1. R.O.S.E. Online (DL)

R.O.S.E. Online (DL)

Rose Online is een gratis MMORPG die via het internet kan worden gedownload. Het spel komt van dezelfde makers als Ragnarok Online. De BETA (testfase) van Rose Online is gestart in oktober 2004. Wat er allemaal te doen is in dit kleurrijke, nog steeds veel gespeelde cartoonachtige spel, lees je hier.

Het begin

ROSE staat voor Rush On Seven Episodes, alleen is developer Gravity niet verder gekomen dan drie planeten, namelijk Junon, Luna en Eldeon. De andere vier hebben wel namen gekregen, namelijk Skaaj, Herbarn, Karkia en Orlo, maar deze zijn nooit afgemaakt. Elke planeet bestaat uit meerdere gedeeltes. Je begint op Birth Island, een groen eilandje met twee elven, wat rondspringende beesten en normaal gezien andere mensen. Je krijgt een houten zwaard, wat beginners kleren en vier skills; Sit, Gather, Normal Attack en Trading. Je kunt, door met een elf te praten gelijk naar de “grote” wereld, maar het beste is om je eerste levels op Birth Island door te brengen. Elke keer je een level omhoog gaat, krijg je er wat skillpoints (SP), healt (HP) en mana (MP) bij. Een groot voordeel is dat als je de skill sit gebruikt, je HP en MP langzaam weer vol lopen. Handig na een gevecht, maar tijdens de wat grotere gevechten zul je toch echt moeten eten of potions gebruiken, maar hierover later meer.

Zodra jij vindt dat het tijd is om naar de grote wereld te gaan, kun je je door een elf laten teleporteren. Je start op de planeet Junon, om precies te zijn in Adventures Plain. Je bent hier heengebracht met de boot, waarop een aantal NPC’s (non-playable characters) staan. Je krijgt enkele gratis skills, waaronder de skill party. Hiermee kun je meerdere mensen uitnodigen om samen te vechten. Hoe meer monsters je doodt, hoe hoger het partylevel wordt, en des te meer mensen je kunt toevoegen aan de party, waar overigens wel een maximaal aan zit. Party’s zijn ook leuk om met vrienden of bekenden te doen. Vrienden en bekenden kun je toevoegen via de knop Community in het Menu. Wanneer ze je verzoek geaccepteerd hebben kun je met elkaar chatten door middel van berichten naar elkaar te sturen.

Een job kiezen

Zodra je level tien bereikt hebt, kun je je eerste job kiezen. Over de eerste tien levels doet een beginnende speler ongeveer twee tot drie uur, terwijl iemand die het spel al goed kent het in ongeveer een uur haalt. Je krijgt overigens niet voor niets je eerste job, je zult er wel wat voor moeten doen. Warren, een al wat oudere man in Zant, een ander deel van Junon, heeft de eerste quest voor je. Hierin zul je, afhankelijk van je job, een aantal monsters moeten doden en met wat NPC’s praten. Voor de quest begint krijg je de keuze uit vier jobs, namelijk: Soldier, Muse, Hawker en Dealer. Een soldier is een vechter en doet veel schade met zwaarden, bijlen of speren. Een Muse heeft magische krachten waarmee je jezelf of andere mensen healt kunt geven en tijdelijk sterker kunt maken, dit wordt buffen genoemd. Een hawker kan hard rennen en doet de meeste schade met een pijl en boog of met klauwen, en een dealer verdient zijn Experience points (EXP) door het sterker maken van items (craften) of door monsters te doden met een geweer.

Zodra de quest, die meestal niet al te lang duurt klaar is, heb je je eerste job. Elke job heeft een NPC waar skills kunnen worden gekocht. Skills, en andere voorwerpen koop je met de geldeenheid Zulie. Zodra je een monster doodt kan het een item laten vallen. Dit kan bijvoorbeeld een wapen zijn, maar ook kleren of eten. Deze kun je weer doorverkopen aan NPC’s, die hiervoor Zulie’s betalen. Je kunt het ook aan andere spelers verkopen door met de skill Vending een winkeltje neer te zetten, en de te verkopen voorwerpen zelf een prijs te geven. Handig als je even gaat eten of aan de telefoon bent, aangezien de meeste mensen toch een wat hogere prijs betalen dan de NPC’s. Zo kun je ook van andere mensen spullen over kopen, en deze zelf gebruiken of voor een wat hogere prijs door verkopen.

Om terug te komen op de skills, deze zijn verdeeld in drie categorieën. Je hebt Basic Skills, dit zijn de skills die je automatisch gekregen hebt. Er zijn Active Skills, deze kun je kopen bij meerdere NPC’s. Active Skills kunnen worden gebruikt tijdens het vechten, craften, buffen of healen. En tot slot de Passive skills, deze zijn meestal nodig om Active Skills te upgraden, waarvoor Skill Points zijn vereist. Elke job heeft zijn eigen skills. De skills kunnen worden geupgrade tot level tien. Hierna is een tweede job nodig, waarvoor je minimaal level 70 moet zijn.

De main quest, karts en planeten

Rose Online bevat, naast vele side-quests, ook een main quest. Deze kun je starten als je aankomt in Adventures Plain. Een minimum level is er niet, aangezien je in het begin van de quest enkel wat rond hoeft te lopen. Het begint erg makkelijk: Er zijn twee NPC’s vergiftigd, en hiervoor moet jij een tegengif maken. Hiervoor moet je tien pompoenen doden. Met de zaden uit de pompoenen maak je een tegengif. Deze geef je aan de NPC’s en van Myad, de starter van de main quest, krijg je een kleine beloning. Zo zul je in de hele main quest veel moeten vechten, maar ook erg veel moeten lopen. Wel worden de beloningen na het voltooien van een opdracht steeds beter. De ene keer krijg je Exp, de andere keer voorwerpen. De main quest is overigens nooit afgemaakt. Hij eindigt op de planeet Luna, waar je met een NPC genaamd Reffrey moet praten. Het probleem is dat deze NPC niet in het spel zit, dus hier zul je niet verder kunnen.

Maar geen probleem, er is nog genoeg te doen. Zo kun je in level 50 een quest starten om een kart te kunnen rijden. Hiervoor moet je drie scrolls (brieven) weg zien te werken door een soort van mijnwerkers te doden. Deze quest kan een uur duren, maar ook tientallen uren. Zodra je de drie scrolls hebt weggewerkt krijg je er een nieuwe skill bij: Cart Driving. Bij een NPC genaamd Mildun kun je onderdelen voor een kart kopen. Om een kart te kunnen rijden heb je een body, wielen en een motor nodig. Deze zijn behoorlijk duur, maar als je ze eenmaal hebt kun je snel over de planeten scheuren. Om op de tweede planeet te komen heb je een minimum level van 41 nodig. Zodra je dit hebt kun je, na het betalen van 5000 Zulie, via een vliegende boot naar de sneeuwplaneet Luna. Op deze planeet zijn vele nieuwe NPC’s, monsters en voorwerpen. De derde en laatste planeet in Rose heet Eldeon. Om naar deze jungle te kunnen dien je minimaal level 90 te zijn. Hoewel Eldeon er in het begin aardig uitziet, zul je al gauw merken dat er op deze planeet niet veel te beleven is. De meeste NPC’s zeggen niets, je kunt maar naar 2 andere delen en sommige stukken zijn nog helemaal niet afgemaakt. Wel zijn er genoeg monsters om tegen te vechten. Zo zijn er zelfs monsters die alleen zichtbaar worden als ze je aanvallen.

Hackers en resets

Rose Online heeft twee heel grote problemen: Hackers en resets. Vanaf de BETA zit het al vol met hackers. Zo zijn er hacks om heel veel spullen te krijgen, hacks om miljoenen zulie op de grond te gooien maar ook grotere hacks waarmee je een hele server kan crashen. Hoewel de servers maandelijks (en soms wekelijks) worden onderhouden, is er in de meeste versies nog niets tegen gedaan. Wel zijn er versies waar het programma Gameguard inzit. Deze houdt de meeste hacks tegen. Zo is er een tijd geweest waar de servers van Rose Online elke dag DDoS aanvallen hadden. Omdat de servers weken lang down waren, besloten de admins alles te resetten. Onschuldige mensen waren dus de dupe geworden van de hacks, en moesten helemaal opnieuw beginnen. Je houdt de eerder gemaakt characters (de “poppetjes” waar je mee speelt) wel, alleen ben je al je geld, voorwerpen, skills en job kwijt. Nogal vervelend dus als je er tientallen, of meestal zelfs honderden uren hebt ingestoken.

Conclusie en beoordeling

Rose Online is naar mijn mening een erg goede MMORPG. Ik heb er honderden uren ingestoken en heb meerdere second jobs gehaald. Ik ben uiteindelijk gestopt met het spelen omdat ik meerdere keren alles ben kwijtgeraakt met resets, en geen zin heb om weer alles kwijt te raken. Misschien dat ik weer verder ga als er geen resets meer komen, maar de komende tijd ga ik het niet meer spelen. Wel vind ik dat Gravity er wat meer tijd in mocht steken om de “Seven Episodes” af te maken, in plaats van twee en een beetje. Ook is het erg jammer dat er veel mensen hacks gebruiken waardoor de servers vaak down zijn en gereset worden, hopelijk wordt dit in de toekomst verbeterd.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Mooie, kleurrijke wereld
 • Erg verslavend
 • Veel monsters en items
 • Minpunten
 • Vier missende planeten
 • Hackers en resets

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk ga eens kijken

 • ow, kom er eens kijken… ow nee da's al voorbij inmiddels ;).  Leuk, Sonic voor niks spelen!

 • Ik heb me eigen verleden week al aangemeld best wel leuk.

 • maar er zijn ook spellen waarvoor je moet betalen

  Lame…

 • ga maar eens een keer kijken als ik me verveel.

 • Misschien iets voor een saaie vakantiedag.

 • ga ik toch eens proberen

 • Quote:maar er zijn ook spellen waarvoor je moet betalen

  Lame…  Idd… Voor zulke games nog betalen.. -.-' • Doet 't niet?

 • lol, ik had uiteraard toch al een Sega-pass, dus kon ik meteen beginnen ;)

 • Wel een leuke site, alleen jammer dat je (nog) geen Sonic The Hedgehog kan spelen…

 • Leuk van SEGA. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren