1. The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II (PC)

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II (PC)

Als er één ding bekend is, is het de The Lord of the Rings serie. Naast dat je de geweldige ervaringen die Frodo mee kon maken in de boeken en films, kan je dat nu ook achter je pc. Het spel kwam op 2 maart 2006 uit en eindelijk kon de strijd tegen midden aarde beginnen. Een vooral moedige strijd tegen al het kwade met als middelpunt de ring. Een strijd waarvan vele eenheden het eind niet mee hebben kunnen maken. Dat waren onder meer de woorden van EA games, de producer, maar komt het, tot nu toe grootste, gamebedrijf haar belofte na?

Het hele verhaal draait allemaal om een ring, maar niet zomaar één. De ring is in het bezit van ongelofelijke krachten en heeft de mogelijkheid de macht te krijgen over heel midden aarde, de plek waar zich alles afspeelt. Een groep, bestaande uit de ringdrager en anderen met vele specialiteiten, gaat op reis om de ring te vernietigen zodat het kwade volledig wordt weggevaagd. Het verhaal in de game gaat echter heel anders. Niet in de zin van een andere afloop, maar het verhaal wordt duidelijk niet goed weergegeven. Daarmee kom ik al tot mijn eerste minpunt. Het verhaal is te simpel en in een heel korte tijd uitspeelbaar. In het begin start je met een legertje dat een ander legertje moet vernietigen. Als beginnende Lord of the Rings fan, heb je totaal geen idee van wat de inhoud en achtergrond van het verhaal is. Je volgt hooguit wat orders op en voor dat je het weet, heb jij je werk om de wereld te redden gedaan. Om een goed verhaal mogelijk te maken moeten alle units en krachten goed uitgebalanceerd zijn.

Gelukkig kan ik dat aspect niet als minpunt beschouwen. Alle krachten en specialiteiten zijn namelijk enorm goed op elkaar afgestemd. Je hebt een heleboel verschillende units en kunt zelfs de specialiteiten van de goede, afgezonderd van de slechte, op één kaartje plakken. Door die uitgebalanceerdheid ontstaan er ontzettend veel nieuwe strategieën en tactieken. De belangrijkste vernieuwing is het gebruik van helden. Je hebt goede en slechte die je specialiteiten kunt aanleren waarvan je denkt dat die goed bij hem of haar passen. Ondanks de prijs en sterkte van deze helden in het spel zijn ze met verschillende combinaties van minder sterke units makkelijk te verslaan. Al met al duurt het dan ook wel even voordat je alles een beetje onder de knie hebt, maar uiteindelijk kun je elk moment van het spel alle kanten op. Een legendarische gameplaymode in deze game is dan ook de skirmish mogelijkheid. Je kunt zelf je leger en mede-/tegenstanders kiezen waardoor je elk hoekje van het spel gemakkelijk kunt verkennen. De gebruiksvriendelijkheid van de gameplay is uitzonderlijk hanteerbaar voor beginnende strategiegamers en ligt voor de gevorderden makkelijk in de hand door alle gecompliceerdere strategieën die je in de praktijk kunt brengen.

De graphics van strategiegames trekken het cijfer bij achterstallig onderhoud niet veel naar beneden door de gameplay waar men eigenlijk het meeste plezier aan zou moeten beleven. Bij deze game spelen de graphics een groter belang dan bij de meeste andere games. Naast de sappige wapens wordt het beeld van de echte Lord of the Rings situatie heel goed weergegeven. Niet alleen de ongelofelijk gedetailleerde landschappen doen ieders teennagels uit de tenen schieten, maar ook de levensechte eenheden, van donkere slijmerige orks tot de rijkelijk maar ook kleurig bekleedde elven, zorgen ervoor dat geen enkele gamer het spel niet speelt vanwege de graphics. Om de game dan ook zonder problemen te spelen is een goede computer wel vereist.

Als je eenmaal wat bent gevorderd in de gameplay, merk je dat de AI van dit spel waardeloos is. Het maken van een AI is het moeilijkste wat er is, maar ondanks dat én in vergelijking met andere games, is deze toch niet erg overtuigend. Als je de game tot hiertoe dan ook verkend hebt, kun je jezelf eens overhalen om een potje te spelen tegen een menselijke speler. De échte uitdaging begint eigenlijk nu pas. Integendeel tot de mens, heeft de AI van dit spel vooral een verdedigende factor met zich meegenomen als het gaat om tactiek. Het niveau van de computer is online dus nog lang niet genoeg. Ook merk je dat de helden in het spel veel effectiever gebruikt worden. De computer maakte ze nauwelijks en/of gebruikte ze niet goed.

De hoofdvraag van een recensie is meestal of je plezier beleeft aan het spel. De uitgebalanceerdheid van de gameplay is ontzettend goed, maar de uitdaging is minimaal door een gebrek aan een tegenstander met gecompliceerde aanvalstechnieken. In één woord kan ik zeggen dat de gameplay gewoon veel te makkelijk is. Als je gaat kijken naar het verhaal dat in het spel goed naar voren moet komen, geef ik dit aspect ook niet een lange levensduur. De echte Lord of the Rings kenner verwacht een lang, bloedig, pakkend en aangrijpend verhaal, maar de afstand die je als speler hebt, is te groot om een verhaal diep van binnen te beleven. De online modus is integendeel tot de singleplayer heel goed doordacht. Dan ontdek je pas de strategie die diep, maar toch ergens in het spel verstopt zit. De opzet van dit spel is op zich redelijk, maar niet genoeg om elke gamer met hart en ziel te overtuigen van een geweldige Lord of the Rings game.

Conclusie en beoordeling

De game is strategisch goed uitgedacht alhoewel dat de AI van het spel niet bepaald overtuigend overkomt. Als echte Lord of the Rings kenner is het wachten op de ultieme Lord of the Rings game nog niet voorbij. Aan achterstallig onderhoud van de graphics is niets te merken, maar wel aan die van het verhaal. Omdat dit voor de échte gamer het belangrijkste is naast het gevoel van overwinning, kan ik dit spel niet als topper van 2006 beschouwen.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • De Graphics
 • Uitgebalanceerde gameplay
 • Online modus
 • Minpunten
 • Slechte AI
 • Te simpel uitspeelbaar
 • Oninteressante verhaallijn

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me niks

 • Mij ook niet

 • en mij ook niet

 • Doei.

 • En mij ook niet.

 • EA, jullie zouden toch egt moeten weten dat je nooit, maar dan ook nooit ook maar in de buurt gaat komen van de Mario-kart serie..  En als dit niet julie doel is, waarom maken julie die game dan?

 • NASCAR Kart racing? Dat moet dan toch alleen bochtjes naar links met karts voorstellen? :'-)

 • mij ook niet

 • vallende stenen? en echte coureurs  kom op, een echte coureur van de nascar komt toch nooit onder een vallende steen. doe mij maar mario kart

 • slecht!

 • en mij ook al niet :P  doe mij maar het mariokart forza idee :P

 • En toch de naam NASCAR op het hoesje, dat is wat telt salesgewijs!

 • altijd al een kutserie gevonden

 • Leuk voor de fans!

 • Boring… zoals Jeremy Clarkson zegt: Nascar SUX

 • Doe mij maar Mario Kart…

 • NASCAR??

 • doei moet het nog gekker!

 • nee, dankje

 • NASCAR is een super gave sport, alleen is dit spel eigenlijk een schande voor de naam NASCAR, laat ze maar een keer een goede nascar game maken voor next-gen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren