1. Beyond Good & Evil (NGC)

Beyond Good & Evil (NGC)

Stille wateren hebben diepe gronden. Een spreekwoord dat ik aan mijn laars lap. Want volgens enkele mensen heb ik de diepgang van een banaan en dat zou een understatement zijn. Echter, ik heb wel degelijk diepe gronden, zo filosofeer ook ik wel eens over perfectie. Perfectie in games welteverstaan; naar mijn mening zijn er een paar spellen die hier héél dichtbij zijn gekomen. Toppers van formaat welke al klassiekers waren nog voordat ze uitkwamen. Ikzelf doel dan op Phoenix Wright: Ace Attorney of op The Elder Scrolls IV: Oblivion. Tevens fantaseer ik dan over de gigantische kwalitieit van Beyond Good & Evil, een titel die niet veel kopers vond, maar kwalitatief tot grote hoogten heeft weten te reiken.

De reden waarom de game geen kassucces geworden is, is waarschijnlijk het feit dat het spel niet de uitstraling van een topper heeft. Een kortharige dame die woont en werkt in een weeshuis welke gevuld is met ouderloze geiten en ander gespuis, spreekt immers niet echt tot de verbeelding. Echter, de verhaallijn in Beyond Good & Evil is werkelijk subliem. De planeet waarop de game zich afspeelt heet Hillys, een planeet die wordt geteisterd door de Domz. Dit zijn monsters die al meerdere planeten onder hun heerschappij hebben, en daar willen ze maar al te graag Hillys aan toevoegen. In het begin wordt het weeshuis aangevallen door deze Domz, en nadat je deze vijanden hebt laten uitzoeken of er leven na de dood is, komen de Alpha-secties ten tonele. Deze doen de rust weer terugkeren in het weeshuis.

De Alpha-secties worden door de bewoners van de planeet gezien als hun beschermengelen, zonder hen zouden de Domz allang de dienst uitmaken op Hillys. Echter, er bestaat een organisatie die daar anders over denkt, het IRIS-netwerk, zij beweren dat de Alpha-secties helemaal niet zo goed zijn als het lijkt. Sterker nog, ze zouden samenwerken met de Domz! Omdat jouw hart op de goede plaats zit, ga jij uitzoeken of IRIS-netwerk onzin uitkraamt of dat er wel degelijk een kern van waarheid in hun uitspraken zit. En, als dat het geval is, er wat aan te doen. Gedurende de hele verhaallijn zal je continu te maken krijgen met plottwists als deze, wat er voor zorgt dat het verhaal je meesleept tot het bittere eind, wat erg prettig is.

Op je zoektocht naar de waarheid is de fotocamera je voornaamste hulpmiddel. Om het volk van Hillys te laten zien wat er allemaal niet pluis is bij de Alpha-secties, ga je met camera in de aanslag op pad om enkele schokkende foto’s te maken. Tevens gebruik je de camera om foto’s te maken van dieren, want daar krijg je geld voor. Op het eerste gezicht klinkt deze camera niet als iets ontzettend bijzonders, maar dat is het wel: het door bepaalde locaties sluipen om de foto’s te krijgen, brengt een soepele stealthy gameplay met zich mee. Deze gameplay is niet zo traag als bijvoorbeeld Splinter Cell, maar er wordt op deze manier wel voor gezorgd dat je niet als een Rambo tekeer gaat. Het zoeken naar dieren verlengt ook de speelduur, je wordt namelijk goed beloond als je een zeldzaam dier ontdekt hebt.

In parels, om precies te zijn. Deze krijg je als je dus een bepaalde hoeveelheid dieren op de foto’s zet. Maar ook als je een bepaald level gehaald hebt. De parels kan je uitgeven op de zwarte markt. Zo kan je jouw hovercraft sneller en sterker maken, zodat je naar bepaalde plekken van de Alpha-secties kunt reizen. Het toffe is dat je de parels op nog veel andere meer manieren kunt verdienen. Je mag zelf bepalen hoe. Beyond Good & Evil biedt namelijk volledige vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, weliswaar niet in een hele grote wereld. Maar dat is ook niet nodig. Je kunt de parels namelijk op zoveel manieren verdienen, dat je nooit hoeft te hunkeren naar een grotere omgeving. Zo kan je races proberen te winnen, kerkers infiltreren, op zoek gaan naar dieren of je kunt voor een fors bedrag de parels kopen. Het zorgt ervoor dat er veel variatie in de game zit.

Het leuke is, dat alle manieren om parels te verzamelen stuk voor stuk goed uitgewerkt zijn; het racen gaat lekker snel en verslavend en de platformelementen die je in de kerkers tegenkomt bevredigen absoluut.

De graphics bevredigen net zozeer. Ze excelleren dan misschien niet, maar het detailgehalte ligt hoog genoeg om je moeiteloos mee te nemen in de briljante verhaallijn. Een andere bijdrage daaraan is de perfect vormgegeven planeet: Hillys ziet er uit zoals een dergelijke asteroïde eruit zou moeten zien en de gebouwen ogen erg mooi. Zoals al gezegd werd: de wereld mag dan misschien niet groot zijn, nergens stoort dat, want Beyond Good & Evil weet je mee te nemen tot het eind.

Het is dan ook zonde dat een episch avontuur als deze zo kort is. Het enige noemenswaardige minpunt in dit spel is namelijk dat de eindcredits in minder dan 15 uur voorbijrollen. Slechts de zoektocht naar dieren weet de speelduur nog op te rekken. Zo is het aantal races niet overvloedig, en ook de kerkers zijn op één hand te tellen (of ik moet er een aantal niet ontdekt hebben). Eeuwig zonde, want op het open einde in de game had makkelijk voortgeborduurd kunnen worden. Het is daarom ook reikhalzend uitkijken naar een vervolg op dit meesterwerkje.

Conclusie en beoordeling

None

Beyond Good & Evil is fantastisch. De verhaallijn is goed, de graphics zijn mooi, en er zit een wagonlading aan variatie in het spel. Zeker vanwege het feit dat de game voor een budgetprijs te krijgen is, is dit product verplichte kost.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Grafisch in orde
 • Uitmuntend verhaal
 • Tonnen variatie...
 • En allemaal goed uitgewerkt
 • Mooie vormgeving
 • Minpunten
 • Kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Payaso uhhhhhhhmmmmmm....... XboX 360 anyone?

Reacties

 • Te moeilijk… Mario Kart valt voor mij af, maar de andere vier…

 • Smash Bros. of No More Heroes natuurlijk. Het beetje aan gigantisch goede exclusive hardcore content dat de Wii dit jaar heeft gezien. Ik heb zelf op No More Heroes gestemd, om de nieuwe franchises te steunen. ;)  Stik! Zack & Wiki staat er ook nog tussen. Mja, die heb ik alleen bij anderen gespeeld, dus dan maar niet.

 • Smash Bros, en dat is eigenlijk ook het enige uit dit lijstje wat imo echt een 9+ waard is.

 • Brawl haalde het niet bij zijn voorganger, Mario Kart is gewoon matig. No More Heroes of Okami zijn de toppers uit dit rijtje. Ga toch maar voor Okami na een coin flip.

 • Weer een moeilijke keuze, maar met Brawl heb ik me toch het meest kunnen vermaken.

 • mario kart dan maar;)

 • Wat een belachelijke situatie dit. Zowel de PlayStation 3 als de Xbox 360 hebben een lijst die bestaat uit tien games. Ruim de helft daarvan is multiplatform. Waarom staan bij de Wii dan alleen maar vijf exclusieve games? Waar zijn de andere multiplatform titels, die ook op de Wii uiterst goed zijn (Guitar Hero: World Tour, Shaun White Snowboarding, Skate It, Pro Evolution Soccer 2008 en (in mindere mate) Call of Duty: World at War)? Er zijn ook nog andere leuke games voor de Wii van Nintendo, zoals Wario Land: The Shake Dimension en Disaster: Day of Crisis. Jullie maken voor consoles en PC een top 10 van de beste games van 2008, waarom voor de Wii dan maar een top 5? Dit slaat echt helemaal nergens op.

 • Ik kan me niet herrinneren dat ik dat over Mario Kart Wii gezegd heb….

 • Super Smash bros Brawl is echt zo een tof spel!!

 • Ik kan me niet herrinneren dat ik dat over Mario Kart Wii gezegd heb….

  Sarcasme?  Je weet toch… Joey van de redactie?


 • Het is de laatste tijd een beetje karig rond de Wii, gelukkig had ie nog wat toppertjes aan het begin van het jaar. Uit deze vijf is Mario kart de enigste waar ik echt lol mee heb gehad, dus…

 • Jammer dat Animal Crossing Wii er niet bij staat :(. Ik ga voor Mario Kart Wii.

 • Ik wil eigenlijk voor Brawl stemmen, maar Zack & Wiki hebben mijn hart veroverd.

  Dus mijn stem gaat naar Zack & Wiki. :)

 • Okami, vind ik eigenlijk de enige fatsoenlijke game die er tussen staat.

 • Brawl voor mij, ook al had ik liever wat meer melee dingen erin gezien, en dan vooral de snelheid.

 • Super Smash Bros. Brawl!

 • Pff, geen Mario Kart, maar verder. Naja, dan ook maar niet Zack en Wiki, Okami is een remake, dus dan wordt het Brawl of NMH. Die laatste heb ik nog niet gespeeld, dus dan wordt het Brawl.

 • Zack and Wiki as well! Eigenlijk verdient Zack and Wiki het gewoon! Brawl, Kart en No More Heroes en Okami kennen we allemaal al! GOOOOO Zack and Wiki! Ik wil hier zo graag een vervolg van ook :P

 • Super Smash Bros; Brawl. Duidelijk. Als Mario kart ook maar iets beter geweest was, was dat hem geworden. Volgend jaar staan er hopelijk meer- en betere games tussen.

 • Mario Kart, makkelijke keuze

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren