1. Battlefield 2 (PC)

Battlefield 2 (PC)

Ik start mijn pc op en ik zie allerlei pictogrammen op mijn desktop staan, maar wat zie ik daar? Battlefield 2? Die heb ik al een tijdje niet meer gespeeld. Tijd om deze game maar weer eens uitgebreid te gaan spelen en een recensie erover te gaan typen? Jazeker, en hier is mijn recensie over de wereld van Battlefield 2 voor de pc.

Ik starte de game dus op en het intro was toch weer eens erg goed gemaakt, het maakte me erg nieuwschierig naar deze game. Maar wat me nou opvalt aan BF 2 is dat de verhaal lijn niet zo groot is. Waarin drie facties strijden om olie. De Verenigde Staten, China en de Midden-Oosten Coalitie zijn verwikkeld in een hevige strijd, waarin de Amerikanen telkens de agressor lijken te zijn. Elke factie kent zijn eigen unieke eenheden en wapens, hoewel deze in de praktijk niet erg veel van elkaar verschillen (met andere woorden, het maakt geen reet uit met wie je speelt). Eerst iets anders, want hoewel BF 2 een singleplayermode heeft, heb je er niet veel aan. Ja, je kunt de maps oefenen en ja, je kunt een beetje in het spel komen, maar dat kan online ook. Bovendien zijn de bots als vanouds niet erg slim en vreemde capriolen uithalen, zoals wij mensen dat kunnen, komt er niet bij kijken. Ook is de coöperatieve mode die mensen tegen bots laat spelen verdwenen. Nee, Battlefield 2 draait helemaal om het online gamen.

Battlefield 2 kent 12 maps en ze zijn nog dynamisch ook. Dat houdt in dat elke map geschikt is voor 16, 32 of 64 spelers. Voor 16 spelers zal de map klein zijn en meestal geen vliegtuigen kennen, terwijl maps voor 64 spelers veel meer te veroveren vlaggen hebben en nog veel meer voertuigen. Dit geeft meteen een heel andere speelervaring zodra het maximaal aantal spelers toeneemt. Het zal een verademing zijn om te horen dat de laadtijden een stuk korter zijn geworden. Bij de vorige delen in de serie konden de laadtijden oplopen tot een minuut of vijf, in dit deel duurt het laden maximaal een minuut of twee. De maps zien er wel erg gevarieerd uit. Je vecht dan voornamelijk in de woestijn, maar ook de maps in de moerassen van China zijn erg leuk om te spelen. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de details. Zo heb je een map met een enorme dam, of een map in de jungle waar een dikke laag mist het gezichtsveld beperkt. Je kunt gaan en staan waar je maar wilt, want de maps zijn groot genoeg om een enorme omtrekkende beweging te kunnen maken. Een klein nadeel is wel dat sommige maps net even te groot zijn, niet omdat je verdwaald raakt, maar omdat er op sommige momenten geen voertuig in velden of wegen te bekennen is. Een lang stuk lopen is dan ook simpelweg saai te noemen. Met name de urban warfare maps zijn verdomd tof om te spelen. In stedelijk gebied lijken de confrontaties vaak veel heftiger dan op het open veld, en dat komt er in de game goed uit. Bijna alle gebouwen zijn te beklimmen en het is een prachtig gezicht om vijanden van daken te bestoken en te zien hoe ze in paniek om zich heen kijken terwijl ze een schuilplaats zoeken. Er is ons eens gezegd dat veel objecten op de map vernietigd zouden kunnen worden, maar daar is niet veel van terecht gekomen. Het enige wat is op te blazen zijn bruggen en onderdelen van de vijandelijke basis, zoals artillerie-stukken. Een brug opblazen kan wel heel erg tactisch zijn, maar soms ook onzinnig omdat het water eronder zo ondiep is dat een mogelijk voertuig de overkant toch wel bereikt. Mocht er een vitale brug kapot gaan, dan kan de Engineer deze altijd nog repareren.

Zodra het laden is afgelopen kun je nog niet beginnen, want je moet eerst een klasse kiezen om mee te spelen. Ik heb ze netjes voor je op een rijtje gezet:

Commando: De Commando heeft een geweer met een scope om in te zoomen op zijn doelwitten. Daarnaast draagt de Commando C4-explosieven die zeer handig van pas komen om vijandelijke tanks uit te schakelen.

Medic: De Medic is onmisbaar op het slagveld en heeft naast een accuraat geweer de mogelijkheid teamleden te genezen. De Medic kan zelfs dode teamleden weer tot leven wekken met zijn defibrillator.

Engineer: De Engineer is reuze handig, want hij kan vlieg-, voer- en vaartuigen repareren. Ook kapotte onderdelen van de basis kan hij fixen met zijn moersleutel. Daarnaast heeft de Engineer enkele lekkere anti-tank mijnen om op de weg te leggen.

Assault: De Assault-klasse is voor de speler die graag vooraan de actie staat. Met een accuraat geweer en afschietbare granaten kan hij een doorbraak forceren. Ook heeft hij een rookgranaat die hij kan gebruiken om veilig en ongezien weg te komen.

Support: De Support is bewapend met een dik machinegeweer en kan dekkingsvuur geven aan teamleden en zelf veel schade aanrichten, omdat het lang duurt voor hij hoeft te herladen. Ook heeft de Support een aantal ammokits bij zich die hij kan uitdelen aan teamleden die munitie nodig hebben.

Anti-Tank: De Anti-Tank heeft een mager geweer, maar een krachtige en geavanceerde raketlanceerder op zijn rug. Eenmaal afgeschoten kan de speler de raketten naar het doelwit sturen met de muis.

Sniper: De Sniper is gehuld in bladeren en andere camouflage en kan vijanden van grote afstand neerknallen. De Sniper heeft ook een paar Claymore mijnen om mensen die hem in de rug willen aanvallen te slim af te zijn.

Er is voor ieder wat wils dus. Bovendien kun je zelf bepalen hoe je speelt met een klasse. Je kunt er voor kiezen om vlaggen te verdedigen, om vlaggen aan te vallen, je teamleden te ondersteunen of om ergens in de bosjes te liggen en tegenstanders af te wachten. Toch zijn de klassen nog niet optimaal gebalanceerd. Neem nu de Sniper. Op de open velden kan een sluipschutter zich nog wel aardig verstoppen, maar dan nog zal een Sniper niet zoveel kills kunnen maken. Het raken van de tegenstander is erg moeilijk en vaak is de tegenstander niet te voet maar per voertuig op reis. Een vlag veroveren zul je een Sniper ook niet snel zien doen, aangezien close combat niet is weggelegd met zijn wapens. Aan de andere kant voorkomt dit wel weer dat iedereen voor de Sniper-klasse kiest. De Medic daarentegen is weer té goed. Zijn wapen is één van de meest accurate. Daarnaast kan de Medic in een supersnel tempo punten verdienen door het healen en reanimeren van teamleden. Aangezien de game draait om het doodmaken van de tegenstander zal een Medic zich niet vervelen. Tenslotte is het ook vreemd dat de Commando geen punten krijgt voor het opblazen van onderdelen van de vijandelijke basis, zoals het hoofdkwartier of de artillerie-stukken. De Commando die dat lukt is sowieso al een waaghals en krijgt min of meer stank voor dank. Uiteindelijk is er weinig reden tot klagen. De balans is dan niet optimaal, het is ook niet zo dat het spel erdoor verpest wordt. Integendeel, ik denk dat het de meeste mensen niet eens op zal vallen.

In Battlefield 2 kun je de eenzame Rambo uithangen, maar het meest effectief blijkt toch altijd de teamplay. Goed, spelers zijn al ingedeeld in Team A en Team B, maar het gaat nog een stapje verder in dit spel. Je kunt nu ook een squad aanmaken en andere mensen kunnen jouw squad dan joinen. Als een speler sterft kan hij of zij respawnen bij de squad leader; is wel zo handig als je goed samenspeelt. Bovendien kan de squad leader weer orders krijgen van de Commander die hij weer door kan geven aan zijn squadleden. Nu moet ik wel zeggen dat dit idee, samen met de Commander Mode, weer iets ideaals voor clans is. Op publieke servers zul je regelmatig mensen tegenkomen die proberen samen te spelen, maar over het algemeen wordt er niet veel gebruik gemaakt van deze optie. Aan de andere kant kunnen clanleden samen in een squad op publieke servers wat tactieken oefenen. Ook in voertuigen kan er uitermate goed samengewerkt worden. De bestuurder vuurt vaak met het grote kanon, maar spelers die meerijden kunnen vaak als boordschutter flink wat schade aanrichten. Ik ben vast niet de enige die het vaak benauwd krijgt als boordschutter, het blijft toch een kwetsbare plek. In straaljagers is het wel erg tof dat de co-piloot een raket kan afvuren en vervolgens via een camera in de raket het projectiel naar het doelwit kan sturen. Als piloot kan dat weer niet!

Een sterk punt van de game zijn de simpele controls. Met een druk op de knop zit je in elk voertuig en met de standaard WSAD-toetsen (of andere knoppen voor wie het speciale Battlefield 2 toetsenbord bezit) scheur je weg. Verder werken de controls zoals bij elke andere shooter, dus veel is er niet aan te leren. Wie zich er echt niet in kan vinden kan de controls natuurlijk nog altijd veranderen. In Battlefield Vietnam was het nog een hele klus om vliegen met helikopters en straaljagers onder de knie te krijgen en dat is in Battlefield 2 ook zo. Hoewel, vliegen leer je wel snel, maar effectief je team helpen is een ander verhaal. Ik heb echter al veel vliegkunstenaars mogen aanschouwen die werkelijk niet zouden misstaan op de volgende vliegstuntshow bij de Erasmusbrug. Zoals ik al eerder zei kan het spel te voet doorlopen nogal saai zijn. Er is dan wel een sprintknop ingebouwd, maar het sprinten zelf houd je niet lang vol en kom je dus ook niet snel vooruit. Van mij had de duur van het sprinten wel iets langer gemogen.

Als je online wilt spelen zal je direct iets opvallen, namelijk de icoontjes bij sommige servers. Dit zijn gerankeerde servers. Op de gerankeerde servers wordt je score opgeslagen in een wereldwijde ranglijst. Of je hier iets mee kan winnen is nog niet bekend, maar het is wel verdomd handig voor clans om spelers uit de lijst te pikken met een hoge score. Nog handiger is de nationale vlag bij elke spelersnaam, zodat men snel kan zien waar de goede spelers vandaan komen. Naast deze ranglijst is er nog veel meer. Op de gerankeerde servers wordt ook bijgehouden hoe lang je bepaalde maps hebt gespeeld, hoeveel potjes je gewonnen en verloren hebt, hoe accuraat je schiet met elk wapen, hoeveel punten je hebt gehaald met teamwork, kills en het veroveren van vlaggen, et cetera. Daarnaast kun je ook nog stijgen in rang, want je begint als soldaat en je kunt opklimmen naar officier. Deze vorm van promotie maken kan door veel punten te scoren, op die manier speel je speciale wapens vrij die voor de lager gerankeerde mensen nog niet speelbaar zijn. Het is dan wel aan de servers zelf om de optie aan te vinken dat mensen deze speciale wapens kunnen gebruiken, want anders heb je er nog weinig aan. Tenslotte kun je ook verschillende soorten medailles en lintjes winnen voor prestaties op het slagveld. Er zit echter wel een punt van kritiek op de server browser. In de demo was deze al aardig brak, maar in de volledige versie is het verre van goed. De lijst met servers hangt af en toe als je naar beneden of naar boven wilt scrollen. Als je wilt sorten op ping (verbinding) dan komen of de hoogste pings bovenaan te staan, of de laagste en dat is nul. Een server met een ping van nul werkt niet. Daarnaast kun je ook geen spelers opzoeken of servers in een favorietenlijst zetten. Ook is het nog zo dat gerankeerde servers vaak vol zitten of een te hoge ping hebben. Wie graag voor een hoge rang speelt kan zich daar aan ergeren.

Battlefield 2 ziet er werkelijk prachtig uit. Van het weerspiegelende water tot de animaties van de spelers. Alles komt realistisch en indrukwekkend over. Vooral het zicht vanuit een straaljager of helikopter is erg mooi, je merkt dan pas echt hoe groot de maps wel niet zijn en hoe mooi ze zijn ontworpen. Soms zijn er nog wel wat schoonheidsfoutjes aanwezig. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat toen een vijandelijke soldaat een vlag aan het veroveren was, zijn been door de muur te zien was. Als iemand zich verstopt en hij is gezien, dan is hij er vaak ook geweest, zo ook in dit geval. Maar het is wel lullig dat je door dat soort kleine fouten zo afgestraft kunt worden. Een ander grafisch effect dat ik niet zo mooi vind zijn de explosies. Ze komen nogal duf over; het voertuig staat even in brand en explodeert. Als je dichtbij staat krijg je een piep door je speakers te horen en een vervaagd beeld te zien, maar als je ziet hoe de rest van het spel eruit ziet dan had daar meer werk ingestoken kunnen worden. Dan is er ook nog de performance. Op mijn middelmatige PC draait het spel uitstekend op Medium Settings, maar mensen met een Geforce 4 kaart kunnen het vergeten dit spel te spelen. Hetzelfde kan ik mensen aanraden met minder dan 512 MB geheugen, want het spel vreet je RAM op. Aangezien aankomende PC games er alleen maar beter en mooier uit gaan zien kan ik de mensen die dolgraag willen spelen maar één ding aanraden: upgraden.

Er is niet veel muziek aanwezig in het spel, maar tijdens het laden van een map pik je nog wel eens een deuntje op. Deze liedjes klinken wel lekker. Het geluid is ook erg goed. Met name in de 64-speler maps is het een genot om alleen maar te luisteren naar de geluiden van het slagveld, zoals ratelende machinegeweren, overvliegende straaljagers, exploderende tanks, schreeuwende teamleden: tof gewoon.

Conclusie en beoordeling

None

Je zou kunnen zeggen dat BF2 een goede opvolger is van BF 1942. het spel neemt goede elemten mee en er zit een goede sfeer in. Het kiezen uit verchillende klasse is erg goed gemaakt, er is genoeg keuze dus ik kon niet zeuren dat de ene een beter wapen had dan mij. De maps waren lekker groot om online te spelen met je vrienden. Toch irriteerde ik me aan de server browser en dat is dan ook een minder punt bij mij. Voor de rest een goede game en verdient van mij een 9-.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Groot
 • Verslavend
 • Goede multiplayermaps
 • Graphics
 • Ranken
 • Wapens
 • Minpunten
 • Server browser
 • Verhaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Sommige DS games zijn dus toch nog waard om aan te schaffen xD

 • Geniaal spel, heb het een keer uitgeprobeerd en de sfeer sprak mij zeker aan.

 • Ik heb het spel aan mijn vriendin gegeven. Eindelijk wat puzzeltjes/denkwerk op niveau. En in een erg leuk sausje!

 • Geweldige game! leuke uitdagende puzzels met een leuk verhaal.

 • Wil het spel al twee weken proberen :P

  Bij ons in de store ook helaas uitverkocht..  Kan niet wachten, hoor alleen positieve geluiden :D


 • Prima game is het ook dus had niet anders verwacht!

 • Logisch!  Heb 'm vrijdag gehaald, en heb 'm nu al 8 uur gespeeld of zo! Het sfeertje, de puzzels: wat een briljant spelleke.

 • Gelukkig worden goede games ook nog gewaardeerd! Puike game dit, kan niet wachten op deel 2 en 3!

 • \"Opvallend is dat 47 procent van de kopers vrouwelijk is en veel van de kopers spelen ook rekengames als Brain Training. \"  Opvallend? Dit is juist een game die uitstekend aansluit bij alles waar Brain Training voor staat. Het zou eerder opvallend zijn geweest als vooral deze \"casual\" (blerh, stom woord) categorie het spel zou hebben laten liggen. ;)  Hoe dan ook goed om te zien dat de game hier hetzelfde effect heeft als in Japan. Ik meen dat de US ontvangst van de drie grote regios nog het minst te noemen is, maar dat moet zich nog uitwijzen. • Het is ook een erg goed spel en idd mijn vriendin heeft hem helemaal uitgespeeld!

 • En terecht.

 • Het is ook een erg leuke game!!

 • Het is idd een erg leuk spel. Ik heb hem zelf ook.

 • toen ik van het spel hoorde dacht ik: het zal wel weer een matig ds spelletje worden.

  Maar ik zat er dus dik naast.

 • naast zelda ph en de phoenix law reeks van capcom is dit mijn favo ds spel. en ook mijn vriendin heeft dit helemaal rond gespeeld, al heb ik haar bij een aantal puzzels geholpen.

 • Ik hoor dan ook niets dan lof over deze game. Verdiend succes.

 • Fantastisch spel, hoewel de marketingcampagne natuurlijk ook wonderen doet.

 • Goed spel, maar toch Nintendo, dit is slappe praat. Cijfers aub.

 • Spel verdient et ook. Is een erg leuk spel.. soms wel pittig maar ik kan niet logisch nadenken :P

 • Echt een geweldig spel, hopen dat ze nu eindelijk deel 2 hierzo gaan uitbrengen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren