1. Wii Sports (Wii)

Wii Sports (Wii)

Toen Wii Sport werd getoond op de E3 van 2006, had ik nou niet de neiging om een gat in de lucht te springen. Hoewel de presentatie vol plezier zat en ons liet zien hoe de Wiimote gebruikt moest worden, dit koop je niet voor een spelcomputer. Wat, de game wordt gratis geleverd bij een Amerikaanse en Europese Wii? Kijk, dat is al beter. Maar nog was het geen reden om uit te kijken naar deze techdemo. Dus met enige nonchalance stapte ik het mini-tennisveldje op bij de Gameplay van 2006. Ik nam een Wiimote over van het zeer aantrekkelijke meisje en stond klaar om mijn eerste potje Wii tennis te spelen. Drie anderen en ik begonnen te spelen. Hey, dit is best wel leuk. Grappig zelfs. Na mijn eerste speelsessie had ik zoiets van... tof. Ben ik dan toch om?

Dit spel heeft een vreemde aantrekkingskracht. Wat het is dat weet ik niet. Het is inmiddels meer dan 3 maanden geleden dat ik de Wii in huis heb gehaald. En nog speel ik graag een spelletje Wii Sports. Nu is het vooral voor Wii Fitness om mijn echte leeftijd te halen, maar dat blijft leuk. Tussendoor speel ik nog wel eens een potje tennis. Of ik wil nog weleens wat golfballen wegrammen. Het is gewoon fun. Maar als je in het begin zag hoe ik dit spel speelde... nerd central. Ik had het beeld van die nogal overdreven promo filmjes nog voor mij en was aan het zwiepen en aan het zwaaien. Ik verloor dan ook kansloos mijn eerste potje tennis. Het was dan ook wat treurig om te zien dat mijn Mii personage er verslagen bijstond. Niet huilen Mini-Mii, (uche) we gaan heus wel winnen. Ik probeerde toen maar een lichte beweging van mijn arm en pols; dat ging velen malen beter en zelfs acurater.

Beginners favorieten

In het begin zijn de spellen tennis en bowlen mijn persoonlijke favorieten. In tennis kan ik makkelijk serveren en kan ik zeer makkelijk tegenstanders met een hogere waardering verslaan. Bowlen is gewoon de beginnerssport en is de eerste game die je onder de knie hebt. Je houdt de Wiimote voor je en je maakt een gooiende beweging naar het scherm toe. Vooral in het begin gooi je strikes aan de lopende band en staat je werkelijk niks in de weg. Op een gegeven moment wordt het wel moeilijker, maar dan begint de aandacht te verslappen. Het is te simpel en na een paar weken heb je het wel gehad. Tennis daarentegen blijft leuk. Misschien komt dat doordat je kunt kiezen hoeveel sets je wilt spelen. Ideaal wanneer je zin hebt om een kort spelletje te spelen. Op een gegeven moment ben ik me gaan verdiepen (zover dat kan) in golf. Nu heb ik normaal helemaal niks met de sport, maar ik vond het in deze vorm erg leuk. Je houdt de Wiimote langs je zij, je haalt je arm naar achteren en je zwaait je controller naar voren alsof je een echte golfclub vasthebt. Alleen het putten in het begin is een drama. Je geeft te harde of te zachte tikjes. Dat is zo frustrerend. Wat ik allemaal heb lopen roepen tijdens mijn mislukte pogingen laat ik dan ook maar achterwege.

Minispelletjes!

Om je vaardigheden te verbeteren zijn er van elke sport drie minispelletjes aanwezig. Ze zijn allemaal op een specifiek onderdeel gericht van de 5 sporten, wat helpt natuurlijk. Bij elke sport kun je natuurlijk high scores behalen en medailles behalen. Deze optie zorgt ervoor dat je die medailles wil behalen en zo wordt je automatisch wel beter. Zo kun je bij een van de golf minispelletjes oefenen op je putt vaardigheden. Je moet dan op verschillende terreinen en afstanden oefenen en zoveel mogelijk balletjes in de hole krijgen. Maar je kunt ook oefenen op het terugslaan van ballen bij tennis, je kunt homeruns slaan bij honkbal enz. Deze minispelletjes vormen ook het decor voor Wii fitness; dagelijks kun je eenmaal deze test afleggen. Je moet dan zo goed mogelijk de drie minigames van de dag voltooien om zo je echte leeftijd te bereiken. Het is goed dat de minigames niet makkelijk zijn en je dus telkens een leeftijd van 20 jaar bereikt. Persoonlijk ligt mijn gemiddelde rond de 25 jaar, wat mij altijd er toe aanzet om elke dag te fitnessen: ik ben niet 25, maar 20 jaar!

Knuppel!

Met twee handen houd ik mijn Wiimote goed vast. Ik slinger lichtjes mijn Wiimote heen en weer, mijn Mii personage in het spel doet dat ook. 'Kom op, wees de knuppel, jij bent de knuppel'. Goed gezegd, want wie praat er nu in zichzelf? Dan ben je ook een knuppel. Ik schud mijn hoofd heen en weer en kijk naar het scherm. De pitcher staat klaar om de bal te werpen. Op de manier hoe hij gooit kan ik zien dat een fast ball word. Ik beweeg mijn slaghout naar de bal en de twee maken contact. De bal suist als een raket door de lucht; verder... verder... verder HOMERUN! Het is nu een paar weken geleden dat ik de Wii in huis heb gehaald en honkbal is mijn favoriete sport geworden. Ik had eerst moeite om de bal te plaatsen en raakte ik eindelijk dat kleine rotballetje eens een keer, werd ik weer uit gegooid. Grom. Maar oefening baart kunst zegt men dan en je blijft het proberen. Totdat het wel lukt en dan word de game alsmaar beter en uitdagender. Dan die laatste sport, boksen. Op zich vind ik het wel leuk gedaan, maar het werkt niet altijd even lekker. Simpele stoten die je uitdeelt doordat je de Wiimote of nunchuck naar voren stoot worden makkelijk naar het beeld vertaald. Maar wil je wat ingewikkeldere bewegingen realiseren, dan laat de game je in de steek en voert een geheel andere beweging uit. Maar dan nog, de funfactor van het spelletje is hoog en als je een baaldag hebt willen dit soort spelletjes nog wel helpen tegen agressie.

Dag 84

Inmiddels is het 84 dagen geleden dat ik de Wii met Wii Sports heb aangeschaft. En nog speel ik de game elke dag. Bij iedere game heb ik inmiddels de pro-status verovert en bij de meeste minigames heb ik een gouden medaille. Mijn gemiddelde Wii fitness leeftijd is 23 jaar, dat is nog steeds niet goed genoeg. Maar belangrijker is dat deze game ondanks het hoge techdemo gehalte perfect demonstreert waartoe de Wiimote (en nunchuck) in staat is. Hoewel allemaal nog in de kinderschoenen, deze game laat ons wellicht de toekomst zien van games als Tiger Woods, Mario Tennis, The BIGS (honkbal game) en Fight Night op de Wii. Dat is een toekomst waarin ik graag zou vertoeven. Maar voorlopig is Wii Sports mijn enige keuze en dat vind ik alles behalve een straf. Vergeet de graphics, vergeet diepgang. Dit is spelplezier in zijn puurste en simpelste vorm. En daar speel je videogames toch voor?

Conclusie en beoordeling

None

Wii Sports is jouw toegangskaartje in de wereld van de Wii. Natuurlijk is deze game bedoeld als lokmiddel voor mensen die niet zoveel games hebben aangeraakt, maar voor de zogenaamde hardcore zal het ook genoeg bieden. Bowlen, tennis, honkbal en golf zijn de leukste van het stel, jammer dat boksen maar half werkt. Maar dit spel heeft maar een doel: het potentieel van de Wiimote verduidelijken. En daarom is Wii Sports een fantastische gratis toevoeging. En het is gewoon leuk, zo simpel is het.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Plezier
  • Toegankelijk
  • Tennis, honkbal en golfen
  • Wii fitness
  • Multiplayer
  • Minpunten
  • Boksen werkt maar half
  • Bowlen op den duur saai
  • Techdemo gevoel blijft een beetje hangen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren