1. Warcraft III: Reign of Chaos (PC)

Warcraft III: Reign of Chaos (PC)

Het is bijna vijftien jaar geleden dat de orcs en mensen hun wapens neerlegden en de einde van de oorlog tekenden. De oorlogstrommen zijn gestopt en er heerst in het land van Azeroth een ongemakkelijke vrede. De overlevenden zijn langzaam maar zeker in slaap gesust door de periode van rust. De verslagen orcs hebben deze kans aangegrepen om zich te reorganiseren en een hun nieuwe leider te kiezen. Er valt een donkere schaduw over de wereld, een schaduw die een einde dreigt te maken aan alle leven en alle hoop. Het geluid van oorlogstrommen wordt opnieuw met luid lawaai meegedragen door de streken, steeds luider, tot het onvermijdelijke moment waarop de hemel vuur braakt en de wereld beeft voor de komst van het brandende legioen aanbreekt.

Er zijn vreemde dingen gaande, de Orcs die op hun instincten vertrouwen voelen dat er iets op het punt staat te gebeuren. Als er dan ook nog een profeet komt die ze vertelt over de zee te trekken omdat hun land verloren is, gehoorzamen ze deze profeet omdat ze denken dat hij de waarheid spreekt. De mensen luisteren niet en op het moment dat zij de eerste tekenen van de plaag ontdekken is het eigenlijk al te laat. De prins van de mensen word uiteindelijk slecht en sluit zich aan bij de Scourge, het leger van de demonen die de hele wereld bedreigen. Maar gelukkig is de koning van de mensen zo wijs en stuurt een magiër naar het land overzee. Als de hele wereld is overgenomen door de Scourge gaat het verhaal verder in de nieuwe wereld, de wereld van de Nightelfs. Hier proberen de Orcs en de mensen kolonies te stichten maar hiervoor kappen ze bomen en vervuilen ze de grond, iets wat voor de Nightelfs, aanbidders van de natuur, onacceptabel is. Zij vechten tegen de Orcs en de mensen maar uiteindelijk verenigen zij zich om samen de Scourge te verslaan. Het verhaal is nog veel uitgebreider, en mensen die de vorige Warcrafts ook gespeeld hebben herkennen veel van de geschiedenis waarover verteld wordt. Ik vindt persoonelijk de verhaallijn erg belangrijk. En hieruit blijkt dat Reign of Choas zeker geen sleccht verhaal heeft. De campaigns dragen een verhaal met zich mee, en de missies variëren goed van elkaar waardoor ze ook leuk blijven na een lange tijd spelen.

Toen Warcraft drie werd aangekondigd, zei men dat het een combinatie van een RTS en een RPG zou worden. Echter, de enige échte RPG-toevoeging zijn de helden, elk ras heeft namelijk de beschikking over drie van deze krachtpatsers. Dat maakt Warcraft 3 nou een goeie game, ik vind namelijk de RPG toevoeging echt iets extra’s bieden: de helden hebben hun eigen unieke vaardigheden wat een leuke toevoeging is van Blizzard. Het is dus niet alleen maar legers maken en nog eens legers maken om voor de verandering nóg meer legers te maken. Want in deze game is de held erg belangrijk, vooral als je online aan het spelen bent. Wanneer je held eenmaal een aantal levels lager is dan je vijand heb je al een grote achterstand op hem.

De toevoegingen die Blizzard heeft gedaan, die Warcraft 3 onderscheidt van andere RTS-titels, zijn ook van de partij. Zoals de computer bestuurde monstertjes waarvan je spullen en ervaringspunten mee kan krijgen voor je held. Ze variëren van level dus je moet uitkijken dat je groep niet te klein is of je held te laag in level. Wat overigens een nadeel is met je groep selecteren is dat je maar een klein groepje kan selecteren en niet heel veel tegelijk.

Dit alles wordt op een mooie manier weergegeven; het landschap, de legers en gebouwen zien er goed uit. De graphics doen niet onder voor RTS games van nu. De tussenfilmpjes zijn ook tot in de details uitgewerkt. Natuurlijk heeft dit spel ook bugs, vooral bij het inzoomen in de strijd en dan heb je soms ook nog dat het spel even stil staat maar ja elk spel heeft tegenwoordig z´n fouten. Dat is dus te vergeven.

Met de kleine bugs af en toe is de sfeer net iets minder. Maar wat dat weer helemaal weghaald zijn de sounds in het spel. Want als je de klassieke muziek hoort als je in een gigantische oorlog bent dan is de sfeer zeker verpest(hoewel ik wel eens van mensen gehoord heb die daar geen last van hebben), maar dit spel heeft dat totaal niet. De stem van de eenheden varieert per ras zo kan je aan de stem goed horen met welk ras je te maken hebt. Verder zijn de stemmen bijvoorbeeld in de campaign goed in gesproken. En natuurlijk wat belangrijk is: het geluid tijdens een grandioos gevecht! Je hoort alles: van het gekletter van wapens tot een held die sterft.

Het wapengekletter is niet het enige waar zorgvuldig mee om is gegaan, ook voor de gameplay voor spelers heeft Blizzard het uitstekend gedaan. De campaigns zijn niet saai en erg afwisselend, dat maakt het leuk om de campaign te voltooien. Voor de rest is het een game-play die lang vol te houden is per dag. Het raakt niet verveeld als je het de hele dag speelt(wat ik dus wel eens heb gedaan).

Nu het mooiste deel van het spel vind ik zelf: De online-modus; een groot pluspunt van het spel. Zo kan je ermee tegen iemand uit eigen land vechten maar ook uit Amerika maar daar moet je natuurlijk voor op een andere server. Je kunt quick matches doen maar ook custom matches waarin jij alles bepaalt hoe het spel wordt. Er is ook een rankingsysteem waarin je kan stijgen in plaats als je vaker wint. Er zijn natuurlijk ook clans waar je lekker samen mee kunt spelen. Een goede toevoeging aan de online-modus vind ik zelf dat je niet alleen vecht levels hebt, maar ook towerdefence waar je met behulp van torens bouwen de vijanden moet verslaan en je kan antuurlijk ook nog een eigen game-versie maken alhoewel de world editor hier beperkt is.

Conclusie en beoordeling

Persoonlijk vindt ik WarcraftIII de koning onder de RTS-games, als je bekijkt wat de game allenmaal te bieden heeft, en dat is niet alleen de single player campaign, maar ook de online B-net die zeer goed is ondersteunt, en dan niet te vergeten al die custom maps die door fans worden gemaakt. Het is zelfs nog een van de beste gespeelde RTS-game online. Deze game raad ik je aan en vooral als je strategie of fantasie fan bent. Dit is gewoon een must-have die je niet op de plank mag laten liggen en toch echt eens moet proberen. Ik garandeer je, als je van pc games houdt en als je eenmaal aan het online spelen van dit spel begint, ben je niet meer achter de pc weg te slaan! Warcraft III verbeterd alles ten opzichte van de vorige delen, de nieuwe facties en het hero systeem zorgen ervoor dat Warcraft III er lekker fris uitziet. En hij is niet zo duur meer want hij is al 5 jaar oud!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • De helden
 • goeie verhaallijn
 • goede gameplay
 • Grafiscch ziet het er goed uit
 • leuke campaign
 • online-modus
 • Minpunten
 • kleine bugs af en toe
 • kan maar een kleine groep selecteren
 • beperkte world editor

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Opzich leuke game. Heb de DEMO al gespeeld en is gewoon oude vertrouwde sonic in 3D. De controls zijn in dit spel van sonic wel goed. Het vorige spel was de besturing beetje erg gevoelig.

 • Ik zag hem al, ik ben bezig met de download.

 • Vergeten jullie niet de recensie van de Wii-versie van Sonic Unleashed, aangezien die behoorlijk verschilt van de 360-versie?

 • ja die stond er 3 dagen terug al.

 • Ik heb hem al gezien, kga hem strak ff downloaden denk ik.

 • idd, staat er al bijna een halve week op …

 • Heb hem al gespeeld en vond het 10x niets.

 • niks voor mij

 • Een demo kan geen kwaad, maar de game zal mijn collectie niet halen…

 • DEMO, geen kwaad

 • Er kwam niet heel veel goeds uit de recensie, maar toch even proberen voor de zekerheid

 • ga hem maar ff uitproberen later, miss wel leuk voor in de budgetbak later

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren