1. SSX Blur (Wii)

SSX Blur (Wii)

Dinsdag, twee dagen voor de release nog. Ik kon niet meer wachten op SSX Blur: het probleem was dat ik nog twee dagen moest wachten tot hij in de winkels zou liggen. De telefoon rinkelde en ik nam op. Ik heb heel, heel, heel goed nieuws, hoorde ik aan de andere kant van de lijn. Wat is er dan zo heel, heel goed? SSX ligt al in de winkel (laat ik maar niet zeggen welke winkel…). Ik geloofde mijn oren niet en twee uurtjes later stond deze persoon bij mij voor de deur. Ik zette mijn Nintendo Wii aan en ’t avontuur kon beginnen.

De ontwikkelaars van deze game hebben deze game exclusief ontwikkeld voor de Nintendo Wii. Deze game laat de concurrentie ver achter zich en waarom dan wel: SSX is een serie die zich vooral richt op de fun, de snelheid en de vette trucs. SSX Blur maakt goed gebruik van alle besturingsmogelijkheden die de Nintendo Wii te bieden heeft en hierdoor zit ik veel meer in de game dan welk ander SSX-game dan ook. Deze game is ontwikkeld door EA Canada en uitgegeven door hoe kan ’t ook anders ‘Electronic Arts.’

De naam Nintendo Wii doet zich eer aan, omdat je lekker met zijn allen multiplayer kan doen tot wel 4 spelers.

EA heeft geprobeerd om de game hetzelfde principe te laten houden als de vorige SSX-games. Het eerste wat je opvalt is dat ze dit keer veel kleur aan de game gegeven hebben en dat de game een nogal cartoonish sfeertje heeft. Om de Wii controls onder de knie te krijgen hebben ze (zoals gewoonlijk bij een game) er een uitgebreide tutorial bij gedaan. In deze tutorial kom je alles te weten over de besturingen: Carven, Spins, Grabs, Uber-Tricks en nog meer idiote moves die je met dit spel kan maken. Na deze training heb je nog de keuze uit: Quick Play, Career & Multiplayer.

Quick Play: Een optie om even snel een potje te kunnen spelen of om even lekker te oefenen. Bij deze Quick Play heb je keuze uit: Slalom, Big Air, Half-Pipe, Race & Slopestyle.

Slalom: Een moeilijk spelletje, waarbij je om de vlaggetjes heen moet carven. Elk vlaggetje dat je mist, daar krijg je strafseconden voor. Dit is zo’n moeilijk onderdeel, dat ik de neiging had om zo langs de paaltjes te crossen en naar de finish te gaan.

Big Air & Half-Pipe: Een mode waarbij je extreme stunt kan maken. Bij Big Air kan je dit doen d.m.v. hoge heuvels, diepe dalen en veel obstakels. Bij de Half-Pipe doe je dit d.m.v. de Pipe zelf waar je snelheid kan maken en Uber-Tricks kan uitvoeren.

Race: Hierbij strijdt je tegen 5 andere tegenspelers en ’t doel is natuurlijk om zo snel mogelijk de eindstreep te halen. Moeilijk? Ja. Hoe kan je winnen? Trucs maken, waardoor je boost-balk vol zal lopen en dat kan je weer gebruiken om extra snelheid te krijgen.

Slopestyle: De bedoeling hiervan is om bij de beste drie te eindigen. Bij deze mode kan je alle vier de bovenstaande mogelijkheden kiezen en je speelt bij deze Slopestyle om de beurt.

Career: Dit is de algemene Single-Player mode en je begint hier op de eerste berg. In ’t begin heb je de mogelijkheid om je caracter, je ski’s/snowboard en parcours te kiezen. Tijdens ’t spelen is het de bedoeling om de overige twee bergen, meer dan tien caracters, vette Uber-Tricks en ski’s/snowboards vrij te spelen. Uiteindelijk heb je de Career-mode uitgespeelt als je alle tournaments gewonnen heb en als je al de bovenstaande dingen vrij hebt gespeeld. Je kunt meedoen aan tournaments, door eerst de parcours van de berg te winnen (door eerste te worden). Hiervoor krijg je dan geld, die je weer kan inzetten om mee te doen aan tounaments. Het nadeel van Career vind ik, dat je de drie bergen veel te snel kan vrijspelen en je de game eigenlijk al hebt uitgespeeld. De meeste tournaments die je speelt zijn namelijk dezelfde parcours die er op dezelfde berg te vinden zijn. Als je de drie bergen dus hebt vrijgespeeld, heb je de meeste banen al kunnen spelen voordat je aan je toernooi begint. Ondanks dit nadeel ben ik opperst tevreden met deze Single-Player mode en je kan hier aardig wat uurtjes mee doorbrengen, voordat je de hele Career-mode hebt uitgespeeld.

Multiplayer: Last but definitely not least is deze mode een erg leuk gebeuren als je de Career-mode hebt uitgespeeld en/of als je vrienden in de buurt hebt waarmee je een wedstrijd wil spelen om te laten zien hoe vet jou Uber-Tricks zijn. Een goed uitgewerkt concept is dat je naarmate je meer uitspeelt in de Career-mode, je steeds meer banen krijgt om Multiplayer op te spelen. Bij ’t begin van je snowboard- /ski- carrière heb je nog maar twee banen om op te scheuren, dat jou dus motiveert om de Career-mode uit te spelen.

Besturing: De nunchuck dient voor het carven (bewegen) op de grond. Om kleine aanpassingen te maken gebruik je je pookje. Als je een grote bocht moet maken om een berg of boom te ontwijken, dan is ’t de bedoeling om je hele nunchuck mee te bewegen. De Wii-remote zorgt voor de acties die je in de lucht maakt. Je zoeft van een berg, laat de A-knop los, en je geeft een zwaai naar links. Dit resulteert in een spin die je karakter maakt en die zal gelijk te zien zijn op je beeldscherm. Het probleem bij mij is dat je soms niet echt let op hoe dat je een stunt wil uitvoeren. Je springt de lucht in maar dan… je begint maar wat spastische beweging te maken om een zo stoer mogelijke stunt te kunnen maken. Het voordeel van deze besturing zijn zeker wel de Uber-Tricks. Om een Uber-Trick te maken moet je de A-knop indrukken en er zal dan een teken onderin je scherm verschijnen. Dit is bijv. een hartje en dan is het de bedoeling om met je controllers een hartje te tekenen. Zeer goed over nagedacht!

Sound and Graphics: De Graphics van de game zagen er naar mijn mening formidabel uit: je ziet de snelheid die je maakt met je boost-balk voortreffelijk, de stunts zijn er goed uit, de Uber-Trick die je hebt uitgevoerd (bijv. de Z) zie je met sterretjes boven je hoofd verschijnen en de omgeving is mooi, niet echt kleurrijk en vooral niks eraan is hetzelfde. Je hebt duizenden verschillende plekken om stunts uit te voeren en om King of the Hill te worden. De Sound sprak mij niet echt heel erg aan. Tijdens je race is de snelheid erg ‘belangrijk’ (zoals wordt vermeld in het instructieboekje). Des te meer stunts je uitvoert en des te hoger je boost-balk komt, des te sneller gaat de muziek. Volgens de makers van het spel is het de bedoeling dat je op de maat, trucs uitvoert. Het probleem is dat je tijdens het spelen niet veel op de muziek let en dat het niet veel uitmaakt of je nou op of naast de muziek je stunts uitvoert. Je krijgt volgens mij evenveel punten.

Conclusie en beoordeling

None

SSX Blur is zeker een van de beste game op de Wii tot nu toe. Waarom? Omdat de besturing goed is uitgevoerd, de Uber-Tricks en speed super tof is en je veel mogelijkheden hebt qua personages, parcours, ski’s/snowboards en speel-modes. Gamers die meer zitten te wachten op graphics, dan op vette gameplay dan zal ik deze game laten voor wat het is. Fanboys van Wii en goede gameplay: Ik raad jullie zeker aan om dit spel te kopen als jullie aan ’t twijfelen zijn! Deze game is gewoon goed! Besturing: 8 Gameplay: 8.5 Graphics: 7 Sound: 5
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Lang speelplezier
 • Gameplay
 • Uber-Trick & stunts.
 • Multiplayer (2 spelers)
 • Minpunten
 • Multiplayer 2 spelers maar.
 • Sound

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • <3 Het ziet er zo gruwelijk vet uit. Pff. Ik kan niet wachten op Q2 2009.

 • Njah, is het erg dat je om de 25+/- uur van dvd'tje moet wisselen xD

 • Tja, dit zal vaker voorkomen. Verder lijkt het mij toch niet zoveel werk om de zoveel uur een andere disc erin te doen.

 • Tja, bij een RPG boeit het niet zo. Nu alleen nog een hoesje waar op een normale manier 3 dvd's in passen.

 • Als een game op meerdere discs staat, dan komt dat meestal doordat er heel veel cutscenes in voorkomen.  Maar als je nu, dankzij de nieuwe functie van de NXE, alle 3 de discs op je harddisc instaleerd, kun je de game dan gewoon in één ruk door spelen, zonder discs te wisselen? (er hoeft immers alleen maar een game-disc ter herkenning in de drive te zitten).

  Niet dat je doorgaans een RPG in één ruk uitspeelt…


 • Ik snapte eigenlijk ook al niet waarom Blue Dragon op 3 DVD's uitkwam…

 • @ Obiebarca: vanwege die cutscenes dus. Lost Odyssey staat zoals vermeld op 4 dvd's en ook daar kwamen heel veel filmpjes in voor.

 • Holy smoke, drie discs ;S Dat is een game die je niet binnen een paar dagen uitspeeld =P

 • Deze game lijkt me echt heel tof. Laat maar komen!

 • hahaha xD lol best wel zielig. Kan me niet voorstellen dat MGS4 verschijnt op de xbox, zal ook wel op 4 schijfjes moeten dan. Wat gaat er wel niet met FF13 moeten gebeuren?? wow

 • Wat is er nu zielig aan, het is zielig dat jij zo reageer. Al zijn het 13 dvd wat boeit het om de 5/6 uur een dvdje wisselen echt erg zeg. En zowat dan instaleren we ze toch eerst op de harde schijf en dan geen wissel meer.

 • maakt toch niiks uit.

  hoe meer DVD´s hoe langer we van het spel kunnen genieten.

 • This one better be good…

 • Nu alleen nog een hoesje waar op een normale manier 3 dvd's in passen.

  Hoe bedoel je? Zo'n stack box als bij Blue Dragon werkte prima, bij Lost Odyssey werkte dit totaal niet doordat je de 4e disc op een schandalige manier in een papieren hoesje bijgeleverd werd. Daarom heb ik de Aziatische versie, die heeft heel netjes twee van die 2-disc klepjes waar je heel netjes je discs in kwijt kan, en het hoesje is ook nog eens prettig dik.  Maar goed, zo'n stack box werkt prima hoor. ;)


 • Ergens kijk ik zo gruwelijk veel uit naar deze game, maar anderzijds heb ik nog zat RPG's die ik verder moet spelen. Lost Odyssey, Chrono Trigger DS, Final Fantasy IV DS, Fallout 3 en Fable 2…. pffff, ik heb meer vrije tijd nodig.

 • De voor velen meest \"legendarische\" JRPG kwam op 3 schijven, geen haan die er naar kraaide.  Grappig dat sommigen hier moeten over zeuren. Vind je niks beter meer?

 • ik kan niet wachten op 2009!

 • Wisselen deden we al op de psx. Maar ik hoop nog steeds op een ps3 versie.

 • Gruwelijk kan niet wachten.

 • 'k zal u helpen duimen Legendary ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren