1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

20 maart, 2006. The Elder Scrolls IV: Oblivion verschijnt in de winkels. Binnen een dag verschijnen de eerste recensies van gebruikers op het internet met daarop allemaal dezelfde mening: Oblivion is DE game van 2006. Dat werd het ook, in ieder geval in de categorie van RPG games. Geen wonder, want Oblivion heeft in 1 jaar tijd vele harten veroverd onder de gamers. Dit kwam onder andere door de immense spelwereld, de uitgebreide gameplay, de sublieme graphics en de ruim 200 uur aan speeltijd. Ter ere van de verjaardag van een van de beste games van 2006, is dit een jubileumrecensie ter ere van de beste RPG tot nu toe: The Elder Scrolls IV Oblivion

Het spel

Oblivion is uitgebreide actie- RPG, waarin je je eigen gang kan gaan in de reusachtige spelwereld. In dit spel mag je alles, maar moet je niks. Je kunt letterlijk doen waar je zin in hebt. Speel jij de vrome held braaf quests oplost en mensen in de problemen helpt? Of ben jij liever die gluiperd die s'nachts bij mensen inbreekt, hun spullen wegkaapt, en die gaat verkopen voor een lekker zakcentje? Dat beslis jij. En heb je in geen van beiden zin, dan pak je je paard en ga je de wildernis in, op zoek naar avontuur. En dat krijg je ook, want ook buiten de realistische steden valt er genoeg te beleven. Je word onderweg bijvoorbeeld aangevallen door wolven, beren en imps, maar ook word je regelmatig overvallen door struikrovers, die je geld of je leven eisen. En als je op reis gaat zul je ook vast en zeker een van de 200 kerkers en grotten tegenkomen die her en der verspreid liggen over de spelwereld. Anders kun je in de Imperial city (de hoofdstad) nog altijd ridders en monsters verslaan in de Arena, klusjes opknappen voor de verschillende guilds in het spel of natuurlijk de verschillende quests onder handen nemen. It's your life!!!

Je personage

Zoals bij elke Elder Scrolls game, begin je hier ook weer in de cel. Hier moet jij je eigen personage maakt, met zijn eigen ras, uiterlijk en vaardigheden. Dit maken van je eigen personage is al zo ongelooflijk uitgebreid dat je al meteen ziet welke klasse dit spel heeft. Eerst moet je je eigen ras kiezen. Dit is voor ieder mens anders, aangezien de ene de mentaliteit ''niet zeuren, maar hakken'' heeft, terwijl de ander zijn monster het liefst doodt met een paar dodelijke spreuken. De klassen zijn allemaal gelijk verdeeld, zodat je niet van een ras het meeste voordeel hebt. Elk ras heeft zo'n zijn eigen voordeel. Ook hebben de klassen invloed op je uiterlijk. Zo heeft een Khajiit het uiterlijk van een tijger, en is dit ras snel, behendig en lenig en heeft een Nord lang haar en is van nature een goede strijder. Na het kiezen van een ras bepaal je het uiterlijk Van je neusvleugels tot je jukbeenderen, je kunt het allemaal aanpassen zoals jij wilt. Dan moet je na een tijdje je sterrenbeeld kiezen, wat ook weer zorgt voor extra vaardigheden.

Het verhaal

Na het kiezen van je uiterlijk gaat de celdeur open en komt de keizer naar binnen, die beweerd dat hij jou in een droom heeft gezien en zegt dat jij de uitverkorene bent. Na deze ontmoeting krijg je een tutorial voorgeschoteld, waarin de keizer word vermoord en jij zijn erfgenaam moet zoeken om de poorten van Oblivion dicht te doen, en zo het kwaad uit Cyrodiil te drijven. Het standaard verhaal, zou je denken, wat inderdaad waar is, maar wat in deze game goed is uitgewerkt. De hoofdquest is uitgebreid en zul je zeker een paar uurtjes mee bezig zijn. En heb je de hoofdquest gehaald, dan heb je de tientallen sidequests nog. Mocht je geen zin hebben om een quest te doen, dan ga je je eigen gang. Je hoeft je dus geen seconde te vervelen in Oblivion.

De graphics

In 1 woord: adembenemend. Als je een goede videokaart in je PC hebt hangen kun je de vlinders zien vliegen, de struiken zien meewuiven met de wind en het water rustig zien stromen. Zo zul je, als je langs een lantaarn loopt, je schaduw zien meegaan over de grond. Ook zien de gezichtsuitdrukkingen er superrealistisch uit. Je ziet gelijk in welk humeur die persoon is. Mensen die aan het werk zijn, hebben een chagrijnige kop en zullen je afsnauwen, terwijl mensen die een wandelingetje aan het maken zijn je vriendelijk te woord zullen staan. Ook is de overgang van dag naar nacht goed uitgewerkt. Het begint met schemeren, met mooie roze en rode wolken, naar het donker. Ook weerseffecten zoals zon, regen en sneeuw zijn schitterend uitgewerkt. Ook is het geluid in deze game erg goed uitgewerkt. De achtergrond muziekjes passen bij de omgeving en ook zijn alle stemmen in deze game ingesproken. De stemmen komen een beetje ongeïnteresseerd over, maar aangezien er voor 100 uur aan stemmen in deze game zitten, hebben we daar eigenlijk niks over te klagen. Ook heb je nog nooit zo ver kunnen kijken in een game. Je zult de andere kant van een vallei met gemak kunnen zien.

In Oblivion kun je kiezen tussen een first-person en een third-person zicht. Het spel is ontworpen als first-person RPG, en dat is te merken ook, want de third-person is ronduit slecht. Bij het vechten heb je geen crosshair, de camera draait steeds weg zodat je jezelf steeds kwijt bent, de animaties van je personage zijn bagger en de keren dat je voeten de grond raken zijn zeldzaam. Het is alleen handig als je paardrijdt, voor de rest is het mij een raadsel hoe ze dit in zo’n topgame gedaan hebben. Maar als je weer hebt overschakelt naar de first-person kun je weer op je gemak en overzichtelijk de wereld gaan verkennen.

De gameplay

De gameplay is als de game, uitgebreid. Zo beweegt elk monster op zijn eigen manier; zombie’s loopt een beetje houterig rond, terwijl een wolf je soepel naar je strot grijpt. De AI van de wezens in Oblivion is vrij goed. Zo leiden mensen in een dorp hun eigen leven. Ze slapen, gaan naar de kroeg, maken een ommetje en kletsen met dorpbewoners. Als je dit kletsen afluistert is het mogelijk dat je iets interessants hoort, waar je een nieuwe quest van kunt maken. Natuurlijk is het mogelijk om met mensen te communiceren, dit doe je door te praten met elkaar (een mop vertellen of een compliment geven), of door omkoping. De gezichtuitdrukkingen zijn erg realistisch gemaakt, waardoor je gelijk ziet of je mop het gewenste effect heeft gehad. Zo bouw je relatie punten op, wat handig is als je een mooie deal wilt maken of je informatie wilt lospeuteren uit de persoon. In het begin is deze optie een beetje ingewikkeld, maar als door hebt hoe-en-wat is er verder weinig aan te snappen. Verder is er, in tegenstelling tot voorganger Morrowind, een fast-travel mode aan het spel toegevoegd, wat ontzettend handig is als je lange afstanden moet overbruggen. Wel zul je grotten en kerkers zelf moeten ontdekken voor je er naar kan fast-travelen. Dan het vechtsysteem. Het vechtsysteem zit nogal simpel in elkaar. Linkermuisknop is uithalen met je wapen, rechtermuisknop is een aanval blokkeren en linkermuisknop inhouden voor een krachtaanval. De truc krijg je vrij snel onder de knie (blokken zodat je vijand even verdoofd is, uithalen, en weer blokken). In het begin is het vrij eentonig, maar later in de game, als je beter wordt in het vechten, zul je speciale moves tot je beschikking krijgen. Het beter worden in je vaardigheden is sowieso een belangrijk doel in dit spel. Je hebt 30 vaardigheden die te verbeteren zijn in deze game waaronder sluipen, alchemie en handelen.

Zelfs in de beste games zitten bugs, dus ook in Oblivion, al zijn ze peanuts als je ze opweegt tegen de mogelijkheden die het spel bezit. Zo heeft een ridder in de arena wel is de neiging om tegen een pilaar aan te lopen en blijven mensen in het dorp soms minutenlang doelloos op een punt staan. Ook wil de omgeving wel is haperen, vooral als je aan het paardrijden bent en de laadtijden zijn wat aan de lange kant. Natuurlijk zijn deze dingen amper het vermelden waard, en kun je het zien als tol voor de zware, grafische kracht.

Conclusie en beoordeling

Om de verjaardag van TES IV: Oblivion te vieren. Na 1 jaar is het spel nog net zo populair als bij de release. Dat komt natuurlijk door de uitgebreide spelwereld, oneindige mogelijkheden en oogverblindende graphics. De kleine bugs vallen je amper op, en daarom mag dit spel terecht worden uitgeroepen als RPG van 2006. Proost Bethesda, op jullie mooiste game ooit. Dat jullie nog lang door mogen gaan.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Gigantische wereld
 • Super uitgebreid
 • Alles kan, niets hoeft
 • Graphics
 • uur aan gameplay
 • Na precies 1 jaar nog razend populair
 • Minpunten
 • Third-person
 • Framerate laat het soms afweten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Heb me toch het meeste vermaakt met GT5: Prologue, die was online meer dan prima te pruimen.

 • Voor mij Motorstorm, heb net 2 weken een ps3 met deze game en ik vind de game echt supertof.

 • Burnout Paradise. De game is een ware hemel voor iemand die lekker veel te doen wil hebben in een racegame!

 • Burnout Paradise is voor mij de ultieme racegame. Deze keus is dus snel gemaakt.

 • Pure hoort toch wel in dit rijtje !

 • gran turismo 5 denk k tog

 • Ja gran turismo 5 lijkt me echt zo mooi :)

 • GRID de grote flop, voor mij toch gewoon GT5P dit jaar.

 • Heb geen enkele game gespeeld, maar denk toch Gran Turismo.

 • Denk dat ik op burnout ga stemmen.

 • Grid, is zeker wel vet!

 • Motorstorm: Pacific Rift.  Zo heerlijk die offroad chaos :D

 • Grand Turismo!

 • Zeker Gran Turismo 5 Prologue. Qua kwaliteit een onovertroffen console rijsimulator.

 • Motorstorm Pacific Rift is voor mij de winnaar!!!!

 • Burnout Paradise! Wat heb ik me daar mee vermaakt. Nog steeds eigenlijk.

 • Midnight Club: Los Angeles denk ik

 • Ik heb Burnout en Midnight Club, 2 toffe games!

 • Grid is aardig vet.

 • Vraag: Hoe weet je wanneer je welk prijzenpakket kunt winnen?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren