1. FIFA 07 (NGC)

FIFA 07 (NGC)

De oude Grieken hadden al veel verstand van de wereld. Ze wisten elk spiertje van ons lichaam vakkundig in een standbeeld te verwerken. Ze hebben de politiek uitgevonden. Toch wisten ze niet alles even goed. Zo dachten ze dat de wereld plat als een discus was, terwijl die later toch echt zo rond als een voetbal bleek te zijn. Vandaar waarschijnlijk dat zij discuswerpen als volkssport nummer één hadden, terwijl wij met z’n allen massaal uren kijken naar 22 mannen die achter een bal aan rennen. Tegenwoordig wordt discuswerpen door de meeste mensen alleen nog toegepast uit frustratie, na het spelen van een slechte game.

Dankzij vroegere FIFA games zijn mijn discusvaardigheden redelijk ontwikkeld. Meestal trakteerde ik deze schijfjes al snel op een enkele reis naar de prullenbak. Hoewel ik gezworen had nooit meer games van deze serie te kopen, ben ik kort geleden toch overstag gegaan. Nu zullen jullie je afvragen waarom ik dan toch FIFA07 heb gekocht in plaats van de nieuwste Pro Evolution Soccer. De reden is dat ik, als arme student, niet in staat ben om de huidige technologische ontwikkelingen bij te houden. Gevolg: ik ben blijven steken bij de Gamecube. En zoals jullie waarschijnlijk wel weten is er geen Pro Evo deel verschenen op de Cube. Om toch te kunnen voetballen, besloot ik de proef op de som te nemen en FIFA07 grijs te spelen.

Ik kan jullie verklappen: van grijs spelen is het niet helemaal gekomen. Dit kwam deels door tijdsgebrek vanwege mijn studie, maar vooral door kwaliteitsgebrek van FIFA07. Laat ik eerst de goede punten opnoemen, voordat ik duidelijk maak waarom FIFA07 geen goede aanschaf is. De besturing van FIFA07 is best geslaagd te noemen. Je hebt goede controle over de spelers, passen kan hard en zacht, je kunt hoge en lage voorzetten geven en trucjes zijn met een stick redelijk gemakkelijk te maken. Er zijn genoeg dingen te doen om tijden zoet te blijven. Vrijwel elke grote competitie is vertegenwoordigd, zelfs de eredivisie. Helaas laten onze helden van San Marco het afweten. Oranje schittert dus weer door afwezigheid. Waar de FIFA-serie om bekend staat zijn de mooie graphics. Ook FIFA07 ziet er weer schitterend uit, met spelers die realistisch bewegen. Helaas kunnen de graphics een aantal missers van FIFA niet wegpoetsen.

Iets waar ik mij enorm aan heb geërgerd is dat het wisselen van spelers erg stroef gaat. Soms wilde ik van speler wisselen om een opstomende tegenstander af te stoppen, maar weigerde het spel mijn commando uit te voeren. Hierdoor bleef ik met een speler lopen die al ruimschoots in het stof had gehapt en een meter of 10 achter de tegenstander aanhobbelde. Gevolg: onnodige goal tegen. Daarnaast lijkt het soms haast onmogelijk de keeper te passeren. Alleen op de keeper aflopen is totaal geen garantie om te scoren. Als je het voor elkaar hebt om de keeper te passeren dan is daar altijd nog het engeltje op de paal of lat die de bal wel tegen het houtwerk laat spatten. Want soms was het zo zuur dat ik in een tijdsbestek van enkele minuten meerdere keren (record: 12 keer in 1 wedstrijd van 8 minuten) paal en/of lat raakte.

Ik vertelde al eerder dat Oranje schittert door afwezigheid. Het is zelfs zo erg, dat in FIFA07 zelfs geen Oranje zit zónder de echte namen. Het Nederlands elftal zit gewoon niet in het spel! Behalve hieraan heb ik me nog veel meer gestoord aan het feit dat je tactieken niet kunt aanpassen. Je kunt kiezen uit een aantal systemen, maar dan kun je niet ook nog de positie van de spelers aanpassen. Je kunt dus niet je buitenspelers tegen de kalklijn laten kleven, of je spits tot eersteklas ballenwachter bombarderen. Je zult het moeten doen met een aantal vooraf ingestelde systemen.

Mijn grootste bezwaar is dat FIFA07 niet “fair” aanvoelt. Waar je bij Pro Evo altijd het gevoel hebt dat het je eigen schuld is als je een goal tegen krijgt of een levensgrote kans mist, blijft bij FIFA07 het gevoel achter dat het spel weer een trucje geflikt heeft. Zo lijkt er ook een wervelstorm rondom het veld te staan die ervoor zorgt dat alle ballen rond de zijlijn extra hard afremmen. Het is geen zaalvoetbal! En het is zo jammer dat hard met de bal rennen een stuk effectiever is dan mooi een bal rond tikken. Liverpool won toch echt met goed positiespel van Barcelona, en niet met keihard vanaf eigen helft met de bal te dribbelen tot aan de goal.

Conclusie en beoordeling

None

FIFA07 is een gemiste kans. De basis is goed: spelers staan vaak redelijk goed opgesteld om de tegenstander af te stoppen, en je kunt naar hartenlust aanvallen. Helaas is de keeper bijna onverslaanbaar, zijn corners dodelijker dan een slecht bereide kogelvis en zorgt de hand van God ervoor dat vele ballen onverklaarbaar in het veld blijven, in plaats van over de zijlijn te rollen. Hierdoor kan ik concluderen dat alleen Gamecube bezitters kunnen overwegen om dit spel te kopen, omdat zij geen Pro Evo kunnen krijgen. Anderen raad ik aan om vooral Pro Evo te halen, tenzij je extra oefening wilt in discuswerpen.
7,3
Score
73
Score: 75
  • Pluspunten
  • Graphics
  • Voetballen is mogelijk
  • Veel teams mét echte spelersnamen
  • Minpunten
  • Hand van God langs de zijlijn
  • Keepers bijna onverslaanbaar
  • Engeltje op de lat en paal
  • Oranje helemaal afwezig!
  • Tactieken niet aan te passen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren