1. Burnout: Revenge (PS2)

Burnout: Revenge (PS2)

Wat ik vanmiddag toch zag! Twee auto’s waren elkaar aan het muurschilderen, wat uiteraard voor een lakwisseling zorgde. Nadat de ene eerst een ongelooflijke zijspiegeltje krak had ondergaan volgde er een waanzinnige sprong. En ze reden nog ‘tegen het verkeer in’ ook. Het is toch niet te geloven.

Sinds twee delen is de Burnout franchise bij Electronic Arts ondergebracht en we zullen het weten ook. Amper een jaar nadat deel drie was gearriveerd, werd het nieuwste deel, Revenge genaamd, alweer de winkels in geslingerd. Voor mij persoonlijk bereikte de serie bij zijn derde deel een absoluut hoogtepunt die in geen geval overtroffen kon worden. Daar was ik anno 2004 al van verzekerd. Toen de eerste verhalen over een snelle opvolger de ronde deden, begon ik toch wel steeds meer interesse te tonen voor de nieuwe arcade racer. Een compleet nieuwe ‘traffic attack mode’, betere online speelmogelijkheden en andere vernieuwingen maakten mij toch opnieuw nieuwsgierig. Maar kan deeltje vier het sublieme Takedown overtreffen?

Voordat ik die vraag beantwoord, wil ik toch even mijn verbazing uiten over de taalopties. Naast de gebruikelijke keuze voor Zweeds, Deens, Spaans en Noors (what the fuck?) is er namelijk alleen maar de Nederlandse taal mogelijk. Veel keuze is er niet, dan maar aan de slag in mijn eigen moedertaaltje. Scandinavische talen zijn nou ook weer niet mijn sterkste kant. Dat dit soms tenenkrommende situaties oplevert, mag duidelijk zijn. Het klinkt misschien als een detail, maar wanneer de meest debiele uitdrukkingen (zie inleiding) non stop in beeld worden gebracht, begint dat na enige tijd toch wel op je zenuwen te werken. De neiging om dan naar het Spaans of iets dergelijks over te schakelen, werd dan ook steeds groter.

Toch heb ik volgehouden en probeerde ik er doorheen te kijken. Wie een beetje bekend is met Burnout games, weet dat crashen en belachelijk hard door het openbare verkeer rijden voorop staan. Revenge is opgedeeld in tien verschillende niveau’s. Je begint bij de eerste (duh) en werkt zo omhoog om per tree een handjevol races te unlocken. Er worden tegelijk verschillende onderdelen beschikbaar, waardoor je een soort van vrijheid hebt. Naast de gebruikelijke race, telt deze game namelijk ook een aantal specifieke Burnout spelmodes. In wegmisbruik (Road Rage) is het de bedoeling binnen de tijd een bepaald aantal tegenstanders van de baan te rijden. ‘Tegen het verkeer in’ (Traffic Attack) is een rit zonder tegenstanders. Er rijdt alleen normaal verkeer en je dient daar zoveel mogelijk tegenaan te rijden. Let wel, alleen verkeer dat in dezelfde richting als jij rijdt, is vernielbaar. Rijd je tegen een tegenligger op, is het feest afgelopen. Tot slot zijn er nog de traditionele crash mode (zoveel mogelijk schade maken op een kruispunt) en aan het eind van elk deel een grand prix, die bestaat uit drie of vier verschillende races.

In het vorige deel uit deze serie werd de crashbreker geïntroduceerd. Dit is een soort ingebouwde bom welke tot ontploffing gebracht kan worden na een crash. Omdat dit goed beviel, heeft Criterion ook in de normale races dit handigheidje beschikbaar gesteld. In het begin moet je het nog zonder doen, maar naarmate je vordert krijg je de beschikking over deze extra explosie. Leuke toevoeging die het spel wel een stuk makkelijker maakt. De crashmode zelf is zeer onevenwichtig. De ene keer is het een eitje, om daarna een onmogelijke hoge score in beeld te zien naast de gouden medaille. Nu is dat op zich geen ramp, maar ook het fungehalte is een kilometer achteruit gegaan. Je start nu met een (Need for Speed) startmetertje waardoor je motor oververhit kan raken als je er helemaal niks van bakt. Best frustrerend, zeker als je bedenkt dat het laden voor één crash eigenlijk net iets te lang duurt. Tevens zijn dingen als rekening houden met de wind en een doelwit auto naar mijn mening volstrekt overbodig.

Even een rustig spelletje spelen is Burnout Revenge niet. Het is ontzettend druk en na elk rondje spelen moet je aan het zuurstof omdat alles één complete chaos is. En omdát het een chaos is, is het juist zo jammer dat de races niet meer zo perfect en spannend zijn. Af en toe reed ik op mijn gemakje vooraan en was daar opeens een oneindig gat, om tien seconden later weer terug op de baan gegooid te worden, op de fucking laatste plaats! Dat soort fouten zijn EA onwaardig. Het doet mij echt terugverlangen naar de vorige games uit de reeks. Omdat je nu auto’s op dezelfde weghelft omver kan rijden, geeft één kant altijd een gevoel van veiligheid. Dat is jammer, want in Takedown waren de races áltijd op het scherp van de snede. Er dreigde altijd gevaar, overal op het wegdek. Nu kun je dit ontwijken en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest. Over de gehele lijn te makkelijk, af en toe bugs, een saaie crashmode en andere verkeerde keuzes van de ontwikkelaar maken Revenge niet meer dan een matige arcaderacer.

Conclusie en beoordeling

None

Als ik geniet van de mooie graphics, stoere soundtrack en waanzinnige crashes kan ik toch alleen maar aan de voorgeschiedenis van deze serie denken. Wat was deze reeks mooi en wat is er veel verloren gegaan met Revenge. Het spelplezier is tien verdiepingen gekelderd en aangezien het daar toch uiteindelijk om draait, kan ik je afraden dit spel uit de winkelrekken te graaien. Er is veel goed, maar omdat het wel lijkt alsof het allemaal geforceerd beter is gemaakt, is het tien maal minder fun.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Snelheid
 • Mooie graphics en geluid
 • Minpunten
 • Saaie crashmode
 • Te laag fungehalte

Dit artikel delen

Over de auteur

kuk

Reacties

 • Manhunt clone??

 • Hoop voor ze dat ze een andere vinden.  @Siemzehof heb je wel een kleine kans van we zullen zien. (Hoop het niet)

 • @ Siemzethof  Zat ik ook al aan te denken. Zometeen gaan ze weer rottig doen over de game, dan zouden ze de film ook moeten verbieden, toch?

 • lol we zullen zien.

 • hoe kan je daar ooit een spel van maken?

 • wat is de bedoeling van deze game? mensen martelen of gemarteld worden?

 • Mischien kun je wel kiezen Xfront

 • Ik hoop dat ze hem niet vinden.

 • mja.. hopelijk vinden ze die

 • Naah, vind zo'n games maar nix…

 • Eerst wil ik de game zien voordat ik daar een oordeel over vel en dat zouden meer mensen hier moeten doen

 • Ik ben benieuwd wat dit word… maar het is mijn genre niet.

 • 6 delen, kan echt niet meer

 • wel als het verhaal goed en verassend blijft ;)

 • Noway

 • Het verhaal is niet meer goed en verassend sinds deel 3.

 • *hoopt dat ze er geen vinden* xD

  - anders krijg je een game waarin jij gemarteld word, moet ontsnappen, maar toch altijd sterft, waarin jij je vrienden gemarteld ziet worden, niks kan doen, en zelf steeds ontsnapt, of waarin het de \"uitdaging\" is om mensen dood te martelen o.o

 • Wat zou je dan zoal bij deze game moeten doen?

  Mensen zo pijnlijk mogelijk martelen? :')

 • De films zuigen al na deel 1.

  Laat de game maar rustig zitten

 • Hehe Saw The game xD lijkt me vet :P beetje mensen op vette manier dode :O

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren