tegen een aliensoort genaamd The Covenant, denk je eindelijk te kunnen rusten. Het schip waar je op zit genaamd The Pillar of Autumn verlaat hyperspace. Want het heeft geen nut om in hyperspace te gaan zonder te weten waar je naartoe gaat en om het nog erger te maken heb je een aantal Covenant schepen achter je aan. Uiteindelijk denk je dat je ze bent afgeschut. Maar nee, ze vinden en komen aanboord. Iedereen wordt lek geschoten door plasma geweren en granaten. Uiteindelijk wordt jij wakker gemaakt. Tijd voor trainen is er niet, dus begin je meteen in het gevecht. Het haalt niks dus uit je moet vluchten maar waar naartoe? Na de dichts bijzijnde planeet of eigenlijk een ring in de ruimte, genaamd Halo.

In Halo: Combat Evolved speel jij Master Chief, een vent in een pak van 2 meter. Jij behoord tot een geheim militair programma, er wordt van je verwacht dat je de mensheid hun laatste hoop bent tegen The Covenant. Het doel van de Covenant is eigenlijk hetzelfde als de mensen, maar zij zijn er opuit om de enige levende wezens in het hele heelal te zijn. Het schip wat je uiteindelijk moet verlaten genaamd “The Pillar of Autumn” samen met zijn kapitein genaamd Jacob Keyes. Jij bent uiteindelijk niet de enige in je pak, er zit nog een supermodern computerprogramma in genaamd Cortana. Zij bevat alle informatie van de mensen, dus ze mag niet worden overgenomen door The Covenant. Het gevecht gaat zich vervolgens afspelen op de ring genaamd Halo, wat niemand behalve The Covenant wist was dat Halo eigenlijk een wapen is. Een wapen dat planeten kan vernietigen in één klap. Maar wat de mensen en The Covenant allebei niet wisten was dat er nog een andere levensvorm op Halo was, dit kwam tot leven als iemand Halo wilde actieveren.

Deze soort genaamd “the Flood” leeft zich voort door het binnen dringen van een lichaam en het op te eten, daarna verandert veranderd de levensvorm in een soort zombie. Deze zombies zijn erg snel en sterk en maken gebruik van de wapens van The Covenant en van de mensen. Je hebt ze zelden met één schot dood. Wat erg mooi is dat als je een Flood dood en een kleine Flood aankomt in het lichaam kruipt en de zombie weer tot leven maakt.

Voor zijn tijd was Halo: Combat Evolved erg mooi om te zien, de omgeving, de gebouwen en de grappig en soms raar uitziende vijanden. De alien tegenstanders verschillen, je hebt ze in alle vormen en maten. Zo heb je de zwakste schakels genoemd “Grunts” ze zijn erg klein en erg snel bang. Waarom de Covenant ze in hun leger heeft gekozen weet ik niet maar ze zijn erg zwak. Maar gelukkig worden de kleine Grunts door de grote Elites bewaakt, de Elites zijn erg sterk en ze komen voor in verschillende rangen. De rangen worden hier aangegeven met kleuren bijvoorbeeld blauw is gewoon, maar je hebt bijvoorbeeld gouden Elites dit zijn de kolonels van The Covanent. Meestal als er een groep met een Elite en een paar Grunts ergens lopen, en je de Elite neerschiet rennen de Grunts bang weg. Dit vind ik erg leuk gedaan, want dan zeggen ze dat hun leider dood is en dan durven ze niks meer. De A.I. is erg goed is goed uitgewerkt de vijanden gaan nergens voor terug en blijven maar aanvallen, dus ze zorgen er voor dat je erg veel schade kan oplopen door misschien maar 6 vijanden.

Natuurlijk vang jij niet altijd de klappen op, je krijgt soms hulp van mariniers. Maar als de vijanden telkens op één marinier tegelijk aanvallen heb je de kans dat de marinier doodgaat, en na een tijdje zal je denken “waar zijn mijn team maten?” Die zullen onderweg wel ergens gesneuveld zijn door het tactische denkwerk van The Covanent. Door de grote groepen Covenant en de The Flood die alsmaar blijven aanvallen zal je soms in benauwde situaties komen waar je jezelf nog maar net kunt uitredden. Alleen door de ingewikkelde controls is het vaak erg lastig, omdat de toetsen vlak langs elkaar zitten is het lastig om vaak de goede dingen te kiezen. Dit vind ik erg jammer, want als je even van het beeldscherm afkijkt om te kijken waar welke toets zat, kan het al gedaan met je zijn.

Om je van de ene plaats snel naar de ander te verplaatsen krijg je soms de mogelijkheid om een wagen te gebruiken hier genoemd “The Warthog”. Maar voor echte vuurkracht krijg je ook soms een tank waarmee je zo door de defensie van The Covenant heen blaast. Dat je geen gebruik kan maken van de tank van The Covenant maakt niks uit voor mij, want wat heb je aan een tank als het niet eens leuke wapens heeft. Als je daarna geen gebruik meer maakt van de voertuigen ga je verder en schiet je iedereen neer met een paar mooie wapens. Met een Shotgun een paar vijanden tegelijkertijd neerschieten of met een Sniper Rifle iemand van een afstand neerschieten.

Wat is een geweldig spel zonder zijn geweldige muziek en geluiden? In Halo heeft één muzikant in het speciaal gewerkt aan de vele prachtige muziekstukken. Bij elke situatie komt er een prachtig nummer. Als je in een slagveld komt krijg je bijvoorbeeld een nummer met een snel ritme, of als je in een donkere plaats diep onder de grond zit een nummer wat duisterachtig is. Erg mooi allemaal. Ook elk geluid wat je hoort is ook op zijn plaats. Je ziet daar een explosie en het geluid komt ook van die kant af. Elk schot, elke kreun en schreeuw het komt allemaal van de plaats waar het gebeurt.

Conclusie en beoordeling

None

Halo: Combat Evolved is een erg goed spel voor op de pc zelfs nu Halo 2 uit is blijft HAlo: Combat Evolved nog steeds een goede first person shooter. Persoonlijk vind ik de campagne van Halo: Combat Evolved beter als in Halo 2. Vijanden zijn gelukkig geen hersenloze aliens, voor zijn tijd waren de graphics echt goed. Maar nu is dat natuurlijk een heel stuk minder, alleen jammer van de controls. Voor de echte shooter fan raad ik je Halo: Combat Evolved aan, het is een echte uitdaging!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Verhaallijn.
 • A.I.
 • Graphics voor die tijd erg goed.
 • Achtergrond muziek en geluiden.
 • De wapens en voertuigen.
 • Minpunten
 • Irritante controls

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Holy shit! Oke, dit was het laatste zetje (qua gametijd) waardoor ik die game ga halen :) VETTE REMIX OOK!  Edit: ow 800 ms-punten… Tikkie overdreven idd dus ik wacht wel af tot de game zelf goedkoper wordt dan.

 • Okay ?!?  Wel vet opzich, maar ook raar?

 • GAAF!!

 • Ziet het er echt zo uit? Lijkt me niks!

 • Hardd.. :P

  Moet je soms ook extra betalen of??

 • Jah zeker gaaf, doen ze direct ook wat aan de korte game:P nu zijn alle minpuntjes weggewerkt

  @ LeipeGassie

  lees het stukje

 • wow ziet er erg wijs uit mischien ga ik het dan toch binnenhalen

 • Ondanks de haat -liefde verhouding die ik met deze game heb ( als de flow er is is het erg vet, anders voelt de game stroperig ) is dit voor mij toch een van de beste games van dit jaar geworden.  Kan niet uitleggen wat het is, maar de feel vind ik ' magic'

 • ik word er een beetje misselijk van, maar het ziet er wel vet uit.

 • Ik heb liever normale levels.

 • 7 timetrials voor 800 punten voor een game die veel tekort was. kom dan met een nieuw verhaal. Ik hou trouwens heel erg van modern design en blokjes e.d., maar vanuit development oogpunt is dit extreem makkelijk te maken. Knal wat vormen uit je 3Dkit, geef er een paar een kleurtje en stop dit allemaal in je bestaande engine en klaar is kees. niks geen modellen of textures maken nee gewoon rennen over zwevende gekleurde blokjes… minimale dev kosten en maximaal scoren met geld.

 • Mooi nu ga ik hem halen.

 • Een beetje doorzetter is hier inderdaad een paar uurtjes extra mee zoet.  @ LeipeGassie: je doet je naam eer aan. Lees het nieuwsbericht eens voor je zoiets vraagt ;).

 • Geweldige DLC, alleen 800 Microsoft Points is echt \"way too much\".

 • wtf voor een game die zo kort is mag je wel gratis dlc geven vind ik, dan zul je meerkopers lokken denk ik zo..

 • Mooi DLC trouwens ook vette remix

 • Ziet tof uit. Ga hem zeker niet Downloaden…

  Voor die Prijs…

 • Sick! Dan toch maar een creditcard aanschaffen tegen die tijd.

 • Dat ziet er vet uit :D

 • Lache!! Helemaal dat je tegen elkaars Ghost rennen!! Wordt echt vet tegen vrienden!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren