1. Hexic HD (XBLA)

Hexic HD (XBLA)

Iedereen kent dé puzzelhit Tetris vast en zeker, maar de bedenker van deze game kent vrijwel niemand. Twintig jaar na deze wereldberoemde topper brengt de Rus Alexey Pajitnov een nieuwe puzzelgame op de markt. Iedereen met een Xbox 360 heeft het, want het is geprogrammeerd op iedere harde schijf. Je kent het niet? Maak kennis met Hexic HD.

Zoals iedere puzzelgame, is het niet moeilijk om te beginnen. Het spelbord staat vol met gekleurde zeshoeken en je moet dus proberen om er drie of meer van dezelfde kleur bijeen te brengen. Naast de hier bovengenoemde clusters, zijn er nog tal van andere mogelijkheden om je score op te krikken. Zo kan je proberen om rond één steen zes anderen te krijgen. Dit is al een pak moeilijker, maar het levert wel een starflower op. Met een aantal sterren kan je dan ook nog een cluster of een nieuwe kring maken. Als dit laatste je lukt, wat enorm moeilijk is, dan krijg je een black pearl. Als je met zes zwarte parels een kring kan maken, dan heb je gewonnen. Naast al deze items heb je ook nog de bommen en de bonusstenen, die beiden spontaan in het spel komen als het spelbord bijgevuld wordt. Bommen tellen iedere beurt af en als de teller op nul staat, dan ben je verloren. Bonusstenen daarentegen zorgen natuurlijk voor meer punten. Speel je een cluster van drie bonuszeshoeken, dan ontploft die en verdwijnen de rondomliggende items ook.

Dit is allemaal goed en wel, maar hoe breng je die zeshoekjes dan bij elkaar? Wel, dat is vrij eenvoudig. Op het bord staat een wit omringde figuur van drie stenen, die je gebruikt om kleur bij kleur te krijgen. Je kan deze figuur met de drie zeshoekjes zowel naar links als naar rechts draaien. Als je na een hoek van 360° geen combinatie hebt, dan gebeurt er in principe niets. Als er onderweg wel een cluster gevormd kan worden, dan gebeurt dat natuurlijk. De wit omlijnde figuur kan je verplaatsen door simpelweg de analoge stick te bewegen. Starflowers werken anders, je kan de cursor op de ster plaatsen en dan kan je al de omliggende stenen 60° laten draaien. Ook bij de black pearls is het anders, als je de zwarte parel centreert met de figuur, dan kan je de bovenste en de twee niet aanliggende items van plaats wisselen.

De controls en de gameplay zijn dus erg eenvoudig, maar toch goed uitgewerkt. Het grafische aspect stelt ook niet teleur. Integendeel zelfs, het ziet er geweldig mooi uit voor een arcadegame. Ook de achtergrond is goed uitgewerkt en stoort vast en zeker niet. De vele kleuren staan helemaal in contrast met het eenvoudige en soms wel eenzijdige achtergronddeuntje.

De vrolijke en toch wel felle kleuren zorgen samen met de rustige achtergrondmuziek dat het een erg rustgevende game is. Toch kan het spel toch behoorlijk frustrerend zijn door de bommen die voorkomen in de survival mode. Hierin moet je zo lang mogelijk overleven en proberen een cluster te vormen van drie zwarte parels om het spel uit te spelen. Aangezien dit enorm moeilijk is, zal het spel meestal eindigen door de eerder vernoemde bommen, die elk hun eigen kleur en teller hebben. Je kan ze dus wegspelen door een cluster te maken met de bom en minstens twee andere stenen van dezelfde kleur. Bij ieder nieuwe level verschijnt er ook een nieuwe kleur, wat het nog moeilijker, leuker en verslavender maakt.

De survival mode is toch wel de hoofdmode in dit spel, maar er zijn er nog twee andere, die heel wat minder pret leveren dan de plezierige survival mode. Zo hebben we dus nog de timed mode, waarin je dus onder tijdsdruk zeshoekjes moet wegspelen. Als je clusters of starflowers vormt, dan vult het tijdsbalkje weer. Het spel eindigt uiteraard wanneer je tijd verlopen is. De andere modus is de vreselijk saaie marathon mode, waarin je bijna oneindig kan doorgaan. Anders aan deze mode, is dat men de items niet direct terug aanvult, waardoor je na een tijdje vast komt te zitten. Als je niets meer kan doen, worden de overgebleven stenen vastgezet en wordt het spelbord opnieuw aangevuld. De vastgezette zeshoekjes kan je dus niet verplaatsen, maar je kan ze nog wel wegspelen. Deze mode stopt wanneer alle items vaststaan, wat bijna nooit gebeurt.

Conclusie en beoordeling

None

Hexic HD is een prima game dat iedereen met een Xbox 360 vanaf de lancering op zijn/haar harde schijf heeft staan. Ondanks dat het gratis is, zijn de graphics van deze arcardegame overweldigend. Ook de rustgevende, maar tevens eentonige achtergrondmuziek past er goed bij. De verschillende modi zijn goed uitgewerkt, alleen is de survival en hoofdmode de beste. Vooral de marathon mode is niet zo verslavend en leuk als de andere twee. Hexic HD is dus één van de beste en meest verslavende arcadegames op Xbox Live Arcade.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gratis
 • Gameplay
 • Controls
 • Graphics
 • Rustgevend deuntje
 • Survival mode
 • Verslavend
 • Minpunten
 • Eentonige muziek
 • Marathon mode
 • Geen multiplayer
 • Enkel leaderboards online

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren