1. Gears of War (X360)

Gears of War (X360)

Ik herinner me nog dat de lezers hier op InsideGamer liters kwijl opwekten nadat ze menig materieel te zien kregen van de Third Person Shooter Gears of War. Toentertijd werd er veel gespeculeerd over het feit dat dit wel eens dé game van het jaar zou kunnen worden, zoniet dé game die de game-industrie ooit heeft gekend. Dat laatste heeft Epic Games in mijn ogen niet bereikt, maar bij het eerste punt komt Gears of War héél dichtbij. Want wat heeft Epic Games een vette titel ter wereld gebracht!

Het frappante is dat de ontwikkelaar Epic normaal gesproken euforie en gezelligheid in een game teweeg brengt. Maar ik verzeker je, Gears of War is alles behalve vrolijk. Deze wrede, horrorachtige shooter zorgt ervoor dat je meerdere malen op het puntje van je stoel zit. Ik kom dan ook meteen met de deur in huis vallen: ik was daar één van! Maar waarom, wat maakt deze niet-revolutionaire shooter nou zo speciaal?

Dat antwoord heb ik in mijn geheugen zitten, maar zoals een recensie een recensie beaamt moet de lezer weten wat nou precies de bedoeling is van Gears of War. In de game speel je de rol van Marcus Fenix, een ex-militair die in de gevangenis zit. Deze brede, koele kikker gaat samen met een team van sterke oorlogsveteranen op avontuur, de zogenoemde Coalition of Ordered Governments (COG). Een organisatie dat als doel heeft het buitenaardse ras, de Locust Horde, te verdrijven. Deze buitenaardse wezens zitten in ondergrondse stelsels verborgen en dus zal Marcus en zijn team tot het uiterste moeten gaan om ze te verdrijven. Dit alles klinkt allemaal heel spannend, maar eigenlijk is het gewoon een doodsaaie campagne die je binnen een mum van tijd hebt uitgespeeld. Maar waar het bij deze game natuurlijk echt om gaat, is liters bloed. Het spettert werkelijk op je beeldscherm, letterlijk.

Dit spetteren wordt onder andere veroorzaakt door een aantal wapens. Waarschijnlijk gingen ze met de volgende gedachte in de studio's van Epic te werk: ‘kwaliteit boven kwantiteit’. Er zit namelijk veel variatie in de wapens, doch is het aantal veel te krap, vooral als je bedenkt dat er zoveel van de multiplayer verwacht wordt. Hoe dan ook, het spreekwoord hierboven bewijst zijn waarde, want wat zitten er een boel vette wapens in!

Waaronder de mitrailleur, een doodnormaal wapen met daarop een soort bajonet. Met daarop weer een klassiek wapen in de wereld van de shooters: een kettingzaag. Met een simpele druk op de ‘B-knop’ activeert men deze en kun je je wel voorstellen wat de consequenties zijn voor de pechvogel. Maar zo hebben alle een zogenaamde mêleefunctie. Bij de meeste wapens betekent dit dat je ermee kunt slaan, met een granaat echter kun je iemand letterlijk opblazen. Een ander fris wapen is de Hammer of Dawn. Wanneer je met dit wapen een aantal seconden op dezelfde persoon mikt, dan schiet een satelliet vanuit de ruimte een enorme laser op die locatie. Het spreekt natuurlijk voor zich dat de laser enkel in de buitenlucht van toepassing is.

Echter maken de wapens in Gears of War niet het verschil, Epic heeft namelijk veel meer aandacht besteed aan de speelwijze van de game, en dan doel ik op de motoriek van de speler: lopen, sluipen, schuilen, rollen, duiken etcetera. Dit alles kan gemakkelijk met de ‘A-knop’ worden uitgevoerd, deze knop heb je vooral nodig bij het verschuilen voor de Locust of de COG. Autowrakken, muren, brokstukken, wasmachines en dergelijke mogen je helpen met dekking zoeken. Want ren je eenmaal met een kip zonder kop het slagveld in, dan kan ik je verzekeren dat je binnen tien seconden zonder haren zit. Tactisch spelen is in Gears of War namelijk een vereiste, dat is tijdens het spelen tot mij doorgedrongen.

Mocht je trouwens de A-knop lang ingedrukt houden, dan resulteert dat in een sprint. Als je eenmaal deze actie uitvoert, dán kom je de finesse tegen van Gears of War: het grafische aspect. Want man oh man, wat ziet deze game er fénomenáál uit. Het spel maakt namelijk voor het eerst in de geschiedenis gebruik van de fabelachtige Unreal Engine 3.0, waardoor dit het mooist ogende spel tot nu toe is, dat is geen mening, maar een feit. De modellen zijn namelijk van een ongeziene kwaliteit, de textures zijn loepzuiver en ongelooflijk gedetailleerd, en als laatste zijn de HDR-lichteffecten enorm natuurlijk. En dat allemaal in 30 frames per seconden!

Dezelfde pracht en praal kom je ook weer tegen in de coöperatieve modus. Weliswaar in splitscreen, maar minstens zo adembenemend. Mocht je daar trouwens geen fan van zijn, dan heeft Epic daar de ultieme oplossing voor gevonden: de mogelijkheid om met iemand aan de andere kant van de wereld te spelen! In ieder geval een stuk beter dan de leden van de COG, die waarschijnlijk zaten te lopen ouwehoeren tijdens de trainingen, ze bakken er namelijk helemaal niets van.

Wat misschien nóg leuker is, is de veelbelovende multiplayer. Via Xbox Live kunnen de spelers het tegen elkaar opnemen in een vier tegen vier gevecht. De modi zijn respectievelijk: Warzone, Assasination en Execution. Helaas voelen deze modi allemaal hetzelfde aan en is er dus geen sprake van vernieuwing. Het mooie is wel dat de online potjes enorm intens aanvoelen: het tactische element komt als het ware naar voren. Het is dan ook schitterend om te zien hoe vijanden reageren tegenover jouw acties en strategieën. Daardoor staat de multiplayer garant voor vele uren online schiet- en zaagvermaak. Petje af, Epic Games.

Conclusie en beoordeling

Om maar weer terug te gaan naar de eerste alinea van mijn recensie: wat maakt deze game nou zo speciaal? Simpel. De ingrediënten van Gears of War passen uitstekend bij het recept. De graphics zijn van een goddelijk niveau, de motoriek van de speler voelt natuurlijk aan, de co-op mode is ronduit geniaal en Xbox Live is werkelijk een droom. Helaas is de kookkunst van Epic Games niet smeuïg genoeg om deze game boven de negen te laten scoren. Zo is het scala aan wapens krap, is de game relatief snel uitgespeeld en is de kunstmatige intelligentie van je teamgenoten niet van een degelijk niveau. Desalniettemin een rasechte topper voor de Xbox 360!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Goddelijke graphics
 • Pick & Up gameplay
 • Originele wapens
 • Coöperatieve modus is geniaal
 • Xbox Live is intens
 • Minpunten
 • Relatief snel uitgespeeld
 • Kunstmatige Intelligentie niet bijster hoog
 • Krap aanbod van wapens
 • Weinig online mogelijkheden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • uhhhh nee..

 • Waneer komen ze nou eens met Primus.

 • cewl ^^ als ut nie te duur is ga ik er zeker een paar loaden ^^

 • IG loopt weer lekker achter met het nieuws zo te zien. Dit was al zo ontiegelijk lang bekend :')

 • No Doubt is geen slechte groep hoor, ik haal de DLC wss wel.

 • Dertien nummers? Tof. Dat zijn zeker al hun singles? Nou, tof nieuwtje.

 • leuk voor de fans..

 • Applaus

 • no doubt… had nog nooit van hun gehoord tot guitar hero on tour ofzo, vin het niet echt leuke muziek. waarom komen ze nou niet met echt bekende bands zoals green day of sum 41 ofzo

 • hmmm  hella good, new en just a girl en ik ben happy :-)

 • k hou nie zo van no doubt

 • Nah niet echt fan van

 • @ Narutotjuhh ,

  no doubt is bekender dan sum 41, zeker rond 1995–2000

 • Op Guitar Hero World Tour staat ook 1 nummer van No Doubt, maar die vind ik persoonlijk niet zo leuk.

 • bagger game!

 • @ Mc.lovin

  zo, dat is duidelijke taal:P  on topic

  ben niet weg van No Doubt, dus dit wordt geen aanschaf helaas


 • Woehoew, nu alleen nog ergens heel veel geld vandaan zien te halen om die game te kopen.

 • No Doubt heeft wel leuke nummers. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren