1. TY the Tasmanian Tiger (NGC)

TY the Tasmanian Tiger (NGC)

Een giga snelle blauwe egel, een beer met klauwen, een loodgieter met een snor, als je dacht dat we nog niet alle soorten hoofdpersonages hadden gehad heb je het mis. De Tasmaanse tijger is daar een voorbeeld van. Hoewel de Tasmaanse tijger al lang is uitgestorven, heeft EA het toch voor elkaar gekregen om een half-hond, half-tijger, soort beest genaamd; Tasmaanse tijger ,in een platformspel te laten verschijnen. Dit personage heet Ty.

Deze Ty woont in een klein bergachtig plaatsje in Australië waar hij speelt met zijn vriendjes. Tikkertje, verstoppertje noem maar op. Toen hij een keer verstoppertje ging spelen op een plek diep in het bos waar hij nog nooit eerder gespeeld had, viel hij in een kuil. Zijn vriendjes waren gelijk bezorgd om hem en gingen hulp halen. Eenmaal in die kuil kwam Ty iets raars tegen, een geest. Deze geest vertelde over het verleden in de plaats waar Ty leeft. Er blijkt iets raars gebeurd te zijn. De geest vertelde dat er ooit op een dag Boss Cass langs kwam om de vier Talesmannen (krachtmunten) af te pakken, zodat hij alle macht in bezit zou krijgen en heerser van alle bevolkingen kon worden. Maar dit werd tegen gehouden door de tasmanian tigers. In die strijd tussen de tasmanian tigers en Boss Cass, won er niemand, maar de talesmannen waar hij naar opzoek was, had hij perongeluk kapot geramd. Toen dit eenmaal gebeurde was er een nieuwe dimensie open naar een andere wereld, genaamd; Dreamland. De tasmanian tigers die precies bij de talesmannen stonden werden in die andere dimensie gezogen. Die tasmanian tigers waren onder anderen de ouders van Ty. Ty moet nu opzoek gaan naar zijn ouders door de vier talesmannen weer terug te brengen die Boss Cass had weggeramd naar andere dimensies.

Die dimensies en het verhaal mogen dan origineel klinken, maar dat is dan ook het enige wat origineel aan de game is. Veel, maar dan ook veel, is afgekeken van andere games. Zoals verschillende vaardigheden die Ty op zijn vijanden kan richten, bijvoorbeeld bijten. Bijten komt wel bij elke game voor waar je met een beestachtig personage speelt. Zó onorigineel dus. Zo ook zelfs het hoofdwapen van de game, een boemerang, is zelfs niet meer origineel.

Ik had boemerangs al eerder in andere spellen gezien. Dit is echter het enige wapen dat Ty kan gebruiken in de game. Boemerangs gebruik je om verschillende puzzels op te lossen en vijanden dood te krijgen. Naarmate je in het spel verder komt, krijg je steeds meer boemerangs die Ty kan gebruiken. Een voorbeeld hiervan is ‘the firerang’. Je raadt het misschien al wat je ermee kunt doen, namelijk ijs laten smelten. Zo heb je verschillende dimensies waar verschillende ijsrotsen in de weg zitten op jouw pad. Druk simpel weg op de B-knop en de grote ijsrotsen zijn in één klap gesmolten. Dit is dan ook niet het enige wat een firerang kan doen. Sommige vijanden zijn van ijs. Na één druk op de knop, ligt de vijand dood op de grond.

Dit verklaart ook hoe simpel het spel is. Vijanden zijn -simpel weg- niet levend te houden. Ná één druk op de B-knop, gooi je een boemerang. Deze boemerang zweeft naar de vijand toe , en bats, de boemerang komt op de kop van de vijand terecht, waardoor de vijand al dood op de grond ligt. En als je vergeet om op de B-knop te drukken, is er echter niks aan de hand. Want de vijanden lijken wel bang voor je. Zo moet je misschien wel vijf seconden wachten voordat een vijand je slaat. En áls hij je dan slaat, ligt er op elke meter wel een stuk taart, waardoor je die klap al snel vergeten bent en geneest. Dit is dan ook niet het enige simpele aan de game. De dimensies zelf zijn ook hartstikke simpel. Zo staan er zelfs met grote borden met grote gele pijlen erop, welke kant je op moet! Dit is zonde, want als de game die pijlen er niet neer had gezet, zou de lengte van het spel 10% langer zijn.

Aangezien je het spel misschien wel binnen 6 uur uit kan spelen, is de game al snel terug gebracht naar de winkel. Zo heb je 15 verschillende dimensies waarin je kan lopen. Wel verlengend is, is dat er veel objecten zijn die je in het spel nodig hebt voor verschillende dingen. Zo heb je een soort wiel genaamd; “Golden Cogs” die ervoor zorgen dat jij verschillende boemerangs kunt kweken met de grondstoffen die in dat wiel zitten. Een dimensie zelf is vrij snel uitgespeeld, maar als je 3 dimensies snel achtereen speelt, kom je een eindbaas tegen.

Van deze eindbazen heb je er maar vier van die vrij makkelijk neer te halen zijn. Maar voor je uiteindelijk weet hóe je een eindbaas moet verslaan, ben je misschien hooguit zo’n 10 minuten verder. Dit is dan ook het enige waar je over moet nadenken. Maar eenmaal wetend hoe je de eindbaas moet doden, ben je er al binnen 2 minuten klaar mee. Door drie keer het zelfde uit te halen bij een eindbaas, krijgt hij drie klappen, waardoor hij gillend dood gaat. Nogal makkelijk, want een eindbaas hoort krachtig en heersend te zijn, en niet dom, onwetend en slap zoals in deze game.

Is er dan echt niets goed aan deze game? Jawel. De stemmen van de verschillende personages komen goed over. En aangezien de stemmen heel erg overdreven met een Australisch accent worden gesproken, geeft dit toch wel een gevoel van, “He, ik ben in Australië!”

Conclusie en beoordeling

Ty The Tasmanian Tiger is niet de game die je zo graag wil hebben. Dit komt mede door de lengte van het spel en de simpele gameplay die de game biedt. Dit is eigenlijk een typische huurgame. Want na nog geen 6 uur is de game al uitgespeeld. Dus geef ik jullie één tip. Koop hem niet, maar huur hem. Dit bespaart je geld en geeft je ook nog is één dag het gevoel dat je in Australië bent.
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Het verhaal.
 • Dimensies.
 • Stemmen die worden gesproken.
 • Minpunten
 • Onorigineel.
 • Weinig uitdaging.
 • Vijanden ná één klap al dood.
 • Vijanden vallen je pas na lang wachten en niks doen aan.
 • De lengte van het spel.
 • Eindbazen veels te slap (makkelijk).

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • er vallen door die crisis wel veel ontslagen de laatste tijd, nu alleen microsoft nog :/

 • Het zijn er inmiddels 16000 :-(  http://www.engadget.com/2008/12/09/sony-to-shed-8-000-jobs-increase-prices-in-bid-to-bolster-profi/  Wat wel heel vreemd is, is dat men het volgende zegt;  \"Volgens Panman merkt Sony nog niet zo veel van de economische recessie, maar anticipeert het bedrijf als een van de eerste elektronicafabrikanten op een mogelijke vermindering van de vraag. \"Momenteel zijn de Bravia-tv's niet aan te slepen en blijft ook fotografie een speerpunt van Sony\", aldus Panman.\"

  Denk persoonlijk dat ik ook nog maar een half jaar werk heb, gezien de situatie bij het bedrijf waar ik werk :-(  Hoofdverantwoordelijke: Mr Bush Junior !

 • Bravia tv's niet aan te slepen? Ik vraag me af wat er dan zo goed is aan die televisies, want bij ons thuis hebben we ook zo een bravia staan, maar ik verkies toch mijn onbekend merk televisie die een stuk scherper beeld heeft en veel helderdere kleuren.

 • Bravia tv's niet aan te slepen? Ik vraag me af wat er dan zo goed is aan die televisies, want bij ons thuis hebben we ook zo een bravia staan, maar ik verkies toch mijn onbekend merk televisie die een stuk scherper beeld heeft en veel helderdere kleuren.  Kwestie van calibreren denk ik, of het ligt aan jou (of je hebt net een slecht exemplaar in handen). Bravia's zijn erg in trek vanwege het luxe design en de goede beeldkwaliteit. Tuurlijk zijn er betere tv's te krijgen puur wat betreft de beeldkwaliteit en tuurlijk zijn er ook genoeg tv's met een betere prijs/kwaliteit-verhouding. Maar dat neemt niet weg dat bravia's in de testen hoog scoren.  En sowieso heeft Sony altijd al wel een marketingdivisie gehad die écht goed is.  er vallen door die crisis wel veel ontslagen de laatste tijd, nu alleen microsoft nog :/  Ongetwijfeld duurt het niet lang meer voordat daar een bericht van komt…


 • Oeps dat zijn een hele hoop mensen!

 • Ja da's mooi klote als je je baan verliest omdat de PS3 niet goed genoeg verkoopt……

 • Ook 2 dagen oud en eigenlijk zijn het er 16.000 omdat er ook een aantal tijdelijken niet worden verlengt.

  Anyway … de ontslagen blijken niets met Playstation te maken te hebben dus laat ons de anti-boys rustig houden please.  @ Koppa : Sony is niet de enige. Veel bedrijven gebruiken de credit crunch als excuus om bezuinigingen door te voeren die vorig jaar het bedrijf met een hoop stakingen zou hebben lam gelegd.

  Nu kunnen ze het echter aan de crisis wijten en zich als slachtoffer opstellen.  @ Odi et Amo : Bravia heeft wat mij betreft het probleem dat je in 90% van het Sony-gamma terugvindt. Kwalitatief wel goed, maar overpriced tegenover vergelijkbare alternatieven.

  Je betaald bij Sony altijd een deel van de naam bij, terwijl ze een pak competitiever zouden kunnen zijn en veel meer zouden gaan verkopen door hun prijzen korter bij die van Samsung te leggen bvb.  Op die manier gaan ze meer produceren waardoor ze sneller kosten kunnen drukken en gaan ze sneller meer winst maken. Maar neeeee, ze hebben een naam hoog te houden he … koppige jappen. • tjah we leiden allemaal onder de economische crisis…

 • Je zult er maar bij zitten. Best wel kut voor je dan.

 • De economische crisis, *zucht*. Ach ja, waarschijnlijk is deze net voorbij als ik mijn eerste echte baan in ontvangst mag nemen :P

 • @Gemini  Ben het niet geheel met je eens, ik heb net de Z4500 gekocht (200hz) en dit is momenteel op LCD gebied de tv met het mooiste beeld. Zelfs de LCD van PIONEER moest het hier afleggen wat mij overgens erg verbaast heeft.

 • En maar mensen ontslaan, en de managers maar bonussen geven….

 • @jvane  Ik hou het bij een plasma van Pioneer, daar kan geen enkele LCD tegenop..

 • @jaapie  Ja hoezo? Wat disign betreft een van de mooiste die er nu op de markt is. Je kan ze bewonderen op hun website. De naam is ook nog steeds kuro. De maten zijn 32,37 en 46 inch. En echt een pracht ding om te zien, alleen als je de z4500 van sony ernaast zet dan blijft van het beeld weinig over. En dat is iets wat mij wel heeft verbaast.  Was er namelijk vrijzeker van dat hier de nieuwe pioneer zou komen te staan. Maar naar en uurtje met bijde toestellen te hebben gespeeld was het wel heel erg duidelijk dat de Z4500 op alle vlakken beter presteerde dan de kuro.  Wat plasma betreft heb je volledig gelijk, ik moet je alleen even aanvullen buiten het fijt dat daar geen enkele LCD tegen opkan, kan er ook geen enkel ander plasma aan de kuro tippen.
 • @gemini, ben het niet helemaal met je eens dat het niet aan de PS3 ligt. De slechte resultaten van entertainment divisie kunnen niet anders dan invloed hebben, hoeveel is moeilijk in t eschatten natuurlijk.  Maar vorig kwartaal maakte Sony 150m USD winst en dat terwijl entertainment 350m verlies maakte. Dus zonder entertainment zou er een winst gemaakt zijn van 500m usd.  Dit is echt een grote impact op de winstresultaten van Sony en dat kan niet zonder gevolgen blijven in he bedrijfsleven. De ontslagen zijn nu een maatregel om kosten te besparen, maar Sony is zonder twijfel heel hard aan het na denken over hoe de PS3 minde verlieslijdend te maken, want winst maken zie ik ze niet snel doen nog.


 • jezus hoeveel mensen werken wel niet voor sony :P

  als 8000 mensen weinig is

 • @Dominating  160.000

 • @jvane  Amen..

 • aiai toch

 • Ja ze maken toch al verlies op elke PS3…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren