1. Super Mario 64 DS (NDS)

Super Mario 64 DS (NDS)

Super Mario 64 lag op 1 maart 1997 in de winkel en bijna 9 jaar later komt er een nieuw deel van uit. Zal dit deel nog net zo leuk zijn als Super Mario 64 op de Nintendo 64? Wie weet, we zullen ’t te weten komen nadat we deze recensie gelezen hebben. Om hier een recensie van te maken, moet je ten eerste het spel gespeeld hebben en een hoofd met een groot stel hersens hebben. Dit om alles wat er in het spel te beleven valt op te slaan in dat hoofdje om daarmee een recensie te maken. Dit kon ik niet alleen en daarom heb ik de hulp ingeroepen van een echte mede beroeps-gamer/nerd. Weet je wat nog ’t leukste eraan is, deze persoon genaamd ’Julian’ lijkt zelfs sprekend op Mario. Komt dat even goed uit!

Het is al zo’n 10 jaar geleden toen de nog onschuldige Roy_Z en lieve

Julian_W hun Nintendo64’s kregen. We startten onze N64’s op, de cartridge werd er razend snel in geduwd en de stroom werd aangesloten. Het spelen kon beginnen. Dit waren goede oude tijden en Nintendo laat ons, onze jonge jaren herleven met Super Mario 64DS en dit keer met nog meer vrienden. De N64 klassieker is teruggekeerd op de nieuwe handheld van de Japanners: de Nintendo Dual Screen. De ‘oudere’ gamers die deze game hebben meegemaakt op de N64 zullen dit spel weer snel onder de knie hebben, omdat deze versie simpelweg hetzelfde speelt. Al je acties worden op het bovenste scherm getoond. Door de mogelijkheden van een tweede scherm op de Nintendo Ds wordt daar de plattegrond getoond, dat ons helpt om te kunnen zien waar we ons in het grote kasteel bevinden.

De verhaallijn is net zoals het vorige deel erg slap. Mario moet (dit keer met nog meer vrienden) Princes Peach redden, die voor de zoveelste keer ontvoerd is door onze grote vijand ‘Bowser’. Een grote verniewing is zoals ik al zei, dit keer kan je spelen met Mario, Luigi, Yoshi & Wario. Elk persoon heeft zijn eigen krachten en specialiteiten. Yoshi is snel en behendig, maar Wario is juist weer sterk en sloom. Mario & Luigi zijn natuurlijk de hoofdrolspelers en daarom zijn ze overal wel goed in.

Roy_Z: “Ik vind dit een groot voordeel, omdat ik het zat was om alleen maar met die Mario te spelen. Dit geeft toch een mooie toevoeging aan de game, omdat je ook goed moet nadenken wie je nou waar gaat gebruiken. Wario zal je bijv. nodig hebben om stenen kapot te slaan en Yoshi weer om snelle moves te maken en verre sprongen te maken.

Het spel is verdeeld in drie modes. Natuurlijk bevat de game weer de

standaard ‘Single-Player,’ hierbij zijn levels van die oude Super Mario 64 gemixt met nieuwe, fleurige levels speciaal voor de Nintendo DS titel. Als tweede bevat dit deel Multi-Player mode, waarbij je zoveel mogelijk sterren moet verzamelen. Dit deel is te spelen tot max. 4 spelers met 1 game-card. Deze mode voegt weinig toe aan de game, omdat er maar weinig mogelijkheden zijn in Multi-Player. De derde mode (en tevens de leukste mode) zijn de mini-games. Tijdens je Single-Player avontuur zal je roze konijntjes zien rondlopen. Als ’t je gelukt is er één te vangen zal er een extra mini-game te spelen zijn. De mini-games zijn ook nog eens verdeeld onder de vier personen. Als jij dus vaak met Mario speelt, zal jij meer mini-games krijgen van Mario en dat geldt dus ook voor de andere drie gasten.

Julian_W: "Dit laatste deel heeft voor mij de doorslag gegeven. Dankzij de mini-games is de game tot een nog hoger niveau gestegen, als dat hij al was! De Singleplayer spelletjes zijn leuk, want dankzij die kleine spelletjes spelen zelfs mijn moeder, vader en mijn zusje dit spel! Ze hebben dankzij dit spel een goede eerste indruk gekregen van deze toffe, ‘nieuwe’ handheld. De multiplayer is echter wel super zwak, en geef je het gevoel dat dit een last-minute toevoeging is."

Bij het vorige deel hadden veel mensen last van de vervelende cameraposities. Nintendo heeft geprobeerd dit te verbeteren door ons zelf de camera in te laten stellen. Dit is een grote verbetering, alleen helaas heeft ’t kasteel nog net als vroeger van die kleine gangetjes. Hierdoor heb je nog steeds weinig ruimte om de camera in optimale positie te zetten. In dit deel is het mogelijk om met Yoshi te spelen en ze hebben geprobeerd om dit personage iets unieks te geven. Dit heeft ertoe geleid dat Yoshi de mogelijkheid heeft om in één van de drie andere personen te veranderen. Wanneer je met Yoshi speelt, zullen sommige rondlopende paddestoelen een petje dragen van Mario of Luigi of Wario. Wanneer Yoshi deze pet afpakt en opzet, zal hij veranderen in de desbetreffende persoon en Yoshi zal hierdoor ook de specialiteiten van hem overnemen. Dit is nodig om sommige levels uit te kunnen spelen, dat je anders niet uitgespeeld zou ‘kunnen’ hebben. Jammer genoeg is Yoshi het enige bestuurbare karakter die de gameplay voor een redelijk groot deel weet te veranderen. Wario en Luigi zijn een ietwat magere toevoeging.

Aan deze nieuwe DS titel zijn een paar nieuwe levels, items, characters en eindbazen toegevoegd. Zo heb je dit keer verschillende kisten en/of ijsblokken waar belangrijke voorwerpen inzitten, die je nodig zal hebben om je avontuur voort te zetten. Zo kan Yoshi een vuurbal opslikken, dan vuurspuwen en daarmee een ijsblok laten smelten. Een andere nieuwe

toevoeging is de nieuwe baas King Goomba. De eindbazen in deze serie zijn simpelweg te makkelijk voor woorden. Dit probleem had je ook al bij Super Mario 64 en dit irriteert ons toch wel erg. Bazen zouden het einde moeten betekenen van een deel van de game, waarna je verder kan met je reis. De bazen zijn te simpel en daardoor krijg je steeds minder zin om je avontuur te vervolgen. Hiertegenover staan dan wel de mini-games, die ervoor zorgen dat je toch verder gaat spelen. De konijnen zijn in de Single-Player mode te vinden en dus ‘moet’ je wel de Single-Player spelen om al je mini-games te kunnen krijgen om ze daarna helemaal kapot te spelen!

Roy_Z: "Jezus, dit stukje is zo geniaal! Het lijkt wel of ik het zelf geschreven heb en ik vind de bazen inderdaad ook te simpel! Die bazen stellen inderdaad niks voor, ze zijn te verslaan met je ogen dicht! Door de drang om mini-games vrij te spelen blijf je toch spelen. Ik vind door deze kleine spelletjes de game gelijk 2 punten omhoog geklommen. Ik zou nu geen 7.5, maar een 9.5 geven!"

Julian_W: "Ik was altijd al verslaafd aan Mario, maar door de toevoegingen vind ik ’t spel helemaal top! Ik geef dit spel een 9.5, omdat door o.a. de camerastanden het spel nog net geen tien verdient. Dat is natuurlijk heel erg jammer, ook de nieuwe besturing is niet briljant, maar gelukkig kan ik terugvallen op de ouwe besturing. Wellicht de beste platformer op zakformaat, dat gelukkig wel, maar wel met wat technische minpuntjes."

Conclusie en beoordeling

None

Dit spel is een geweldige remake van het origineel en het spel zal bij jong en oud in de smaak vallen. Onee, de Sony- en Microsoft-fanboys zullen er wel haat aan hebben, maar voor de rest: haal deze game in huis! Deze titel biedt genoeg vernieuwing door vooral de mini-games met pokeren, memory, trampoline springen en ga zo maar door. Je kunt het zo gek niet bedenken, alleen zijn ze er helaas niet in geslaagd de camerastanden te verbeteren. Verder is er aan deze game niks op te merken.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Goed oude gameplay
 • Meer variatie door de nieuwe karakters
 • Mini-games
 • Single-Player
 • Yoshi!
 • Minpunten
 • Een magere multiplayer
 • Camerastanden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Als je zoiets op de DS gaat spelen is het hele 'gitaar' effect toch weg..? =S

 • Jammer had er meer van verwacht. Vooral die Souns vindt ik jammer dat dat nog steeds heel slecht is.

 • Die guitar grip is wel het grootste minpunt, bij deel 1 kreeg ik ook al verschrikkelijke kramp in mn handen na het spelen van 1 of 2 liedjes.. De tracklist is wel beter vind ik, misschien als ik ooit geld over heb hem ergens van een aanbieding ofzo toh nog koop:P

 • zeker jammer, ik heb het origineel heel vaak gespeeld…

  Toch twijfel ik om hem te kopen, want de tracklist is dus nog steeds goed, al is de kwaliteit van het geluid nog niet verbeterd…

  Ik wacht wel tot hij is afgesprijsd:P

 • beter sound en een grotere tracklist had me mischien overgehaald om deze te halen, tot die tijd blijf ik gewoon rocken met World Tour!!

 • Walg van de soundtrack…

  Ze hebben echt de zieke nummers uit World Tour eruit gehaald xD

 • whahaha dat plasticke ding lawl..

  hoe klote speelt dat el niet

 • Bij mij zit de guitar grip juist perfect =) geweldig spel is dit trouwens, jammer van Sweet Home Alabama, rotlied =|

 • @ Shankdown

  dat valt nog wel mee hoor, maar het orgineel op de Xbox 360 is vele malen beter

 • vind het op de '360 toch wel een stuk beter

 • Ik weet nog wel dat je de vorige GH op de DS ook mocht recenseren Jeffrey x]  Anywayz, volgens mij een lager cijfer dan de vorige : (, wel chill van de tracklist though.

 • 10 keer bagger.

 • Toch lager dan verwacht. Ik bedoel een Guitar Hero game, kom op.  Goede recensie Jeffrey.

 • heb je toch niks meer aan als je de DSi hebt maarjah lijkt me best wel dom om dat te spelen bij de bushalte ofzo :P

  En wat heb je er aan als de geluid slecht is bij een MUZIEK GAME???

 • Er staat ook niet voor niets 'try headphones' in het begin. Dat scheelt enorm!

 • Het concept is wel gaaf, maar de uitwerking kan wel beter…

  Ik hou het toch maar bij Guitar Hero World Tour.

 • Ach ja blijf hem vrij makkelijk vinden op de DS

 • ik vind m wel uber vet, aleen jammer van dat lame tokyo hotel nummer  en het is ook verdomt handig als je expert speelt dat je easy medium en hard dan ook op het zelfde sterren aantal uitspeelt!

 • Wie gaat er nu zo'n spel kopen? :S

 • Jij Djekke?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren