1. Pokémon Ruby & Sapphire (GBA)

Pokémon Ruby & Sapphire (GBA)

Ik kan me nog goed herinneren dat ik als twaalfjarig jochie, zonder enige vorm van geduld, wachtte tot eindelijk de nieuwe pokémon serie uitkwam. Dit was alweer de derde game in de reeks, maar de serie in het geheel heeft me altijd kunnen boeien. Het was dan ook geen uitzondering dat er, op 23 juli 2003, 44,99 euro uit mijn spaarpot verdween. Al die zuurverdiende centjes gaf ik uit aan een chipje en een stukje plastic, maar was deze investering het geld wel waard?

Het begon allemaal in Littleroot town. Je bent net verhuisd en wilt als eerste even een kijkje nemen in de buurt. Nadat je dat gedaan hebt, ontvang je even later je eerste pokémon van prof. Birch en jouw avontuur kan meteen beginnen. Je wilt de beste pokémontrainer van de wereld Hoenn worden en begint de reis langs alle acht gyms op weg naar de pokémon league om te bewijzen dat jij dat bent!

De game is gemaakt voor de GBA, een kleine, maar complexe handheld die ervoor zorgt dat de vakanties en reisjes naar grootmoeders niet heel erg vervelend zijn. Games voor deze minicomputer kunnen dan ook niet erg gecompliceerd zijn, maar om plezier te beleven is dat helemaal niet nodig. De vorige versies van pokémon werden beschouwd als sprongen van vooruitgang in de technologie en de structuur van verhaallijnen door aantrekkelijke simpelheid die toch in het bezit was van uitdaging en plezier.

In deze nieuwe serie van pokémon zijn er ook deze keer een heleboel nieuwe pokémon bijgekomen. Je kunt ze, op een paar zeldzame na, allemaal vangen op verschillende plekken en trainen totdat jij denkt dat ze sterk genoeg zijn om de pokémon van je tegenstander te verslaan. Ze hebben uiteraard allemaal andere specialiteiten en aanvallen waarmee je je tegenstander op allerlei tactische manieren tegen de grond kan helpen. Ook dit keer is er weer een partij die je soms aardig in de weg kan zitten. In Pokémon Sapphire is dat Team Aqua en in Pokémon Ruby Team Magma. Het waterige team is voor uitbreiding van het water op de wereld en en probeert het weerstation over te nemen om de regen haar werk te laten doen. Team Magma heeft meer de voorkeur om het water voorgoed van de wereld te laten verdwijnen en probeert, voor de verandering, het zonnige aspect wat op te lichten. Jij wilt je hier absoluut niet mee bemoeien, maar om te voorkomen dat de wereld van pokémon rampzalig zal aflopen, doe je dat toch wel.

Vernieuwingen in de game zijn ook dit keer duidelijk aanwezig. Naast het verhaal zijn er heel veel andere mogelijkheden om je te vermaken. Je kunt nu bijvoorbeeld deelnemen aan de pokémon contests, wedstrijden waarin je jouw pokémon op allerlei gebieden kunt vergelijken met die van anderen. Als je hier niet veel om geeft, kun je je ook meer bezighouden met het winnen van vechtcompetities. Deze twee nieuwe evenementen hebben een zeer positieve uitwerking als het gaat om afwisseling. Het geluid in het spel heeft een heel belangrijke rol. Mooi is wat anders, maar elk soort muziekje voegt vooral herkenning toe aan het gebied waar het muziekje zich afspeelt. Zeker als de speler een geleerde pokémon kenner is, halen alle thema’s veel goede herinneringen op en dat, zolang ze maar positief zijn, is het beste wat te bereiken is met games als deze.

De meeste mensen hebben een zeer negatief beeld over de pokémon serie. De game zou namelijk voor kinderen zijn en echte 'bikkels' willen hier dan ook niks mee te maken hebben. Wat zij echter wel missen, is een echte uitdaging en heel veel plezier. Het pokémon idee klinkt heel simpel, maar is, in tegenstelling tot dat, zeer gecompliceerd. Je moet vaak alles op alles zetten om de game tot in de puntjes uit te spelen. Nadat je de hoofdlijn van het verhaal min of meer hebt afgerond, staan er nog een heleboel andere vragen en uitdagingen op je te wachten. Het doel om alle ‘beestjes voor mietjes’ te vangen is veel moeilijker dan je denkt, maar geeft op de een of andere manier toch heel veel voldoening.

Dit spel is bijna helemaal gericht op de gameplay, die in deze game zeer goed tot zijn recht komt. Grafisch gezien is deze game dan ook wat minder aantrekkelijk, mede door de faciliteiten van de GBA, maar door de fantasy look en overzichtelijkheid, kan niemand de game grafisch afkraken. De besturing van een 2d wereld als deze is zeer eenvoudig, maar toch uitzonderlijk goed uitgewerkt. Alle benodigde opties zijn te bereiken via een paar knopjes, wat ervoor zorgt dat de verveling nooit kan toeslaan door langdradigheid en herhalingen van simpele acties.

Als je al een beetje gevorderd bent in het spel en de meest interessante evoluties van de pokémon hebt verkregen, kan de verveling soms wel eens toeslaan. Om bepaalde uitdagingen te halen moet je je meerdere pokémon enorm veel vaardigheden leren en aangezien de gevechten een niet heel aantrekkelijk beeld hebben en er niet bepaald veel variatie in zit, vraag je je vaak af waarom je dit allemaal doet. Als je met een creatieve factor bent geschapen en een paar vrienden hebt die ook overwogen hebben dit spel in huis te nemen, heeft Gamefreak, mede namens Nintendo, een geweldige oplossing voor jou bedacht. Je hebt namelijk de mogelijkheid om met een speciale kabel tegen je vrienden te vechten of speciale items en verschillende pokémon te ruilen. De leeggelopen batterijen worden bij veel gamers weer vervangen, omdat de wil om je vriend eindelijk een lesje te leren toeslaat en de uitdaging, als je geen hekel hebt aan je vriend, om je pokémonverzameling compleet te krijgen, met een beetje plezier wordt aangevuld.

Conclusie en beoordeling

None

Ook in deze serie is het Gamefreak gelukt om een geslaagde nieuwe versie van de pokémon serie te maken. Naast allerlei nieuwe evenementen is de uitdaging niet minder dan in de vorige versies. De verveling slaat niet snel toe, maar als dat toch het geval is, is daar een geweldige oplossing voor gevonden die het doorzettingsvermogen in zware tijden weer grotendeels aanvult met nieuwe ideeën. Het geluid is in eerste instantie niet veelbelovend, maar haalt voor velen mooie herinneringen op wat een game als deze extra speciaal maakt. Al met al verdient dit sterk vernieuwde onderdeel van de serie pokémon een welverdiend cijfer.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • vernieuwing
 • behouden uitdaging
 • goede herinneringen ophalende factor
 • plezier
 • Minpunten
 • soms verveling bij gebrek aan niet creatief gamende vrienden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Modern Warfare 2? Ze hebben nu toch door dat de Tweede Wereldoorlog echt genoeg is gebruikt in games.

 • Ben benieuwd, zeker naar de nieuwe CoD. Hoop dat het niet te veel van hetzelfde wordt, ook al valt er natuurlijk nog veel in de categorie Modern Warfare te doen :)

 • Wow, volgend jaar wordt tot nu toe geweldig t.o.v. dit jaar

  ik kijk er echt naar uit vooral CoD

 • Woot GH5 en Cod:MW 2 lekker jaar 2009

 • o yeah modern warfare 2, daar kijk ik zeker naar uit kan niet wachten om te zien hoe ze deze keer de moderne setting gaan gebruiken.

 • Ik hop dat GH 5 leuk is!

 • Call of Duty: Modern Warfare 2

  God zij dank! Ik hoopte al op nog een Call of Duty in dezelfde setting als deel 4.

 • Modern Warfare 2? Ze hebben nu toch door dat de Tweede Wereldoorlog echt genoeg is gebruikt in games.  Ligt aan de ontwikkelaar, Infinity Award wilde een andere weg inslaan (Modern Warfare) en Treyarch wilde doorgaan met WOII. Nu mag IF weer een COD game maken en zei gaan dus weer verder met Modern Warfare, het ligt dus niet aan Activision die geen keuze kan maken.

 • Heel goed van COD, weg met de 2e wereld oorlog!

  En nieuwe Tony Hawk? haha alsof ze SKATE 2 kunnen verslaan!

  NO way

 • Yay, is dit door mijn nieuwssubmit? :D  OT:

  Goed nieuws, belangrijke sequals :)


 • modern warfare 2!!!

 • Gok Modern Warfare II >> Afghanistan / Irak ?

 • 2009 heerlijk :D

 • @Hiidenblad  het is gewoon rond deze tij d hoor

 • Mooimooimooi! Beter komen CoD en guitar hero ook voor de wii!

 • Ligt aan de ontwikkelaar, Infinity Award wilde een andere weg inslaan (Modern Warfare) en Treyarch wilde doorgaan met WOII. Nu mag IF weer een COD game maken en zei gaan dus weer verder met Modern Warfare, het ligt dus niet aan Activision die geen keuze kan maken.

  Maar vanaf nu zal Treyarch geen CoD meer maken dus kun je er vanuit gaan dat WO II is done for… in CoD tenminste.

 • jammer dat het COD:MW 2 wordt.

  Ik hoopte echt dat het weer compleet nieuw werd, misschien iets als vietnam of zo.

 • ik wil echt dat COD6 in afghanistan of in irak wordt afgespeeld :D

 • MODERN WARFARE2!!!! een woord kan ik erover kijwt: YEAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAH

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren