1. SSX Blur (Wii)

SSX Blur (Wii)

Na weken sparen, lang leve de arme student, had ik eindelijk weer geld voor een Wii-spel. Als vroegere fan van de Tony Hawk serie zou Downhill Jam de meest logische keuze zijn, maar met zo veel matige reviews... De beste vervanging leek me SSX Blur, het nieuwste deel uit de legendarische SSX serie, waar ik nog nooit mee in aanraking ben gekomen. Tijd voor een echt onbevooroordeelde recensie!

Trial & ...

Bij wijze van uitzondering, voornamelijk omdat ik nog in de bus naar huis zat, heb ik de handleiding van het spel van te voren gelezen! De besturing zou immers volgens verschillende reviews en previews zeer revolutionair zijn, en de learning curve zeer groot.

Gelukkig weet de handleiding me te vertellen dat er een uitgebreide tutorial mode aanwezig is. Overigens is de handleiding zo dun dat er voor de rest ook niet veel informatiefs instaat; je moet het van de tutorials hebben. Als m'n Wii aanstaat en het schijfje zijn introtruucjes gehad heeft (wat er overigens best goed uitziet) komt er een helder menu tevoorschijn, waar ik wijselijk de tutorial selecteer.Het volgende menu is iets minder helder: de 9 verschillende tutorials staan ongetwijfeld in een bepaalde volgorde, maar als SSX-leek zou ik niet weten welke tutorial "1" zou kunnen zijn. Dit terzijde werk ik de eerste 7 delen van de tutorial in zo'n 40 minuten door. De graphics zijn iets waar ik over naar huis kan schrijven, de muziek is best sfeervol, maar wat vooral opvalt is hoe lekker de controls werken. Carven met de nunchuck werkt vloeiend, grinden is een makkie, en zelfs de backflips en 720's knallen met gemak van het scherm. Boosten, grabs, heerlijk! In mijn achterhoofd lijken de reviews die klagen over de moeilijke controls steeds verder weg, tot...

Uber-duper?

De volgende tutorial! Uber-tricks, dat waren toch die dingen waar de reviewers tezamen over klaagden?

Nou ja, de tutorial is ook hier weer helder zat. Druk op A, zwaai dit vormpje, laat A los. Klinkt makkelijk, valt vies tegen. Een klein half uur later zie ik het eerste gouden vormpje op het scherm verschijnen: Je ubertrick is gelukt. Je hebt echter flink wat ruimte nodig om na zo'n truc nog te kunnen landen, wat me het eerstvolgende twintig minuten helaas niet goed genoeg af ging om twee ubers binnen het tutorialparcours te landen. Ik snap ook wel dat reviewers na een uurtje aanklooien met SSX Blur zeggen dat het te lastig is om te leren, maar de voldoening die gepaard gaat met het uitvoeren van zulke tricks (zelfs de standaard-ubertricks zien er gelikt uit) maakt het alleen maar een beter spel. De laatste (of eerste?) paar tutorials stellen weer weinig voor, en ik ben klaar voor het echte werk!

King of the Hill

Het echte werk bestaat uit Quickplay, Multiplayer en Career. Een beetje standaard, maar wel compleet. Multiplayer en Quickplay zijn nagenoeg hetzelfde, op het aantal spelers na. In allebei de modi kan je een karakter kiezen, een keuze maken tussen ski's en een snowboard, een speltype kiezen en een parcours selecteren.

De verschillende karakters zijn wel oke uitgewerkt, de verschillen in performance zijn gelukkig minimaal. Ski's of snowboard, dat hangt er vooral vanaf wat je het leukst vindt; inhoudelijk is er eigenlijk geen verschil. De vijf verschillende speltypes (Slopestyle, Halfpipe, Slalom, Race, Big Air) zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden, en bieden ieder hun eigen uitdagingen. Een groot nadeel hier vind ik wel dat je aanvankelijk zeer weinig parcours hebt; je kan alleen parcours gebruiken die je vrijgespeeld hebt in de career mode. Spel erin en multiplayeren is daardoor niet echt een optie; je hebt dan een indrukwekkend totaal van twee parcours. Ook de op de box aangegeven vier(en drie)spelermogelijkheid is een tegenvallende Hotseat variant, iets waar wij in die goeie ouwe tijd geen extra spelmodus, maar gewoon een kladpapiertje voor gebruikten. Inhoudelijk is de tweespelermode wel fantastisch; als je eenmaal genoeg parcours hebt, kan je met gemak een weekend vol krijgen. Nadruk op als..

Carrière maken?

De career mode is namelijk niet niks. Er zijn verschillende events die je per peak (level, als je wil) kan spelen, waarmee je je rang op het "leaderboard" kan verhogen tot je computerspelers kan uitdagen voor 1 op 1 races, aan toernooien mee kan doen, en uiteindelijk naar de volgende peak kan.

Conclusie en beoordeling

None

SSX Blur is een spel dat je eigenlijk wel gespeeld moet hebben. Is je Wii stof aan het verzamelen sinds Wii Sports, dan is dit een sterke aanrader. Wil je echt alleen maar in groot gezelschap spelen, dan kan je deze game misschien beter laten liggen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Geweldige besturing
 • Ziet er goed uit
 • Veel spelmodi
 • Minpunten
 • Weinig afwisseling in muziek
 • Matige vierspelermode

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer van de stotters en van het vastlopen!

 • nog nooit Sam & Max gespeeld….

  - een aanrader? =P

 • Nou zeg een spel dat vastloopt en hapert en stottert dat is toch echt niets voor mij.

 • Hoe hoog zou je het geven als de technische problemen er niet waren?

 • Toen de Wii-mote voor het eerst getoond werd, hadden mensen de meest fantastische gedachten over de mogelijkheden van het apparaat. Lichtzwaardgevechten, veel goede shooters en een comeback van het point-and-click-genre. Geen van die ideeën zijn echt helemaal waarheid geworden. Het gevoel dat velen nu bij de Wii hebben is dat het een console is waar voornamelijk afdankertjes en shovelware (= goedkoop te produceren troep met massa's tegelijk) op verschijnt.  Amen.

 • Point & click is inderdaad iets wat juist op de Wii geniaal zou moeten zijn. Jammer dat er in dit genre nauwelijks wat te vinden is, al is Z&W erg tof natuurlijk :). Though, weer wat minder dat de port van deze game zo lame is -_-'

 • Ik heb sam and max helemaal kapot gespeelt season 1& 2

  Het was geweldig voor pc (wel jmmr van het vastlopen)

 • PC versies waren werkelijk episch. Jammer dat het op de slechtste console niet gelukt is.

 • Sleeechte technische mankementjes : (

  Al scoort hij toch nog een 7-…Hmm.

 • typische net boven gemiddelde wii game als ik het zo lees.

 • Zeker wel een keer proberen. Season 2 komt alweer volgend jaar.

 • zonde,

  speel m dan maar verder op me pc

 • Ik hou wel van point-and-click games.

  Sam & max heb ik wel nog niet gespeeld :)

 • Ziet er mooi uit, maar niet mijn ding…

 • Leuk maar niets voor mij.

 • vreemd heb de game voor de wii maar nog geen een keer vastgelopen .

 • Heb het altijd een verschrikkelijke serie gevonden.

 • Dan kunnen we hem maar beter op de PC gaan spelen, want het valt toch allemaal een beetje tegen.

 • Ik denk dat 20 uur gameplay ook een groot voordeel is. Dat zie je ook niet zo heel veel meer.

 • Nog nooit van gehoord =S,,

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren