1. Grand Theft Auto 3 (PS2)

Grand Theft Auto 3 (PS2)

Welcome in the City of crimes.

Op het ene moment zit je in een arrestantenbus en BOEM, zo sta je na een heftige explosie in je boevenpakje midden op straat in Liberty City (L.C.) Samen met een medegevangene genaamd 8-Ball (lees Eightball), die waarschijnlijk het brein is van deze miraculeuze ontsnapping. 8-ball brengt je naar een savehouse en het spel kan beginnen.

Tommy Vercetti, zo heet de hoofdrolspeler van dit misdadig goede spel. Mr Vercetti beschikt niet over een afgeronde HBO studie of universitaire graad in de wetenschap. Nee, Tommy Vercetti is afgestudeerd in de criminaliteit. Dat hij zijn weg uitstekend weet te vinden op het criminele pad zul je dan ook snel ervaren.

Op zoek naar werk.

Nu sta je daar met je goede gedrag. Zonder werk, zonder C.V. helemaal niets. Gelukkig heb je via 8-ball het adres gekregen van een duistere nachtclub 3 blokken verderop in de rosse buurt. Deze club is eigendom van Luigi Leone, lid van de plaatselijke maffia. Luigi heeft wel een paar klusjes voor je, en zodoende rol je langzaam in "het circuit". In het begin krijg je rotklusjes waaronder het rondrijden van Luigi's vriendinnetje, maar naar mate je meer vertrouwen wint krijg je vanzelf de echte klussen zoals afpersen en afrekenen. Niet alleen de maffia is actief in Liberty City. De stad is immers een mengeling van diverse etnische groepen en elk daarvan heeft zijn eigen vertegenwoordiger in de onderwereld. Hard werken loont. Naar mate je reputatie beter wordt volgen de aanbiedingen vanuit andere organisaties.

Uiteindelijk is het doel dan ook om iedereen tegen elkaar uit te spelen.

Mission accomplished?

Om dit doel te realiseren zul je missies moeten voltooien. Deze missies volgen zich over het algemeen chronologisch op. Met dien verstande dat je regelmatig keuzes hebt uit meerdere missies bij verschillende bazen. De missies zijn zeer gevarieerd. Taaie missies waar je bijvoorbeeld binnen een gestelde tijd meerdere bolides moet stelen en afleveren wisselen af met eenvoudigere missies waar je slechts als doel hebt om bepaalde personen uit de weg te ruimen.

De missies zijn over het algemeen goed te doen. Let wel, er zitten een paar tussen waarbij je een beroep moet doen op al je vaardigheden. Regelmatig saven in verband met niet gehaalde missies (dus overnieuw) raad ik dan ook aan.

Vrijheid blijheid.

Nu komt het allermooiste van dit spel. De ultieme vrijheid. Liberty City is opgedeeld in 3 delen. Je begint in het stadsdeel welke bestaat uit de havens, de rosse buurt en het bedrijven terrein. Naar mate je meer missies voltooid kun je vanzelf de andere 2 stadsdelen bereiken. Deze bestaat uit het zakencentrum en het stadsdeel waar de villawijk en de luchthaven ligt. Uiteindelijk kan je zo'n beetje elk deeltje van L.C. bereiken te voet, met de auto of zelfs per boot. Klinkt misschien niet zo heel bijzonder, tenzij je de vrijheid hebt om te pas en te onpas auto's te stelen en boten op crimineel bruikleen mee te nemen. Of nog gekker. Mensen beroven van hun zuur verdiende centen. Voor dit laatste zijn allerlei methodes beschikbaar. Zo kun je er voor kiezen om je slachtoffer met een enkele vuistslag of trap naar de grond te brengen of je kunt hem volpompen met lood en levenloos achterlaten. Kortom niets is te gek in Liberty City. Let wel, de LCPD is op elke straathoek aanwezig en zal er alles aan doen om de straten schoon te houden van crimineel tuig. Een van de risico's van het vak is dat je zo nu en dan door justitie gezocht wordt. Met 1 ster achter je naam sta je onder observatie van de wijkagent, met 5 sterren rukt de FBI uit om je aan je activiteiten een eind te maken.

Wagens en wapens.

Een zeer groot pluspunt van het spel is de variatie. Het wagenpark in LC is zeer uitgebreid. Cabrio's, bolides, pick-ups, MPV's, touringcars, noem maar op, het rijd wel rond. Het leuke is dat elke auto zijn eigen rijeigenschappen heeft. Een touringcar trek op als een slak en is totaal niet geschikt om de politie ontvluchten. Een sportwagen daarentegen is uitermate geschikt om menig politieauto achter je laten.

Ook het aantal wapens waarover je kunt beschikken is vrij uitgebreid. Uzi's, AK's, sniperrifle's en nog veel meer kun je vinden in L.C. Hiervoor moet je wel naar de plaatselijke wapenwinkel, of wellicht vind je iets moois in een van de vele donkere plekken in de stad.

Eindeloos leuk.

Naast de Lineaire missies beschikt GTA 3 over vele zogenaamde side-missies. Missies die onafhankelijk van het verhaal te spelen zijn. Deze bestaan uit bijvoorbeeld illegale straatraces, rampage-missions (zoveel mogelijk slachtoffers maken in een bepaalde tijd) of missies die je bijvoorbeeld met Politie-, brandweerauto's, taxi's en ambulances kan spelen. Genoeg te doen als je geen in zin hebt om je uit de naad te werken voor de maffia, yakuza of het Colombiaanse kartel.

Conclusie en beoordeling

None

Voor mij is GTA 3 een absolute topper die je zelfs voor een replay uit de kast zal halen. De graphics zijn uitstekend, de besturing went snel, de missies zijn leuk en gevarieerd en het allermooiste, je kunt je lekker misdragen zonder dat je daarvoor moet voorkomen in het echte leven. Er zullen net zoveel gamers zijn als ik die nog geen geld hebben voor een PS3. Als je deze titel nog niet hebt dan raad ik je aan om 20 euro te pinnen en deze klassieker in huis te halen. Weinig geld voor veel speelplezier.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Graphics, vrijheid, varierende missies
 • Minpunten
 • Besturing is soms wat vervelend. Vooral wanneer de politie op je hielen zit.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • edit snap niet hoe je moet stemmen

  edit snap het al

  heb ook fifa 09 gekozen, omdat ik die gewoon boeiender dan topspin vindt

 • Tsja, Top Spin 3 en Fifa zijn toch wel de toppers uit de rij. Toch maar Fifa vanwege de online modus.

 • fifa 09!

 • En ook dit jaar weet FIFA weer de lat iets hoger te leggen met '09. Mijn stem gaat naar FIFA :)

 • Ik wil uit principe gewoon niet op Fifa stemmen, maar omdat de rest ook niks voor mij is, misschien toch maar… of toch shaun white?

 • Vind FIFA 09 en top spin 3 wel vette games.

 • FIFA 09, beste voetbalgame tot nu toe

  hopelijk kunnen we nog meer verwachten

 • FIFA 09 en Topspin 3 zijn veruit de 2 beste, heb toch maar op FIFA gestemd.

 • Ik mis Nba 2K9..Dan toch maar voor Fifa 09.

 • Ik ben zeker wel voor Fifa 09, ook al is Top Spin 3 ook niet slecht.

 • Shaun White Snowboarding krijgt mijn stem.

  Vind voetbalgames nooit zoveel aan, en tennis ook niet, dus dan blijft er weinig over. :P

 • Ik mis Nba 2K9..Dan toch maar voor Fifa 09.  ²

 • FIFA 09!

 • Fifa 09 :D

 • Shaun White Snowboarding is wel aardig, en voetbalgames vind ik niet zo leuk.

 • FIFA 09, met kop en schouders. Uitleg lijkt mij verder niet nodig.

 • FIFA 09, ik houd van voetbalgames en FIFA is dit jaar beter dan ooit.

 • Fifa 09!

  Het blijft gewoon de meester van de voetbalgames (en het realisme)!

 • fia dat is gewoon de beste

 • Ja het is eigenlijk Fifa, maar stem op PES, gewoon omdat ik het lekkerder vind spelen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren