1. New Super Mario Bros. (NDS)

New Super Mario Bros. (NDS)

30 Juni 2006: Een paar dagen na mijn 15de verjaardag wel te verstaan is er dan eindelijk een vervolg gekomen op de geweldige Mario serie. Mario, het gezicht van Nintendo keert terug en dit keer op de Nintendo DS. Mario trekt zich niks aan van alle Next-Gen concurrentie, die tegenwoordig in volle gang is: Nee, hij komt namelijk lekker in retro ‘2D’- stijl. De vraag is natuurlijk ‘Zal de game nog altijd even leuk zijn als zijn voorgangers en zal men nog steeds zoveel plezier beleven met onze Italiaans/Engels sprekende vriend Mario?

Nintendo probeert onze hartjes opnieuw te winnen en dit doen ze door de goede, oude dingen uit de vorige games te plukken en dit in een nieuw jasje te stoppen. Kleurrijke omgevingen, aparte leveldesign, de altijd aanwezige schildpadden en leuke muziekjes zijn een aantal dingen die Nintendo heeft teruggestopt in dit ‘nieuwe’ Mario avontuur. Of er nog vernieuwing inzit? Daar ben ik zeker van! Alle personages en alle achtergronden zijn opnieuw in de verf gezet en dit zorgt voor een hele nieuwe speel ervaring. Veel aan de gameplay is er niet verranderd. Gewoon heel logisch, ze wilde de Mario-fans verrassen door een enigszins gelijke game te geven die zowel retro als vernieuwend is. Een vast element in de Mario spellen zijn natuurlijk de gezellige achtergrondmuziekjes die evengoed weer in dit nieuwe deel terug te vinden is. Items die ook weer in dit deel te vinden zijn, zijn de mushrooms en schilden.

Toevoegingen aan New Super Mario Bros… Waar kan ik die vinden?

Om de Mario-fans nog meer te laten genieten heeft Nintendo er nog wat kleine, nieuwe dingetjes ingestopt. Mario heeft in dit deel nieuwe bewegingen gekregen, die voor nieuw avontuur zorgen.

Een nieuwe moves van Mario zijn de grondschok en de muursprong. Met de grondschok kan Mario nu vijanden pletten door zich met zijn kont op een vijand te laten vallen. Een ander voordeel is dat hij met deze move ook ?-blokjes leegschudden door erop te ploffen. De inhoud van de blokjes valt niet zoals gewoonlijk naar boven, maar met deze move zal de inhoud op de grond vallen. De muursprong dient voor hogere sprongen. Mario kan hiermee tegen de muur springen en zich via de muur afzetten, zodat de sprong twee keer zo hoog wordt. Dit lijdt ertoe dat Mario zich een verdieping hoger zal komen te bevinden. Deze moves zijn gelukkig niet de enige nieuwe snufjes. Mario beschikt nu ook over nieuwe power-ups: de megapaddestoelen, de minipaddestoelen en de blauwe schilden. De Megapaddestoelen zorgen ervoor dat Mario een reus wordt en hierdoor zal hij alle obstakels omver kunnen lopen. MegaMario is onverslaanbaar voor een tijd, totdat hij weer krimpt. De Minipaddestoelen zorgen ervoor dat Mario een heel klein mannetje wordt, waardoor Mario door kleine doorgangetjes kan lopen en hiermee nieuwe geheime plekken kan ontdekken. De Blauwe Schilden dienen om vijanden omver te kunnen lopen. Door zo’n schildsprint te trekken zal Mario zich in dit blauwe schild oprollen, waarmee hij dan een tegenstander omver kan kegelen. Als Mario geraakt wordt zonder dat hij bezig een schilsprintje te trekken, dan zal hij zijn schild verliezen.

Veel voegt Nintendo hier niet mee toe. Het zijn leuke extra’tjes, maar de echte Mario-fans zal het aan hun reet roesten. Ze willen gewoon een nieuw Mario deel, waarvan de gameplay gewoon ‘the same’ is. Een kleine toevoeging van deze items, is dat je met de Mini-/Mega-mushroom wel drie

Star Coins kunt vinden op de meest bizare plekken. Deze Star Coins geven jou de mogelijkheid om nieuwe parcours vrij te spelen. Je hebt vijf Star Coins nodig om één weg vrij te maken. Over het aantal levels is niet te klagen. De game bevat acht werelden die elk zo’n tien levels bevatten. Elke wereld kenmerkt zich door allemaal zijn eigen thema’s. Thema’zoals lava, sneeuw, bos en nog veel meer. Al deze verschillende werelden bevatten hun eigen unieke vijanden, zoals pirahna’s die uit ’t water springen, sneeuwmannen, bijlwerpende schildpadden enz. Elke keer bij het laatste level van de wereld aan te zijn gekomen zal je moeten vechten met Bowser Junior en/of Bowser om het volgende werelddeel te kunnen openen. Deze ‘tussen’ bazen/gevechten zijn gewoon te makkelijk voor woorden. Tijdens ’t spelen van deze game zal niemand last hebben van de moeilijkheidsgraad. De game zal ook vrij snel uit te spelen zijn, maar om dit te kunnen vermijden zou je alle Star Coins kunnen verzamelen. Als dit gebeurt is, zal je wel een tijdje bezig zijn geweest. Maar mensen zoals ik hebben niet de moed om dit te gaan uitvoeren en leggen dit spel in de kast nadat je Prinses Peach hebt bevrijdt.

De DS, wordt hij optimaal gebruikt?

Het unieke aan de Nintendo DS is natuurlijk het touchscreen. Of de

mogelijkheden van de Nintendo DS in deze game obtimaal gebruikt zijn durf ik eigenlijk geen uitspraak over te doen. Ik heb het gevoel dat dit niet het geval is, omdat je het onderste scherm alleen gebruikt bij de Minigames. Het grote voordeel van de Nintendo DS is dat je hierdoor op het bovenste scherm een open locatie ziet waar je op dat moment met Mario aan ’t knokken bent. Op het onderste scherm zijn het aantal behaalde Star Coins te zien en je ziet een klein plattergrondje, waarop te zien is waar jij je in het level bevindt. Maar de bedoeling van Nintendo was natuurlijk ook niet om de mogelijkheden van de NDS goed te kunnen benutten. Het ging Nintendo erom dat de fans een nieuw en kleurrijk Mario deel kregen dat was gebaseerd op de goeie oude tijd, toen Mario net het licht zag.

Goede toevoegingen? Zijn die er dan?

Het grote pluspunt van de game, die je in de vorige delen niet zag zijn de Minigames. Veel ervan zijn helaas rechtsstreeks gekopieerd vanuit Super MArio 64 DS, maar er zitten toch wat nieuwe/leuke minispelletjes tussen. Eén van mijn favoriete is het sneeuwballen gooien met Yoshi. Dit doe je door met je stuck over het onderste scherm te bewegen waardoor Yoshi sneeuwballen zal gooien naar de tegenstander.

Een ander voordeel van deze minigames is de Multiplayer-mode. Je hebt hiervoor maar één New Super Mario Bros. exemplaar nodig en je kan aan de slag. Je speelt hierbij tegen elkaar bij Mario vs. Luigi. De bedoeling is om als eerste een vooraf ingesteld aantal Star Coins te pakken te krijgen. Dit verveelt snel, maar is toch een leuke toevoeging! Dit nieuwe deel van Mario heeft mij niet geraakt. De game vond ik leuk, maar het probleem was dat de game te kort was en dat er voor mij te weinig was toegevoegd aan deze nieuwe titel. De bedoeling van Nintendo was natuurlijk om de goede oude gameplay te verwerken in een nieuw verhaal en dat is goed gelukt.

Conclusie en beoordeling

None

De Mario-fans hebben lang moeten wachten, maar dan hebben ze ook wat in huis zeg! Dit nieuwe deel heeft zich geïnspireerd op de gameplay van de vorige delen. De graphics zien er ondanks de minimale mogelijkheden van de Nintendo DS toch goed uit en de sound van deze game zorgt ervoor dat deze game nog wat leuker wordt. Als je al niet van Italiaanse snorremansjes hield, laat deze game dan maar voor wat ’t is. Voor de echte Mario-fans is dit zeker een aanrader, omdat dit een oude Mario-game is die in een nieuw jasje is gestoken!
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Goede oude Gameplay
 • Sound & Graphics
 • Aparte Mariostijl
 • Minigames
 • Minpunten
 • Weinig toevoegingen
 • Multiplayer
 • Te snel uitgespeeld

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zou wel vet zijn!

 • Heb ik hem toch liever voor de DS.

 • De DS-versie is iig wel gaaf.

 • Als ze nou een engine maken waarmee je met minimale aanpassingen een spel kan downgraden naar ds voor wii, zodat de wii versie er ook echt uit ziet als een wii game en de ds versie als een goeie ds versie, inplaats van dat beide spellen er uit zien als mooie ds spellen

 • Lol, Quarterman is weer eens uit zijn nek aan het lullen.

 • Zonde dat zo'n mooie game reeks alleen (heb uiterst genoten van DQ8 op de ps2) op de DS uitkomt, of dan misschien op de wii?!

  Roept toch beperkingen op en had graag gezien wat het geworden was als ie voor de PS3 was ontwikkeld!?!

 • Laten we hopen van wel :)

  Hoezo beperking Bjornbeijer?

  Wii heeft ook genoeg potentie om goede games te laten draaien.

 • DQ zag er nooit geweldig uit.

  Hell op de PS2 zag het er vaak uit als een Snesgame. ( op de battles na)

  Het verhaallijn en de oldschool gameplay maken dit spel een topgame.

 • Waarom staat dit nieuws bij de DS?

 • Gaat dus gewoon om een spin-off van het hoofddeel op de DS. Net zoals Final Fantasy chronicles dat was van de main serie.

 • Vraag me idd af of dit wel het \"echte\" deel IX is.

  Dat verschijnt op de ds, en dit is dan een spin off ofzo?

  Vage boel, ik houd em echter wel in de gaten. :)

 • dragon quest 8 was ook erg goed :) ken deze niet, zal ook wel vet zijn :)

 • Had hem liever op de PS3 gezien.

 • Hell op de PS2 zag het er vaak uit als een Snesgame. ( op de battles na)

  Wij hebben blijkbaar een andere Dragon Quest VIII gespeeld…  Had hem liever op de PS3 gezien.

  Eens, en het is jammer dat de evolutie niet wordt doorgezet met dit nieuwe deel, maar ik heb er volle vertrouwen in dat het een topspel gaat worden.


 • DQ zag er nooit geweldig uit.

  Hell op de PS2 zag het er vaak uit als een Snesgame. ( op de battles na)

  Het verhaallijn en de oldschool gameplay maken dit spel een topgame.  Heb je ooit wel eens DQVIII gespeeld kerel? DQVIII is een van de mooiste PS2 games, als hetzelfde niveau op de Wii gehaald word ben ik zeer tevreden. Maar het verhaal stelt nou niet echt veel voor ofzo, gelukkig maken de gameplay en sfeer dat helemaal goed. Maar naar DQIX vooruitkijken voor de verhaallijn doe ik zeker niet.


 • Liever op de handheld. Als ik 'm uberhaupt koop. Ben een beetje klaar met Square-Enix.

 • Ik heb liever een solo console versie dan dit.

  Maar de DS versie wordt zeker leuk en ga ik ook zeker halen!

 • Ik heb nog nooit een DQ spel gespeeld, het heeft me nooit echt aangetrokken. Die \"Pollux Engine\" klinkt overigens wel interessant om andere games mee aan te drijven.

 • ah meh.. de crystal chronicles versie van de wii ziet er vrijwel perfect hetzelfde uit als de ds versie das gewoon DOM

  als ze dta met dit spel ook doen vind ik het maar goekoop en ga ik hem niet halen oke gameplay is belangrijk maar het mag er op en console dan nog wel beter uit zien als op en handheld buiten de resolutie om

 • Hell op de PS2 zag het er vaak uit als een Snesgame. ( op de battles na)

  Herhaal dat nog eens? o_O

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren